Zobacz pełną wersję : bezprzewodowy internet do laptopa
projacek
24-06-2008, 22:05
Jak w temacie, co polecacie, szukam czegoś żebym mógł w miarę szybko wysyłać zdjęcia gdzieś "w terenie". Opłaca się brać internet od operatorów telefanów komórkowych, Iplus, Blue Connect?
Wszystko zależy od sieci i zasięgu. Sam używam Iplusa-Huawei E800 HSDPA 7,2 Mb/s, nie pamiętam ile wynosi abonament, ale warto zainwestować w ten większy bo ma się wtedy więcej danych do przekazania i odbioru przy prędkości 7,2 Mb/s. Po przekroczeniu limitu prędkość spada.
projacek
24-06-2008, 22:24
Wszystko zależy od sieci i zasięgu. Sam używam Iplusa-Huawei E800 HSDPA 7,2 Mb/s, nie pamiętam ile wynosi abonament, ale warto zainwestować w ten większy bo ma się wtedy więcej danych do przekazania i odbioru przy prędkości 7,2 Mb/s. Po przekroczeniu limitu prędkość spada.
A jaki masz limit i na ile ci wystarcza??:>
Mam 3GB, generalnie korzystam ze stałego, nigdy mi się nie udało wykorzystać limitu.
projacek
24-06-2008, 22:39
Mam 3GB, generalnie korzystam ze stałego, nigdy mi się nie udało wykorzystać limitu.
A prędkość przeważnie przy dobrym zasięgu jest taka jak powinna być, czy jest dużo mniejsza?
Jeżeli masz w zasięgu Hotspoty to jest 7,2Mb/s, ale to się zdarza rzadko, generalnie jest to 3,6Mb/s.
Witam.
Aby nie tworzyć nowego wątku o podobnym temacie - odświeżam stary.
Mam Blue connecta modem Huawei E630, Notebook Toshiba L30-, system XP. Podczas pracy w różnych miejscach nie udało mi się uzyskać szybszego połączenia niż EDGE - 236 kB/s. Pomijam hodspoty, bo tych podobno w okolicy jeszcze nie ma. Sądze jednak iż powinienem mieć możliwość pracy przynajmniej na szybkośći G3 tj. 3.6 kB/s.
Proszę o podpowiedź w usunięciu problemu.
Pozdrawiam WIST.
Polsar74
06-07-2008, 13:00
wist - problemem pewno jest sama ERA !
ja na Twym miejscu zareklamowałbym oficjalnie usługę i poczekał na odpowiedź dostawcy usługi.
Jeśli mieszkasz lub pracujesz w tzw. czarnej dziurze - nic nie wskórasz.
Ale... może jest inaczej i to Ea nawala...
najlepiej popytać znajomych, popatrzeć na mapy zasięgu, w kazdym rejonie kraju jest róznie. Moje lokalne podwórko czyli Brodnica, w erze złapiesz 3G o ile nie trafisz na jakąś dziurę, zresztą co sam sprawdziłem. Z kolei okolice Grudziądza to dominacja iplusa. Problemem są limity tranferu, jednak im wyższy abonament tym lepiej.
kacperek
07-07-2008, 23:38
A co sądzicie o Play online?
W Play, przy abonamencie za 45 zł i umowie na 12 miesięcy, użytkownik otrzymuje 5 GB (gigabajtów) transferu danych. Operator gwarantuje prędkość internetu dochodzącą do 1Mb/s (megabitów na sekundę).
oferta wydaje sie atrakcyjna, tylko ciekawe jak to wyglada w praktyce. z tego co wnioskuje po informacjach w necie problemu jak na razie nie ma w duzych miastach, a do mnie na prowincje lepszy zasieg dopiero za jakis czas ma przyjsc. tak jak przynajmniej pojmuje, ale moge sie mylic.
downunder
08-07-2008, 23:41
Od ponad tygodnia awaryjnie korzystam z iplusa i nie zauważam żadnej rożnicy w szybkości działania stosunku do stałego łącza. Jedyne co mnie martwi to te uciekające MB co do których nie mam ograniczeń w stałym łączu. :)
Najlepiej pożycz od kogoś sprzęty od różnych operatorów i zobacz, który będzie najlepiej działał u Ciebie.
Niestety nie zawsze jest od kogo pożyczyć...
Sam mam iPlusa (działał u mnie najlepiej).
Przed wyborem sprzętu oprócz testów sporo poczytałem na ten temat.
