Zobacz pełną wersję : No i jest SB-900 :)
Nikon poszedł bardziej w stronę czytelności i ilości wyświetlanych informacji, stając się bardziej poręcznym.
[...]
Canon wyświetla użytkownikowi po prostu wystarczającą ilość informacji.
Nic nie kumam. To w koncu ktore lampy wg Ciebie wygladaja jak "zabawkowe"? :)
Witam!
Właśnie padła mi już druga sb-800 w ciągu 3 lat. Mam dylemat co brać czy sb-800 czy sb 900. Rozumiem, że niektórzy już na wstępie mają z nią problem, czy może się mylę? Ja fotografuję śluby i mam D80 + N18-70 i T28-75. Bardzo proszę o opinie, gdyż mam mało czasu na podjęcie decyzji. Pozdrawiam wszystkich jak zawsze pomocnych.
z tego co się orientuję to sb-900 miała zastępować 800tkę i miał być problem z jej zakupem. Mylę się?
Problemu z zakupem chyba nie ma, ale chyba są reklamacje.
Problemu z zakupem chyba nie ma, ale chyba są reklamacje.
?! - z jakiego powodu ?
slawczyk
04-08-2008, 13:27
Nic nie kumam. To w koncu ktore lampy wg Ciebie wygladaja jak "zabawkowe"? :)
Nie chodziło mi o lampy, lecz o ich wyświetlacze. Po prostu na lampach Nikona jest więcej informacji i są one w bardziej dla mnie czytelny sposób przekazywane. Np. rozkłady oświetlenia i temperatura w nowej sb-900. A tak w ogóle, to bardzo ładne plakaty w portfolio :)
Pozdro!
Kurcze Tadziu tośmy trafili.... zaraz składam reklamację ;)
Sory! Chyba w pośpiechu źle zrozumiałam wątek. Czyli sb-900?
slawczyk
04-08-2008, 14:04
Zdecydowanie TAK. :) Przede wszystkim pomiędzy sb-800 a 900 jest mała różnica cenowa.
Nie chodziło mi o lampy, lecz o ich wyświetlacze. Po prostu na lampach Nikona jest więcej informacji i są one w bardziej dla mnie czytelny sposób przekazywane. Np. rozkłady oświetlenia i temperatura w nowej sb-900.
Pozdro!
To już ważne jest jaki lampa ma wyświetlacz i ile producent wciśnie tam bzdur? Rozkłady oświetlenia i temperatura na lcd lampy?? :mrgreen: I w czym Ci to potrzebne jeśli można spytać? Jakich informacji do KOMPLETNEGO korzystania z lampy nie ma w 580EX II, jakie są w SB-900? Rozumiem, że mając Nikona trzeba robić wszystko aby ośmieszyć produkty konkurencji - to tu ostatnio bardzo trendy - ale bez przesady...
slawczyk
04-08-2008, 16:05
Nowart... Ja nikogo nie chcę ośmieszyć... 580 EX II jest bardzo dobra lampą. Wiadomo, że najważniejsze na wyświetlaczu są podstawowe dane, ale niektórzy lubią mieć trochę więcej informacji... Szanuję Canona i ludzi, którzy focą na tym sprzęcie, bo sam się zastanawiałem nad wyborem tej marki. Przepraszam wszystkich, którzy się czują urażeni!
Sory! Chyba w pośpiechu źle zrozumiałam wątek. Czyli sb-900?
Grafik ja z Wilk'iem325 sobie po prostu żartowaliśmy:)
Wiem!
Jeszcze jedno pytanko. Sb-900 ma mniejsza liczbę przewodnią niż sb-800, a w moim przypadku gdy większość zdjęć robię z odbłyśnikiem do góry wykorzystując światło odbite od sufitu sb-900 będzie słabsza niż ta druga. Zgadza się?
Czy ktoś z szanownych forumowiczów próbował zrobić test nowych SB-900 w CLS? Czy zwiększyła się czułość, zasięg itd. tych lamp?
