Zobacz pełną wersję : literatura
Kupiłem dziś Nikon D80 + 18-70 mm f/3,5-4,5G IF-ED i jestem bardzo szczęśliwy:) Pytanie jakie mam to jaką literaturę dla początkującego fotografa moglibyście polecić co by łatwiej było zrozumieć ten skomplikowany fotograficzny świat?:) pozdrawiam wszystkich...
Google i szukasz, np "podstawy fotografii"
http://www.fotografia.kopernet.org/
http://www.horazy.republika.pl/
To są 2 pierwsze adresy co wyskoczyły, jest tego więcej. Pozdrawiam.
agawytka
02-07-2008, 20:36
no i przede wszystkim dogłębne przestudiowanie instrukcji obsługi :), ponieważ tam także znajduje się wiele cennych informacji :)
Miłego użytkowania :)
ekspozycja bez tajemnic, czas naswietlania tez mozesz zakupic,
moze byc, ale nie musi radosc fotografowania.
Dla mnie to jakieś nieporozumienie, najpierw kupujesz aparat za 2 k, a później pytasz z czego uczyć się teorii?
Dla mnie to jakieś nieporozumienie, najpierw kupujesz aparat za 2 k, a później pytasz z czego uczyć się teorii?
według mnie w drugą stronę byłoby mniej sensownie. Najpierw przeczytać książki a dopiero potem kupić aparat - taka kolejność nie dla mnie:)
według mnie w drugą stronę byłoby mniej sensownie. Najpierw przeczytać książki a dopiero potem kupić aparat - taka kolejność nie dla mnie:)
Czy D80 to dobre rozwiązanie na początek? :> według mnie zbyt zaawansowany model :>
Czy D80 to dobre rozwiązanie na początek? :> według mnie zbyt zaawansowany model :>
Spoko jest pewien kolega co to kupił na poczatek d300:-D
ciekawe podejście... samochód też kupiłeś zanim zdałeś prawko ?
1)’radość fotografowani’ – ogólnie, podstawowe pojęcia, historia Nikona:), trochę technicznie o aparatach i optyce. Na początek w sam raz.
2)’sekrety mistrza fotografii cyfrowej’ Scott Kelby– kilka ciekawostek, kilka podstawowych zasad,....
3)’okiem fotografa’ Michael Freeman – kadr, podstawy projektu, elementy graficzne i fotograficzne....(spis treści). Książka jest naprawdę świetna, zajmuje się procesem tworzenia zdjęcia. Jeszcze nie doszedłem nawet do połowy.. każda strona daje tyle do myślenia, że ciężko to ogarnąć:)
u mnie tak to wyglądało/a. Przy tym że po drodze jeszcze był John Freeman ‘Fotografia’ której nie polecam, bardzo skrótowo o wszystkim(wszystkim!) czyli o niczym tzw. Poradnik abc.
Na pewno są starsze książki też dobre albo lepsze, niestety ich nie znam.
Polecam także artykuły internetowe.
Podbije jeszcze pytanie pewnie było ale: co byście polecili ze starszych pozycji?
Po pierwsze to trzeba było najpierw użyć opcji szukaj:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=21778
A do paru kolegów, według mnie jest to normalna sprawa kupić aparat kupić książki i co się przeczyta można od razu sprawdzić w praktyce. A czytanie tylko książek i teoretyzowanie na niewiele się zda.
Ja zrobiłem dokładnie tak samo ;) Kupno aparatu, parokrotne przeczytanie instrukcji, a potem zakup dodatkowych książek.
nie, ale telewizor też kupiłem przed przeczytaniem instrukcji obsługi i nawet dvd tak w ciemno:)
wasilewk
03-07-2008, 09:17
nie, ale telewizor też kupiłem przed przeczytaniem instrukcji obsługi i nawet dvd tak w ciemno:)
No dobra, ale telewizor, a nie studio.
Do nauki to ja kupiłem 'małpkę' za 250 zł (3MP), jak się już podszkoliłem i przestał mi wystarczać, to kupiłem Minoltę Z10; jak już i to pojąłem, no to mam to co w stopce.
A i tak jestem do tyłu, bo Nikon wypuścił moje marzenie od dawna: D700. Skąd wziąć kasę - nie wiem.
Pzdr.
Polsar74
03-07-2008, 09:37
Nikon wypuścił moje marzenie od dawna: D700. Skąd wziąć kasę - nie wiem.
Pzdr.
ja wiem :-) sprzedaj to co ze stopki i kup tylko D700+to szkielko szerokachne (wiem wiem - będzie ciężko ale ... czego nie robi sie dla marzeń
ps. inni pewno zbiorą kasę na D700 jak butelki oddadzą - ale to na pewno nie ja ani myślę że nie Ty :mrgreen:
zawsze możesz sprzedać nerke lub coś jeszcze do niej :)
zawsze możesz sprzedać nerke lub coś jeszcze do niej :)
:D
wasilewk
03-07-2008, 10:08
ja wiem :-) sprzedaj to co ze stopki i kup tylko D700+to szkielko szerokachne (wiem wiem - będzie ciężko ale ... czego nie robi sie dla marzeń
ps. inni pewno zbiorą kasę na D700 jak butelki oddadzą - ale to na pewno nie ja ani myślę że nie Ty :mrgreen:
Ja wiem ! Kłopot w tym, że mi go trochę szkoda... ... a przynajmniej obcemu.
