PDA

Zobacz pełną wersję : NEF-JPG w Capture One C1 v. 3.7

stachmuszel
02-07-2008, 11:56
Mam pytanie do użytkowników C1 w wersji 3.7.
Konwertując pliki w C1 z *.nef do *.jpg kieruję je do podkatalogu, który tworzony jest przez program w katalogu, w którym znajdują się *.nef-y. Po konwersji otrzymuję pliki o takiej samej nazwie jak *.nef, tylko z rozrzerzeniem *.jpg. I wszystko jest ok, tylko pliki są zdublowane. Przykład:

DSC_xxxx.jpg
DSC_xxxx-1.jpg

Co jest źle ustawione? Bardzo mnie to irytuje, bo proces trwa dwa razy dłużej.

Dzięki za podpowiedzi.

Zbigniew
02-07-2008, 12:02
Program dodaje -1, -2, itd. w momencie, gdy każesz mu wołać drugi i kolejny raz te same pliki. Poprostu takie ma nazewnictwo przy robieniu pliczurów, które już są wywołane w danym katalogu.

A dlaczego tak się dzieje ? Hmmm, nie powinno, o ile dwa razy nie każesz mu wołać tego samego. A zobacz do kolejki zdjęć do wywołania. Nie powtarzają się tam przypadkiem nazwy ? I drugie pytanie - jak dodajesz zdjęcia do tej kolejki ?

stachmuszel
02-07-2008, 12:17
Zbyszku!
Zaznaczam wszystkie pliki CTRL+A i wklejam do kolejki przyciskiem z prawej strony okna (nie pamiętam jego nazwy). Zawsze tak robiłem i było Ok. Dopiero od jakiegoś czasu coś się ...

Zbigniew
02-07-2008, 12:19
Kurcze, to powinno być ok. Ja sobie wrzucam do kolejki wciskając na klawiaturze Insert, czyli pewnie to samo, co ten przycisk na boku. A spróbuj dla testu kazać mu wyrzucać JPG do innego katalogu. Jakoś pomysłu nie mam, co może być przyczyną tego zachowania - może jakieś ustawienie przy opcjach wołania ?!

stig
03-07-2008, 12:10
W C1 sa chyba trzy zakladki, a w kazdej z nich mozesz okreslic inny format (rozdzielczosc) zdjecia. To na wypadek, gdybys chcial za jednym razem zrobic sobie np. TIFFy w pelnej rozdzielczosci, i JPGi ekranowe. Masz po prostu zaptaszkowane dwie zakladki zwiazane z generowaniem finalnych plikow.
Sorry, ale nic dokladniej nie powiem, ani screena nie pokaze o co chodzi -- bo juz nie uzywam C1. Ale jak chwile poszukasz, to powinienes sie na to natknac. ;)

MirekM
03-07-2008, 12:15
Po dodaniu do obróbki wsadowej , odznacz te po lewej . Teraz uruchom przetwarzanie .