PDA

Zobacz pełną wersję : mb-d80 - jak to jest?

bartekh86
22-06-2008, 00:04
Mam pytanie odnośnie gripa do nikona d80. Kupuje body + grip w poniedziałek (przesiadam się z D50). Jak to jest z zasilaniem i ustawieniem aparatu na korzystanie z gripa? Podobno trzeba coś ustawić aby aparat działał z gripem, wtedy przy wskaźniku baterii pojawia się symbol BP. Czy sam aparat nie poznaje, że jest zasilany z MB-D80??? Gdzieś wyczytałem ale najwyraźniej źle zrozumiałem, że jeden akumulator EN-EL3e pozostaje w body mimo założonego gripa? To chyba nie prawda, co? Jak kupie body + grip + En-El3e to będę mógł podpiąć gripa i dwa akumulatory do tego gripa, tak? Co trzeba będzie w aparacie ustawić?
Przepraszam za takie pytania ale w temacie gripów jestem początkujący.

Fenek
22-06-2008, 00:26
Nic przestawiać nie trzeba, aparat sam wykrywa gripa. Oba akumulatory siedzą w gripie.

tomecki
22-06-2008, 00:32
Nic przestawiać nie trzeba, aparat sam wykrywa gripa. Oba akumulatory siedzą w gripie.
Zgadza się,bartekh86 możesz stosować jeden lub dwa aku, a do tego ewentualnie koszyk na sześć paluszków.

bartekh86
22-06-2008, 00:34
Temat, który czytałem jest w tym samym forum i dotyczył mb-d10, czyli gripa do D300. Stąd ta pomyłka - czyli rozumiem, że w D300 wkłada się też akku do body i wybiera kolejność użycia, tak? A w D80 po staremu - albo grip albo body. Jak się sprawdzają baterie litowe/akumulatorki AA w porównaniu do En-El3e? O wiele gorzej?

Fenek
22-06-2008, 00:52
Temat, który czytałem jest w tym samym forum i dotyczył mb-d10, czyli gripa do D300. Stąd ta pomyłka - czyli rozumiem, że w D300 wkłada się też akku do body i wybiera kolejność użycia, tak? A w D80 po staremu - albo grip albo body. Jak się sprawdzają baterie litowe/akumulatorki AA w porównaniu do En-El3e? O wiele gorzej?

Alkaliczne i inne zwykłe baterie sobie daruj. Porządne aku, najlepiej klasy Eneloopów tudzież Recyko ponoć są w stanie dorównać parze EN-EL3e.

Foto7
22-06-2008, 09:40
Bateryjki to ostateczność jak Ci padną obydwa aku, można się nim wtedy podratować. W takim przypadku ustawiamy w body jakie mamy paluszki założone do koszyczka. Ja mam orginała aku plus firmy hahnel 1500mAh które znakomicie dorównuje orginałowi.
Pozdrawiam

bartekh86
22-06-2008, 11:36
Na firmie hahnel to się akurat bardzo przejechałem na moim nikonie D50. Korzystałem z dwóch akumulatorów na zmianę: hahnel i oryginalny i ten hahnel po pół roku stanowił 1/3 mocy oryginalnego. Może wadliwy egzemplarz.
Eneloop to znam bo korzystam z nich w lampie sb-600 - jestem z nich bardzo zadowolony.
A o AA pytam bo zaczynam z fotografią ślubną i raczej myślę o czymś takim, żeby mieć w torbie w zapasie Energizer Lithium w przypadku gdy dwie En-El3e w gripe padną. Na ślubie zapasowe akumulatory i karty pamięci to podstawa.

Fenek
22-06-2008, 13:37
Oj, nie wierzę że na jednym ślubie zajeździsz oba aku (mój "najlepszy" wynik to około tysiąc zdjęć na jednym aku). Dodatkowo nie przypominam sobie aby ktoś narzekał na oryginalne aku Nikona (made in Japan zobowiązuje :razz:) i żeby komuś padły bez ostrzeżenia. No ale jakieś dobre paluszki alkaliczne możesz nosić, to nie jest duży wydatek a będziesz czuł się pewnie. :)

Foto7
22-06-2008, 13:38
Na firmie hahnel to się akurat bardzo przejechałem na moim nikonie D50. Korzystałem z dwóch akumulatorów na zmianę: hahnel i oryginalny i ten hahnel po pół roku stanowił 1/3 mocy oryginalnego. Może wadliwy egzemplarz.

