Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie Dziwna sprawa z SB800

Hej, może lamerskie pytanie ale .
    Byłem na ślubie i Sabinę miałem ustawioną na TTL + światło dopełniające (BL).
    Raz lampa potrafiła dobrze doświetlić scenę a raz było tak jak bym zredukował moc lampy o 2/3 mocy. Niestety nie mogę pokazać zdjęć, ale myślę, że będzie wiadomo o co chodzi.
    Oczywiście miałem D80 i pomiar spot.

pozdr
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

Domyślnie Odp: Dziwna sprawa z SB800

Bez zdjęć ciężko powiedzieć - czy może na tych niedoświetlonych dużą część kadru zajmował/lub blisko obiektywu był jakiś jasny obiekt?

Lampa w tym trybie ma tylko leciutko dopalić bo głównych światłem biorącym udział w expo ma być zastane. Dodatkowe "zmylenie" jej czymś jasnym skutkuje niedoświetleniem.

A takie zdjęcia wykonywałeś tuż po sobie, czy w pewnych odstępach czasu?
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

A jak mierzyłeś tym spotem ?
    pozdrawiam Krzysiaczek

No to tak, że punkt pomiaru spot pokrywał się z centralnym punktem ostrości. Ostrzyłem na ludzi wchodzących do pomieszczenia gdzie było przyjęcie weselne lub w pokoju gdzie stała panna młoda.
    Zdjęcia nie były jedno po drugim, zawsze było około 30 sek przerwy pomiędzy ujęciami. Za każdym razem wskaźnik naładowania pokazywał że lampa jest gotowa do błysku. Akumulatory bbyły naładowane.
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

Znaczy raz biała suknia, raz inna, ciemne gangi i to wszystko na punktowym, bez korekty
    pozdrawiam Krzysiaczek

no to odpowiedź już masz. inaczej Ci mierzyło światło na ciemnym ubraniu, inaczej na jasnym. standard. w takich sytuacjach najlepiej przejść na manual w lampie i sobie odpowiednio dobrać siłę błysku. pozdrawiam.

Yyyy... A czy funkcja BL to nie działa tylko z matrycowym i cetralnym-ważonym pomiarem?

szymony a gdzie dokonać korekty na lampie czy w body?
    Ostatnio edytowane przez Michal_C ; 29-06-2008 o 17:49
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    Yyyy... A czy funkcja BL to nie działa tylko z matrycowym i cetralnym-ważonym pomiarem?
    zgadza się. Z punktowym nie działa.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów