PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki program do obrazu dysku?

ku6i
03-07-2008, 12:21
Szukam czegoś, do zrobienia obrazu dysku i wypalenia na DVD na czarną godzinę. Nie wymagam żadnych dodatkowych opcji, byle dało się zrobić obraz systemu, wypalić na DVD i w razie czego bezproblemowo odzyskać. Koniecznie FREEWARE, niekoniecznie po polsku.

wlasiukk
03-07-2008, 12:23
g4l - http://sourceforge.net/projects/g4l

ropusz
03-07-2008, 13:59
Ja używam Paragon Partition Manager. Jestem bardzo zadowolony. Z tej samej firmy może być jeszcze Drive BackUp.

ku6i
03-07-2008, 14:46
Paragon nie jest za free, więc odpada.
Ten G4L ma jakąś dziwną dokumentację, udało mi się wyczytać, że to jakiś soft pod linuksa z możliwością uruchomienia jako Live CD. Pytanie tylko, czy będę mógł nagrać coś na DVD, mając tylko jeden napęd w komputerze.
Jak na razie, to poszukiwań ciąg dalszy.

Edo
03-07-2008, 15:14
Ja w pracy używam XXClone - jest mały, freeware i robi w pełni funkcjonalną kopię partycji. Kopiuje wszystkie potrzebne dane z partycji systemowej, by można z niej było odpalić kopię systemu z innego dysku. Sprawdziłem i w tej chwili w razie awarii dysku przepinam taśmy i system rusza. Jedyne co trzeba zrobić, to skopiować dane z regularnych backupów. Jeśli nie robić na RAID, to i tak można.

charll
03-07-2008, 15:40
Paragon był w pełnej wersji w numerze 9/2006 Komputer Świat Ekspert. Może masz tę gazetkę.

ropusz
03-07-2008, 16:29
Paragon nie jest za free, więc odpada.
No ja mam prawie za free. Wystarczyło kiedyś kupić wydanie PCWK lub Chip. Tak naprawdę, to wystarczy mieć tą płytkę, żeby zainstalować za free - jedyne co trzeba to rejestracja na stronie Paragon'a. Uważam, że warto. W zasadzie nie ma znaczenia czy kupiłeś gazetkę z płytą, czy pożyczyłeś płytę. Jak chcesz to Ci mogę podrzucić tego Paragona z płyty PCWK i nie jest to piractwo.

dzejms
03-07-2008, 20:17
DriveImageXLM (http://www.runtime.org/driveimage_faq.htm) firmy runtime (GetDataBack itp) - freeware.

Gawronnek
03-07-2008, 20:25
polecam Hirens bootCD na dysku jest wszystko co może pomóc w postawieniu na nogi kompa łącznie z Ghostem, antywirusami itp

kacperek
04-07-2008, 14:27
polecam Hirens bootCD na dysku jest wszystko co może pomóc w postawieniu na nogi kompa łącznie z Ghostem, antywirusami itp

Tylko na bakier z legalnością :)

monocoque
04-07-2008, 16:11
Darmowe oprogramowanie jest super bo darmowe i bywa, że nie ustępujące płatnym projektom.
Kwestie ceny wychodzą przy nieudanej próbie odzysku danych (uszkodzona kopia etc). Wtedy brak wsparcia technicznego "przewyższają" koszta zakupu oprogramowania z helpdeskiem, działem technicznym etc.

Zasada jest jedna: na kopiach się nie oszczędza.

Jeśli dojdziesz do wniosku, że nie zaboli Cię utrata danych to wtedy nie ma sensu robić takich kopii :)
Jeśli dojdziesz do wniosku, że wydanie 129 pln to za dużo, oznacza to, że nie zależy Ci na danych :)

