PDA

Zobacz pełną wersję : 2x SB800 kablowo - jak?

Adak
17-06-2008, 12:53
Chce polaczyc 2x SB800 - obie postawic obok siebie, zeby zwiekszyc ich
moc, skrocic czas ladowania itd.
Czego potrzebuje?
Starczy SC-27/26/19/18? Czyli doslownie jeden kabel?
Jak wyglada czas pomiaru i sam blysk - tak samo jak z jedna lampa w TTLu,
czy tak jak w CLS tzn. iles tam przedblyskow komunikacyjnych i ogolnie o
wiele wolniej [dlatego CLS u mnie odpada]?
Dziala pomiar BL?
Dziala FP?

Ps. Projekt troche teoretyczny, ale jako ze mam pare lampy to warto
spytac.
Ps2. Jak wygladaja ceny i dostepnosc tych kabli?

markB
17-06-2008, 18:18
1. Jeden kabel nie starczy. Masz to np. tutaj na rysunku: http://www.pstryk.pl/img/MISC/sklep4/pstryk-Nikon-Flash-acc.pdf Łączysz przez kostkę AS-10 lub bezpośrednio do gniazda lampy (nie wszytkie lampy mają takie gniazdo).
2. Czasu ładowania nie skrócisz, bo niby jak. Do tego potrzeba dodatkowej piatej baterii bądź battery packa SD-8A.
3. W taki sposób będzie to działało w zwykłym TTL-u, a nie i-TTL; nie będzie więc przedbłysków.
4. Akcesoriów tych w większości przypadków nie kupisz wchodząc do sklepu. Trzeba zamawiać. Ceny nówek zaczynają się od okolic 200 zł, jak to u Nikona. No chyba, że ktoś ma takie coś zbędne w swojej kolekcji i sprzedaje na forum lub Allegro.
5. A to wszystko oczywiście jeśli chcesz dołączyć lampy za pomocą przewodu do puszki. A jeśli tylko zamierzasz połączyć dwie lampy zdalne, kierowane przez lampkę aparatu - no cóż, na pewno nie będą się szybciej ładowały z powodu tego sznurka, a przedbłyski od lampki będą z powodu CLS. Tylko po co to jak to samo ( a nawet więcej) uzyskujesz z normalnego CLS.

Adak
17-06-2008, 19:05
1. Jeden kabel nie starczy. Masz to np. tutaj na rysunku: http://www.pstryk.pl/img/MISC/sklep4/pstryk-Nikon-Flash-acc.pdf Łączysz przez kostkę AS-10 lub bezpośrednio do gniazda lampy (nie wszytkie lampy mają takie gniazdo).

Hmm, widze rysuneczek, tylko ze obecne tam lampy potrzebuja kostek - SB800 nie potrzebuje, bo sama ma takie 3 pinowe wejscie.
Szczerze mowiac myslalem, ze wystarczy jedna lampe zapiac na sanki, a druga polaczyc tym kabel - jedna lampe z druga...
Eh...

2. Czasu ładowania nie skrócisz, bo niby jak. Do tego potrzeba dodatkowej piatej baterii bądź battery packa SD-8A.

Oj skroce, skroce ;-)
Jesli walne jedna lampa mocno, to troche czasu minie zanim sie naladuje.
Gdybym walnal obiema slabiej, to oczywiscie naladowaly by sie szybciej.

3. W taki sposób będzie to działało w zwykłym TTL-u, a nie i-TTL; nie będzie więc przedbłysków.

No to kaplica.

4. Akcesoriów tych w większości przypadków nie kupisz wchodząc do sklepu. Trzeba zamawiać. Ceny nówek zaczynają się od okolic 200 zł, jak to u Nikona. No chyba, że ktoś ma takie coś zbędne w swojej kolekcji i sprzedaje na forum lub Allegro.

Czyli jak zwykle.

5. A to wszystko oczywiście jeśli chcesz dołączyć lampy za pomocą przewodu do puszki. A jeśli tylko zamierzasz połączyć dwie lampy zdalne, kierowane przez lampkę aparatu - no cóż, na pewno nie będą się szybciej ładowały z powodu tego sznurka, a przedbłyski od lampki będą z powodu CLS. Tylko po co to jak to samo ( a nawet więcej) uzyskujesz z normalnego CLS.

