Zobacz pełną wersję : Nikon d70s i raynox dcr-250 - no płakac mi się chce :(
Hej
Ostatnim rzutem na taśmę, bom finansowo wykończony po przesiadce na d70s, kupiłem Ranoxa dcr-250 z adaptorem 52-67 mm. no i wpadka staraszna niestety. Raynox przyszedł, opłaciłem, zamocowałem i zgroza. Po założeniu na kitowy obiektyw od D70s moge fotografowac w małym kółku, a we wszystkich stronach kadru na brzegacjh widać samego raynoxa, wygląda to tak jak patzrać przez dziurkę od klucza, no po prostu tragedia.
no i tu moje pytanie drodzy forumowicze, co źle zrobiłem, nie mam jakiegoś pierścienia tudzież konwertera między nikkora 18-70? tzw adapter tube jak psize w śladowej instrukcji do raynoxa? jeśli ktoś uzywa wspomnianego zestawu, byłbym wdzięczny za pomoc. bo na razie nikon lezy i się kurzy jesl ichodzi o makro a ja dalej męcze się z olympusem c4000z :-(
Hej
razie nikon lezy i się kurzy jesl ichodzi o makro a ja dalej męcze się z olympusem c4000z :-(
A na jakiej ogniskowej masz to zjawisko? Pewnie skręciłeś szkło na 18 mm i stąd takie ciekawe widoki.
no i tu moje pytanie drodzy forumowicze, co źle zrobiłem?
Nie czytałeś nic wcześniej na temat tego ustrojstwa, bo jakbys czytał to bys wiedział, że z 18-70 winieta zajmuje połowę zdjęcia.
Dużo lepiej sprawuje sie z 70-300 G.Użyj opcji "Szukaj", jest parę fotek.No ale to dalsze koszty.
no i tu moje pytanie drodzy forumowicze, co źle zrobiłem...
No to już Ci napiszę co źle zrobiłeś:
Raynox kosztuje 200 zł, prawda? Prawda.
Teraz zobacz na moje wyliczenia:
- przejściówka N/M42 - 50 zł
- komplet pierścieni - 25 zł
- Industar 50/2.8 - 70 zł
- Razem: 145 zł + transport powyższych = 160 zł
Teraz już wiesz co źle zrobiłeś? Powyższy zestaw jest wystarczający do robienia bardzo dobrych zdjęć makro, wiem, bo praktykowałem i dalej zamierzam praktykować, tylko się teraz spłukałem na Sabinkę :)
tyrpin, tylko nie napisałeś, że człowiek ten na M42 wszystko musi robić na manualu, a nie każdy posiada takie zdolności jak ty ;)
Człowiek kupując Raynoxa chciał zapewne mieć pełną automatykę obiektywu, chociaż z ostrością i tak bywa różnie i zazwyczaj lepiej jest ostrzyć ręcznie. Ale przynajmniej pomiar światła ma z automatu i nie musi kombinować z lampą błyskową, która też zazwyczaj z automatu dobrze naświetla :)
tyrpin, tylko nie napisałeś, że człowiek ten na M42 wszystko musi robić na manualu, a nie każdy posiada takie zdolności jak ty ;)
Eee tam, pare strzałów i juz kumasz o co biega :)
PS' dzięki za uznanie :D
Proszę bardzo :)
Bardzo podziwiam twoje osiągnięcia foto i bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia.
A jeśli podoba mi się czyjaś praca to publicznie wychwalam ;)
Tak, dokładnie chodziło mi o to by zachowac automatykę w jak najwiekszym stopniu :/ No i teraz jestem w solidnej kropie i proszę o radę.
Czy dokupić np. inne soczewki makro do nikkora 18-70, jesli tak to co. a moze jakis konwerter? czy isc w innym kierunku, zostawić raynoxa 'na zaś' i spokojnie sobie zbierać na szkło do którego on pasuje, moze jakis obiektyw makro z ktorym sie go uda uzywac? a moze poczekac i uzywac go z zoomem, np nikkorem 70-300 g albo sigmą Sigma 70-300 Apo DG? a moze juz specjalizowanym szkłem do makro?
do tej pory trzaskam makra stareńkim olympusem, moze wkleje namiar na przykłady:
http://www.digart.pl/pokaz.lista.php?userid=thorin
i chetnie bym sie juz z tego olympusa wycofał :)
pozdrawiam
Adam
Akira, ja właśnie pozbyłem się zestawu makro na systemie M42 :)
Denerwował mnie całkowity manual. Fakt - zdjęcia z niego były bardzo dobre, ale aby jedną fotkę dobrą zrobić musiałem pstryknąć 15 klatek aby coś z tego wyszło. A to za mała GO, źle uchwycona ostrość, słabe światło...
