PDA

Zobacz pełną wersję : D200 i hotpixel :(

kosmoski
29-06-2008, 14:58
Witam, jak w piosence… Znalazłem pierwszy siwy włos na swojej skroni. Tudzież HotPixela ;(. Tematów było multum na forum, ale szukam rady. Przy wystawianiu większej ilości fotek można czegoś dostać retuszując wszystkie jpgi po kolei. Ma ktoś jakiś patent na załatwienie tego problemu seryjnie? Jakiś soft etc.

Zdjęcie z hotem -> http://img116.imageshack.us/img116/5741/dsc0627hot2zg8.jpg

Pozdrawiam

prz3mo
29-06-2008, 15:01
Nie ma domowego sposobu na pozbycie sie hot pixela w Nikonach.
Moja rada - przestan sie tym przejmować, serio :)
Moglbys oddac do serwisu do mapowania, ale hot pixele i tak sie pozniej pojawią :)

wigi
29-06-2008, 15:08
Nie ma domowego sposobu na pozbycie sie hot pixela w Nikonach.

Mylisz się :)
Jest darmowy program, który seryjnie (wskazany folder) pozwala na pozbycie się hotów. Bardzo prosty i skuteczny w użyciu, ale o ile pamiętam, to działa tylko na NEF-ach. Może ktoś podrzuci linka, bo nie mogę odnaleźć.

kosmoski
29-06-2008, 15:08
Nie przeszkadza mi „lifting fotek” bo i tak 100% przechodzi przez CSa. Ale np. na jednym z ostatnich koncertów machnąłem chyba z 300 zdjęć tak poprawiać wszystkie to bym chyba umarł przed klawiaturą :D.
A wogle, czy opcja Dust Off Ref Photo poradziła by se z hotem ?

kazzi
29-06-2008, 21:13
Jeżeli tak bardzo przeszkadza Ci ten hot,to dysponując PS możeśż nagrać sobie akcję likwidujacą go i wówczas jednym przypisanym klawiszem klawiszem uruchomisz całą akcję likwidacji.Było to chyba opisane kiedyś na forum,nie wiem czy da się to zrobic seryjnie z całym folderem.
W moim d-200 znalazłem tego hota na drugi dzień po zakupie,troche mnie to zdenerwowało ale dałem sobie z tym spokój. Na zdjęciach do 20x30 nie widać go.

mofo
30-06-2008, 09:47
Jest darmowy program, który seryjnie (wskazany folder) pozwala na pozbycie się hotów. Bardzo prosty i skuteczny w użyciu, ale o ile pamiętam, to działa tylko na NEF-ach. Może ktoś podrzuci linka, bo nie mogę odnaleźć.

http://www.pixelfixer.org/

kosmoski
30-06-2008, 21:48
http://www.pixelfixer.org/

Znasz kogoś kto to juz testował? Niewiem czemu ale mam pietra :D

deep
30-06-2008, 22:30
Działa idealnie tylko przeczytaj instrukcję obsługi tego programu.

kosmoski
30-06-2008, 22:38
Spokojnie, dzięki ;),, Myslałem ze to cośw rodzaju ingerencji w puszkę ;)

adamouse
02-07-2008, 09:12
Jeżeli soft umożliwia klonowanie akcji to zasada jest prosta i w kilku ruchach załatwiasz wszystkie zdjęcia.
1. Wybierasz zdjęcie z kadrem w poziomie i retuszujesz pixel (nie dotkając w żaden inny sposób zdjęcia)
2. Kopiujesz i wklejasz działanie na wszystkie pozostałe zdjęcia z kadrem w poziomie.

To samo powtarzasz dla zdjęć w pionie i masz wszystkie zdjęcia załatane.

Tyle w teorii. A w praktyce?
Ja obrabiam RAW w Aperture 2, tam łatasz fotkę, klikasz przycisk Lift zaznaczając tylko Adjustments/Retouch, potem zaznaczasz docelowe zdjęcia i klikasz na przycisk Stamp. Gotowe

W Adobe Camera Raw pierwszy krok jest identyczny (łatasz wzorcową fotkę), zaznaczasz wszystki fotki do obrobienia, po czym klikasz przycisk Synchronize (interesuje Cię opcja Spot removal).

Ilość pracy jest identyczna dla 10 i 500 fotek.

prz3mo
02-07-2008, 09:13

Tyle, ze ja pisze o usuwaniu hot pixeli z matrycy (czyli jej mapowaniu), a Ty o usuwaniu hot pixeli juz z gotowego pliku :) Chyba, ze o czymś nie wiem...

wigi
02-07-2008, 11:15
Tyle, ze ja pisze o usuwaniu hot pixeli z matrycy (czyli jej mapowaniu), a Ty o usuwaniu hot pixeli juz z gotowego pliku :) Chyba, ze o czymś nie wiem...
no ale autor wątku pytał o usuwanie hotów ze zdjęć, a nie samej matrycy :) chyba się niezrozumieliśmy...

Rarog
04-07-2008, 13:28
Witam, jak w piosence… Znalazłem pierwszy siwy włos na swojej skroni. Tudzież HotPixela ;(. Tematów było multum na forum, ale szukam rady. Przy wystawianiu większej ilości fotek można czegoś dostać retuszując wszystkie jpgi po kolei. Ma ktoś jakiś patent na załatwienie tego problemu seryjnie? Jakiś soft etc.

Zdjęcie z hotem -> http://img116.imageshack.us/img116/5741/dsc0627hot2zg8.jpg

Pozdrawiam

Jest na to rada, tylko musisz posiąść oprogramowanie Nikon Capture NX i wykorzystać funkcję Reference Dust Foto. Możesz wprowadzić do programu zdjęcie referencyjne które w tym wypadku będzie Twoim Reference Hot Pixel ;) ale efekt jest ten sam. Mając takie zdjęcie referencyjne - traktujesz swoje foty jak filtrem - program sam usuwa niedoskonałości obrazu "uzupełniając" domyślnie najbliższym do uszkodzonego obrazu kolorem.

Nie słyszałem natomiast o możliwości "naprawy" hot pixeli w puszce - chybe że przez Serwis Nikona. Wydaje mi się że istnieje możliwość "wyłączyć" hot pixele w trybie serwisowy, jakkolwiek jest to sukces połowiczny, więc pozostaje jedynie obróbka postprocessing