Opinie mówią, że Plus ma najlepiej dostosowane BTSy do transmisji danych.
Kiedy modem zapnie się do sieci, to pasmo transmisyjne jest utrzymywane na dobrym poziomie.
W Orange często mimo tego, że niby zapniesz się na 7,2Mb to transmisja się rwie i w rzeczystości osiągasz transfer rzędu kilkudziesięciu kilobitów.
Taka sytuacja jest u mnie w pracy (niby Warszawa).
Modemy Orange praktycznie nie działają, kiedy modem z Plusa pokazuje na speedtest.pl transmisję rzędu 2,5Mb.
Warto się zaopatrzyć w dodatkową antenę na długim kablu.
Często w budynku może być kiepsko, ale jak antenę się wyrzuci na parapet, to transfery są o niebo lepsze.
Witam.
Aby nie tworzyć nowego wątku o podobnym temacie - odświeżam stary.
Mam Blue connecta modem Huawei E630, Notebook Toshiba L30-, system XP. Podczas pracy w różnych miejscach nie udało mi się uzyskać szybszego połączenia niż EDGE - 236 kB/s. Pomijam hodspoty, bo tych podobno w okolicy jeszcze nie ma. Sądze jednak iż powinienem mieć możliwość pracy przynajmniej na szybkośći G3 tj. 3.6 kB/s.
Proszę o podpowiedź w usunięciu problemu.
Pozdrawiam WIST.
Pytanko jest proste: czy byłeś tam w zasięgu 3G/HSDPA? Jeśli nie, to trudno, żeby poszło szybciej. Ja np. w Wawie na Orange mam problemy z 3G, a w Piasecznie śmiga aż miło
projacek
31-07-2008, 15:43
Wie ktoś może już ktoś coś więcej na temat oferty Playa, bo cenowo jest korzystna, tylko ciekawe jak w praktyce.
z tego co czytalem na Playu to jest to tylko w duzych miastach ...
chyba ze zle ich zrozumialem :P
Ja kupilem orange , w piatek odbieram i potestuje na Macu to dam znac co i jak ...
120zl za 6GB na miesiac...
projacek
10-08-2008, 03:22
Ja kupilem orange , w piatek odbieram i potestuje na Macu to dam znac co i jak ...
120zl za 6GB na miesiac...
I jak sie sprawuje, jak wrażenia, bo nic nie napisałeś?
w Wawie na Kabatach / w Łodzi chodzi ok 100kb/s , z tym ze mam tam kiepski zasieg 3g/ z telefonu tez nie lapie .... wiec jestem zadowolony. Uzywam na Macu wiec wazne ze na nim działa ...:) Generalnie w miastach pracuje ok 80-100kb/s - mowie o transferze czyli ok 800kbit/s.
Mam modem Option Icon 225. jak jakies pytanka to smialo.
Aaa btw , wzialem drozszy abonament ten za 120zl/miesiac , ktory daje mi 6gb - nie do wykorzystania ... chyba ze chcemy siedziec na SKYPE z kamerka caly dzien..:)
Warto się zaopatrzyć w dodatkową antenę na długim kablu.
Często w budynku może być kiepsko, ale jak antenę się wyrzuci na parapet, to transfery są o niebo lepsze.
mam Huawei 220 na USB w iPlusie. czy masz jakiś pomysł jak podczepić do tego jakąkolwiek antenę zewnętrzną? tam nie ma żadnego wejścia...
Używam play'a od ponad tygodnia i bardzo ładnie się spisuje.
projacek
11-08-2008, 16:36
Używam play'a od ponad tygodnia i bardzo ładnie się spisuje.
A może coś więcej, jaki abonament, jaki modem itd i jaką masz rzeczywistą prędkość?
A może coś więcej, jaki abonament, jaki modem itd i jaką masz rzeczywistą prędkość?
abonament za 45zł, czyli 5GB limitu, modem huweii czy jakoś tak, prędkość sprawdzałem speedtest.net to wyszło 720k trochę do 1mb brakuje ale też sygnał nie był za silny, pytałem się gdzie to to działa to facet powiedział że z pełną prędkością w dużych miastach ale działać powinno wszędzie. Na razie używałem tylko w warszawie i konstancinie ale teraz biorę w trasę to perzetestuje jak sie poza miastem sprawuje.
Wiewioor
21-08-2008, 21:26
czekam na test playa poza aglomeracja - sam się przymierzam do rezygnacji z neostrady i nie wiem na ca się przesiąść. Siostra ma jakiegoś Orange - nie chodzi jej nawet web na tym cudzie - tylko ma gadu-gadu:D (mieszka w Krakowie, więc zasięg powinien być).