Obecnie zastanawiam się nad soczewkami makro FOX'a (+1,+2,+4,+10D). Na KIT'cie aberuje trochę itd, ale przynajmniej zachowam pełną automatykę aparatu. Zawsze można odpowiednio wykadrować fotkę i obciąć boczki :)
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Taki zestaw soczewek kosztuje ok 120zł. Nie są to jakieś wielkie pieniądze więc warto spróbować...
Niestety na szkło do makro na razie nie mogę sobie pozwolić. A dobre szkło (np Tamron 90 + Raynox 250 - fajny zestawik do makro (ukłody do JohnegoB :)) kosztuje sporo...
Jeśłi tylko otrzymam te soczewki pochwalę się osiągnięciami - na razie jestem dobrej myśli...
Czy ktores cyfrowe body potrafi obsluzyc poprawnie M42 (tzn. auto)?
mcc, niestety nie jest to chyba możliwe. Ale może się mylę...
Niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni :)
Czy ktores cyfrowe body potrafi obsluzyc poprawnie M42 (tzn. auto)?
Chcesz mieć pomiar z M42 ?? No to z obecnych DSLR nikona masz do wyboru D200, D2Hs, D2x. Ostrzenia do nieskończoności (bez czarowania)nie zapewnia żaden nikon.
tyrpin, tylko nie napisałeś, że człowiek ten na M42 wszystko musi robić na manualu, a nie każdy posiada takie zdolności jak ty
Ekspozycję można przecież dobierać obserwując histogram. Ostrość przy makro i tak najlepiej jest ustawiać manualnie. Jest problem, gdy focimy z ręki. Przy wyższych przysłonach ustawienie ostrości na wizjerze D70 jest praktycznie niemożliwe. Przy uzyciu statywu problem znika, bo ustawia się ostrość na pełnej dziurze i dopiero przed zrobieniem zdjęcia przymyka przysłonę. Poza tym dostępne są tanie mieszki na M42, dzięki którym można płynnie zmieniać odległość obiektywu od matrycy, a tym samym skalę odwzorowania. Nie mówiąc już o dużej dostępności tanich obiektywów na M42. Dlatego glosuję za M42.
Akira kup uzywke nikkora 70-300 .Uzywke wyszarpniesz za 300-350 zl.To dobre polaczenie z raynoxem dcr250.Sam na takim zestawie smigalem i bylem zadowolony :)
Michał Jędrak
09-05-2006, 01:56
A ja dodam odnośnie pomiaru. Nikon D200 współpracuje absolutnie idealnie z manualnymi obiektywami. Mam np Zenitara 16mm i bajecznie się fotografuje, a poniżej podaję fotkę z obiektywem Hasselblada 80mm/2.8 (sweet). :D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img416.imageshack.us/img416/5039/nikonhass011kh.jpg)
Polecam ten korpus do makro i nie tylko.
Polecam ten korpus do makro i nie tylko.
Eeee z takim paskiem ;)
To nie jest dobry wybór dla autora tego wątku. Tu chodzi głównie o fundusze, jak się domyślam. Przecież gdzyby nie to, to nie zawracał by sobie głowy i kupiłby Nikkora 105/2.8 micro lub tańszego Tamrona 90/2.8
Chcesz mieć pomiar z M42 ?? No to z obecnych DSLR nikona masz do wyboru D200, D2Hs, D2x. Ostrzenia do nieskończoności (bez czarowania)nie zapewnia żaden nikon.
A D2h (bez "s") nie poradzi sobie?
A D2h (bez "s") nie poradzi sobie?
a czemuż by nie? Radzi sobie cała De-jednocyfrowa i D200 na dokładkę. Szymony wymienił tylko te nadal będące w srzedaży.