Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : lampa Sony

samek
20-06-2008, 08:21
I to się nazywa przemyślane projektowanie :)

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7438

life
20-06-2008, 09:14
fakt odchylany korpus bardzo fajna sprawa :) w SB mogli by zrobić odchylanie o 180 w prawo i lewo a nie tylko w lewo

hedgehog
20-06-2008, 10:40
No, podoba mi się to. W ogóle, Soniacz czerpie ile może z fajnej tradycji Minolty i zaczyna wyrastać na naprawdę porządny system. Szkoda, że nie zrobili tego rok temu, kiedy sfrustrowany sprzedałem swoje graty i przeszedłem na ciemną stronę mocy... :)

vasco5
20-06-2008, 11:10
pomysł dobry...
ale jak znam życie to z wytrzymałością takich gadżetów bywa baaardzo różnie...

fIlek
20-06-2008, 11:14
No, podoba mi się to. W ogóle, Soniacz czerpie ile może z fajnej tradycji Minolty i zaczyna wyrastać na naprawdę porządny system. Szkoda, że nie zrobili tego rok temu, kiedy sfrustrowany sprzedałem swoje graty i przeszedłem na ciemną stronę mocy... :)

Heh, skąd ja to znam :)

Tylko ten obciachowy napis - Sony...

shaddixx
20-06-2008, 11:14
mysle ze takiej lampy nie można nazwać gadzetem... jeszcze sie okaże ze nasze sabinki beda tak nazywane przy tym potworze:) juz mamy pierwszy powód do zazdrości soniaczom..

hedgehog
20-06-2008, 11:15
Heh, skąd ja to znam :) Tylko ten obciachowy napis - Sony...

A co za różnica, jaki napis, każdy tak samo obciachowy... :) Mnie tam wisi, jakiej to marki sprzęt, jeśli spełnia moje założenia...

vasco5
20-06-2008, 11:27
ale uwierzcie, że w lustrzankach SONY jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia...
miałem okazję potestowania (pomacania) Alpha 200, 350, 700...

wszystkie są zrobione z beznadziejnej jakości plastiku... no i to pierwsze, co mnie od nich odrzuciło...
nawet najwyższa wersja 700 nie jest w magnezowej obudowie, a w obleśnym plastiku... (jak dla mnie to ogromna skucha...)

niestety wszystkie sprawiają wrażenie gadżeciarskich, wakacyjnych lustrzanek dla mas...
no cóż... promocje 200 i 350ki maja świetną... bo ciągle ludzie o nie pytają...
ale śmieszy mnie fakt, że jak ktoś po Sonym bierze do ręki np D60 czy D80... to prosi o spakowanie Nikona i schowanie do gabloty Sony :)

hedgehog
20-06-2008, 11:34
niestety wszystkie sprawiają wrażenie gadżeciarskich, wakacyjnych lustrzanek dla mas..

A co to za różnica, jakie sprawiają wrażenie? Zdjęcia robią? Robią. To co za problem... :) Mam to w nosie. Sam miałem Konisię 5D i bardzo ją lubiłem, choć plastikowa była nad wyraz.

cahe
20-06-2008, 13:27
A co to za różnica, jakie sprawiają wrażenie? Zdjęcia robią? Robią. To co za problem... :) Mam to w nosie. Sam miałem Konisię 5D i bardzo ją lubiłem, choć plastikowa była nad wyraz.

No cóż... niektórzy lubią po prostu mieć coś porządnego, jakby gdiześ gwóźdź był do wbicia. Należę do takich osób, dlatego chętniej kupiłbym używany, ale porządnie wykonany sprzęt, niż nówkę z plastiku :-).

whatsilenceknows
20-06-2008, 13:29
Nie wspominając o tym, że nie wszyscy fotografują w studiu lub spokojnym plenerze... :)

wyrwiflak
20-06-2008, 13:30
nawet najwyższa wersja 700 nie jest w magnezowej obudowie, a w obleśnym plastiku... (jak dla mnie to ogromna skucha...)

high grade plastic exterior - tak to sie nazywa :)

R
20-06-2008, 13:30
domyslam sie ze ten system bujania glowica na prawo i lewo wejdzie jako standard. idealna sprawa przy zdjeciach pionowych

cahe
20-06-2008, 13:32
Nie wspominając o tym, że nie wszyscy fotografują w studiu lub spokojnym plenerze... :)

No dokładnie, na takim rajdzie polski byłem z kolegą który miał A200... właśnie biega w poszukiwaniu kogoś, kto mu ją przeczyści ;-).

sokrates
20-06-2008, 14:26
może to być jakas podpowiedź jakie nowe funkcjonalności może mieć nowa lampa Nikona SBxxx/następca SB800 (o ile takowa powstanie)

kanap4
20-06-2008, 14:34
No dokładnie, na takim rajdzie polski byłem z kolegą który miał A200... właśnie biega w poszukiwaniu kogoś, kto mu ją przeczyści ;-).

