PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwna sprawa z SB800

Michal_C
28-06-2008, 21:37
Hej, może lamerskie pytanie ale :).
Byłem na ślubie i Sabinę miałem ustawioną na TTL + światło dopełniające (BL).
Raz lampa potrafiła dobrze doświetlić scenę a raz było tak jak bym zredukował moc lampy o 2/3 mocy. Niestety nie mogę pokazać zdjęć, ale myślę, że będzie wiadomo o co chodzi.
Oczywiście miałem D80 i pomiar spot.

pozdr

fragles
28-06-2008, 21:58
Bez zdjęć ciężko powiedzieć - czy może na tych niedoświetlonych dużą część kadru zajmował/lub blisko obiektywu był jakiś jasny obiekt?

Lampa w tym trybie ma tylko leciutko dopalić bo głównych światłem biorącym udział w expo ma być zastane. Dodatkowe "zmylenie" jej czymś jasnym skutkuje niedoświetleniem.

Fenek
28-06-2008, 23:31
A takie zdjęcia wykonywałeś tuż po sobie, czy w pewnych odstępach czasu?

szymony
29-06-2008, 00:04
A jak mierzyłeś tym spotem ?

Michal_C
29-06-2008, 14:56
No to tak, że punkt pomiaru spot pokrywał się z centralnym punktem ostrości. Ostrzyłem na ludzi wchodzących do pomieszczenia gdzie było przyjęcie weselne lub w pokoju gdzie stała panna młoda.
Zdjęcia nie były jedno po drugim, zawsze było około 30 sek przerwy pomiędzy ujęciami. Za każdym razem wskaźnik naładowania pokazywał że lampa jest gotowa do błysku. Akumulatory bbyły naładowane.

szymony
29-06-2008, 15:25
Znaczy raz biała suknia, raz inna, ciemne gangi i to wszystko na punktowym, bez korekty :shock:

cinek85
29-06-2008, 16:47
no to odpowiedź już masz. inaczej Ci mierzyło światło na ciemnym ubraniu, inaczej na jasnym. standard. w takich sytuacjach najlepiej przejść na manual w lampie i sobie odpowiednio dobrać siłę błysku. pozdrawiam.

Majek
29-06-2008, 16:50
Yyyy... A czy funkcja BL to nie działa tylko z matrycowym i cetralnym-ważonym pomiarem?

Michal_C
29-06-2008, 17:47
szymony a gdzie dokonać korekty na lampie czy w body?

Jacek_Z
29-06-2008, 21:52
Yyyy... A czy funkcja BL to nie działa tylko z matrycowym i cetralnym-ważonym pomiarem?
zgadza się. Z punktowym nie działa.

Majek
29-06-2008, 23:22
zgadza się. Z punktowym nie działa.No właśnie, bo już myślałem, że o czymś nie wiem...

(...)
Byłem na ślubie i Sabinę miałem ustawioną na TTL + światło dopełniające (BL).
(...)
Oczywiście miałem D80 i pomiar spot.
Może to tu tkwi problem? Skoro pomiar światła był punktowy, to lampa nie mogła pracować w trybie BL, dlatego masz przepały, bo pracowała normalnie, w zwykłym TTL i paliła po całości...

Michal_C
30-06-2008, 12:10
OK, załapałem. A jeśli będzie matrycowy lub centralnie ważony to też może być problem, że jak zmierze na jasnym tle to lampa strzeli słabiej a jak na ciemnym to mocniej?

fragles
30-06-2008, 12:28
Biały obiekt odbija dużo światła, które po przedbłysku wraca do czujnika i lampa "myśli", że jest jasno więc błyska do ekspozycji słabiej. Resztę można sobie dopowiedzieć ;)

pebees
30-06-2008, 12:46
Podłączę się z głupawym pytaniem (nie mam nic pod ręką w tej chwili i nie mam jak sprawdzić) - czy, jeśli mierzę na CW, i zmierzę sobie gdzieśtam scenkę, dam AE-L, przesunę kadr, to pomiar ten zablokowany przez AE-L jest dla lampy tym właściwym, czy po wciśnięciu spustu wykonywany jest pomiar przez lampę jakiś?

maq123
30-06-2008, 12:47
czyli jak rozumiem, jak jasne ubranko to korekcja w lampie na +
jak ciemne to automatyka sama da radę

fragles
30-06-2008, 18:41
Podłączę się z głupawym pytaniem (nie mam nic pod ręką w tej chwili i nie mam jak sprawdzić) - czy, jeśli mierzę na CW, i zmierzę sobie gdzieśtam scenkę, dam AE-L, przesunę kadr, to pomiar ten zablokowany przez AE-L jest dla lampy tym właściwym, czy po wciśnięciu spustu wykonywany jest pomiar przez lampę jakiś?

Według mnie lampa sobie na tym nowym kadrze przedbłyśnie i ustawi expo.
Żeby na tym "poprzednim" kadrze zablokować także lampę, trzeba zrobić dla niego blokadę błysku niezależnie od blokady ekspozycji (którą też trzeba zrobić).

pebees
30-06-2008, 19:13
fragles masz rację, doczytałem sobie. trzeba FV Lock, żeby zablokować pomiar przez lampę, sprawdzę przy okazji dokładniej :)

fragles
30-06-2008, 19:17
Nie wiem jaki masz aparat ale ja, kiedy miałem d80 to przypisałem fv lock do tego kastombatona, który jest na przedniej ściance u góry obok bagnetu.
W innym razie trzebaby tę funkcję przypisać do EVlocka co jest dość upierdliwe... (ciągłe zmiany w menu).

pebees
30-06-2008, 20:13
Nie wiem jaki masz aparat ale (..)
W innym razie trzebaby tę funkcję przypisać do EVlocka co jest dość upierdliwe... (ciągłe zmiany w menu).
No właśnie, D50 mam, więc jest to upierdliwe, bo albo AE albo FV :)

kroolik
08-07-2008, 11:18
mam d200 i sb 800 czy ktos mi powie czy mozna tak ustawić blokade mocy lampy aby
odbywalo sie to przez wcisniecie na puszce danego przycisku przy kadrowaniu sceny ??

tzn- ustawiam pomiar swiatla na dany obiekt, naciskam przycisk blokady mocy SB 800 na puszce, zmieniam kadr, pstrykam i mam to co chcialem...

sorrki za to pytanie- mam iststrukcje PL ale obecnie malo czasu na nauke tzn na wertowanie instrukcji i testy czy "działa".
dzieki

R
08-07-2008, 11:21
tak, w menu mozesz taka opcje przypisac klawiszowi funkcyjnemu pod przyciskiem podgladu glebi ostrosci.

kroolik
08-07-2008, 11:52
rozumiem ze tylko temu przyciskowi tj. glebii ostrosci czy dowolnemu ?

R
08-07-2008, 12:19
byc moze jeszcze centralnemu przyciskowi na wybieraku z tylu, ale nie pamietam.