PDA

Zobacz pełną wersję : hot, dead, bed, sret...

nonnatus
22-06-2008, 19:43
vitam. wiem, że było. poczytałem. poszukałem. nie znalazłem jendak odpowiedzi na moje pytanie.

czy ktoś może mi jak pięciolatkowi wtłumaczyć co to dokładnie są hot, dead, bed pixele?
mam coś dziwnego na filtrze, tudzież na matrycy. sam nie wiem.
wygląda to podobnie jakgdyby ktoś wyskrobał cyrklem dziurki z tyłu lusterka.
są obok siebie. bardzo widoczne gdy podnoszę lustro, ale nie widze ich na zdjęciach.
sam nie wiem. olać to, czy dać do mapowania póki jeszcze jest na gwarancji?

robiłem zdjęcia 10`` z zamkniętym dekielkiem. przejrzałem piksel po pikselku i nic nie ma.
nie rozumiem polecanych testów z przymkniętą przysłoną, co to ma do rzeczy?
nie rozumiem też pomysłu robienia zdjęc na wysokim ISO.

wiem, że to wdzięczny temat do bicia, ale jak ktoś ma zamiar napisać: było włącz szukajkę, to prosze nie pisac.

po prostu niepokoi mnie to.bardzo nawet.
pozdr.

Przemek Paśnik
22-06-2008, 20:10
Ni panimaju..masz coś fizycznie na filtrze dolnoprzepustowym? Czy chodzi Ci o wygląd zdjęć?

nonnatus
22-06-2008, 20:17
tak. mam coś na filtrze, ale na zdjęciach tego nie widzę.
nie to mnie oczywiście martwi: że tego na zdjęciach nie widać
tylko, że coś jest na filtrze i nie mogę tego usunąć.

Przemek Paśnik
22-06-2008, 20:28
Znam ten ból, ale daj sobie z tym spokój - cokolwiek to jest, jeśli nie szkodzi to jakości uzyskiwanych obrazów. Im więcej człowiek kombinuje, tym szybciej będzie wielka buba...:wink:

nonnatus
22-06-2008, 20:35
cholera, teraz bedę miał ten syf przed oczami przy każdym dotknięciu spustu i uniesieniu lustra... :)

a tak na poważnie, to ciekawi mnie co to jest? i skąd to jest? i skoro jest, to czemu tego nie widać na fotkach?
chyba powinno być to widać (dla jasności: nie martwi mnie to że nie widać, tylko ciekawi:) ).

zresztą, to wszystko jest very interesujące.

life
22-06-2008, 20:36
dokładnie jak nie widzisz nic na fotkach to się nie doszukuj :) może światło jakoś dziwnie padało albo coś się odbijało :)

w sumie jeszcze nie zaglądałem do komory swojego D300 bo nie czuję takiej potrzeby (matryca jest czysta) i co jakiś czas puszczam czyszczenie z puszki, więc tylko strzelam że może to jakieś elementy ze "strzepywaczki" ? :)

nonnatus
22-06-2008, 20:51
cholera nie mam czym teraz zrobić fotki tego filtru w D300. byłoby łatwiej pokazać o co chodzi.teraz to trochę gadanie ze slepym o kolorach.
próbowałem to usunąć, ale nawet nie drgnęło. wygląda właśnie jakby coś wyskrobanego w filtrze, niźli przyklejonego doń.
też nie zaglądałem tam, ale ostatnio często zmieniam obiektywy, więc zajrzałem pod lustro dla przyzwoitości i...kupa.
oczywiście ja też zapodaję czyszczenie filtra i nic. syf jest nadal. tak wyobrażałem sobie te sławetne dead-bed-sret pixele.stąd moje zapytanie na forum.

