PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d70s i raynox dcr-250 - no płakac mi się chce :(

Akira
08-05-2006, 16:36
Hej

Ostatnim rzutem na taśmę, bom finansowo wykończony po przesiadce na d70s, kupiłem Ranoxa dcr-250 z adaptorem 52-67 mm. no i wpadka staraszna niestety. Raynox przyszedł, opłaciłem, zamocowałem i zgroza. Po założeniu na kitowy obiektyw od D70s moge fotografowac w małym kółku, a we wszystkich stronach kadru na brzegacjh widać samego raynoxa, wygląda to tak jak patzrać przez dziurkę od klucza, no po prostu tragedia.

no i tu moje pytanie drodzy forumowicze, co źle zrobiłem, nie mam jakiegoś pierścienia tudzież konwertera między nikkora 18-70? tzw adapter tube jak psize w śladowej instrukcji do raynoxa? jeśli ktoś uzywa wspomnianego zestawu, byłbym wdzięczny za pomoc. bo na razie nikon lezy i się kurzy jesl ichodzi o makro a ja dalej męcze się z olympusem c4000z :-(

chalzen
08-05-2006, 17:11
Hej
razie nikon lezy i się kurzy jesl ichodzi o makro a ja dalej męcze się z olympusem c4000z :-(

A na jakiej ogniskowej masz to zjawisko? Pewnie skręciłeś szkło na 18 mm i stąd takie ciekawe widoki.

amator
08-05-2006, 17:16
no i tu moje pytanie drodzy forumowicze, co źle zrobiłem?
Nie czytałeś nic wcześniej na temat tego ustrojstwa, bo jakbys czytał to bys wiedział, że z 18-70 winieta zajmuje połowę zdjęcia.
Dużo lepiej sprawuje sie z 70-300 G.Użyj opcji "Szukaj", jest parę fotek.No ale to dalsze koszty.

tyrpin
08-05-2006, 17:37
no i tu moje pytanie drodzy forumowicze, co źle zrobiłem...
No to już Ci napiszę co źle zrobiłeś:

Raynox kosztuje 200 zł, prawda? Prawda.
Teraz zobacz na moje wyliczenia:
- przejściówka N/M42 - 50 zł
- komplet pierścieni - 25 zł
- Industar 50/2.8 - 70 zł
- Razem: 145 zł + transport powyższych = 160 zł

Teraz już wiesz co źle zrobiłeś? Powyższy zestaw jest wystarczający do robienia bardzo dobrych zdjęć makro, wiem, bo praktykowałem i dalej zamierzam praktykować, tylko się teraz spłukałem na Sabinkę :)

mihow
08-05-2006, 20:04
tyrpin, tylko nie napisałeś, że człowiek ten na M42 wszystko musi robić na manualu, a nie każdy posiada takie zdolności jak ty ;)

Człowiek kupując Raynoxa chciał zapewne mieć pełną automatykę obiektywu, chociaż z ostrością i tak bywa różnie i zazwyczaj lepiej jest ostrzyć ręcznie. Ale przynajmniej pomiar światła ma z automatu i nie musi kombinować z lampą błyskową, która też zazwyczaj z automatu dobrze naświetla :)

tyrpin
08-05-2006, 20:11
tyrpin, tylko nie napisałeś, że człowiek ten na M42 wszystko musi robić na manualu, a nie każdy posiada takie zdolności jak ty ;)

Eee tam, pare strzałów i juz kumasz o co biega :)

PS' dzięki za uznanie :D

mihow
08-05-2006, 20:15
Proszę bardzo :)
Bardzo podziwiam twoje osiągnięcia foto i bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia.
A jeśli podoba mi się czyjaś praca to publicznie wychwalam ;)

Akira
08-05-2006, 22:51
Tak, dokładnie chodziło mi o to by zachowac automatykę w jak najwiekszym stopniu :/ No i teraz jestem w solidnej kropie i proszę o radę.

Czy dokupić np. inne soczewki makro do nikkora 18-70, jesli tak to co. a moze jakis konwerter? czy isc w innym kierunku, zostawić raynoxa 'na zaś' i spokojnie sobie zbierać na szkło do którego on pasuje, moze jakis obiektyw makro z ktorym sie go uda uzywac? a moze poczekac i uzywac go z zoomem, np nikkorem 70-300 g albo sigmą Sigma 70-300 Apo DG? a moze juz specjalizowanym szkłem do makro?

do tej pory trzaskam makra stareńkim olympusem, moze wkleje namiar na przykłady:

http://www.digart.pl/pokaz.lista.php?userid=thorin

i chetnie bym sie juz z tego olympusa wycofał :)

pozdrawiam

Adam

mihow
08-05-2006, 23:01
Akira, ja właśnie pozbyłem się zestawu makro na systemie M42 :)
Denerwował mnie całkowity manual. Fakt - zdjęcia z niego były bardzo dobre, ale aby jedną fotkę dobrą zrobić musiałem pstryknąć 15 klatek aby coś z tego wyszło. A to za mała GO, źle uchwycona ostrość, słabe światło...