Pozdrawiam
Remek
Wiem!
Jeszcze jedno pytanko. Sb-900 ma mniejsza liczbę przewodnią niż sb-800, a w moim przypadku gdy większość zdjęć robię z odbłyśnikiem do góry wykorzystując światło odbite od sufitu sb-900 będzie słabsza niż ta druga. Zgadza się?
gdzie 900 ma mniejszą LP? :)
Na krótszym końcu :P
dla ISO 100 , format FX (FF), błysk "standardowy":
24mm - SB900 - lp 27; SB800-lp 30
28mm - SB900 - lp 30; SB800-lp 32
35mm - SB900 - lp 34; SB800-lp 38
50mm - SB900 - lp 40; SB800-lp 44
50mm - SB900 - lp 40; SB800-lp 44
70mm - SB900 - lp 44; SB800-lp 50
85mm - SB900 - lp 47; SB800-lp 53
105mm - SB900 - lp 49,5; SB800-lp 56
heh niosłem się z zakupem sb-900 no i jak widzę bardzo ją ciężko dostać:( Widziałem była w sklepie internetowym w którym zawsze robie zakupy i ma swoją sieć w całej polsce (sklepy) i nie ma :( znikła z oferty. Więc rozumiem że idzie jak świeże bułeczki:) No i będę musiał poczekać :(
No niedługo zapewne pojawi się druga partia i możliwe że wtedy będzie droższa.
Podobnie było w przypadku D300. Pierwszy rzut był tańszy a drugi był już droższy.
Zobaczymy jak bedzie.
no to nieźle. Powiem tak w sklepie w którym się dowadywałem dostali ceny a sprzętu do dziś nie :(
no to nieźle. Powiem tak w sklepie w którym się dowadywałem dostali ceny a sprzętu do dziś nie :(
Pierwsza partia była niewielka i dla wszystkich nie starczyło i tyle.
heh niosłem się z zakupem sb-900 no i jak widzę bardzo ją ciężko dostać:( (...)
Nie chciałbym być posądzony o kryptoreklamę, ale od ręki jest tu : http://www.allegro.pl/item411458416_lampa_blyskowa_nikon_sb_900_nowosc_o d_reki.html
Cena również przystępna. Ja się skusiłem.
Nie chciałbym być posądzony o kryptoreklamę, ale od ręki jest tu : http://www.allegro.pl/item411458416_lampa_blyskowa_nikon_sb_900_nowosc_o d_reki.html
Cena również przystępna. Ja się skusiłem.
a ja powiem że też się skusiłem chociaz wielu sztuk nie maja wiec lepiej sie spieszyc ;)
Smurf (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=2777) - skąd masz te dane?
z manuala sb900 dostępnego na stronach nikona. pdf - F19
dokończę może - SB900 - ogniskowa - LP
120 - 51,
135 - 51,5
180 - 54
200 - 56
to jest dla pełnej klatki.
dla DX tylko minimalnie lepiej - dla 200 mm jest LP 57 !!!
czyli te 200 mm w DX to pic na wodę - poprawa im wyszła chyba dlatego, że ze średniej odpadło słabsze pokrycie boków z FX
miałem nadzieję, że zoom do 200 mm coś da, ale gdy się nie chwalono LP to teraz już wiem, dlaczego. Marketing.
To lampa z lepiej obsługiwalnym menu i dla robiących seriami.
czas błyski 1/1 - 1/880 s czyli dłuższy od sb800 (1/1050)
Witam, przeszukałem całe 28 stron wątku i nie znalazłem nic na temat ew. porównania SB-900 do Metza 58 AF-1. Zastanawiam się nad zakupem jednej z nich w usa :)
Dziękuje za ew. komentarze i pozdrawiam Bruno
bo Metzami na tym forum niewielu błyska...może na jakimś plenerze uda się zrobić test porównawczy :)
slawczyk
17-08-2008, 14:40
Heh... Wczoraj na weselu podczas wartkiej akcji podczas oczepin "zagotowałem" moją sb-900... Na wyświetlaczu wyskoczyło ostrzeżenie i około 2 minuty z głowy... :) Mam pytanie do użytkowników sb-800 - Jest w nich jakiś czujnik temperatury?
