PDA

Zobacz pełną wersję : SB600 - uszkodzenie?

roofman
30-06-2008, 07:27
Jako że nie mam możliwości sprawdzenia przez porównanie to spytam...

Mam wrażenie, że moja SB600 zaniemogła :( Objaw jest taki jakby lampa nie wiedziała o tym że przekręcam jej głowicę w inną pozycję niż na wprost. Objawia się to oczywiście niedoświetleniem.

Przykład: stoję przy jasnej ścianie (plecami do niej), palnik za siebie, główny obiekt jakieś 2m odemnie, skutek: lampa pracująca w trybie TTL wyświetla niedoświetlenie rzędu -2.7 - -3.0. To samo ze strzałami w dość niski, jasny sufit. Praktycznie dobrze naświetlone fotki daje tylko palnik na wprost lampy a wiadomo że czasami tak nie można...
Kolega stojący obok strzelający w ścianę za sobą 430EX na Canonie uzyskał ładnie naświetlone fotki.
Wydaje mi się że w mojej lampie tak się stało po paru odchyleniach głowicy... po prostu pierwsze fotki były OK a później nagle takie cuda.

Drugi objaw który naprowadził mnie na takie myśli (brak przesyłu info o pozycji palnika) to to że w lampie bardzo ciężko chodzi sam obrót palnika. Wciskanie tego gumowego przycisku na boku to istna mordęga... wciskam a głowica dalej zablokowana, dopiero "pompowanie" przycisku i delikatne przechyły w lewo-prawo powodują "zaskoczenie".

Czy lampa ustawiona pionowo w sufit ma "zoomować" wraz ze zmianą ogniskowej? Wydaje mi sie że kiedyś tak nie miałem a teraz normalnie przy ustawieniu palnika w górę głowica zmienia ogniskową wraz z obiektywem.

Miał ktoś podobne objawy? Chciałbym ją wysłać do serwisu ale nie bardzo wiem co napisać jako "usterka"...

Majek
30-06-2008, 14:38
Skąd przyszło Ci do głowy, że lampa ma jakiś czujnik położenia palnika?

Raf 007
30-06-2008, 14:44
A jak odbijałeś światło to jakie były parametry iso , f ??? Może po prostu lampa nie dała rady oswietlić, może źle odbiłeś i np większość światła poszła nie w tą stronę, lub zrobiłeś sobą cień ???

Fenek
30-06-2008, 14:51

Bo SB-800 ma. I nie wątpię, że SB-600 też.

Majek
30-06-2008, 15:05
Hmm... No to w takim razie moja SB-600 Tez jest walnięta, bo jak odkręce gdzieś palnik (99% przypadków), to zoom lampy podąża normalnie za ogniskową obiektywu. Tak jest od samiutkiego początku, od testu w sklepie. I też jak niekorzystnie skieruje palnik, to mi zdjęcie niedoświetlone wychodzi... Czy mam reklamować swoją lampę?

roofman
30-06-2008, 15:09
A nie ma? Gdyby nie miała to możnaby kręcić głowica płynnie i 360stopni dookoła (tak miałem w manualnej lampie).
Chyba producent nie bez znaczenia ograniczył ruch do kilku położeń aby lampa według niego robiła korektę naświetlenia... no ale może się mylę...

A jak odbijałeś światło to jakie były parametry iso , f ??? Może po prostu lampa nie dała rady oswietlić, może źle odbiłeś i np większość światła poszła nie w tą stronę, lub zrobiłeś sobą cień ???Czas zdaje się 1/60, przesłona F4 na ogniskowej 40mm. Robiłem na priorytecie przesłony.
Cień odpada bo kilka razy strzelałem w różnych miejscach. No i w tym samym miejscu kolega z 430ex ładnie naświetlił fotkę. Pozatym wcześniej robiłem podobne foty i było OK.
Pozostaje kwestia zoomowania lampy... może ktoś sprawdzić czy zoomuje przy głowicy uniesionej pionowo w sufit?
No i ten przycisk... jak trzeba na szybko głowicę przekręcić to porażka... zupełnie jakby blokada głowicy po wciśnięciu nie puszczała. Na początku chodził luźno, po zmianie kilka razy zauważyłem że jest coraz gorzej :(

edit: aa.. widzę że Majek napisał że zoomuje... to widocznie mi się na początku wydawało tylko że nic się nie zmienia.
ale wcześniej jak strzelałem w sufit poprawnie naświetlała... no może -0.3 - -0.7... ale nie -3.0 jak jest teraz :(

Fenek
30-06-2008, 17:36
Hmm... No to w takim razie moja SB-600 Tez jest walnięta, bo jak odkręce gdzieś palnik (99% przypadków), to zoom lampy podąża normalnie za ogniskową obiektywu. Tak jest od samiutkiego początku, od testu w sklepie. I też jak niekorzystnie skieruje palnik, to mi zdjęcie niedoświetlone wychodzi... Czy mam reklamować swoją lampę?

A gdzie napisałem że położenia palnika wpływa na zoom? W SB-800 też zoom działa sobie normalnie niezależnie od pozycji palnika. Za to elektronika lampy/aparatu może brać dodatkowo na poprawkę pozycję głowicy przy obliczaniu siły błysku.

@roofman
Tak naprawdę to nie wiadomo co mogło się skopać. Czy czujnik położenia głowicy, czy sensor światła... Nie ma niestety co dumać tylko dać szansę serwisowi.

roofman
30-06-2008, 19:17
@roofman
Tak naprawdę to nie wiadomo co mogło się skopać. Czy czujnik położenia głowicy, czy sensor światła... Nie ma niestety co dumać tylko dać szansę serwisowi.
No i chyba tak się to skończy.... :( Dzięki wszystkim za odpowiedzi.