PDA

Zobacz pełną wersję : D80 i transfer do PC (problem)

Polsar74
22-06-2008, 10:09
Witam
czy też tak macie ?
Jak transferuję zdjęcia do PC przez USB i na dodatek programem dostarczonym przez Nikona do aparatu to
zdarza się że jest ok, ale w większości razy program po wyświetleniu sobie NOWYCH plików i naciśnięciu TRANSFER
sam się wyłącza, tak jakby wszystkie pliki były już wgrane do PC. Muszę wtedy od nowa uruchomić program i wybrać
ręcznie pliki do transferu. Dodam że mam ustawioną opcję przegrywania do PC Tylko Nowych Plików.

Zupełnie nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić - może ktoś rozwiązał ten problem ?
pzdrw
Paweł

juggler
22-06-2008, 18:36
Jaki masz system??

Polsar74
22-06-2008, 18:56
W_XP_Pro a program do transferu to ViewNX dołączony do D80-tki

Majek
22-06-2008, 22:11
Życie sobie utrudniasz... Po co Ci jakieś programy do transferu? Ustaw sobię aparat, żeby pracował w trybie USB Host i wtedy system będzie go widział jak zwykłego pendrive'a. Albo najlepiej zainwestuj kilkanaście złotych w czytnik kart SD. Nawygodniej i najszybciej...

Polsar74
22-06-2008, 22:16
Życie sobie utrudniasz... Po co Ci jakieś programy do transferu? Ustaw sobię aparat, żeby pracował w trybie USB Host i wtedy system będzie go widział jak zwykłego pendrive'a. Albo najlepiej zainwestuj kilkanaście złotych w czytnik kart SD. Nawygodniej i najszybciej...

mam czytnik,ale b.mi się podoba coś co działało w moim pierwszym cyfraku perfekcyjnie (Canonie PS510) - właśnie zgrywania NOWYCH zdjęć z karty wykorzystywanej a nie formatowanej za każdym transferem

w D50 brakowało mi tej funkcji - bo program do transferu nie oferował tego
jak dali w D80 - to IMHO nie dopracowany - ale może ja jednak coś źle robię - jak macie sami ?
też Wam tak to nawala nieraz ?

Majek
22-06-2008, 22:44
mam czytnik,ale b.mi się podoba coś co działało w moim pierwszym cyfraku perfekcyjnie (Canonie PS510) - właśnie zgrywania NOWYCH zdjęć z karty wykorzystywanej a nie formatowanej za każdym transferem
Yyyy... Może ja czegoś nie rozumiem... Chodzi Ci o trzymanie na karcie wszystkich zdjęć zrobionych od jakiegoś momentu i zgrywanie na dysk tylko tych najnowszych, np. z dzisiejszego dnia? No to jaki problem skopiować sobie te naświerzsze, a resztę zostawić? Przecież nikt Ci nie każe formatować karty za każdym razem... Ale... To już zależy, co, kto lubi...

Polsar74
22-06-2008, 23:16
Może ja czegoś nie rozumiem... Chodzi Ci o trzymanie na karcie wszystkich zdjęć zrobionych od jakiegoś momentu i zgrywanie na dysk tylko tych najnowszych, np. z dzisiejszego dnia? No to jaki problem skopiować sobie te naświerzsze, a resztę zostawić?

wlasnie o to mi chodzi - tym bardziej że w Caonie PS510 i jego programiku to działało ZAWSZE perfekcyjnie a tu ... dupa

Majek
22-06-2008, 23:18
wlasnie o to mi chodzi - tym bardziej że w Caonie PS510 i jego programiku to działało ZAWSZE perfekcyjnie a tu ... dupaNo ale do tego nie potrzebujesz zadnego programiku! Wystarczy pierwszy lepszy manager plikow, ot, zwykly windowsowy explorer... :???:

Polsar74
22-06-2008, 23:28
No ale do tego nie potrzebujesz zadnego programiku! Wystarczy pierwszy lepszy manager plikow, ot, zwykly windowsowy explorer... :???:

napisz więc jak wg ciebie powinienem to robić w exploratorze bo może najprostsze sposoby są najlepsze ale ciężko na nie wpaść :-)

Majek
22-06-2008, 23:37
Ej, no nie świruj... Kopiujesz je jak każde inne pliki. Wybierasz te, które Cię interesują (np. sortujesz po dacie wykonania, żeby było łatwiej wybrać te z danego dnia, ewentualnie ustawiasz sobie okno exploratora, żeby wyświetlało podgląd miniaturek zdjęć) i je kopiujesz, a reszte zostawiasz.

Ps.
I tak w pewnym momencie Ci się karta zapełni i będziesz musiał ją formatować. Ponad to, gdzieś się zetknąłem z teorią, że aparat pracuje szybciej (w trybie zdjęć seryjnych), gdy karta jest mniej zawalona...

FlashGordon
23-06-2008, 00:17
Ja tam polecam Cam2PC - darmocha i spore możliwości konfiguracji.