A popatrz, ja tez bylem na Rajdzie Polskim i znajomy musial przeczyscic D300, inny musial przeczyscic D50, inny D70, inny D200, jeszcze ktos Canona 40d :-) .Zreszta nie slyszalem jeszcze o aparacie, ktorego nie trzeba odkurzac po konkretnym szutrowym rajdzie.

diZaster
20-06-2008, 15:20
mnie tez alfa plastikiem straszy i brakiem gornego wyswietlacza, ale co kto lubi.
mnie przeszkadza, wiec nie uzywam, ale narzekal nie bede ze tego i tamtego nie ma dla zasady.

lampka fajna, psuc sie moze wszystko, wiec nie przekonuje mnie ze 'taki gadzet moze byc awaryjny'.
patent sam w sobie dosc prosty, az dziwne ze nikt tego nie zrobil do tej pory.

vasco5
21-06-2008, 00:13
Zreszta nie slyszalem jeszcze o aparacie, ktorego nie trzeba odkurzac po konkretnym szutrowym rajdzie.

no myślę, że jakby ktoś miał Canona Marka lub Nikona D3 to tylko przetrzeć mokrą szmatką i już :)

wyrwiflak
21-06-2008, 08:26
http://pl.youtube.com/watch?v=fEQ_wzzVNFc

poglądowa animacja pokazująca możliwości odchylania lampy F58

Paweł.S
21-06-2008, 10:54
W tej lamie aby skierować palnik w bok trzeba go obrócić na dwóch osiach, w tradycyjnym rozwiązaniu na jednej osi.

lesiu999
21-06-2008, 11:48
Powiem tak, jakby ta lampa miała napis Nikon to wszyscy byście się zachwycali tym palnikiem, i że na bank psuć się nie będzie i że w ogóle to projektanci nikona są najlepsi itd itp....

ZDJĘCIA ROBIĆ A NIE PITOLIĆ !!

ku6i
21-06-2008, 15:43
A kolega tutaj kompleksy przyszedł leczyć, czy jak?

ZDJĘCIA ROBIĆ A NIE PITOLIĆ !!
Popieram. Proponuję także autorowi zaznojomić się z własnymi słowami :P

lesiu999
21-06-2008, 18:08
tia.... no cements

Erie
21-06-2008, 18:35
tia.... no cements

zabrakło na budowie czy jak?

co do lampy fajny patent, nie wiem jak z jego wytrzymałością, ale pomysł jest ok :)

lesiu999
21-06-2008, 21:40
zabrakło na budowie czy jak?

co do lampy fajny patent, nie wiem jak z jego wytrzymałością, ale pomysł jest ok :)

comments :) kurde jak ja to napisałem ?? :)

hedgehog
22-06-2008, 14:16
Powiem tak, jakby ta lampa miała napis Nikon to wszyscy byście się zachwycali tym palnikiem, i że na bank psuć się nie będzie i że w ogóle to projektanci nikona są najlepsi itd itp.... ZDJĘCIA ROBIĆ A NIE PITOLIĆ !!

Święta racja :) Każda sroczka swoje gniazdko chwali.

Piwo stawiam koledze przy najbliższej okazji :)

madburn
22-06-2008, 19:52
hmm zastosowanie gibania widze tylko przy waleniu w sufit pod katem gdy fotografuje sie cos plaskiego ;)

bo przy palniku pionowo w gore - nie ma znaczenia czy tak czy tradycyjnie
na wprost - moze byc kiszka - kadr jest wysoki i pionowy - lampa bedzie siac szeroko ale np nog nie doswietli

oczywiscie jest to dodatkowo ficzer ktory komus sie przyda- ale nie jest to must have
po zalozeniu rozpraszacza czy dyfuzora czy inszego stofena - dyc to jeden uj jak palnik jest skierowany :P

ReSeT_Pl
22-06-2008, 20:01
oj to niezly pomysl z tym odchylanym tylnim panelem, napewno przydatny i ulatwiajacy prace, ciekawe jak sie bedzie sprawdzalo w praktyce :)

tompac
23-06-2008, 20:03
wszystkie są zrobione z beznadziejnej jakości plastiku... no i to pierwsze, co mnie od nich odrzuciło...

- Solidna obudowa magnezowa z podstawą montażową ze stopu aluminium oraz zatrzymującym kurz i wilgoć uszczelnieniem elementów sterujących

i komu mamy wierzyć?

robin102
23-06-2008, 20:54
i komu mamy wierzyć?
dla mnie :)
Dobrego bracketu chyba nic nie zastąpi. Od niedawna używam i jestem zadowolony. Wreszcie pionowe kadry mam oświetlone jak trzeba. A tyle w ciemnocie się żyło :( ;)

KAWON
26-06-2008, 20:11
Zapewne Sony klamie. ;)

turbo
26-06-2008, 21:55
Dodali by jeszcze obracana glowice, po 180" w kazda strone, i bylo by idealnie :)

Agat
27-06-2008, 12:06

Ooooo, poważne problemy z percepcją, bo to obleśny, magnezowy odlew. :-)

Kolekcjoner
27-06-2008, 13:08
Ooooo, poważne problemy z percepcją, bo to obleśny, magnezowy odlew. :-)

Powiedzmy - częściowo 8).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/SonyDSLRA700/images/features/Magnesiumbody1.jpg)

Jacek_Z
27-06-2008, 23:48
Zrobili by lepiej w tej lampce drugi palnik. Takie pochylenie ma średni sens, bo palnik sieje światłem pod kątem 90 stopniu do układu matrycy.

wyrwiflak
28-06-2008, 11:29
Zrobili by lepiej w tej lampce drugi palnik. Takie pochylenie ma średni sens, bo palnik sieje światłem pod kątem 90 stopniu do układu matrycy.

A jednak dotychczas wielu ludzi sporo kombinowało by taki pochył uzyskać. Rolę drugiego palnika dośćskutecznie spełnia wbudowany wysuwany odbłyśnik - na tyle skutecznie, że ani Nikona ani Canon, ni Olympus ni Pentax, w swoich topowych lampach takiego palnika nie mają. ZTCW ma to tylko Metz.

Jacek_Z
28-06-2008, 12:04
A jednak dotychczas wielu ludzi sporo kombinowało by taki pochył uzyskać. Rolę drugiego palnika dośćskutecznie spełnia wbudowany wysuwany odbłyśnik - na tyle skutecznie, że ani Nikona ani Canon, ni Olympus ni Pentax, w swoich topowych lampach takiego palnika nie mają. ZTCW ma to tylko Metz.
ja też kombinowałem, ale nie o taki pochył mi chodziło - brackety mają to zrobione lepiej - palnik jest dokładnie nad matrycą i układ świecenia jest taki jak położenie matrycy.
wysuwany odbłyśnik to dość marna namiastka drugiego palnika. Nikon też kiedyś miał takie rozwiązanie, szkoda, że to zarzucił.

wyrwiflak
08-07-2008, 11:23
filmik: http://www.sony.jp/CorporateCruise/Press/200807/08-0707B/

wyrwiflak
11-08-2008, 14:27
pierwsza cena sklepowa 1399zł

Foksik
13-08-2008, 18:20
Dla mnie ten przechył palnika to tylko bajer marketingowy. Jedyna zaleta, że jak świecimy w sufit, to łatwiej przestawić palnik gdy przechodzi się na kadr pionowy. Poza tym same wady. Przede wszystkim brak obrotu wokół osi pionowej. Nie da się tym, na przykład, błyskać do tyłu. Nie rozumiem co Wam się w tym podoba.

lesiu999
15-08-2008, 08:35
tia..... jakby ta lampa miała napis Nikon to wychwalałbyś geniusz konstruktorów, że Nikon najlepszy itp itd..... żałosne

nie da się błyskać do tyłu ?? ---> http://pl.youtube.com/watch?v=fEQ_wzzVNFc

jeszcze bardziej żałosne

whatsilenceknows
15-08-2008, 12:24
tia..... jakby ta lampa miała napis Nikon to wychwalałbyś geniusz konstruktorów, że Nikon najlepszy itp itd..... żałosne

Tak. A ty byś postował na każdym forum fotograficznym w sieci deprecjonując ją? Przytyk podobnej klasy.
Ludzie, w gruncie rzeczy to jest tylko lampa błyskowa. Jednym się takie rozwiązanie podoba, innym nie; każdy zainteresowany ma swoje zdanie. Nic wielkiego.
Ideologiczne podejście do sprzętu elektronicznego to jest straszna rzecz. Chyba, że sprzęt jest Leicą. :lol: ;-)

tompac
17-08-2008, 12:01
Nie da się tym, na przykład, błyskać do tyłu.

Obejrzałeś filmik do końca?
Jak najbardziej możliwe jest odbicie od płaszczyzn za.

Co w takim rozwiązaniu jest dobre? Zmiana środka ciężkości - bliżej uchwytu to mniejsze momenty na nadgarstku.