Zobacz pełną wersję : Nikkor AF 70-300 G
Nikkor AF 70-300 G czy ten obiektyw się nadaje do D200 i czy to jest w miarę dobry obiektyw.
larix, nadawać to on się nadaje - jak wszystkie Nikkory typu G. A czy jest w miarę dobry? W miarę dobry to on jest, ale nie za dobry. Wszystko zależy od zastosowanej miary, ale do D200 raczej bym go nie podpinał - będzie śmiesznie wyglądał. :D
prosta sprawa mam dobry aparat ale embargo na obiektywy jak na razie i muszę kupić coś 300mm tak aby robić jakieś zdjęcia.
Zawsze możesz go potraktować jako tymczasowe szkliwo. Działać będzie a jeśli nie będziesz zadowolony, to dokupisz coś lepszego.
Kiedy do jasnej anielki, uzmysłowicie sobie że obiektyw jakikolwiek by nie był, to nie jest DSRL-em.
Piszcie więc z łaski swojej w odpowiednich działach :evil:
Ps. Chcesz wydać przeszło 6 koła na body i zapiąć szkło z 3 stówy. Gratuluje.
szymony, przecież tu nie chodzi o obiektyw, tylko o D200. :D
ok może miejsce nie odpowiednie ale guzik z pentelką obchodzi kogoś to że aparat jest za 6tys a obiektyw za 300zł. Giertych się znalażł, guwniarz.
Przepraszam pozostałych za słownictwo....
Od Giertycha to tutaj lepiej nikogo nie wyzywaj, sam zachowujesz się jak Lenin...
zapinanie szkła za 300zł to tkiego korpusu mija się z celem i jest nielogiczne. Lepiej zrobiłbyś kupując D50 a do tego np. sigmę 100-300F4 bądź coś pdobnego. Będą po prostu lepsze efekty wydania kilku tysięcy zł.
pozdrawiam, Rokita ;)
Autor ma rację i jeśli chce to sam zadecyduje na co wyda pieniądze.
Kupił sobie D200 to niech ma. Pyta się o szkło za 300zł - niech się pyta, a jeśli komuś się nie chcę to niech nie odpowiada. Ja mu odpowiem: 70-300 G jest dobrym szkłem i może stanowić po prostu "tymczasowe" szkło. Zawsze potem możesz sprzedać i kupić coś lepszego...
ok może miejsce nie odpowiednie ale guzik z pentelką obchodzi kogoś to że aparat jest za 6tys a obiektyw za 300zł. Giertych się znalażł, gÓwniarz.
Przepraszam pozostałych za słownictwo....
Jeżeli nie zrozumiałeś ironii, to juz nie mój problem.
Wycieczkę osobistą zwykle natychmistowo promuję waranem, jednak w tym przypadku się powstrzymam. Nie chcę być posądzany że to odwet.
nikt nie bierze pod uwagę że ktoś mógł dostac apartat za 6 tys a stac go na tańsze obiektywy.
Proste pytanie prosta odpowiedź a filozofii co do poprawnosci zakupu nie powinno nikogo obchodzić. Znawcy fotografi ci naprawdę co w tym siedzą; a znam kilku szczerze powie co i jak a komentarze typu nie ma to sensu jest to głupie że ktoś kupuje taki sprzęt. Jeśli kogoś rusza to że ktoś inny ma lepszy sprzęt no to typowa zazdrość co dla doroałego człowieka da się jakoś wytłumaczyć.
Komentarze tak ale strikto techniczne jak wyknac zdjęcia chocby starym zenitem.
P.S Pozdrawiam wszystkich co studiują kulturę i sztukę ja też jak czytam taką sztukę to ciężko zachować mi kultrurę.
Znawcy fotografi ci naprawdę co w tym siedzą; a znam kilku szczerze powie co i jak a komentarze typu nie ma to sensu jest to głupie że ktoś kupuje taki sprzęt.
Dlaczego więc nie spytałeś się tych znawców ? Kupisz co zechcesz, tylko później nie lamentuj że aparat "x" jest do bani, bo Ci z niego złe foty wychodzą.
Jeśli kogoś rusza to że ktoś inny ma lepszy sprzęt no to typowa zazdrość co dla doroałego człowieka da się jakoś wytłumaczyć.
Sądzisz że zazdroszczę Ci zabawki, o której nie masz raczej pojecia. Jesteś w błędzie i to dużym. A dlaczego nie masz pojecia, bo gdybyś miał nie zadawałbyś takich pytań. A wystarczyło poczytać wcześniej choćby to forum. O taką "tachiharę" to mógłbym być ewentualnie zazdrosny, ale o cyfrowe body, które z pół roku będzie technologicznie przestarzałe.
A odwracając twą wypowiedź można rzec: Chwalenie się posiadaniem D200 na forum nikona, to przedszkolne szpanerstwo.
Komentarze tak ale strikto techniczne jak wyknac zdjęcia chocby starym zenitem.
Zapraszam do działów technicznych. Jest tam sporo różnych wiadomości zarówno z dynamicznie rozwijającej sie cyfrowej fotografii, jak również "przestarzałej" fotografii srebrowej.
Większego durnia nie spotkałem to najważniejsze a poniższe:
1. Czytaj, że aparat nie jest kupiony,
2. Nie chwalę się, a ty że twoja wiedza na temat fotografii jest w punkcie maksimum
3. Nigdy nie pisałem, że jestem fenomenem fotografii
4. Proste pytanie prosta odpowiedz
5. Forum jest po to aby pytać
6. A aparat jest spoko
Pozdrawiam Cię filozofie kultury postpoliestrowej.
KONIEC:)
Oj Panowie, Panowie... Jak dzieci. Wiecej emocji i juz dramat. Nie zamykam watku, bo mam nadzieje ze mimo wszystko potraficie po ludzku "se" pogadac.
W temacie. Z calym szacunkiem do pozytywnych opinii o tym szkle (70-300/4-5.6G), uwazam ze jest to obiektyw jedynie przecietny. O budowie ie ma sensu pisac, plastik, plastik i raz jeszcze plastik. Los sprawil ze musialem sie pozbyc 80-200/2.8 Nikkora, a uprzejmy kolega z forum uzyczyl mi swojego 70-300. Pierwsze wrazenia powalily mnie na ziemie. Aberacja mnie dobila. Obraz ciemny i slabo nasycony (blady). Bylem zalamany. Po pewnym czasie nauczylem sie pracowac tandemem tego szkla z D200 i uzyskuje wyniki calkiem przyjemne. Sporo w tym jednak obrobki, znacznie mniej "surowego" obrazu z aparatu. Konkluzja, jak nie stac Cie na nic innego, nie zastanawiaj sie. Tele trzeba miec.
I super włąsnie o to mi chodziło. To prawda że wolałbym cos lepszego ale żona zdejmie embargo na zakup lepszego sprzętu to i kupię:). Pozdrwaiam.
Większego durnia nie spotkałem to najważniejsze a poniższe:
Potrawisz napisać choć jeden post bez inwektyw :?:
Twój jezyk świadczy tylko i wyłącznie o tobie. Jak widać jest z tym nienajlepiej.
EOT
tak, mowicie, ze sredni ale nie wiem co sądziuć, czy jakis jego posiadacz moze mi na
[email protected] podesłac ,,gołe" obrazki robione tym szkłem?
Tutaj masz moje dzisiejsze fotki robione tym szkłem, oprócz pierwszego.
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=24271