Polsar74
23-06-2008, 11:12
Ej, no nie świruj... Kopiujesz je jak każde inne pliki. Wybierasz te, które Cię interesują (np. sortujesz po dacie wykonania

nie świruję - za to twoja pomoc jest o d... potłuc - takiej wersji wydarzeń to sie nie spodziewałem

napiszę jeszcze raz - chodzi mi o automatyzację operacji a nie o bawienie sie w eksploratory i inne commandery

Paweł

siwiutki
23-06-2008, 11:31
Ja na swoim PC mam zainstalowanego PHOTOSHOP Elements w.6 (Polski). Po podpięciu mego D80 do PC, automatycznie zgłasza się Organizer Photoshop, który sam importuje zdjęcia jakie nie były jeszcze przegrywane do PC. (On je sam odnajduje) Organizer sam je zapisuje w folderach w/g dat wykonania (można go inaczej ustawić)
i automatycznie odwraca zdjęcia pionowe. Moja rola ogranicza się do podłączenia i wyłączenia D80.
Program PHOTSHOP El 6 w zupełności mi wystarcza (legalny koszt 280 zł.)

Majek
23-06-2008, 12:50
nie świruję - za to twoja pomoc jest o d... potłuc - takiej wersji wydarzeń to sie nie spodziewałem

napiszę jeszcze raz - chodzi mi o automatyzację operacji a nie o bawienie sie w eksploratory i inne commanderyO, najmocniej Cię przepraszam, ale o jakiejkolwiek autmoatyzacji jak do tej pory nie wspomniałeś nawet słowem. A wiesz, szklana kulka mi się właśnie zepsuła i siakoś tak się nie domyśliłem... Napisałem o najprostrzym i najskuteczniejszym sposobie na przerzucanie zdjęć z aparatu do komputera. Z doświadczenia wiem, że każda automatyka ma tendencje do tego, żeby sie wykrzaczyć, nie zadziałać, zadziałać źle itd... Dlatego nigdy się w to nie bawię tylko wykonuję wszystko ręcznie, myśląc przy okazji o tym, co robię, a nie zdaję się na bezmyślny automat...

Polsar74
25-06-2008, 23:26
Dlatego nigdy się w to nie bawię tylko wykonuję wszystko ręcznie, myśląc przy okazji o tym, co robię, a nie zdaję się na bezmyślny automat...

jakoś bezmyślny automat canonowi wyszedł - to czemu miałby i Nikonowi nie wyjść - znasz jakieś logiczne uzasadnienie ?

Pytam więc raz jeszcze : spotkał się kto z takim zachowaniem aparatu / PC / programu do transferu by Nikon co ja ?

okon
27-06-2008, 15:56
Ja używam z powodzeniem oprogramowania Nikona do kopiowania plików.
Też uważam, że bardzo wygodne jest gdy program wykrywa, które pliki są już skopiowane a które nie.
Tyle że transfer plików przez USB to obsługuję przez program Picture Project a nie ViewNX.
Jak wybiorę "transfer new files only" to kopiuje tylko nowe pliki.
U mnie działa to bez żadnych problemów.

Pytanie - czy po skopiowaniu plików zmieniasz ich lokalizację, nazwę itp?

Oczywiście można się bawić w ręczne kopiowanie, wyciąganie karty, wkładanie do czytnika i takie tam... Ale po co tracić czas? Myślę, że takie proste rzeczy jak kopiowanie plików możemy zostawić automatom...

Polsar74
29-06-2008, 11:32
Ja używam z powodzeniem oprogramowania Nikona do kopiowania plików.
Też uważam, że bardzo wygodne jest gdy program wykrywa, które pliki są już skopiowane a które nie.
Tyle że transfer plików przez USB to obsługuję przez program Picture Project

Pytanie - czy po skopiowaniu plików zmieniasz ich lokalizację, nazwę itp?

Fakt - P.P. to robi nie ViewNX :-) "pokiełbasiło" mi się :-)

A odpowiadając na twe pytanie - nie, nie zmieniam lokalizacji ani nazw - a jednak nieraz (nie zawsze) coś w tym automacie nawala :-(

HARNAS
29-06-2008, 22:55
Bardzo fajnym i do tego darmowym programem jest Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.2, sam wykrywa ściąga tam gdzie chcemy, tworzy nowy folder określający np datę ściągnięcia, generalnie polecam.

Polsar74
29-06-2008, 22:56
Bardzo fajnym i do tego darmowym programem jest Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.2, sam wykrywa ściąga tam gdzie chcemy, tworzy nowy folder określający np datę ściągnięcia, generalnie polecam.

no cóż ... sprawdzę - thx

Władca Pixeli
30-06-2008, 05:44
Zainstaluj Total Commander i zamiast kopiuj stosuj Commands/Synchronize Dirs...
Trzeba jeszcze przycisnąć odpowiednie strzałki aby kopiowało z karty na PC a nie odwrotnie.