korzystam obecnie zarówno z SB-800 i SB-900 no i muszę stwierdzić, że lampa SB-900 radzi sobie zdecydowanie lepiej w "trudnych" warunkach w momencie jak nie sprawia problemów.
slawczyk: SB-800 nie posiada żadnego czujnika termicznego tak jak 900. powedz mi proszę jakiego zasilania uzywasz do tej lampy, bo generalnie mi "gotowanie się lampy" zdarza się niestaty często w miejscach typu kosciół (np. ostatnio w tak "nieistotnym" momencie jak zakładanie obrączek...) no i czy uzywasz w niej automatu TTL czy ręcznego ustawienia ? EV na + czy - ?
Heh... Wczoraj na weselu podczas wartkiej akcji podczas oczepin "zagotowałem" moją sb-900... Na wyświetlaczu wyskoczyło ostrzeżenie i około 2 minuty z głowy... :) Mam pytanie do użytkowników sb-800 - Jest w nich jakiś czujnik temperatury?
Może do oświetlenia "ciągłego" lepiej zastosować inny rodzaj lamp.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
Też wczoraj robiłem wesele na SB-900 (pierwsze po przesiadce z SB-800).
Lampa sprawia się świetnie, ma lepsze rozproszenie światła, lepiej też ustawia WB.
Używałem ją przez cały czas zabawy (od 16 do 22) i żadnego przegrzania nie zauważyłem, a prawie cały czas miałem od +0,3 EV do + 1,7 EV.
mswilk: jak duża częstotliwość błysków? no i czy kościół należał do tych ciemnych czy tych "bardziej" ciemnych? Dodatkowo moje ulubione ostatnio pytanie: zasilanie z akumlatorków czy "polecanych" baterii litowych? no i chyba najważniejsze pytanie: przy jakim aparacie miałeś przypiętą lampę?
EDIT: tzn. FX czy DX?
slawczyk
17-08-2008, 17:14
Ponury: też mi sie czasem zdarza zagotować lampę. Zasilanie mojej to 4x eneloop lub częściej duracell 2650. Używam TTL-a z korekcją na +1 przy kitowym obiektywie i - 0,3 przy stałce 50mm f1.8. Trzeba jednak patrzeć na wskaźnik temp. :)
mswilk: jak duża częstotliwość błysków? no i czy kościół należał do tych ciemnych czy tych "bardziej" ciemnych? Dodatkowo moje ulubione ostatnio pytanie: zasilanie z akumlatorków czy "polecanych" baterii litowych? no i chyba najważniejsze pytanie: przy jakim aparacie miałeś przypiętą lampę?
EDIT: tzn. FX czy DX?
Częstotliowśc błysków, wg. potrzeby (na karcie przyniosłem ~ 650 zdjeć), ale zdjęć seryjnych ani stroboskopowych nie robiłem.
W kościele baaardzo sporadycznie używam lampy - stałki, ale w tym przypadku wogóle jej nie użyłem bo ślub był cywilny ;)
Baterie 4 x Eneloop, przy czym 1 kpl. rozładowałem
Lampa podpięta do D300 + szkła od f/1.4 do f/2.8
Też wczoraj robiłem wesele na SB-900 (pierwsze po przesiadce z SB-800).
Lampa sprawia się świetnie, ma lepsze rozproszenie światła, lepiej też ustawia WB.
Używałem ją przez cały czas zabawy (od 16 do 22) i żadnego przegrzania nie zauważyłem, a prawie cały czas miałem od +0,3 EV do + 1,7 EV.
A mnie sie zawsze wydawalo, że to korpus aparatu ustawia balans bieli. Lampa raczej nie zmienia temperatury barwowej światła.