Mój hahnel ma już roczek i dobrze się trzyma jak króliczki duracela:mrgreen: Co do Twojego widocznie miałeś pecha.

who
24-06-2008, 04:21
to ja mam jeszcze pytanie, czy na górnym wyświetlaczu jest w jakiś sposób pokazywane padnięcie pierwszego aku??
gripa nie mam, a w instrukcji do niego było tylko o tym że w menu będzie widać oba aku, ale o górnym wyświetlaczu ani słowa :|

Foto7
25-06-2008, 10:44
to ja mam jeszcze pytanie, czy na górnym wyświetlaczu jest w jakiś sposób pokazywane padnięcie pierwszego aku??
gripa nie mam, a w instrukcji do niego było tylko o tym że w menu będzie widać oba aku, ale o górnym wyświetlaczu ani słowa :|
Na wyświetlaczu jest tylko suma ocy akumulatorków, tylko w menu widać jak poszczególne są naładowane.

jarecky
26-06-2008, 13:35
Na wyświetlaczu jest tylko suma ocy akumulatorków, tylko w menu widać jak poszczególne są naładowane.

Aparat korzysta z jednego akumulatora. W razie padnięcia pierwszego przełącza się na drugi. Na górnym LCD masz pokazane wykorzystanie bieżącego akumulatora. W menu masz informacje o obu.

Myjk
27-06-2008, 23:23
Właśnie sobie działam z MB-D80 z dwoma akumulatorkami w dziewiczym rejsie całego kompletu. :)
Fajna sprawa, aparat lepiej leży w ręku. Niestety dosyć często przyciskam spust na b-packu
gdy kadruję poziome zdjęcie. Za delikatny ten spust. Dobrze że jest przełącznik deaktywujący...
No i oczywiście dosyć mocno ciąży na nadgarstku... trzeba będzie poćwiczyć. ;)

PS gdzie tu się można legalnie przywitać i "pochwalić" swoją armatą? ;)
Nie znalazłem takiego miejsca. :( Errata - się znalazło. :)

bartekh86
27-06-2008, 23:32
Najpierw zadawałem pytania na temat gripa aż w końcu zakupiłem cały zestaw. I jestem zachwycony z efetków - naprawdę niezwykłe jest to automatyczne przechodzenie z jednego akumulatora na drugi, ich dokładny stan naładowania co do procenta, licznik zrobionych zdjęć na jednym akku i co najlepsze stopień zużycia akumulatora w sklai 0-4 od nowego do uszkodzonego.
Jedyna wada gripa to ten spust migawki - po prostu słabszej jakości niż ten na korpusie. Różnica między pierwszym stopniem naciśnięcia a drugim jest zbyt mała - ostrząc czasem migawka wyzwala się niechciana.

Myjk
27-06-2008, 23:46
ostrząc czasem migawka wyzwala się niechciana.
Dokładnie, mam identycznie wrażenia, a raptem bawię się tym 4h.

PS bartek - LOL, dzisiaj kupiłem identyczny zestaw jak Twój, tylko jeszcze w planach mam N50... ;)

Polsar74
28-06-2008, 00:18
a jeśli zasilić Ni-MH w koszyczku - też będzie pokazywać stan ich naładowania ?
macie doświadczenia z takim zasilaniem dobrymi accu ?

Paweł

Fenek
28-06-2008, 00:24
@Polsar74
Z tego co wiem, pokazywane będą jedynie trzy stany: naładowany, prawie rozładowany, rozładowany.