Acronis True Image - nigdy mnie nie zawiódł

mayor
04-07-2008, 16:22
od lat robie w sposob nastepujacy, sciagasz LINUX PLD rescue CD, odpalasz z tego kompa, uruchamiasz program partimage i nim robisz obraz partycji. Obraz zapisujesz albo na innenj partycji albo na przenosnym dysku USB, potem tylko wypalanie na DVD

ku6i
05-07-2008, 17:52
monocoque, ale kopię dokumentów itd. będę miał na innej partycji i DVD, więc tak jak pisałem, potrzebuję kopii tylko partycji systemowej, żeby w razie problemów w 20 minut postawić cały system. W sumie świat by się nie zawalił, jakbym ręcznie zrobił format, wrzucił XP, Office'a, firewall, antywira, wszelkie aktualizacje i masę oprogramowania narzędziowego, ale po prostu chcę sobie zaoszczędzić roboty w przyszłości.
Mayor, tak jak mówiłem, potrzebuję czegoś, co od razu, z poziomu programu wypali mi startowe DVD. Bo niby jak odzyskać obraz z DVD, mając tylko jeden napęd optyczny w kompie, podczas gdy będę miał uruchomione PLD? Chyba że akurat w przypadku PLD da się wyciągnąć płytkę w czasie gdy system pracuje, chociaż wątpię.
Inna sprawa, znalazłem na jakimś CD z gazeta Paragona. Jak uda mi się rozwiazać problem z DVD, to potestuję.

Kordian d70
05-07-2008, 18:41
polecam XX Clone, bardzo fajny programik.

ropusz
05-07-2008, 21:22
Inna sprawa, znalazłem na jakimś CD z gazeta Paragona. Jak uda mi się rozwiazać problem z DVD, to potestuję.
Mi odrestaurowanie partycji 40GB zajmuje w Paragonie 3 godz. Program można odpalić z CD, jak dysk padnie. Ja sobie raz na rok odrestaurowuję partycję i nie mam żadnych problemów z XP. Aha, warto obraz partycji systemowej trzymać na drugim HDD, zawsze szybciej się odnawia niż z DVD. W ostateczności zostawisz na noc i z ranka będziesz miał komputer, jak nowy.

wasilewk
05-07-2008, 22:22
Szukam czegoś, do zrobienia obrazu dysku i wypalenia na DVD na czarną godzinę. Nie wymagam żadnych dodatkowych opcji, byle dało się zrobić obraz systemu, wypalić na DVD i w razie czego bezproblemowo odzyskać. Koniecznie FREEWARE, niekoniecznie po polsku.

Ciężko będzie...

1. Już Ci ktoś napisał, że na kopii się nie oszczędza.
2. Chodzi Ci o przywrócenie systemu na partycji systemowej z obrazu na DVD - mogłeś to tak po polsku napisać.
3. To co chcesz, wykona bezbłędnie Norton GHOST w kilkadziesiąt minut (przywrócenie).
4. Żeby to nagrać potrzebujesz mieć Floppy (także CD by wystarczył).
5. Np. do wersji 10.0 licencjonowanej GHOSTA firma Symantec dodaje drugą płytę 'GHOST 2003', która jest darmowa.
6. Z tej darmowej płyty produkujesz dyskietkę startową (albo CD) spod Windows.
7. Uruchamiasz PC z tego flopa (mając w nagrywarce czystą DVD).
8. Dalej sobie poradzisz. Wybór Ghosta jest dlatego, że jest to profesjonalne, niezawodne i sprawdzone narzędzie. Stosowane przez wielu administratorów w różnych firmach, niewymagające specjalnych urządzeń.
9. Jeśli Ci to nie odpowiada (bo np. wolisz Prtition Manager'a itp. badziewia) - to milczę 'jak grób'.

Pzdr.

ropusz
07-07-2008, 19:42
9. Jeśli Ci to nie odpowiada (bo np. wolisz Prtition Manager'a itp. badziewia) - to milczę 'jak grób'.
A dla tych co twierdzą, że Partition Manager to badziewie to polecam zajrzeć na tą (http://www.paragon-software.com/awards.htm) stronkę. Żeby zobaczyć wszystkie nagrody dla Paragona należy klliknąć "archive".

wasilewk
07-07-2008, 21:57
A dla tych co twierdzą, że Partition Manager to badziewie to polecam zajrzeć na tą (http://www.paragon-software.com/awards.htm) stronkę. Żeby zobaczyć wszystkie nagrody dla Paragona należy klliknąć "archive".

Nic nie zmieni faktu, że Ci co żyją z informatyki nie stosują badziewia.