Pozdrawiam,
Konrad
Mam playa za 45 zeta (limit 5Gb, predkosc 1Mb) od dwoch miesiecy , smiga na maxa (down okolo 118kb/s), zero problemow w miescie, nawet w miejscach gdzie teoretycznie 3G nie abla. Modem toshiba, jedyny problem to zasilanie modemu, przy korzystaniu z neta sie nie laduje, bateria starcza na okolo 20godz nonstop pracy. Niby nie problem, ale gdy nie doladujesz bateri zawczasu to niezle potrafi wkurzyc gdy sie zrywa polaczenie z netem, wtedy musisz podlaczyc ladowarke i cierpliwie poczekac okolo 2godz do czasu jak modem sie naladuje.
Jako uzupełnienie tematu:
http://www.money.pl/gospodarka/ngospodarka/telekomunikacja/artykul/mobilny;internet;wysokie;ceny;niskie;limity,39,0,3 60999.html
pzdr
amator_r
28-08-2008, 08:54
... szukam czegoś żebym mógł w miarę szybko wysyłać zdjęcia gdzieś "w terenie" ...
jeśli będziesz sporo WYSYŁAŁ, to przydałby się dobry upload.. a zauważcie, że w ofertach np. Orange, przy nasilniejszym sygnale HSDPA jest napisane "Wysyłanie danych odbywa się z prędkością do 384 kb/s. ", przy słabszych połączeniach nikt nigdzie nie wspomina jaki jest upload. Zresztą wspomniany 384 kb/s to też czysta teoria, w praktyce często jest to 50-100 kb/s - i to jak masz szczęście (więc może być wystarczające, zależy kto czego oczekuje, warto tylko wiedzieć że nie bedziesz nic wysyłał z prędkościami 7,2 mb/s)
jest coś takiego jak HSUPA (High Speed Uplink Packet Access) , podobno dostępna u Plusa: http://www.egospodarka.pl/28450,Oferta-iPlus-z-technologia-HSUPA,1,38,1.html
ja tylko bym Wam chcial przypomniec ze to internet bezprzewodowy a nie lacze 10Gbit ...
nikt nie moze oczekiwac przeciez uploadu rzedu 7,2Mbit/s nawet w najlepszych kablowkach sa takie rzadko spotykane , na Orange mam ok 40kb/s transferu przy wysylaniu czyli ok 384kbit/s. Watpie ze ktos kto kupuje bezprzewodowke liczy na wiecej.
Mowie o transferze w Warszawie i Lodzi w centrum miast bo jesli 3G jest kiepskie to leci la leb na szyje gdzies to 10kb/s
ja zdecydowanie nie polecam orange
pozdr.
amator_r
18-11-2008, 10:03
może się komuś przyda: http://www.dostawcy-internetu.pl/
play 5G przesyłu mam jest oki
zawsze możesz sprawdzić i oddać w ciągu 7 dni
odbiera w większych miastach i miasteczkach, ale szybko się rozprzestrzeniają
na plus sieci tani abonament + 10G przesyłu po przedłużeniu umowy po roku (dla stałych klientów)
transer w Łodzi/Łowiczu spoko (choć nieraz są poślizgi i ciut zwalnia)
ogólnie często się przemieszczam i zrezygnowałem z Łącza stałego mam tylko PLAY i nie narzekam
nowe info:
http://www.dostawcy-internetu.pl/aktualnosci/1/127
pozdrawiam vitter
projacek
28-04-2009, 23:25
Używał z was ktoś modemu HUWAEI E160, w Erze jest oferta internetu na kartę z tym modemem za 250 zł ze sarterem. Chciałbym wiedzieć, czy da się na nim pracować, przeglądać internet i pracować
Od dwóch lat korzystam z Iplusa i moedemu Marlin XU 870 express card. Przez rok było wspaniale. U mnie na dolnym Mokotowie HSDPA 24h na dobę. I któregoś dnia zaczałem mieć problemy z połączeniem, a jak się już połączyłem to tylko był EDGE. Ale za to w nocy znowu było HSDPA.
Zadzwoniłem więc do biura obsługi klienta i pytam co jest grane? W odpowiedzi usłyszałem, że przybyło klientów, a przepustowość sieci pozostała na starym poziomie. Minęło kolejnych kilkanascie miesięcy i w tej materii nic się nie zmieniło.