Obecnie zastanawiam się nad soczewkami makro FOX'a (+1,+2,+4,+10D). Na KIT'cie aberuje trochę itd, ale przynajmniej zachowam pełną automatykę aparatu. Zawsze można odpowiednio wykadrować fotkę i obciąć boczki :)

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Taki zestaw soczewek kosztuje ok 120zł. Nie są to jakieś wielkie pieniądze więc warto spróbować...

Niestety na szkło do makro na razie nie mogę sobie pozwolić. A dobre szkło (np Tamron 90 + Raynox 250 - fajny zestawik do makro (ukłody do JohnegoB :)) kosztuje sporo...

Jeśłi tylko otrzymam te soczewki pochwalę się osiągnięciami - na razie jestem dobrej myśli...

mcc
08-05-2006, 23:02

Czy ktores cyfrowe body potrafi obsluzyc poprawnie M42 (tzn. auto)?

mihow
08-05-2006, 23:04
mcc, niestety nie jest to chyba możliwe. Ale może się mylę...
Niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni :)

szymony
08-05-2006, 23:11

Czy ktores cyfrowe body potrafi obsluzyc poprawnie M42 (tzn. auto)?
Chcesz mieć pomiar z M42 ?? No to z obecnych DSLR nikona masz do wyboru D200, D2Hs, D2x. Ostrzenia do nieskończoności (bez czarowania)nie zapewnia żaden nikon.

michalv
08-05-2006, 23:15
tyrpin, tylko nie napisałeś, że człowiek ten na M42 wszystko musi robić na manualu, a nie każdy posiada takie zdolności jak ty

Ekspozycję można przecież dobierać obserwując histogram. Ostrość przy makro i tak najlepiej jest ustawiać manualnie. Jest problem, gdy focimy z ręki. Przy wyższych przysłonach ustawienie ostrości na wizjerze D70 jest praktycznie niemożliwe. Przy uzyciu statywu problem znika, bo ustawia się ostrość na pełnej dziurze i dopiero przed zrobieniem zdjęcia przymyka przysłonę. Poza tym dostępne są tanie mieszki na M42, dzięki którym można płynnie zmieniać odległość obiektywu od matrycy, a tym samym skalę odwzorowania. Nie mówiąc już o dużej dostępności tanich obiektywów na M42. Dlatego glosuję za M42.

Bullter
09-05-2006, 00:48
Akira kup uzywke nikkora 70-300 .Uzywke wyszarpniesz za 300-350 zl.To dobre polaczenie z raynoxem dcr250.Sam na takim zestawie smigalem i bylem zadowolony :)

Michał Jędrak
09-05-2006, 01:56
A ja dodam odnośnie pomiaru. Nikon D200 współpracuje absolutnie idealnie z manualnymi obiektywami. Mam np Zenitara 16mm i bajecznie się fotografuje, a poniżej podaję fotkę z obiektywem Hasselblada 80mm/2.8 (sweet). :D

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img416.imageshack.us/img416/5039/nikonhass011kh.jpg)

Polecam ten korpus do makro i nie tylko.

tyrpin
09-05-2006, 07:31
Polecam ten korpus do makro i nie tylko.
Eeee z takim paskiem ;)
To nie jest dobry wybór dla autora tego wątku. Tu chodzi głównie o fundusze, jak się domyślam. Przecież gdzyby nie to, to nie zawracał by sobie głowy i kupiłby Nikkora 105/2.8 micro lub tańszego Tamrona 90/2.8

mcc
09-05-2006, 09:02
Chcesz mieć pomiar z M42 ?? No to z obecnych DSLR nikona masz do wyboru D200, D2Hs, D2x. Ostrzenia do nieskończoności (bez czarowania)nie zapewnia żaden nikon.

A D2h (bez "s") nie poradzi sobie?

Czornyj
09-05-2006, 09:18
A D2h (bez "s") nie poradzi sobie?
a czemuż by nie? Radzi sobie cała De-jednocyfrowa i D200 na dokładkę. Szymony wymienił tylko te nadal będące w srzedaży.