PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z fotobankiem

Bolleque
25-06-2008, 13:57
Mam fotobank i-Tec X Drive II 40gb. Sympatyczne urzadzenie - mecze juz od 3 lat. Ostatnio odmowil posluszenstwa i wyswietla INIT FAILED jak go odpalam z karta lub bez karty. Podlaczony do kompa dziala normalnie jak zewnetrzny dysk.
Co sie mogla skisic? Jakis quasi-system pozwalajacy mu funkcjonowac samodzielnie? Fizycznie wyglada na sprawny choc wiele przeszedl.
Jak sie naprawia jakis firmware czy cholera wie co na tym badziewu?

cypherdid
26-06-2008, 22:41
a sprawdź system plików..może masz sformatowany przypadkowo na NTFS a nie na FAT32

Pietrus
29-06-2008, 07:45
Mam taki sam fotobank. Przerobiłem raz temat złego formatowania o którym pisze cypherdid. Fotobank przestał działać także z kompem. Wgranie ze strony producenta nowego softu naprawiło problem. Miałem drugi problem z podobnymi objawami jak twoje. Okazało się, że wyczepił się dysk fotobanku. . Fabryczna guma która usztywniała dysk w obudowie straciła swoje własciwośći , dysk miał spory luz i się wyczepił. Wypiąłem dysk, jeszcze raz mocno wpiąłem go i usztywniłem przy pomocy styropianu do obudowy. Wszystko wróciło do normy.

Bolleque
01-07-2008, 10:54
U mnie z kompem dziala wiec mechaniczne uszkodzenie nie wchodzi w gre. Faktycznie mam NTFS. Komp mi sie niestety rozsypal i chwilowo nie sprawdze. Teraz uzywam takiego na ktorym nie mam zadnych praw wiec nie sformatuje.
Dzieki za porade. Przetestuje jak tylko sprzet postawie na nogi i dam znac jak poszlo.

Bolleque
04-07-2008, 16:03
No to chyba narobilem bigosu. XP nie chce tego badziewia sformatowac na FAT - po prostu opcja jest nieaktywna :(
Moze jakis spec od hardwaru moglby cos paradzic?
Inna sprawa czy moim radosnym formatowaniem nie zalatwilem jakiegos firmware'a?

Moge prosic o link do strony producenta - nie moge znalezc - wpisuje w google rozne hasla ale nie trafilem na wlasciwa strone :(

Pietrus
04-07-2008, 18:15
No to chyba narobilem bigosu. XP nie chce tego badziewia sformatowac na FAT - po prostu opcja jest nieaktywna :(
Moze jakis spec od hardwaru moglby cos paradzic?
Inna sprawa czy moim radosnym formatowaniem nie zalatwilem jakiegos firmware'a?

Moge prosic o link do strony producenta - nie moge znalezc - wpisuje w google rozne hasla ale nie trafilem na wlasciwa strone :(
Niestety narobiłeś. Pisałem wyżej, że też źle sformatowałem. Oddałem wtedy dysk do informatyka i on znalazł stronę producenta z firmware'm i po problemie. Nie pozostaje tobie nic innego jak szukać jak nie w google to szukaj w yahoo. Czasami ta wyszukiwarka pokazuje więcej specjalistycznych stron. Pamiętam, że strona producenta była chyba Tajwan.

Pietrus
04-07-2008, 19:17
Myślę,że znalazłem stronę na której jest oprogramowanie do twojego iTeca
1. http://www.vosonic.com/index.php?php_mode=downloads
i ta
2.http://old.vosonic.com/index.php?PA=support
UWAGA! Po upgreadowaniu firmware należy wcisnąć RESET

Bolleque
06-07-2008, 21:10
Dzieki za wszystkie porady.

Sciagnalem freeware swissknife.exe i sformatowalem FAT32. Gra i buczy. Zadne drivery nie byly potrzebne. Widocznie 'system' nie jest na dysku tylko na czyms innym.

A przy okazji z innej beczki - wymieniales moze w tym sprzecie akumulator? Ten 3 letni juz slabo trzyma.

zakwas
07-07-2008, 12:36
Spróbuj tak:
1. podepnij bank do kompa
2. sprawdź pod jaką literką pojawił się nowy dysk (uruchamiają np. Mój
komputer)
3. START - URUCHOM wpisz CMD
4. uruchomi Ci się konsola
5. wpisz: FORMAT DYSK: /X /FS:FAT32
gdzie DYSK: to nazwa Twojego banku (z dwukropkiem)
Odezwij się jak Ci poszło.
Wiem, że porada nieaktualna, ale ciekawi mnie czy taki sposób też zadziała.

Bolleque
11-07-2008, 21:12
Na razie nie probowalem formatowac sugerowanym sposobem bo na razie nie ma takiej potrzeby wiec nie kusze licha.

Ponawiam pytanie - czy ktos wymianial akumulator w tym urzadzeniu?

Wyjalem go i ma oznaczenie 3.7V 1100mAh UF653450R. Nic mi to nie mowi. Google wyrzucil kilka linkow ale nic nie wnoszacych - nie sa to sklepy gdzie mozna to kupic. Pokazalem w kilku sklepach to rozkladaja rece. Moze z jakiegos innego urzadzenia bedzie pasowal?

Troche uzytecznosc spadla bo bateria nie wytrzymuje zczytania jednego CF 4GB :(