Z Iplusa korzystałem również na działce w lesie poza Warszawą i był tam tylko GPRS lub czasami pojawiał się EDGE. Wolno bo wolno, ale zawsze coś tam było. Od kilku miesięcy niema łączności. Wszystko nagle zniknęło. NO SIGNAL.
Ale co ciekawe zniknał też sygnał ERY z której usług korzystam. W telefonie był zasięgu, a teraz nie ma. Muszę biegać po okolicy jak chcę zadzwonić i w paru miejscach pojawia się (dwie lub jedna kreska).
Zarówno jeden jak i drugo operator potwierdził, że zasięg był, ale teraz brak i nie przewidują, kiedy może nastąpić poprawa.
Łajzy zapewne ze względów oszczędnościowych zmniejszyli moc przekaźników.
Wszystkie sieci wciskają usługi, za które każą sobie słono płacić, ale mało robią, żeby chociazby zwiększyć przepustowość sieci.
fotouser
03-05-2009, 23:34
Używał z was ktoś modemu HUWAEI E160, w Erze jest oferta internetu na kartę z tym modemem za 250 zł ze sarterem. Chciałbym wiedzieć, czy da się na nim pracować, przeglądać internet i pracować
Modem jak kazdy, ma w sobie dysk (ala pendrive) wkladasz i wszystko sie instaluje samo.
Ma wejscie na antene zewnetrzna ale nie wiem czy te antenty daja zauwazalny zysk
Podstawowym problemem w opcji internetu od operatorow komorkowych jest zasieg. W praktyce na edgu nie da sie pracowac. Flashowe bannery zarzynaja taki net na maksa.
Kazdy z operatorow ma jakies mapki zasiegu, ktory i tak bym bral z przymrozeniem oka. Tz tam gdzie mowia ze maja 3g nie koniecznie musi on naprawde wystapic. Wszystko zalezy od obciazenia przekaznikow, miejsca z ktorego sie laczyc.
Najlepiej jest miec jakiegos znajomka ktory moglby przybyc w miejsce twojej bytnosci i zobaczyc jak to tam hasa. Roznice pomiedzy rodzajami modemow mysle ze sa pomijalne.
grudzinsky
05-05-2009, 19:50
co prawda nie mam w Erze, ale o2 (UK) i tu gdzie mieszkam aktualnie (totalne odludzie ;) ) da sie spokojnie przegladac internet, natomiast w durzych miastach smiga az milo. to jest taki bajer do podrozy, w pociagu, autobusie...ewentualnie gdzies w plenerze jesli kogos pedzi do odbierania maili lub przegladania forum nikona ;)
projacek
05-05-2009, 22:20
co prawda nie mam w Erze, ale o2 (UK) i tu gdzie mieszkam aktualnie (totalne odludzie ;) ) da sie spokojnie przegladac internet, natomiast w durzych miastach smiga az milo. to jest taki bajer do podrozy, w pociagu, autobusie...ewentualnie gdzies w plenerze jesli kogos pedzi do odbierania maili lub przegladania forum nikona ;)
Ja po prostu dwa-trzy razy w tygodniu muszę wgrać na serwer kilka fotek i tyle, dlatego nie chce się pakować w jakieś abonamenty, po prostu płacić za to co używam i dlatego zastanawiam się nad internetem na kartę. Zresztą u mnie sprawa wygląda tak, ze czasem potrzebowałbym takiego internetu co kilka dni a w pewnym okresie raz na miesiąc i dlatego oferta internetu na kartę wydaje mi się całkiem ciekawa :-)
grudzinsky
06-05-2009, 00:39
no dzisiaj mialem probke mozliwosci :) cos mi moje 4Mb/s (mega) nie smigalo, a musialem sciagnac plik 72mb...jak mi wyskoczylo okno sciagania i czas 5h to stwierdzilem, ze jednak tylko maile bede wysylal i odbieral z netu na karte :) na powazniejsze rzeczy to ja jednak wole stale lacze :)
rychu_cmg
06-05-2009, 08:52
Ja używam blueconnect na kartę. Za bodaj 25 z kupię starter do tego modem do laptopa za 200 zł firmy Option i muszę powiedzieć, że śmiga aż milo choć co jakiś czas jak jest slaby zasięg lubi zrywać połączenie. W większych miastach internet działa b.szybko na "wioskach" nawet znośnie porównywalnie do internetu wydzwanianego przez modem na linii TP.