A mnie sie zawsze wydawalo, że to korpus aparatu ustawia balans bieli. Lampa raczej nie zmienia temperatury barwowej światła.
Chyba że masz WB Auto
Chyba że masz WB Auto
W lampie?
slawczyk
17-08-2008, 18:41
w body...
w body...
To co to ma wspólnego z ustawianiem balansu bieli przez lampę?
Korpus tak samo ustawia balans bieli z SB900 jak tez z SB800. Mogłaby być różnica tylko wtedy, gdyby temperatura barwowa światła SB900 była inna niż SB800, a tak chyba nie jest, przynajmniej nic na ten temat Nikon nie mówi.
nie potrafię tego wytłumaczyć, ale zauważyłem, że 900 działając w automacie na ttlce potrafi dokonać selektywne dopalenie kładąc nacisk np. na suknie panny młodej i twarze.
fotomarek_k
17-08-2008, 23:25
Ponury-
wytłumaczeniem może być:
a) rewolucyja w technologii lamp, o której się wkrótce dowiemy,
b) bardziej miękkie światło z lampy - jeśli Twój wpis oznacza delikatniejsze oświetlenie (BEZ PRZEPALEŃ) twarzy i sukni,
c) młodzi dali Ci prezent, który właśnie popijasz przeglądając fotki :-)
Obstawiam łącznie b i c :-)
Pozdrawiam i smacznego;-)
to ma stosunkowo małe znaczenie, zdecydowanie ważniejsze są inne czynniki (ile jest światła zastanego, jaka czułość, jaka przysłona)
nie potrafię tego wytłumaczyć, ale zauważyłem, że 900 działając w automacie na ttlce potrafi dokonać selektywne dopalenie kładąc nacisk np. na suknie panny młodej i twarze.
stawiam na to, że to dlatego:
c) młodzi dali Ci prezent, który właśnie popijasz przeglądając fotki :-)
niestety prezentów od Państwa Młodych nie spożywam.
Poza tym lampa na prawdę daje zdecydowanie lepsze efekty.
jak dojdę do siebie i obrobię się trochę ze zdjęciami (jest ich około 3k.) to zapodam kilka linków do tych robionych z sb 800 / 900 oraz na body 70 / 700.
w jaki sposób wg ciebie lampa może dokonywać selektywnego dopalenia? Jak to by miało być technicznie realizowane?
A ja to bym wreszcie jakieś sensowne fotki chciał zobaczyć.Bo z tych opowieści to ciężko coś wywnioskować.
gregoire7
18-08-2008, 20:42
Niech zgadnę, ta magiczna funkcja nie będzie pewnie 'obsługiwać' ciemnoskórych i panien posiadających ciemne kreacje... ;)
Niech zgadnę, ta magiczna funkcja nie będzie pewnie 'obsługiwać' ciemnoskórych i panien posiadających ciemne kreacje... ;)
no coś Ty.. nie żartuj;) W SB900 masz 10" lcd do którego wpisujesz ilu czarnoskórych będzie w kadrze i ile ciemnych sukni i wszystko już sabinka zrobi sama;)
no coś Ty.. nie żartuj;) W SB900 masz 10" lcd do którego wpisujesz ilu czarnoskórych będzie w kadrze i ile ciemnych sukni i wszystko już sabinka zrobi sama;)
Ale do tego najlepiej jeszcze użyć korpus Fuji S5pro - on rozpozna twarze.
Ale do tego najlepiej jeszcze użyć korpus Fuji S5pro - on rozpozna twarze.