Dla mnie bez sensu. Nie mam czasu czekac, az sobie CLS poblyska :-/

Kicha. Marzyly mi sie lampy w Raidzie, ale nic z tego nie wyszlo ;-)

markB
17-06-2008, 19:32
Twoje dodatkowe wyjaśnienia zmieniają nieco postać rzeczy; nie wiedziałem, że jedna lampę chcesz pozostawić na stopce aparatu. Nigdy tego nie próbowałem. Wtedy jeden kabel starczy. Sam jestem ciekaw czy podłączenie w taki sposób kablem wyłączy automatycznie CLS. A jeśli nawet nie, to przedbłyski można wyłączyć przełączając lampę w tryb SU-4, albo po prostu podnosząc (lub obniżając o te 7 stopni) główkę lampy.
I jeszcze jedno. Nie domówiłem jeśli chodzi o TTL. W instrukcji lampy na stronie 92 pisze, że puszki działające w trybie CLS (a innych u Ciebie nie widzę) nie da się przełączyć na przewodowy wielolampowy tryb z TTL. Trzeba działać w manualnym trybie wielolampowym.

Adak
17-06-2008, 22:27
Twoje dodatkowe wyjaśnienia zmieniają nieco postać rzeczy; nie wiedziałem, że jedna lampę chcesz pozostawić na stopce aparatu. Nigdy tego nie próbowałem. Wtedy jeden kabel starczy. Sam jestem ciekaw czy podłączenie w taki sposób kablem wyłączy automatycznie CLS. A jeśli nawet nie, to przedbłyski można wyłączyć przełączając lampę w tryb SU-4, albo po prostu podnosząc (lub obniżając o te 7 stopni) główkę lampy.
I jeszcze jedno. Nie domówiłem jeśli chodzi o TTL. W instrukcji lampy na stronie 92 pisze, że puszki działające w trybie CLS (a innych u Ciebie nie widzę) nie da się przełączyć na przewodowy wielolampowy tryb z TTL. Trzeba działać w manualnym trybie wielolampowym.

Przyznam, ze z ta lampa na sankach to troche zgaduje, ale elektrycznie da sie to tak podlaczyc. Czy bedzie dzialac - nie wiem.
Ale jesli nie bede mial TTL'a to dla mnie i tak masakra :-)

Jacek_Z
18-06-2008, 01:47
nie do końca mi gra to co piszecie, ale jest za późno bym sprawdził.
Jeśli ma byc TTL to musza byc przedbłyski pomiarowe - tak to wymyślono w cyfrakach. Spięcie kablami pozwoli najwyżej na uniknięcie błysków komunikacyjnych. Ale głowy za to nie dam - może one i tak występują, bo skąd body ma wiedzieć, że nie ma więcej lamp w swoim zasięgu?

szymony
18-06-2008, 02:17
nie do końca mi gra to co piszecie, ale jest za późno bym sprawdził.
Jeśli ma byc TTL to musza byc przedbłyski pomiarowe - tak to wymyślono w cyfrakach. Spięcie kablami pozwoli najwyżej na uniknięcie błysków komunikacyjnych. Ale głowy za to nie dam - może one i tak występują, bo skąd body ma wiedzieć, że nie ma więcej lamp w swoim zasięgu?
Body pewnie wie. Nie ma sterownika, znaczy jedna lampa i przedbłysków sterujących niet. Pomiarowe w iTTL będą, teraz nasuwa się pytanie jak to zadziała z dwoma na kablu? W starym TTL nie było problemu. Lustro się podnosiło, migawka się otwierała, lampa dawała po garach, a czujnik mierzył światło odbite, jak stwierdził ze starczy odcinał fazę od lamp(y). Teraz tak prosto nie jest. Czujnik jest w pryzmacie, następuje seria przedbłysków pomiarowych przed podniesieniem lustra które zakryje czujnik. Na podstawie tych pomiarów jest ustalana moc z jaką lampa ma walnąć w odpowiednim momencie. Co się będzie działo gdy zepniemy kablem TTL dwie lampy? Są trzy możliwości
1. Wcale nie zadziała, a gniazda kabla zostawiono w celu kompatybilności wstecznej.
2. System obliczy moc błysku dla jednej lampy, a odpalą dwie z taką samą mocą (stała korekcja na "- " powinna załatwić sprawę)
3. J/w, z tym że sabina na sankach to cfana bestia i wie że na smyczy ma jeszcze jednego błyskograta i rozdzieli moc a dwa palniki.
Chyba bez testów praktycznych tego się nie rozgryzie.

Jacek_Z
18-06-2008, 09:03
Body pewnie wie. Nie ma sterownika,
rozważałem sytuacje, że jedna lampa sb800 na body D300, druga spięta kablem takim jak SC19 z ta pierwszą. Więc sterownik jest - ta pierwsza sb800.

szymony
18-06-2008, 15:49
rozważałem sytuacje, że jedna lampa sb800 na body D300, druga spięta kablem takim jak SC19 z ta pierwszą. Więc sterownik jest - ta pierwsza sb800.
Jacku, sterownik a sterownik ;-) Z punktu technicznego iTTL, sterownik to "comander mode". W tym przypadku sabina na sankach jest niby sterownikiem, ale pracuje w normalnym trybie (TTL lub TTL BL).