Zobacz pełną wersję : D60 czy D80
Witam,
witam - to mój pierwszy post tutaj (a nie znalazłem nic podobnego).
Mam okazję kupić nowy D60 lub używany D80 (niedużo, max. kilka tys. zdjęć, z dobrej ręki).
Pomijając fakt, że jeden jest nowy a drug używany co byście polecali?
I czym te dwa body fizycznie się różnią?
Z tego co znalazłem w sieci: D80 jest większy, nie wymaga obiektywów z silnikiem i ma 11 punktowy autofokus - czy coś jeszcze?
P.S. Sprawa obiektywu jest na tym etapie rozważań pomijana :)
P.S.2 D60 mogę mieć z USA - czy jest sens go tam kupić?
Na Twoim miejscu bym kupił używany D80. Może na tym etapie pomijasz sprawę obiektywu, ale jeżeli ma to być aparat na dłużej, to śrubokręt w body daje dużo więcej możliwości doboru różnych obiektywów od tych drogich z AF-S do tych tanich z AF. Ponadto D80 to inna półka aparatu, zdecydowanie lepsza od D60.
indepedente
21-06-2008, 14:36
moim zdaniem jak zaczynasz przygode z lustrem, to zacznij od D60, a jak ci sie to spodoba to pozniej kupisz D80, wszystko zależy od ciebie
Ponadto D80 to inna półka aparatu, zdecydowanie lepsza od D60.
No właśnie, na czym ta "inna półka" polega :?
moim zdaniem jak zaczynasz przygode z lustrem, to zacznij od D60, a jak ci sie to spodoba to pozniej kupisz D80, wszystko zależy od ciebie
Z lustrem zaczynam, ale wcześniej bawiłem się troszkę Olkiem 740 UZ więc cosik tam się orientuję na czym ta zabawa polega (można sobie coś tam poustawiać) a chciałbym już mieć aparacik na kilka lat...
Tak na szybko, żeby nie było za łatwo:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=53210
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=60658
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=59982
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=61926
Reszta w szukaj.
I bedzie w ten sposob tracil pieniadze :) Bierz D80, oprocz tych rzeczy ktore wymieniles D60 nie ma: gornego wyswieltacza, funkcji breaketing'u, ma gorszy wizjer. To bylyby najwazniejsze roznice + to co sam wyczytales. Najwiekszy minus to brak srubokreta, niestety.
P.S.
Jak kupisz aparat w Stanach to nie bedziesz mial na niego gwarancji w Polsce.
indepedente
21-06-2008, 17:15
ale za to cenowo sie roznią !
ale za to cenowo sie roznią !
Jak wszystko. Chociaż uważam, że lepiej wydać raz a dobrze, niż później dwa razy lub więcej.
Wlasnie.
A poza tym, u nas na gieldzie jest teraz oferta sprzedazy kilkunastodniowego D80 za 1700zl! A nowy D60 z 18-55 VR kosztuje jakies 1750zl. Nie wiem jak Ty indepedente, ale ja bym sie nawet 1sek. nie zastanawial...
foto-maniak
21-06-2008, 17:35
Dokładnie. Nawet się nie zastanawiaj tylko bierz d80 a na pewno będziesz zadowolony. 60-tka to inna liga.
Pozdrawiam.
Megazordon
22-06-2008, 02:22
Proste. D80.
Wybór nigdy nie był tak prosty: przy tych cenach tylko d80
avallardi
22-06-2008, 16:12
Jak musisz używać stałki 50mm za 400zł (bo głównie o to szkło chodzi początkującym) to bierz D80.
Ja nie brałem D80, bo nie mam zamiaru używać szkieł bez silnika, z tym, że ja wiem czego chcę. A Ty jak nie jesteś pewien swoich preferencji to kup D80. Tak na wszelki wypadek.
Gdybym miał wybierać to bym się nie zastanawiał. Mając do wyboru D60 i D80 w podobnych cenach brałbym D80. Większe możliwości - po prostu starczy na dłużej (mniej rzeczy będzie z czasem brakować). Ja używam D80 od ponad pół roku i ciągle mnie zaskakuje swoimi możliwościami. Polecam D80 - nawet się nie zastanawiaj.
Pozdrawiam
Jacek5001
26-06-2008, 11:25
Zdecydowanie D80.!! (za pwaszm - święte słowa)
Grzegorz kk
27-06-2008, 10:16
bierz D80 ja wziełem D60 tylko ze względu na względy finanansowe a kiedyś na pewno będe celował w D80, mój D60 fajny sprzęcik ale brakuje mu tego czegoś. :)
Ok, to ja moze tylko o D60 bo D80-ki nie mialem w lapkach. W trzech słowach - mały (dla mnie zbyt mały), okrojony (w porownaniu do d80 - to oczywiste) i.. wolny (przerazająco wooolnyy w porównaniu do mojego D70s). Może za bardzo się przyzwyczaiłem i teraz az tak to razi, ale.. razi. IMHO stwierdzenie "kup d60 jak zaczynasz a pozniej najwyzej zmienisz" kompletnie mija się z celem.. kup i się męcz, ogranicz szkła do AF-S.. etc. Powiem tyle ze kumpel kupil d60+18-55 VR i.. pluje sobie w brode bo 2 dni przed zakupem mógł ode mnie kupić d70s+18-70 ze smiesznym przebiegiem 2,5k i wychuchanego do przesady. Koncząc moją wypowiedz - D80 zdecydowanie (to są dwa kompletnie różne aparaty, od ergonomii począwszy a na funkcjach skończywszy). Tylko proponuje dokladnie sprawdzic uzywke przed zakupem.
Właśnie się sama zastanawiałam czy jest aż taka wielka różnica miedzy tymi modelami..Ale skoro piszecie,że lepsza 80 to będę przemyślać dalej moj przyszły zakup lustrzanki:) Różni ludzie- te same dylematy heheh
..nowe body D80 można od niedawna dostać za ok. 1700PLN więc używki lada chwila zejdą jeszcze niżej.. ..nie ma się nad czym zastanawiać. Czyszczenie matycy jest podobnie skutecznie jak grucha, a za tą zapłacisz 5zł w aptece.. :) ..jeśli chodzi o sprowadzenie body ze stanów, przemysl to, bo fakt że taniej, ale pozbawiasz się gwarancji.. ..oczywiście jest granica od której niby waro, niemniej przy sprzęcie budżetowym jest troszke zatarta.
D80. Różnica w cenie jest niewielka a komfort z użytkowania np. górnego wyświetlacza ogromny.
The osiemdziesiąt lepiej leży w ręce, więcej obiektywów podepniesz, więcej widzisz ustawień bez odpalania LCD, dalej pozostajesz w grupie aparatów z trybem "zielonym".
Dla każdego coś dobrego.
Witam!
Ja zakupiłem D80 bez zastanowienia, a to z powodu braku napiędu AF. Oferta na rynku obiektywów bez AF-S jest spora i trochę szkoda by było zamykać sobie możliwość korzystania z nich
No i stało się...
Kupiłem forumowego D80 + 18-70
avallardi
22-07-2008, 23:14
No i stało się...
Kupiłem forumowego D80 + 18-70
No i wypas! A teraz rób zdjęcia.
Jarek S.
23-07-2008, 15:43
Mam jedno pytanie jeśli mam aparat D80 ale nie mam po polsku czy da się tam wgrać polskie menu??
Hmm , na pewno nie masz po polsku ? hihihi .....
Jarek S.
23-07-2008, 16:17
Pytam na zapas bo kupując go zapomniałem zapytać o menu a skoro już kupiłem to kiszka teraz to czekam na dostawe i denerwóje się mocno wiem że można wgrywać soft ale czy akórat PL to nie wiem i chodze w stresie.
A sorry , zartowalem sobie bo mysalem, ze nie mozesz sie dokopac do polskiego menu ;-) . Bedziesz mial po polsku , wiec bez obaw .
Jarek S.
23-07-2008, 16:38
Czuje się spokojniejszy kamień spadł mi z serca jeszcze bede musiał nauczyć się go obsługiwać i a potem to najgorsza część uczyć się robienia dobrych zdjęć.
Darek_D80
25-07-2008, 14:24
Witam
Nie zastanawiaj się nad D60, mimo iż D80 ma już jakiś czas premiery za sobą to jest nadal świetnym aparatem - Twój wybór to D80.
Pozdrawiam.
tylko d80 to tak jakby porównywać malucha z golfem niby i to i to jeździ ale wygoda i osiągi zupełnie inne.
najgorsze?? ja tam uważam że nauka robienia zdjęć to sama przyjemność :)
Witam.
Mam ten sam dylemat co wybrać, tym bardziej, że już posiadam dwa obiektywy te ze stopki. Coraz bardziej przekonuje mnie d80, przemawiają do mnie Iso, praca lampy sb-800 i większy jaśniejszy wizjer, pola AF. Coś jeszcze?
Jeszcze D90. Taki sam, tylko lepszy.
fotoMichal
28-08-2008, 12:49
i dwa razu droższy ...
malyandrzejek
28-08-2008, 12:55
i dwa razu droższy ...
dwa? teraz (po premierze) to będzie chyba nawet trzy razy droższy:)
Nie koniecznie, cena: 3300 zl. A znajac zycie jak wejdzie do sprzedazy to spadnie do okolic 2900 zl. :)
Ja bym poczekal i kupil D90. Jak sie przesiadziesz z D50 na D90 to poczujesz roznice o wiele wieksza niz jakbys sie przesiadl na D80.
fotoMichal, chcesz zmienic puche. Domyslam sie, ze na lepsza...
D80 jest bardzo dobry, ale D90 jeszcze lepszy, a zmieiac nie musisz w pierwszym dniu sprzedazy, bo aparat masz.
W czym wiec problem?
Dokładnie tak jak napisaliście - poczekam na przyzwoitą cenę d90, może to będzie rok, nie pali się!!! Dzięki