I rozpozna w bazie danych wszystkich ludzi, nazwiska, imiona i numery pesel zapisze do Exifa i potem picasa będzie katalogować po nazwisku;) Kurcze nie wiedziałem, że mam taki skarb;)
I rozpozna w bazie danych wszystkich ludzi, nazwiska, imiona i numery pesel zapisze do Exifa i potem picasa będzie katalogować po nazwisku;) Kurcze nie wiedziałem, że mam taki skarb;)
Cycu, pożyczasz mi na tydzien sabinke :)
Niedzwiedz
22-08-2008, 00:17
heh robilem dwa sluby sb900 lapa szybka mocna ma wady ciezka , duza i to najgorsze ten zoom do lampy chodzi glosno w kosciele jak zmieniam szkla ciagle zgrzyta jak wylaczam i wlaczam lape to w kosciele tragedia :) generalnie ma u mnie 4+ :)
Cycu, pożyczasz mi na tydzien sabinke :)
nie mam teraz sprzętu w Warszawie, będę miał najprawdopodobniej dopiero za dwa tygodnie. Jak nie na weekend to będziesz mógł wziąć.
nie mam teraz sprzętu w Warszawie, będę miał najprawdopodobniej dopiero za dwa tygodnie. Jak nie na weekend to będziesz mógł wziąć.
jakos się dogadamy :) nie śpieszy mi się zeby ją obejrzec, jakos w ciagu tygodnia we wrzesniu :)
1. Mi się przegrzała po 30 minutach, ale prawie wszystkie błyski miałem odbite. Można wyłączyć ten czujnik gorąca.
2. Zadziwiająco dobre efekty przy błysku prosto w gały (portret), korekta błysku działa super precyzyjnie.
3. Menu bardzo proste, klawisze funkcyjne pod LCD, kółeczko, dużo informacji na LCD - super.
4. Na duży plus zasługuje konstrukcja wyłącznika/przełącznika oraz obrotowa główka: 180 stopni w każdą stronę.
5. Bardzo stabilna, wiarygodne mocowanie lampy w gorącej stopce body (blokada).
6. Balans bieli jest bardzo dobry, ale to dzięki body, nie lampie. Filtry kolorowe jeszcze nie używane.
7. Fajny pokrowiec :)
Minusy: oprócz tego przegrzewania, ciężar lampy (trzeba mieć grip w body!), lekkie hałasy przy zoomowaniu mogą przeszkadzać podczas cichych ceremonii. Guziczek pośrodku kółeczka nawigacyjnego jest ciut za mały i przez to niewygodny, ale to pierdółka. Do samego menu wchodzi się za wolno, ale to też pierdółka.
Inna rzecz to plastikowa stopka i gwint 1/4" do statywu. Czy to aby wystarczy przy takim ciężarze lampy?
Będą ją używał do portretów "od pasa" i do wyrównywania kontrastu na zewnątrz. Dla mnie bomba za te pieniądze.
Wersja Made in Japan.
Pozdrawiam.
w jaki sposób wg ciebie lampa może dokonywać selektywnego dopalenia? Jak to by miało być technicznie realizowane?
moze nie selektywne dopalanie ale wiecej pol pomiarowych dla ttla i lepsze dopasoanie mocy blysku. iirc to d3, d300 i d700 maja 15 pol pomiarowych zamiast 9 w starszych modelach. moze pokrecilem troszke cyferki (z glowy pisze i pozno jest) ale proporcje sie zgadzaja :)
ja przetestowalem filtry - niestety na d300 nie dziala automatyka :( moze jakis upgrade softu he ?
