Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Czerwooony tramwaj...
Aparat "odziedziczyłam" niedawno. Powoli go poznaję.
Zdjęcie wrzucam, by poznać Waszą opinię na temat kadru. A forum?- po to, by się czegoś nauczyć.
Pozdrawiam :)
http://img372.imageshack.us/img372/9378/tramwajja7.jpg
http://img112.imageshack.us/img112/3096/tramwajck2.jpg
Zbigniew
02-07-2008, 22:14
Zdjęcie jest za duże - zmniejsz do 800 pikseli na dłuższym boku. Poza tym, odrazu napiszę, że nie ma ono większych walorów i nie rozumiem idei jego wstawiania tutaj na forum. Zrobiłeś nieostre zdjęcie pojazdu szynowego, z niedoświetlonym tematem i właściwie brakiem przekazu. Co chciałeś pokazać tym zdjęciem ?
autograf
02-07-2008, 22:17
Zrobiłeś nieostre zdjęcie pojazdu szynowego Ale szyna jaka ostra! Czepiasz sie IMO :mrgreen:
Poza tym to ONA
Czekając na przeedytowanie wątku przez Moderatora odpowiadam tak:
Pojazd szynowy w zamyśle miał być nieostry. Starałam się złapać ostrość na bruk przy szynach, co jak widać mi się nie udało (czas leciał :) )... Jak piszę- są to pierwsze próby, którymi niczego wielkiego przedstawiać nie chciałam.
ovserwator
02-07-2008, 23:18
Więc tak:
- zdjęcie mało ciekawe - tzn.. w ramach ćwiczeń młodego adepta sztuki fotograficznej - to sztuka dla sztuki - ot szukanie głębokiej treści w płytkiej kałuży...
Ale jako, że jak piszesz, zaczynasz dopiero, to:
- duży plus za to że poszując tej głębi schyliłaś się i poszukujesz innej perspektywy aniżeli "perspektywa leniwca" - czyli wisi mi to tu ten aparacik może chycę i pstryknę ten jakże głęboki przekaz jadącego tramwaju w dolinie obumarłych blokowisk z lat 20-tych.... Więc to schylenie się i walka z prawem grawitacji już świadczy o tym, że będzie lepiej w przyszłości...
Ja daję*Ci kredyt zaufania :)
Pozdrawiam i do pracy rodacy...
ot szukanie głębokiej treści w płytkiej kałuży...
No, można widzieć i tak :) Zamysł miał na celu uchwycenie specyfiki miejsca, bez dodatkowych treści. Po prostu- jeden z zakątków starej części Mysłowic zapuszczony tak, że jeżdżą tam półślepe tramwaje :D
Dzięki za miłe słowo na początek :)
To ja dodam jeszcze, że klimatu wcale nie przydaje bałagan w tle, mnóstwo szczegółów, samochody, przystanek, znaki, słupy, ludzie... Rozumiem, że plakat umieszczony w kadrze celowo. Gdyby nie próba podkreślenia miejsca, powiedziałbym, że lepiej kadr przesunąć trochę, tak by tłem zrobiła się pusta uliczka tylko, albo szpaler kamienic po prawej, albo jeszcze jakoś inaczej. Przy takim szerokim kącie widzenia obiektywu, na pewno byłoby z tym ciężko jednak. Możliwe, że tramwaj będący o wiele bliżej i przesłaniający część bałaganu, by dopomógł i podkreślił swoją rolę.