Nie wiem czemu tak narzekacie na ten spust. :razz: Jak już pisałem wyżej - ja mógłbym mieć taki też w body. Urzekła mnie miękkość jego działania. :D

Polsar74
28-06-2008, 12:24
Z tego co wiem, pokazywane będą jedynie trzy stany: naładowany, prawie rozładowany, rozładowany.

juz wiem jak jest : w menu niestety zanika odczyt stanu naładowania accu - gdyż oryginały mają wbudowany mikroprocesor i to on właśnie jest odpowiedzialny za ww. wskazania.

Stan naładowania accu Ni-MH można więc odczytać tylko na górnym LCD.

pzdrw
Paweł

Polsar74
29-06-2008, 11:24
Orientuje sie ktoś ile wytrzymają accu Ni-MH klasy 2700mAh dobrej marki w D80+MB-D80 ?

remnaj
29-06-2008, 17:46
mam pytanie do posiadaczy mb-d80, czy w waszych egzemplarzach nie macie takiej przypadklosci ze jak chwitacie aparat za gripa to na laczeniach sa lekkie przeskoki tak jakby srubki nie byloy dokrecone?? ja cos takiego w swoim mam i teraz nie wiem czy dac sobie z tym sposkoj czy reklamowac, bo nie powiem denerwuje mnie to.

Fenek
29-06-2008, 18:56
mam pytanie do posiadaczy mb-d80, czy w waszych egzemplarzach nie macie takiej przypadklosci ze jak chwitacie aparat za gripa to na laczeniach sa lekkie przeskoki tak jakby srubki nie byloy dokrecone?? ja cos takiego w swoim mam i teraz nie wiem czy dac sobie z tym sposkoj czy reklamowac, bo nie powiem denerwuje mnie to.

U mnie jest w zasadzie wszędzie gładko. Jeden jedyny "skok" ma mniej jak pół milimetra.

Polsar74
29-06-2008, 23:18
Orientuje sie ktoś ile wytrzymają accu Ni-MH klasy 2700mAh dobrej marki w D80+MB-D80 ?

nikt nie robi na accu Ni-MH ?

autograf
30-06-2008, 00:13

Ja w oryginalnym tak nie mam.

Polsar74
06-07-2008, 00:02
Panie/Panowie -niby tyle osób się chwali to tu to tam że mają D80 z oryg. gripem i co ?
nikt nie ma wersji zasilanej "koszykiem" z accu Ni-MH ?

no nie chce mi się wierzyć !

Fenek
06-07-2008, 01:16
Niektórzy mają ale chyba mniejszość, bo równie wydajnym lub wydajniejszym rozwiązaniem jest włożenie drugiego EN-EL3e. ;) Mnie od użycia paluszków w gripie odrzuca utrata precyzyjnego odczytu stanu naładowania.

Polsar74
06-07-2008, 10:46
Niektórzy mają ale chyba mniejszość, bo równie wydajnym lub wydajniejszym rozwiązaniem jest włożenie drugiego EN-EL3e. ;) Mnie od użycia paluszków w gripie odrzuca utrata precyzyjnego odczytu stanu naładowania.

Ty wiesz że ja w ogóle nie brałem tego aspektu po uwagę a to dosyć ważna sprawa przecież.
Ile 3ba wyłożyć na drugiego EN ?

kronos28
06-07-2008, 11:59
circa 130zł za oryginał i koło 70-80 za zamiennik.

autograf
06-07-2008, 11:59
Trzy sekundy tego szukałem:

KLIK (http://www.allegro.pl/search.php?string=EN-EL3e&sourceid=Mozilla-search)

-ed

SMS* Kronos mnie uprzedził :mrgreen:

* Super Mega Szybki :mrgreen:

Fenek
06-07-2008, 12:08
Ty wiesz że ja w ogóle nie brałem tego aspektu po uwagę a to dosyć ważna sprawa przecież.
Ile 3ba wyłożyć na drugiego EN ?

Jakieś 130zł, chyba że chcesz się pchać w zamienniki. Ja dołożyłem i kupiłem drugi oryginał i mam tzw. święty spokój. ;)

Polsar74
06-07-2008, 12:56
Trzy sekundy tego szukałem:

Dominik - takie wyszukiwanie mnie nie zadowala - ten link jest "ble" jak mawia moja córcia :-)

Pisałem w kilku miejscach na tym forum że b.łatwo się wpakować w podróbę, czego sam doświadczyłem jeszcze mając
D50-tkę. Przy czym nie w podobny kształtem i pojemnością - tylko w praktycznie taki sam jak oryginał. Naprawdę
ciężko to zweryfikować mi było. Dopiero wsparcie techniczne Nikon PL rozwiało wszelkie domysły i stwierdzili jednoznacznie - to były fałszywki.

Zatem - allegro po prostu, z mojego punktu widzenia, ODPADA !
Zaś w CK gdzie mieszkam nie ma za wiele do wyboru... :-(

MM "wspiera" ostatnio tylko Olympusy i Sonówki. Euro - w akcesoria sie nie bawi. Sklep na Wesołej śrubuje takie ceny że na dwie te bateryjki by mi starczyło u innego sprzedawcy.

Chyba na razie pozostanę przy Ni-MH. Dziękuję wszystkim za zabranie głosu w tej dyskusji.

autograf
06-07-2008, 13:34
No chyba pewniej to się nie da. HESJA (http://imfoto.pl/index.php?zaw=10&_filtr=3&_cena_od=0&_cena_do=0&resshi=0&_slowo=EN-EL3e) za 159.

Polsar74
10-07-2008, 13:45
No chyba pewniej to się nie da. HESJA (http://imfoto.pl/index.php?zaw=10&_filtr=3&_cena_od=0&_cena_do=0&resshi=0&_slowo=EN-EL3e) za 159.

może i pewniej nie ,ale na pewno taniej sie da :-)

na razie testuje ostro Varty Photo 2700mAh x 6 w tym gripexie :-)

wrażeniami postaram się podzielić z szanownymi Grupowiczami

pzdrw
Paweł

bhk
10-07-2008, 14:40
Wedlug mnie lepiej dokupic drugi EN-EL3E, a nie bawic sie w przekladanie bateryjek. Mam 2xSB-800 do kazdej dodatkowe komplety zapasowe. Wiecej nie chce, na ladowanie by dnia braklo ;)

Zbychu67
10-07-2008, 22:46
Jakiś czas temu przerabiałem ten temat. Początkowo była jedna bateria + akumulatorki w koszyczku. Teraz są dwie baterie (oryginały) a koszyczek od wielu miesięcy w szafie schowany. Dwie baterie są zdecydowanie wygodniejsze. Gdy jedna padnie aparat automatycznie przełącza się na drugą. Zwykle (wieczorem) po foceniu sprawdzam stan baterii i ładuję tę całkowicie rozładowaną (jeśli jest). Może robię za mało zdjęć :mrgreen: ale w ciągu dnia dwóch baterii jeszcze nie udało mi się rozładować do dna.

NBA
11-07-2008, 08:14
Ja też chyba kupie 2 aku, bo koszyczek, to juz chyba tylko w stanach zagrozenia...

Polsar74
11-07-2008, 08:42
Ja też chyba kupie 2 aku, bo koszyczek, to juz chyba tylko w stanach zagrozenia...

Jak się wzbogacę (:-)) to pewno i ja się obkupię w drugiego - ale na razie testuję NiMH

Nikonozaur
21-07-2008, 23:18
Niewątpliwie najlepszym wyjściem jest zakup drugiej oryginalnej baterii. Przy tej opcji Nikon odczytuje wiele danych pomocnych przy kontroli poziomu naładowania i to jest dobre rozwiązanie. Mam też oczywiście koszyczek na akumulatorki ale śpi sobie on spokojnie w pudełeczku i podejrzewam, że nawet po latach będzie w stanie kolekcjonerskim. Po prostu wydaje mi się, że koszyk z akumulatorkami jest rozwiązaniem zastępczym lub wręcz ratunkowym, więc nie chodzi mi nawet po głowie zamiana. Oryginalne dwie baterie mają wystarczająco dużą pojemność aby starczyć nawet na cały dzień intensywnego focenia więc po co burzyć ten porządek?