w sumie dziala to tak samo jak zwykle filtry zelowe na lampe - ale to naprawde dziala - piekno rozwiazania jest w tm ze to jest przemyslane konkretnie do tej lampy - nie jakies nakladki polepione tasma
w d3/d700 balans bieli sie sam ustawia na body w zaleznosci od filtra - ponoc tez tylko na nich dzialaja filtry zielone
strzelilem fotke smieci na biurku - bez filtra to co lezalo na biurku oswietlone halogenkiem mialo zly WB - zolte bylo wszystko - jak WB dalem na zarowe i zalozylem zolty filtr - wszystko bylo cacy - co ma byc biale jest biale
lampa jest spora - ale d300 z gripem jednak jest wieksze troszke
masa lampy - no nie wiem - ja nie wkaldam ruskich akumulatorow olowiowo-uranowych - dla mnie bez roznicy z lampa czy bez (powiem po pierwszym slubie :P zreszta samo d300 jest za ciezkie w porownaniu z d50 :D
co do glosnosci - hmm no bzyczy i zgrzyta - ale zoom mozna wylaczac - zreszta z daleka moze byc nieslyszalny
wielkosc przeszkadza tylko przy skladowaniu - do slingshota200 musze wkladac zlozona - nie moge sie jeszcze zdecydowac czy nosic ja w pokrowcu fabrycznym przytroczonym do plecaka ;)
ahm - centralnie wazony blysk na sufit powoduje winietowanie - ło śit hehe
moze nie selektywne dopalanie ale wiecej pol pomiarowych dla ttla i lepsze dopasoanie mocy blysku. iirc to d3, d300 i d700 maja 15 pol pomiarowych zamiast 9 w starszych modelach. moze pokrecilem troszke cyferki (z glowy pisze i pozno jest) ale proporcje sie zgadzaja :)
I co Ci to da?
Lustrzanki Canona, potem równiez Nikona zaczęły bić rekordy ilości pól pomiarowych eskpozycji, a wcale nie są dokładniejsze niz stary siedmiopolowy pomiar F90X czy F70.
Co więcej, swego czasu produkowany Contax Aria ze swoim archaicznym, chyba sześciopolowym pomiarem TTL bił dokladnością wszystkie nowoczesne C i N.
Potwierdzam. Mnie tan nawet wystarczał 5 polowy matryc. A w testach światnie wypadała tez leica, bez pomiaru matrycowego.
po prostu...życie nie lubi pustki, a lubi rozmnażanie, więc im coś nowsze, tym bardziej do dupy :D
I co Ci to da?
Lustrzanki Canona, potem równiez Nikona zaczęły bić rekordy ilości pól pomiarowych eskpozycji, a wcale nie są dokładniejsze niz stary siedmiopolowy pomiar F90X czy F70.
Co więcej, swego czasu produkowany Contax Aria ze swoim archaicznym, chyba sześciopolowym pomiarem TTL bił dokladnością wszystkie nowoczesne C i N.
na szybko mozesz sobie to porownac strzalajac portrecik twarzy przed czarnym tlem. d3/300 i nowsze wypala z mniejsza moca - twarz bedzie mniej oswietlona, kolory skory beda lepsze. przez to ze pomiar ittl ma wiecej pol puszka moze lepiej dobrac sile blysku. tak przynajmniej twierdza papiery nikona :)
na szybko mozesz sobie to porownac strzalajac portrecik twarzy przed czarnym tlem. d3/300 i nowsze wypala z mniejsza moca - twarz bedzie mniej oswietlona, kolory skory beda lepsze. przez to ze pomiar ittl ma wiecej pol puszka moze lepiej dobrac sile blysku. tak przynajmniej twierdza papiery nikona :)
To może lepiej mniej czytaj reklamówek, a więcej rób zdjęć, wtedy może będziesz wiedział co piszesz.
To może lepiej mniej czytaj reklamówek, a więcej rób zdjęć, wtedy może będziesz wiedział co piszesz.
:D
Potwierdzam. Mnie tan nawet wystarczał 5 polowy matryc. A w testach światnie wypadała tez leica, bez pomiaru matrycowego.
A ta Leica ile ma punktów af? Bo od dawna pomiar może być i jest wiązany z punktem af w lustrzankach japońskich.
Leica o której pisałem - lustrzanka serii R wcale nie ma AF :-D
Leica o której pisałem - lustrzanka serii R wcale nie ma AF :-D
No właśnie. Tysiąc punktów pomiarowych daje też możliwość zmiany wielkości koła pomiaru centralnie ważonego i pewnie wiele innych rzeczy, o których dowiemy się z przyszłych premier korpusów :)