Pzdr.

ropusz
08-07-2008, 00:55
Ghosta to ludzie używają, gdyż kiedyś nie było nic innego i się po prostu przyzwyczaili. Jak ktoś jeszcze się za to nie zabierał to śmiem twierdzić, że Paragon ma prostszy interfejs. Poza tym w Partition Managerze dostajesz więcej niż oferuje Ghost.

bartoszek
08-07-2008, 07:53
Używam Norton Ghost podobnie jak kolega "wasilewk".Program jest niezawodny.Jestem zadowolony,chociaż może kolega "ropusz" ma rację że to wynik przyzwyczajenia.Ale z drugiej strony po co kombinować skoro ma się sprawdzony i profesjonalny programik na którym można polegać.

ku6i
08-07-2008, 19:47
Używam Norton Ghost podobnie jak kolega "wasilewk".Program jest niezawodny.Jestem zadowolony,chociaż może kolega "ropusz" ma rację że to wynik przyzwyczajenia.Ale z drugiej strony po co kombinować skoro ma się sprawdzony i profesjonalny programik na którym można polegać.

Właśnie, skoro można mieć tańszego i nieustępującego możliwościami Paragona? ;)

szymony
09-07-2008, 23:22
Nic nie zmieni faktu, że Ci co żyją z informatyki nie stosują badziewia.

Pzdr.
Tia. Stosują Ghosta w wersji 10, szczególnie gdy system mają na SATA.

p4oj
10-07-2008, 13:24
JA używam DiscWizardSetup od Seagate i jest po polsku.
Producentem programu jest Acronis i jest darmowy pod warunkiem wykrycia choćby jednego dysku firmy seagate.
Specjalnie przy zakupie kompa zwróciłem na to uwagę :)
Działa zajefanie, przywracanie systemu 20 GB trwa około 30 min :)
Także tworzy płyte botowalną.

PS: Aha ghost wykrywa sata pod warunkiem wpisania parametru /noide
Powyższy nie ma zadnego problemu z dyskami sata
A i uważał bym na Ghosta, bo lubi zrypać lustro gdy je kompresujemy.

odie83
10-07-2008, 14:07
Ja mogę polecić Nero BackItUp. Może nie jest darmowy ale wielu z nas ma na pewno pakiet Nero nie zdając sobie sprawy że jest w nim tak przydatne narzędzie. Ghost-a nie używałem, ale widziałem u kogoś. Wg mnie na pierwszy rzut oka Nero jest prostszy i bardziej intuicyjny w obsłudze...

Można w nim robić backup plików jak i całych partycji. Można zrobić bootowalne płyty (tyle ile potrzeba żeby wszystko zmieścić) i w razie awarii bezproblemowo można z płyt wszystko przywrócić. Sprawdzałem, działa sprawnie i prawie bez obsługowo. Przyszedłem po 45 min od uruchomienia i czekał mnie tylko restart komputera do przywróconego już systemu i całej partycji.
Inną opcją jest trzymanie katalogu z całym backupem na dysku (innej partycji) a do odpalania używać bootowalnej płytki CD, na której jest tylko program uruchamiający cały proces zajmujący ok 7 MB.

wasilewk
10-07-2008, 19:19
:mrgreen:

ropusz
14-07-2008, 15:03
Powiem tak: nie ma znaczenia w czym zrobisz obraz dysku, bo jak się dysk walnie to nie pomoże ani Ghost ani Paragon. Ostatnie 20h spędziłem na próbie odzyskania danych z partycji NTFS z dysku SATA. Miałem na niej system. Nie mogę niestety jej odtworzyć, gdyż są problemy z dyskiem, jako takim (bad sectory i inne). W zasadzie nie jest to wielki problem, bo zawsze można od nowa zainstalować, ale plików, które trzymałem na Pulpicie już nie odzyskam. Dobrze chociaż, że pocztę i dokumenty trzymałem na innej partycji niż standardowa systemowa.
Nie pomaga Hirens, Ultimate Boot CD nie chce się bootować, większość aplikacji w ogóle nie widzi dysku. Nawet nie da się uruchomić installera Windows. Płytki ratunkowe dołączane do gazet typu Chip i innych można spokojnie wyrzucić przez okno. Miałem na nim dwie partycje - jedną systemową a drugą z dokumentami. Na szczęście tą z dokumentami udało się uratować programem Active Partition Recovery - polecam ten program.

odie83
14-07-2008, 15:16
Powiem tak: nie ma znaczenia w czym zrobisz obraz dysku, bo jak się dysk walnie to nie pomoże ani Ghost ani Paragon.

