Zobacz pełną wersję : D70s - czerwona linia...
Witam serdecznie wszystkich użytkowników :)
Mam mały (mam nadzieję, że mały) problem.
Otóż w poniedziałek zostałem szczęśliwym posiadaczem aparatu Nikon D70s. Wszystko ok i nawet więcej..Ale......
Jak robię zdjęcia w ciemności, dużym iso lub lub długim czasem naśw. na zdjęciach na komputerze w jednym miejscy mniej więcej na połowie wysokości zaczyna się cienka czerwona linia i idzie pionowo w dół.
No i nie wiem co to może być. Czytałem trochę o tych bad i hot pixelach, ale nie jestem pewien czy to na pewno to.
Czy mam aparat oddać do sklepu czy może jest inne rozwiązanie??
Pozdrawiam
Marcin
Niestety zmartwię Cię, to uszkodzony sensor.
Czyli najlepiej oddać go z powrotem do sklepu z żądaniem zwrotu gotówki ??...
Ja bym tak zrobił.
Hot piksele - pojedyncze kolorowe kropeczki można zamapować w serwisie NP gratis, natomiast linia kwalifikuje sensor do wymiany.
To się teraz zasmuciłem :((( Aby tak się zaczynała moja przygoda z lustrzankami..echh..
Jak masz możliwość wymiany aparatu to nie ma się czym przejmować.
I mam nadzieję, że tak będzie bo nigdy nie wiadomo co mi w sklepie powiedzą i czy nie będą chcieli do serwisu oddawać a mnie bez aparatu zostawić...
stachmuszel
02-07-2008, 08:40
I mam nadzieję, że tak będzie bo nigdy nie wiadomo co mi w sklepie powiedzą i czy nie będą chcieli do serwisu oddawać a mnie bez aparatu zostawić...
I chyba tak zrobią, bo nowych na półce dawno już nie ma. Pozdr!
hmmmm a ostatnio właśnie zakończyła się aukcja D70s na allegro z identycznym opisem problemu czerwonego paska na dłuższych czasach i przy iso wysokim... Ciekawe, ciekawe...
:) To niestety nie ja :). Zauważ, że tamten posiadał wadę "białej linii" a u mnie jest całkiem co innego. Rozważałem zakup ale pomyślałem, że nie będę kupował pierwszej lustrzanki i od razu uszkodzonej. Poszedłem więc do sklepu i niestety okazało się, że tak właśnie się stało.
w takim razie powołaj się na niezgodnośc z umową. I wtedy możesz ich piłować o zwrot kasy lub wymianę na nowy - a, że d70s juz nie ma na rynku, dostanie Ci się pewnie D80 albo pół roku w zawieszeniu w serwisie. Choć nie wiem, czy wymiana matrycy jest w tym przypadku opłacalna ;).
A BTW - ile dałeś za nówkę d70s? I gdzie?
Otóż to, że kupiłem używany w sklepie fotoit w Wa-wie. Dałem 1750 za body+18-70+2gbCF+torba. Oczywiście mam wszystko na 3 miesięcznej gwarancji, f-ra i takie tam. Ale szczerze to nie mam czasu na bawienie się w serwis. Kupiłem aparat aby z niego korzystać a nie czekać aż wróci z serwisu :).
Dzisiaj jadę po 70-300 nikkora do niego :). I jeszcze zastanawiam się nad zakupem w miarę już niedrogiej lampy :)
Pozdrawiam
arutrek2-
02-07-2008, 09:32
Hot piksele - pojedyncze kolorowe kropeczki można zamapować w serwisie NP gratis [...]
Czy jeśli oddam aparat do NP to zlikwidują mi hot pixele za darmo (mam 2 punkty), jeśli aparat ma numer seryjny nieprzeznaczony na rynek europejski?
mam taki sam problem. od 2 lat. Nie przejmuję się, tylko robię zdjęcia ;)
avallardi
02-07-2008, 13:09
Czy jeśli oddam aparat do NP to zlikwidują mi hot pixele za darmo (mam 2 punkty), jeśli aparat ma numer seryjny nieprzeznaczony na rynek europejski?
2 piksele? Jak chcesz długo poczekać to im wyślij. A nie lepiej to wyretuszować w programie graficznym? 5 sekund roboty.
Witam ponownie.
Byłem wczoraj w sklepie. Bez problemu wymienili mi moją D70s na D70 co prawda ale za to dorzucili mi: trzy CF 4gb, 512 i256mb, dodatkową baterię oraz czytnik kart. :) Teraz aparat chula aż miło :)))
Pozdrawiam i dzięki za cenne informacje.