Zobacz pełną wersję : 2x SB800 kablowo - jak?
Chce polaczyc 2x SB800 - obie postawic obok siebie, zeby zwiekszyc ich
moc, skrocic czas ladowania itd.
Czego potrzebuje?
Starczy SC-27/26/19/18? Czyli doslownie jeden kabel?
Jak wyglada czas pomiaru i sam blysk - tak samo jak z jedna lampa w TTLu,
czy tak jak w CLS tzn. iles tam przedblyskow komunikacyjnych i ogolnie o
wiele wolniej [dlatego CLS u mnie odpada]?
Dziala pomiar BL?
Dziala FP?
Ps. Projekt troche teoretyczny, ale jako ze mam pare lampy to warto
spytac.
Ps2. Jak wygladaja ceny i dostepnosc tych kabli?
1. Jeden kabel nie starczy. Masz to np. tutaj na rysunku: http://www.pstryk.pl/img/MISC/sklep4/pstryk-Nikon-Flash-acc.pdf Łączysz przez kostkę AS-10 lub bezpośrednio do gniazda lampy (nie wszytkie lampy mają takie gniazdo).
2. Czasu ładowania nie skrócisz, bo niby jak. Do tego potrzeba dodatkowej piatej baterii bądź battery packa SD-8A.
3. W taki sposób będzie to działało w zwykłym TTL-u, a nie i-TTL; nie będzie więc przedbłysków.
4. Akcesoriów tych w większości przypadków nie kupisz wchodząc do sklepu. Trzeba zamawiać. Ceny nówek zaczynają się od okolic 200 zł, jak to u Nikona. No chyba, że ktoś ma takie coś zbędne w swojej kolekcji i sprzedaje na forum lub Allegro.
5. A to wszystko oczywiście jeśli chcesz dołączyć lampy za pomocą przewodu do puszki. A jeśli tylko zamierzasz połączyć dwie lampy zdalne, kierowane przez lampkę aparatu - no cóż, na pewno nie będą się szybciej ładowały z powodu tego sznurka, a przedbłyski od lampki będą z powodu CLS. Tylko po co to jak to samo ( a nawet więcej) uzyskujesz z normalnego CLS.
1. Jeden kabel nie starczy. Masz to np. tutaj na rysunku: http://www.pstryk.pl/img/MISC/sklep4/pstryk-Nikon-Flash-acc.pdf Łączysz przez kostkę AS-10 lub bezpośrednio do gniazda lampy (nie wszytkie lampy mają takie gniazdo).
Hmm, widze rysuneczek, tylko ze obecne tam lampy potrzebuja kostek - SB800 nie potrzebuje, bo sama ma takie 3 pinowe wejscie.
Szczerze mowiac myslalem, ze wystarczy jedna lampe zapiac na sanki, a druga polaczyc tym kabel - jedna lampe z druga...
Eh...
2. Czasu ładowania nie skrócisz, bo niby jak. Do tego potrzeba dodatkowej piatej baterii bądź battery packa SD-8A.
Oj skroce, skroce ;-)
Jesli walne jedna lampa mocno, to troche czasu minie zanim sie naladuje.
Gdybym walnal obiema slabiej, to oczywiscie naladowaly by sie szybciej.
3. W taki sposób będzie to działało w zwykłym TTL-u, a nie i-TTL; nie będzie więc przedbłysków.
No to kaplica.
4. Akcesoriów tych w większości przypadków nie kupisz wchodząc do sklepu. Trzeba zamawiać. Ceny nówek zaczynają się od okolic 200 zł, jak to u Nikona. No chyba, że ktoś ma takie coś zbędne w swojej kolekcji i sprzedaje na forum lub Allegro.
Czyli jak zwykle.
5. A to wszystko oczywiście jeśli chcesz dołączyć lampy za pomocą przewodu do puszki. A jeśli tylko zamierzasz połączyć dwie lampy zdalne, kierowane przez lampkę aparatu - no cóż, na pewno nie będą się szybciej ładowały z powodu tego sznurka, a przedbłyski od lampki będą z powodu CLS. Tylko po co to jak to samo ( a nawet więcej) uzyskujesz z normalnego CLS.
Dla mnie bez sensu. Nie mam czasu czekac, az sobie CLS poblyska :-/
Kicha. Marzyly mi sie lampy w Raidzie, ale nic z tego nie wyszlo ;-)
Twoje dodatkowe wyjaśnienia zmieniają nieco postać rzeczy; nie wiedziałem, że jedna lampę chcesz pozostawić na stopce aparatu. Nigdy tego nie próbowałem. Wtedy jeden kabel starczy. Sam jestem ciekaw czy podłączenie w taki sposób kablem wyłączy automatycznie CLS. A jeśli nawet nie, to przedbłyski można wyłączyć przełączając lampę w tryb SU-4, albo po prostu podnosząc (lub obniżając o te 7 stopni) główkę lampy.