Chyba nie wiesz dokładnie o czym piszemy... W takich przypadkach oddajesz dysk do naprawy lub wyrzucasz i kupujesz nowy a system i wszystkie dane przywracasz z płyt DVd na których wcześniej utworzyłeś backup.

Przy takiej awarii dysku jak mówisz polecam jeszcze podpiąć inny dysk z systemem jako master, a ten uszkodzony jako drugi i spod Windowsa spróbować odzyskać coś z tego drugiego programem File Scavenger. Miałem taki problem, odzyskałem prawie wszystkie dane, a dysk poszedł do serwisu i chyba na przemiał bo nie dało się go naprawić i dostałem po 2 tyg nowy...

ropusz
14-07-2008, 15:28
Fakt, że obraz pertycji cały czas mam i mogę go przywrócić na nowy dysk ale nie na ten. Chcę tylko uświadomić pytającego, że zrobienie obrazu nie zawsze jest lekarstwem na wszystko. System oczywiście można przywrócić na nowym dysku ale bez dokumentów zapisanych na Pulpicie od czasu ostatniego obrazu.

ADAM1
14-07-2008, 15:33
Najprostszym i najszybszym sposobem przywracania systemu jest spakowanie do samorozpakowujących archiwów bez kompresji (to ważne , bo wpływa na szybkość), folderów systemowych i trzymanie ich np. na innej partycji i jako zabezpieczenie na DVD.

W razie awarii odpalamy komputer z bootowalnej płytki i nadpisujemy istniejące foldery rozpakowując archiwa.

Sprawdzone i szybko działające.;)

mpp
14-07-2008, 16:07
jest jeszcze jeden soft. nie jest freeware. Acronis True Image Home. cena niewielka. możliwości spore.

wacki4
14-07-2008, 16:25
ghost - to ghost, reszta sie nie liczy. nie spotkalem bardziej niezawodnego softu niz ten - i wszyscy go chwala znajomi jak i pracownicy instytucji, a sam używam i mam pewność że co skopiuje to odzyskam.

odie83
15-07-2008, 03:32
ghost - to ghost, reszta sie nie liczy. nie spotkalem bardziej niezawodnego softu niz ten - i wszyscy go chwala znajomi jak i pracownicy instytucji, a sam używam i mam pewność że co skopiuje to odzyskam.

To samo słyszałem wiele razy od wyznawców religii Volkswagena :?.

Oni nie znają innych samochodów bo całe życie jeżdżą tylko VW i nigdy do nich nie dotrze, że może istnieć lepszy samochód...

dinox
15-07-2008, 08:30
polecam Acronisa... firma tworzy tylko rozwiązania backup/disaster recovery i w zastosowaniach profi nie ma nic lepszego (przenosi sie to zreszta na ich wersje home). Stosuje roziwazania acronisa do zabezpieczania serwerow i naprawde moge to polecic... Co do supportu radze sprobowac cos wydostac od Symateca... poziom dosc mocno zenujacy

Creer
15-07-2008, 13:53
Witam,
sam stoje przed podobnym dylematem dotyczącym wyboru właściwego programu do tworzenia obrazu dysków.
Rozważam wybór nastepujacych rozwiązań: ShadowProtect, Paragon Drive Backup 8.51 lub 9.0.
Acronisa odrzuciłem na samym początku ponieważ nie jestem przekonany co do tego programu, inna kwestia jest fakt że wyczytałem "kilka" niepochlebnych opinii na zagranicznych forach, ktore dotyczyly właśnie problemow z ATI i przywracaniem obrazu.

Testuje obecnie wersje trial SP oraz Paragon'a 8.51 i nie mogę się zdecydować ktory wybrac, SP ma możliwosc odzyskania danych na dowolnym sprzęcie, dzieki temu ze na jego recovery CD sa montowane sterowniki, fajna opcja i w przypadku uszkodzenia dotychczasowego nosnika moze byc bardzo przydatna. SP wykonuje rowniez obraz znacznie szybciej niz Paragon, jednak kosztuje prawie 4 razy wiecej od niego. Jesli chodzi o wady, wyczytalem ze nie mozna przywrocic obrazu dysku za pomoca SP jesli partycja jest mniejsza od orginalnej z ktorej ów obraz byl tworzony....

ach cieżka decyzja.

wasilewk
15-07-2008, 18:48
To samo słyszałem wiele razy od wyznawców religii Volkswagena :?.

Oni nie znają innych samochodów bo całe życie jeżdżą tylko VW i nigdy do nich nie dotrze, że może istnieć lepszy samochód...

Próbowałeś kiedy zainstalować coś poza Symantec-em na, powiedzmy, 16-o lub 32- procesorowym serwerze ?

odie83
15-07-2008, 22:27
Próbowałeś kiedy zainstalować coś poza Symantec-em na, powiedzmy, 16-o lub 32- procesorowym serwerze ?
Myślę, że autor wątku ma zwykłego PC-ta...
Klastry stoją przeważnie na Unixach lub innych do nich stworzonych systemach, a do tego pisze się programy w standardzie MPI i raczej nie używa się w nich niczego co z założenia powstało pod Windowsa.

...a próbowałeś zarchiwizować i odzyskać dane na PC czymś innym niż Nortonem? Jak Ci poszło? Były jakieś problemy?

aha, nie próbowałeś... :???:

dinox
16-07-2008, 10:23

wspolczuje jak uzywacie do tego ghosta :)

wacki4
16-07-2008, 10:55
ja nie raz odtwarzalem innymi - zawsze były problemy - nortona uzywałem po sieci, po płytkach, po pobieraniu obrazu z hdd działał zawsze, a odzyskiwałem dane tak w 2 firmach kilkukrotnie na wielu stanowiskach. nigdy nie miałem ani jednego problemu.

i nie jestem wyznawcą jak ci z vw-gena, poprostu jak cos jest dla mnie niezawodne, tj. nigdy mnie nie zawiodło - to polecam to innym.

wasilewk
16-07-2008, 22:33
Myślę, że autor wątku ma zwykłego PC-ta...
Klastry stoją przeważnie na Unixach lub innych do nich stworzonych systemach, a do tego pisze się programy w standardzie MPI i raczej nie używa się w nich niczego co z założenia powstało pod Windowsa.

...a próbowałeś zarchiwizować i odzyskać dane na PC czymś innym niż Nortonem? Jak Ci poszło? Były jakieś problemy?

aha, nie próbowałeś... :???:

Pudło !

Od 1986r., jeszcze od ALGOL-u 68.
Aaaa ! Pewnie nie słyszałeś !
Twoja strata.

P.S.
Tyle narzędzi już wypróbowałem, że głowa mała. Cały czas przecież chodzi o to, żeby nie dać adminowi narzędzia zbyt zaawansowanego i przez to niebezpicznego - a taki jest Norton Ghost.

ku6i
17-07-2008, 22:56
To może powiem jak to wyglądało w moim przypadku:
Na początku próbowałem zrobić obraz Paragonem 8 SE (był na którejś płycie z Neksta), partycja systemowa ma 8.5 GB, kupiłem płytę DVD-R DL, jakie było moje zdziwienie gdy okazało się, że nie obsługuje on płyt dwuwarstwowych!
W międzyczasie próbowałem przetestować Nero BackupIt Essentials, ale okazało się, że on nie potrafi zrobić z poziomu Windowsa obrazu partycji na której pracuje i polecił mi wykonać płytkę startową. Zrobiłem, odpaliłem kompa... i okazało się że nie mogę stworzyć nowego obrazu, tylko odzyskać istniejący :-?
Skończyło się na tym, że kupiłem 2 płytki DVD-R, zrobiłem i wypaliłem obraz Paragonem, dla pewności odpaliłem z płytki z obrazem system i odzyskałem. Działa, więc jest ok. Więcej od programu nie wymagam, więc jak dla mnie temat jest zamknięty.
A, co do kwestii danych, to mam ich kopie na innym komputerze oraz na płytach CD. Program do obrazów potrzebny był mi tylko i wyłącznie do zrobienia obrazu systemu, żeby w razie czego szybko postawić system po awarii.

odie83
18-07-2008, 13:39
W międzyczasie próbowałem przetestować Nero BackupIt Essentials, ale okazało się, że on nie potrafi zrobić z poziomu Windowsa obrazu partycji na której pracuje i polecił mi wykonać płytkę startową.

