Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: D60 czy D80

Domyślnie D60 czy D80

Witam,
    witam - to mój pierwszy post tutaj (a nie znalazłem nic podobnego).

Mam okazję kupić nowy D60 lub używany D80 (niedużo, max. kilka tys. zdjęć, z dobrej ręki).

Pomijając fakt, że jeden jest nowy a drug używany co byście polecali?
    I czym te dwa body fizycznie się różnią?
    Z tego co znalazłem w sieci: D80 jest większy, nie wymaga obiektywów z silnikiem i ma 11 punktowy autofokus - czy coś jeszcze?

P.S. Sprawa obiektywu jest na tym etapie rozważań pomijana
    P.S.2 D60 mogę mieć z USA - czy jest sens go tam kupić?

Domyślnie Odp: D60 czy D80

Na Twoim miejscu bym kupił używany D80. Może na tym etapie pomijasz sprawę obiektywu, ale jeżeli ma to być aparat na dłużej, to śrubokręt w body daje dużo więcej możliwości doboru różnych obiektywów od tych drogich z AF-S do tych tanich z AF. Ponadto D80 to inna półka aparatu, zdecydowanie lepsza od D60.

moim zdaniem jak zaczynasz przygode z lustrem, to zacznij od D60, a jak ci sie to spodoba to pozniej kupisz D80, wszystko zależy od ciebie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Ponadto D80 to inna półka aparatu, zdecydowanie lepsza od D60.
    No właśnie, na czym ta "inna półka" polega

Cytat Zamieszczone przez indepedente Zobacz posta
    moim zdaniem jak zaczynasz przygode z lustrem, to zacznij od D60, a jak ci sie to spodoba to pozniej kupisz D80, wszystko zależy od ciebie
    Z lustrem zaczynam, ale wcześniej bawiłem się troszkę Olkiem 740 UZ więc cosik tam się orientuję na czym ta zabawa polega (można sobie coś tam poustawiać) a chciałbym już mieć aparacik na kilka lat...

I bedzie w ten sposob tracil pieniadze Bierz D80, oprocz tych rzeczy ktore wymieniles D60 nie ma: gornego wyswieltacza, funkcji breaketing'u, ma gorszy wizjer. To bylyby najwazniejsze roznice + to co sam wyczytales. Najwiekszy minus to brak srubokreta, niestety.

P.S.
    Jak kupisz aparat w Stanach to nie bedziesz mial na niego gwarancji w Polsce.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

ale za to cenowo sie roznią !

ale za to cenowo sie roznią !
    Jak wszystko. Chociaż uważam, że lepiej wydać raz a dobrze, niż później dwa razy lub więcej.

Wlasnie.
    A poza tym, u nas na gieldzie jest teraz oferta sprzedazy kilkunastodniowego D80 za 1700zl! A nowy D60 z 18-55 VR kosztuje jakies 1750zl. Nie wiem jak Ty indepedente, ale ja bym sie nawet 1sek. nie zastanawial...
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Dokładnie. Nawet się nie zastanawiaj tylko bierz d80 a na pewno będziesz zadowolony. 60-tka to inna liga.
    Pozdrawiam.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów