PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D70 - problemy

Dorian
18-06-2008, 17:04
Witam. Mam od wczoraj D70. Dzisiaj kupiłem obiektyw i postanowiłem sprawdzić czystość matrycy. Szkoda gadać. Więc poszukałem info w Internecie o czyszczeniu i spróbowałem. Przedmuchanie niewiele dało to od razu spróbowałem czyszczenia "bagietką" do uszu i ściereczką do okularów. Jednak niewiele to dało a może i zaszkodziło. W wizjerze wszystko jest zażółcone (chyba bardziej niż poprzednio i podobne wrażenie odnoszę na zdjęciach. Aparat nie mierzy poprawnie światła (według światłomierza zdjęcia wychodzą ciemne. jak zrobię dobre to światłomierz pokazuje mocno prześwietlone). Wcześniej aż tak nie było. Chyba. Oto przykładowe foto: (robione na priorytecie A, wszystkie naświetlają się podobnie na priorytetach czy auto) klik (http://img111.imageshack.us/img111/4729/obraz196fi1.jpg)

Jeśli uważacie, że lepiej oddać do czyszczenia to proszę o polecenie mi kogoś we Wrocławiu. Niestety wolałbym nie wysyłać aparatu do Nikona ze względu na czas (przydałby mi się na przyszły tydzień, ponieważ wyjeżdżam).

A przy okazji byłbym wdzięczny za odpowiedź na pytania: jaki software do D70. Obecnie mam 2.0 Gdzieś tam czytałem, że przez ten soft czasem aparat ostrości nie łapie, ale czy to prawda? Oraz czy z manualnymi stałkami będzie działał światłomierz? Oczywiście mowa o manualach Nikona a nie na M42.

Pozdrawiam
I proszę nie bijcie jeśli już to było. ;)

Fr@ntz
18-06-2008, 17:29
Jak znalazłeś w necie wiadomości o czyszczeniu matrycy to szkoda, że nie przeczytałeś ich na tyle uważnie, żeby wyciągnąć odpowiednie wnioski - jakie, to już wiesz. Teraz lepiej poszukaj najbliższego punktu w którym wyczyszczą matrycę w Twojej 70-ce za jakieś 50-70zł.

superkomornik
18-06-2008, 17:38
U pana Andrzeja na Psich Budach :)

Dorian
18-06-2008, 17:45
U pana Andrzeja na Psich Budach :)

A mógłbyś dokładniej? Akurat tak się składa, że mieszkam na Psim Polu więc chętnie bym tam, choćby jutro, podskoczył. Dokładnie gdzie miałbym iść i ile by to kosztowało. :)

Dx2
18-06-2008, 17:49
W wizjerze wszystko jest zażółcone

Matówkę też czyściłeś ?... bo to zażółcenie może wskazywać na jej uszkodzenie nieumiejętnym czyszczeniem...

Dorian
18-06-2008, 17:51
Czyściłem tylko matrycę.

Dx2
18-06-2008, 18:02
Efektów czyszczenia matrycy nie zobaczysz w wizjerze ;)
Co do problemów ze światłomierzem to może masz brudne lustro, główne lub pomocnicze.

Dorian
18-06-2008, 18:05
No nic. Mam nadzieję, że wszystko się uda wyczyścić, a nie jest to jakieś uszkodzenie. ;) Wszystko było tu możliwe bo aparat kupiłem używany. Jutro pojadę na te Psie Budy więc dam znać czy już wszystko w porządku. ;) Dzięki za pomoc. Chyba stanę się teraz stałym bywalcem tego forum. Tym bardziej, że "jam też jest teraz Nikoniarz". ;)
Pozdrawiam :)

Dx2
18-06-2008, 18:08
Powodzenia... daj znać co i jak ;)
Pzdr.

Vodafone
18-06-2008, 18:16
Pan Andrzej Wysocki jest to mały warsztacik przy ul. Psie Budy 12/13 Wrocław tel: 602243894 ( musisz wcześniej zadzwonić i sie umówić :wink: trzeba troszkę poczekać zanim odbierze telefon... zadzwoń po 11:00 )

Bardzo dobry fachowiec...

Dorian
18-06-2008, 20:59
Skoro kwestia czyszczenia wyjaśniona to chciałbym zapytać jeszcze o kilka rzeczy. ;)

Mam obiektyw Tamron 55-200mm F/4-5.6. Przy ostrzeniu dość często nie łapie ostrości. Sądzę, że około 50-60% to nietrafiona ostrość. I nie jest to backfocus czy frontfocus bo jak trafia to w punkt. ;) Po prostu czasem przejedzie całą ostrość od początku do końca, minie poprawną i wraca do początku. Ręcznie już ostrość mogę ustawić poprawnie. Nie wiem jak to na dworze, ale nawet w ciągu dnia, w domu często nie trafia. Jak myślicie - to może być wina tego zabrudzenia? Czy może wina aparatu? Albo po prostu - tanie szkło to i taki autofokus.

:)

edit: Niestety naprawa przy Psich Budach zamknięta do 30 czerwca. No nic - poczekam. ;)