U mnie potrafił... Może miał problem z weryfikacją bo coś się w międzyczasie zmieniło na komputerze?
Weryfikację trzeba w opcjach wyłączyć i nie powinno być problemu...

ku6i
18-07-2008, 15:59
Bardzo możliwe. Sugerowałem się komunikatami, że nie jest zalecane wyłączać weryfikację itd., dlatego dla pewności stworzyłem płytkę startową.

ropusz
22-07-2008, 13:41
Wracając do tematu to ostatno robiłem obraz partycji - w Paragonie nie wiem czemu ale tworzy mi kilka plików po 2GB każdy Acronis robi jeden plik. Dodatkowo Acronis ma tą przewagę, że może zrobić backup wybranych katalogów a w Paragonie tylko partycje lub dyski (no chyba, że nie znalazłem).

Creer
22-07-2008, 19:02
Testuje wlasnie Paragon Disk Backup 8.51 Pro oraz Shadow Protect Desktop 3.1, to co zauwazylem na plus dla tego drugiego to zdecydowanie lepsza kompresja. Obraz wyjsciowy partycji systemowej wykonany Paragonem w moim przypadku wynosil ~5,7GB.
Taki sam obraz wykonany SP byl mniejszy i zmiescil sie na plytce DVD, calkowity jego rozmiar wyniosl ~3,83GB!

Coraz bardziej przekonuje sie do SP ^^

Wiecej o SP w recenzji PC Mag: http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2254460,00.asp

ku6i
22-07-2008, 19:07
W Paragonie da się zmienić ustawienia, żeby nie dzielił obrazów na 2 GB pliki, ale faktycznie, domyślnie dzieli.

x-mario-x
22-07-2008, 20:39
Używam Norton Ghost podobnie jak kolega "wasilewk".Program jest niezawodny.
Też tak uważam, wcześniej miałem komputer na dyskach SCSII, teraz na SATA, wszystko chodzi jak powinno. Na Allegro kupiłem oryginalnego Ghosta 14.0 za 60 zł, więc nie są to jakieś powalające koszty.

krzysztof jot
22-07-2008, 22:45
monocoque, ale kopię dokumentów itd. będę miał na innej partycji i DVD, więc tak jak pisałem, potrzebuję kopii tylko partycji systemowej, żeby w razie problemów w 20 minut postawić cały system. W sumie świat by się nie zawalił, jakbym ręcznie zrobił format, wrzucił XP, Office'a, firewall, antywira, wszelkie aktualizacje i masę oprogramowania narzędziowego, ale po prostu chcę sobie zaoszczędzić roboty w przyszłości.
......

właśnie dokładnie - i pare godzin siedziałem wgrywałem, konfigurowałem. Aż sie wkur..łem, i zrobiłem to co Ty planujesz. I teraz wygląda to tak - system+aplikacje postawione i "czyściutkie" zgrane na dvd (i nawet na drugi dysk) i co dwa miesiące "nówka" :) - dokładnie nie w dwadzieścia, a w osiem minut. I jeśli inne funkcje nawet nie wiem jakie nigdy nie uruchamiałem, to są to dane, bo robie tez kopie aktualnej partycji na której pracuje - za 140 zł dożywotnio, profesjonalnie i po polsku to dużo ?? Dziwie się ludziom, że uwielbiają tak rzeźbić w gównie - więc radze kup Acronis True Image 11 . Ja kupiłem v.8 potem 9 teraz kupiłem 11 - choć mogłem pozostac przy 8 - ale jak mam na Nikona, jak mam na obiektyw i komputer, to "butelke whiski" można odzałować raz na dwa lata... :)

Creer
14-09-2008, 00:20
Jakby ktos chcial kupic Acronis True Image v. 11 to informuję ze trwa teraz specjalna promocja i jest on dostepny po cenie $8.99.
Wiecej szczegolow i link uprawniajacy do znizki na ATI: http://www.acronis.net/ati4free

Trzeba kliknac link na podanej przeze mnie stronie, ktory przenosi bezposrednio do sklepu Acronis'a i aktualizuje koszyk o znizke.

rafulec
14-09-2008, 12:37

potwierdzam - ghost jest ok:)
prosta, wręcz intuicyjna obsługa

o reszcie się nie wypowiadam