Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie NEF-JPG w Capture One C1 v. 3.7

Mam pytanie do użytkowników C1 w wersji 3.7.
    Konwertując pliki w C1 z *.nef do *.jpg kieruję je do podkatalogu, który tworzony jest przez program w katalogu, w którym znajdują się *.nef-y. Po konwersji otrzymuję pliki o takiej samej nazwie jak *.nef, tylko z rozrzerzeniem *.jpg. I wszystko jest ok, tylko pliki są zdublowane. Przykład:

DSC_xxxx.jpg
    DSC_xxxx-1.jpg

Co jest źle ustawione? Bardzo mnie to irytuje, bo proces trwa dwa razy dłużej.

Dzięki za podpowiedzi.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie Odp: NEF-JPG w Capture One C1 v. 3.7

Program dodaje -1, -2, itd. w momencie, gdy każesz mu wołać drugi i kolejny raz te same pliki. Poprostu takie ma nazewnictwo przy robieniu pliczurów, które już są wywołane w danym katalogu.

A dlaczego tak się dzieje ? Hmmm, nie powinno, o ile dwa razy nie każesz mu wołać tego samego. A zobacz do kolejki zdjęć do wywołania. Nie powtarzają się tam przypadkiem nazwy ? I drugie pytanie - jak dodajesz zdjęcia do tej kolejki ?

Zbyszku!
    Zaznaczam wszystkie pliki CTRL+A i wklejam do kolejki przyciskiem z prawej strony okna (nie pamiętam jego nazwy). Zawsze tak robiłem i było Ok. Dopiero od jakiegoś czasu coś się ...
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Kurcze, to powinno być ok. Ja sobie wrzucam do kolejki wciskając na klawiaturze Insert, czyli pewnie to samo, co ten przycisk na boku. A spróbuj dla testu kazać mu wyrzucać JPG do innego katalogu. Jakoś pomysłu nie mam, co może być przyczyną tego zachowania - może jakieś ustawienie przy opcjach wołania ?!

W C1 sa chyba trzy zakladki, a w kazdej z nich mozesz okreslic inny format (rozdzielczosc) zdjecia. To na wypadek, gdybys chcial za jednym razem zrobic sobie np. TIFFy w pelnej rozdzielczosci, i JPGi ekranowe. Masz po prostu zaptaszkowane dwie zakladki zwiazane z generowaniem finalnych plikow.
    Sorry, ale nic dokladniej nie powiem, ani screena nie pokaze o co chodzi -- bo juz nie uzywam C1. Ale jak chwile poszukasz, to powinienes sie na to natknac.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Po dodaniu do obróbki wsadowej , odznacz te po lewej . Teraz uruchom przetwarzanie .

Uprawnienia umieszczania postów