A w ogóle, to nikt się nie pcha w kolejce po taki sprzęt obecnie...
Ale jak by ktoś mi powiedział:
" Proponuję Ci Twoje marzenie (to, co 'w planie') za wszystko, co masz (sprzęt fotogr.)"
- to chyba bym się zgodził.
Pzdr.
Polsar74
03-07-2008, 16:26
Ja wiem ! Kłopot w tym, że mi go trochę szkoda... ... a przynajmniej obcemu.
Pzdr.
łoooo rany ..... to żonie sprzedaj - zostanie w rodzinie :mrgreen:
Zbigniew
03-07-2008, 16:33
Panowie - kolega pyta o literaturę i odpowiadajcie mu w temacie. Żyjemy w wolnym kraju - każdy może kupić co chce i wcale nie musi umieć tego używać. Kolega chce się uczyć i chwałą mu za to.
Nie wiem czy gdzies jeszcze to znajdziesz ale ja zaczynałem od dużej ksiązki "Fotografia" ( żółta ksiązka z pięknym manualnym obiektywem nikkora 1.2 :) na okładce). Ładne zdjęcia, dobrze napisana, minus to fotografia cyfrowa, choć nawiązuje do niej to szczątkowo ( jeden dział ale to wydanie sprzed dobrych 4-5 lat). Plus duże i dużo zdjeć z przykładami , wszelkie tematy zwiazane z naswietlaniem, kompozycja, portretami, krajobrazami, lampami itd, dobrze przystępnie i prosto wytłumaczone. Jak Cie będzie interesować autor ( nie pamiętam teraz ) daj na prv to wyślę.
Pozdrawiam,
AMI
AgnieszkaT
03-07-2008, 17:05
moim zdaniem bez sensu sa takie komentarze - zlosliwe i nie na temat.
o wiele latwiej jest czytac ksiazke trzymajac aparat w reku niz przeczytac ksiazke bez mozliwosci sprawdzenia w praktyce o co co chodzi.
Zreszta jedno drugiemu nie przeszkadza chyba.
wasilewk
03-07-2008, 21:56
...
o wiele latwiej jest czytac ksiazke trzymajac aparat w reku niz przeczytac ksiazke bez mozliwosci sprawdzenia w praktyce o co co chodzi.
Zreszta jedno drugiemu nie przeszkadza chyba.
Tylko jaki aparat trzymasz w ręku ?
Nawet Hermaszewskiemu, gdyby dano od razu Boeninga 767 w raz z pełną instrukcją, gdy zaczynał latanie, zamiast szybowca - to pewnie do kosmonauty by nie doszedł.
Pzdr.
P.S.
Umiar obowiązuje również we własnym postępowaniu.
Tylko jaki aparat trzymasz w ręku ?
ja D80, i to też jest mój pierwszy aparat cyfrowy (własny ;) )
u mnie kolejność była przeczytać instrukcję obsługi w oczekiwaniu na fundusze, kupić aparat, czytać odpowiednie książki i robić zdjęcia
D80 jest puszką amatorską, pozwala na dużo ale jest na tyle prosta że bardzo dobrze nadaje się do nauki,
każdy ma inny sposób dochodzenia do celu, w tym wypadku poprawne robienie zdjęć, jedni wolą zaczynać od najprostszych aparatów i co rok kupować nowy, a inni wolą od razu zacząć od lustrzanki, obie drogi prowadzą do tego samego,
więc proszę skończmy tą dyskusję, bo i tak do niczego ona nie prowadzi
wracając do tematu książek, to dobrą książką jest też "Learning to see creatively" Bryan Peterson, i mam nadzieję że przetłumaczą ją na Polski, co by więcej osób mogło z niej skorzystać
Ja polecam "Fotografię cyfrową" Bena Longa. Zagadnienia ogólne dotyczące fotografii + rozdziały skupiające się konkretnie na fotografii cyfrowej. Napisana w prosty, ale dosyć szczegółowy sposób( takie moje- początkującej- wrażenia). Czytałam ją jeszcze przed zakupem aparatu oraz już po i z czystym sumieniem mogę ją polecić:) Do aparatu dostałam "Radość fotografowania" Nikona i szczerze mówiąc nie powaliła mnie na kolana. Bardzo ładne wydanie, fajne zdjęcia, ale sam tekst w porównaniu do poprzedniej przeze mnie wymienionej książki dużo gorszy, moim skromnym zdaniem oczywiście:) Przejrzałam ją, obejrzałam fajne zdjęcia i bez żalu sprzedałam.