Przemek Paśnik
22-06-2008, 21:10
deady/hoty dotyczą matrycy - w czasie wykonywania zdjęcia w/w reagują dziwnie - daję inną informację, niż powinny - na przykład wywalają inny kolor niż wszystkie dookoła. Jest to więc wina softu, albo fizyczna wada detektora. Ty masz całkiem inną sytuację (zważ na to, że celowo nie użyłem określenia "problem" - nie chcę Ciebie/Twojego body mieć na sumieniu :wink: )

nonnatus
22-06-2008, 21:28
myslałem, że hoty dotyczą własnie softu, a deady są jakimiś fizycznymi, mechanicznymi wadami matrycy lub filtra(u).
i jeszcze mam pytanie z ABC, ale jaka jest rola tego filtra dolnoprzepustowego (AA?), po co on jest tam przed matrycą. :confused:

fotojacek
22-06-2008, 21:38
Ded pixele i hot pixele to uszkodzone piksele na matrycy, jedne z nich nie rejestrują obrazu, drugie "świecą" powoduje to albo czarne punkty na zdjęciach , albo kolorowe lub białe punkty na zdjęciach.
Test z założonym dekielkiem, dużym iso (duze iso powoduje wzmocnienie sygnału i uwidocznienie bed/ded pixeli - to tak jak przy muzyce - jak grasz cicho to nie słychać trzasków, jak dasz głośniej słychać "niedoskonałości ") i długim naswietleniem ma za zadanie wykrycie ich - zdjęcie powinno wyjśc czarne, jeśli masz uszkodzone pixele, na zdjęciu pojawią się świecące punkty, ewentualnie na jasnym tle bedą czarne punkty - to te co nie rejestrują obrazu. Mapowanie pixeli w serwisie ma za zadanie programowe wyłączenie ich z procesu rejestracji obrazu - nie bedzie widać czarnych lub białych kropek na zdjęciach.
Natomiast brud na matrycy zobaczysz jak zrobisz fotkę czegoś jasnego np niebieskiego nieba ustawiając np f16, f22 duza wartośc f poniewaz syfki sa poza punktem ostrości na filtrze a nie na matrycy i to "f" powoduje właśnie ze je widać - można w skrócie powiedzieć, że rzucają cień na cały tworzony obraz na matrycy.

Jeśłi przeprowadzisz oba testy i niczego nie bedziesz widział to nie masz czym sobie zawracać głowy.

Przemek Paśnik
22-06-2008, 21:39
Z tego co wiem, ma za zadanie odcinać pewną część widma, żeby mieścił się w zakresie rejestrowania przez matrycę, sprzyja to lepszemu oddawaniu barw, itp (jeśli się mylę sorki). Ale i tak wszyscy narzekają, że przez niego aparat mydli fotki :-P

nonnatus
22-06-2008, 22:14
tak to wygląda. sorki za jakość fotki.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img48.imageshack.us/img48/9342/dsc1761zr9.jpg)

Przemek Paśnik
22-06-2008, 22:36
No coś tam jest, nie da się ukryć. To może być jakiś pyłek, ale dziada byłoby widać na zdjęciach. Może coś weszło pomiędzy filtr, a matrycę? Jeśli to mechaniczne uszkodzenie filtra - Postępu Street Twoim przeznaczeniem :)

Podeślij jakiego RAWa na maila - [email protected]

nonnatus
22-06-2008, 22:46
właśnie przyglądam się cholerstwu i wygląda jakby faktycznie coś weszło między filtr a matrycę. tylko patrzeć jak cholerstwo przyklei się do matrycy, a wtedy ready...
postepu street jak rozumiem in warsow? znaczy się w stolnicy.matko bosko chorzelowsko.
a chłopaki - jak podjadę - w dzień to zrobią? czy trza będzie czekać dłużej.

sprawdzę jeszcze na rawach.
cholera jak to możliwe że takie cholerstwo może tyle radości z fotografowania uszczknąć.
:(

Przemek Paśnik
22-06-2008, 22:48
Powodzenia w bojach, ja idę spać :)

nonnatus
22-06-2008, 22:58
Podeślij jakiego RAWa na maila - [email protected]

poszło...

Guancho
22-06-2008, 23:00
a zrób po prostu fote białej powierzchni na małej przysłonie f/22 czy coś takiego. może zwykły syf.

nonnatus
22-06-2008, 23:07
a zrób po prostu fote białej powierzchni na małej przysłonie f/22 czy coś takiego. może zwykły syf.

robiłem. zdjęcie czyste jak łza dziewicy. dziwi mnie to jednak, bo taka plamka powinna być widoczna na fotce przy takiej przesłonie. chyba coś wlazło między filtr i matrycę. ergo bez serwisu tego nie usunę.
:(