I jeszcze jedno. Nie domówiłem jeśli chodzi o TTL. W instrukcji lampy na stronie 92 pisze, że puszki działające w trybie CLS (a innych u Ciebie nie widzę) nie da się przełączyć na przewodowy wielolampowy tryb z TTL. Trzeba działać w manualnym trybie wielolampowym.
Twoje dodatkowe wyjaśnienia zmieniają nieco postać rzeczy; nie wiedziałem, że jedna lampę chcesz pozostawić na stopce aparatu. Nigdy tego nie próbowałem. Wtedy jeden kabel starczy. Sam jestem ciekaw czy podłączenie w taki sposób kablem wyłączy automatycznie CLS. A jeśli nawet nie, to przedbłyski można wyłączyć przełączając lampę w tryb SU-4, albo po prostu podnosząc (lub obniżając o te 7 stopni) główkę lampy.
I jeszcze jedno. Nie domówiłem jeśli chodzi o TTL. W instrukcji lampy na stronie 92 pisze, że puszki działające w trybie CLS (a innych u Ciebie nie widzę) nie da się przełączyć na przewodowy wielolampowy tryb z TTL. Trzeba działać w manualnym trybie wielolampowym.
Przyznam, ze z ta lampa na sankach to troche zgaduje, ale elektrycznie da sie to tak podlaczyc. Czy bedzie dzialac - nie wiem.
Ale jesli nie bede mial TTL'a to dla mnie i tak masakra :-)
nie do końca mi gra to co piszecie, ale jest za późno bym sprawdził.
Jeśli ma byc TTL to musza byc przedbłyski pomiarowe - tak to wymyślono w cyfrakach. Spięcie kablami pozwoli najwyżej na uniknięcie błysków komunikacyjnych. Ale głowy za to nie dam - może one i tak występują, bo skąd body ma wiedzieć, że nie ma więcej lamp w swoim zasięgu?
nie do końca mi gra to co piszecie, ale jest za późno bym sprawdził.
Jeśli ma byc TTL to musza byc przedbłyski pomiarowe - tak to wymyślono w cyfrakach. Spięcie kablami pozwoli najwyżej na uniknięcie błysków komunikacyjnych. Ale głowy za to nie dam - może one i tak występują, bo skąd body ma wiedzieć, że nie ma więcej lamp w swoim zasięgu?
Body pewnie wie. Nie ma sterownika, znaczy jedna lampa i przedbłysków sterujących niet. Pomiarowe w iTTL będą, teraz nasuwa się pytanie jak to zadziała z dwoma na kablu? W starym TTL nie było problemu. Lustro się podnosiło, migawka się otwierała, lampa dawała po garach, a czujnik mierzył światło odbite, jak stwierdził ze starczy odcinał fazę od lamp(y). Teraz tak prosto nie jest. Czujnik jest w pryzmacie, następuje seria przedbłysków pomiarowych przed podniesieniem lustra które zakryje czujnik. Na podstawie tych pomiarów jest ustalana moc z jaką lampa ma walnąć w odpowiednim momencie. Co się będzie działo gdy zepniemy kablem TTL dwie lampy? Są trzy możliwości
1. Wcale nie zadziała, a gniazda kabla zostawiono w celu kompatybilności wstecznej.
2. System obliczy moc błysku dla jednej lampy, a odpalą dwie z taką samą mocą (stała korekcja na "- " powinna załatwić sprawę)
3. J/w, z tym że sabina na sankach to cfana bestia i wie że na smyczy ma jeszcze jednego błyskograta i rozdzieli moc a dwa palniki.
Chyba bez testów praktycznych tego się nie rozgryzie.
Body pewnie wie. Nie ma sterownika,
rozważałem sytuacje, że jedna lampa sb800 na body D300, druga spięta kablem takim jak SC19 z ta pierwszą. Więc sterownik jest - ta pierwsza sb800.
rozważałem sytuacje, że jedna lampa sb800 na body D300, druga spięta kablem takim jak SC19 z ta pierwszą. Więc sterownik jest - ta pierwsza sb800.
Jacku, sterownik a sterownik ;-) Z punktu technicznego iTTL, sterownik to "comander mode". W tym przypadku sabina na sankach jest niby sterownikiem, ale pracuje w normalnym trybie (TTL lub TTL BL).