Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: co zrobic?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    bielsk podlaski

Domyślnie co zrobic?

Witam! Jestem obecnie użytkownikiem D40 z obiektywem 18-70. Co lepiej zrobic? Zmienic pusze na d200, ewentualnie na fuji s5 pro z obiektywem 18-70. czy lepiej do starej puszki dokupic lepsze szklo, interesuje mnie cos z zakresu 70-200/210 z swiatlem 2.8. oczywiscie zostawiam sobie 18-70. czy jakosc obrazu bedzie lepsza z d200 czy z d40?

Domyślnie

z d4o na d200 ?? to będzie mega wielki skok, pozycz sobie od kogos d200, od jakiegos znajomego , zobacz jak sie foci na d60, d80 i podejmij decyzje.

Domyślnie

Ja bym kupil dobre szklo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rokus1 Zobacz posta
    Ja bym kupil dobre szklo
    Podzielam zdanie
    Canon Power Shot SX200 IS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zinek2005 Zobacz posta
    czy lepiej do starej puszki dokupic lepsze szklo
    Ta opcja. Dokupić jasne tele i już.

Domyślnie

Nie widze problemu:
    Jesli potrzebujesz ogniskowych powyzej 70 w odpowiedniej jasnosci - kup obiektyw.
    Jesli potrzebujesz body, albo masz widzimisie wydac siano - kup body.

Zastanow sie jeszcze nad polsrodkiem - moze wystarczy Ci D80 i obiektyw klasy 70-300 VR? albo nawet 55-200 VR? Najwyzej zmienisz teleobiektyw za pol roku, roku, a body juz bedziesz mial z wiekszym wizjerem i srubokretem, co moze ulatwic w przyszlosci kupno uzywanego szkla ze swiatlem 2.8 - bo jesli nie masz pewnosci co do kupna nowego body, to najprawdopodobniej D80 bedzie ok, a teraz uzywki za 1500...

Edit: D200 a D40 to bardziej roznica w obsludze niz jakosci zdjec fotografujac w jpg... a w RAWach i fotoszopach magicy nawet z kompakta potrafia cos wywalczyc
    Ostatnio edytowane przez kaktus ; 06-07-2008 o 20:15
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaktus Zobacz posta
    (...) to najprawdopodobniej D80 bedzie ok, a teraz uzywki za 1500...
    A używki D200 po 2000 ... a klasa jakby nie ta...

Domyślnie

Za 2 tys juz ciezko wyhaczyc - ja bym bardziej szacowal okolice 2300. Niestety taka okrutna prawda, ze prawie zawsze znajdujac sprzet okazuje sie, ze jeszcze dolozymy minimalnie i trafimy na sprzet lepszy, potem jeszcze minimalnie... Zreszta latwiej zdobyc pewne D80 niz D200 - to jednak inna polka i zdecydowanie wiecej sprzetu, ktory wiekszosc czasu spedzil w torbie, ewentualnie raz na jakis czas na wakacjach, czy urodzinach wujka.

Tak jak napisalem - osoba, ktora nie jest pewna czy warto jej zmieniac body posiadajac D40 bedzie zachwycona z D80 juz. Bo to fantastyczny sprzet. A dokladac kolejne 500 - 800 zl... to juz powazny ubytek w budzecie na szkla dla amatora.

Edit do autora jeszcze: ja bym zmienil body dopiero w momencie, gdybym wyraznie odczul powazne braki w swoim. Dlatego zreszta siedze caly czas z D50 - majac D40 chyba dopiero chec kupna obiektywu bez silnika by mnie przekonala. Bo tak na prawde mozna kupic duzo sprzetu dla D40, dokladajac grip mozna zwiekszyc wygode uchwytu... a reszta? Robiac tyle zdjec, ile robimy my, amatorzy, nie jest az tak niezbedne do zycia drugie kolko, czy zmiana trybu AF na wierzchu. Ja nawet znosze brak podswietlenia gornego ekraniku nocami No chyba, ze budzet jest nieograniczony....
    Ostatnio edytowane przez kaktus ; 07-07-2008 o 00:07
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Dokupić szkło jak on aparatu nie ma >?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Motorniczy Zobacz posta
    Dokupić szkło jak on aparatu nie ma >?
    ??? Czytałeś w ogóle post autora topicu?

Podzielam zdanie poprzedników dokup dobre szkło - to sie nie dewaluuje a nową puszkę D200 już niedługo może i w sklepach dostaniesz za 2 tyś

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów