Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie mb-d80 - jak to jest?

Mam pytanie odnośnie gripa do nikona d80. Kupuje body + grip w poniedziałek (przesiadam się z D50). Jak to jest z zasilaniem i ustawieniem aparatu na korzystanie z gripa? Podobno trzeba coś ustawić aby aparat działał z gripem, wtedy przy wskaźniku baterii pojawia się symbol BP. Czy sam aparat nie poznaje, że jest zasilany z MB-D80??? Gdzieś wyczytałem ale najwyraźniej źle zrozumiałem, że jeden akumulator EN-EL3e pozostaje w body mimo założonego gripa? To chyba nie prawda, co? Jak kupie body + grip + En-El3e to będę mógł podpiąć gripa i dwa akumulatory do tego gripa, tak? Co trzeba będzie w aparacie ustawić?
    Przepraszam za takie pytania ale w temacie gripów jestem początkujący.

Domyślnie Odp: mb-d80 - jak to jest?

Nic przestawiać nie trzeba, aparat sam wykrywa gripa. Oba akumulatory siedzą w gripie.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    stolica Warmii

Cytat Zamieszczone przez Fenek
    Nic przestawiać nie trzeba, aparat sam wykrywa gripa. Oba akumulatory siedzą w gripie.
    Zgadza się,bartekh86 możesz stosować jeden lub dwa aku, a do tego ewentualnie koszyk na sześć paluszków.
    Ostatnio edytowane przez tomecki ; 22-06-2008 o 00:35

Temat, który czytałem jest w tym samym forum i dotyczył mb-d10, czyli gripa do D300. Stąd ta pomyłka - czyli rozumiem, że w D300 wkłada się też akku do body i wybiera kolejność użycia, tak? A w D80 po staremu - albo grip albo body. Jak się sprawdzają baterie litowe/akumulatorki AA w porównaniu do En-El3e? O wiele gorzej?

Cytat Zamieszczone przez bartekh86 Zobacz posta
    Temat, który czytałem jest w tym samym forum i dotyczył mb-d10, czyli gripa do D300. Stąd ta pomyłka - czyli rozumiem, że w D300 wkłada się też akku do body i wybiera kolejność użycia, tak? A w D80 po staremu - albo grip albo body. Jak się sprawdzają baterie litowe/akumulatorki AA w porównaniu do En-El3e? O wiele gorzej?
    Alkaliczne i inne zwykłe baterie sobie daruj. Porządne aku, najlepiej klasy Eneloopów tudzież Recyko ponoć są w stanie dorównać parze EN-EL3e.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800

Bateryjki to ostateczność jak Ci padną obydwa aku, można się nim wtedy podratować. W takim przypadku ustawiamy w body jakie mamy paluszki założone do koszyczka. Ja mam orginała aku plus firmy hahnel 1500mAh które znakomicie dorównuje orginałowi.
    Pozdrawiam

Na firmie hahnel to się akurat bardzo przejechałem na moim nikonie D50. Korzystałem z dwóch akumulatorów na zmianę: hahnel i oryginalny i ten hahnel po pół roku stanowił 1/3 mocy oryginalnego. Może wadliwy egzemplarz.
    Eneloop to znam bo korzystam z nich w lampie sb-600 - jestem z nich bardzo zadowolony.
    A o AA pytam bo zaczynam z fotografią ślubną i raczej myślę o czymś takim, żeby mieć w torbie w zapasie Energizer Lithium w przypadku gdy dwie En-El3e w gripe padną. Na ślubie zapasowe akumulatory i karty pamięci to podstawa.

Oj, nie wierzę że na jednym ślubie zajeździsz oba aku (mój "najlepszy" wynik to około tysiąc zdjęć na jednym aku). Dodatkowo nie przypominam sobie aby ktoś narzekał na oryginalne aku Nikona (made in Japan zobowiązuje ) i żeby komuś padły bez ostrzeżenia. No ale jakieś dobre paluszki alkaliczne możesz nosić, to nie jest duży wydatek a będziesz czuł się pewnie.

Cytat Zamieszczone przez bartekh86 Zobacz posta
    Na firmie hahnel to się akurat bardzo przejechałem na moim nikonie D50. Korzystałem z dwóch akumulatorów na zmianę: hahnel i oryginalny i ten hahnel po pół roku stanowił 1/3 mocy oryginalnego. Może wadliwy egzemplarz.
    Mój hahnel ma już roczek i dobrze się trzyma jak króliczki duracela Co do Twojego widocznie miałeś pecha.

to ja mam jeszcze pytanie, czy na górnym wyświetlaczu jest w jakiś sposób pokazywane padnięcie pierwszego aku??
    gripa nie mam, a w instrukcji do niego było tylko o tym że w menu będzie widać oba aku, ale o górnym wyświetlaczu ani słowa

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów