PDA

Zobacz pełną wersję : Plener

Ksiazkiewicz
15-06-2008, 17:56
proszę o konstruktywną krytykę:

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.ksiazkiewicz.pl/images/003.JPG)

2.

źródło (http://www.ksiazkiewicz.pl/images/049.JPG)

3.

źródło (http://www.ksiazkiewicz.pl/images/051.JPG)

MikeP
15-06-2008, 18:02
no mnie te zdjecie nie porwaly. ale mnie malo porywa tak genealnie...

Podobaja ci sie te chaszcze na pierwszym? i To ze sie chlop wygina w ruski paragraf zeby trafic do ust kobiecie? Tak szczerze, spoko to jest?

wmac
15-06-2008, 18:06
może 2 jest w miare ok, na trzecim jest statycznie i nudno. Można było lepiej wykorzystać te plenery.

Jacek B.
15-06-2008, 18:14
Cóż zdjęcia nudne. Kazałaś poprstu PM stanąć i gapić sie w obiektyw. Jawolę zdjecia na któych widać spątaniczność i emocje.

Ksiazkiewicz
15-06-2008, 18:17
Kazałaś poprstu PM stanąć i gapić sie w obiektyw. Jawolę zdjecia na któych widać spątaniczność i emocje.

Nie zawsze trafisz na spontanicznych modeli. To było wyjątkowe ciężkie powtarzać, by zajęli się sobą. A wielokrotne tłumaczenie by nie zwracali na mnie uwagi jeszcze cięższe. Niestety, ale ta para była sztywna, a ja pomimo wszystkiego musiałem sobie poradzić. (Z tym kazałeś porostu mnie rozbawiłeś)

mikkay
15-06-2008, 18:46
Nie zawsze trafisz na spontanicznych modeli. To było wyjątkowe ciężkie powtarzać, by zajęli się sobą. A wielokrotne tłumaczenie by nie zwracali na mnie uwagi jeszcze cięższe. Niestety, ale ta para była sztywna, a ja pomimo wszystkiego musiałem sobie poradzić. (Z tym kazałeś porostu mnie rozbawiłeś)

Dlatego bałeś się do nich bliżej podejść? :)

Zuzus
15-06-2008, 20:09
faktycznie widac, ze jakos nie bylo pozytywnej wspolpracy pomiedzy para, a fotografem. Sami mlodzi tez nie wygladaja na zadowolonych :mrgreen: Hm?
A zdjecia w moim odczuciu zbyt statyczne, sztywne i bez emocji.

elix
15-06-2008, 22:29
Sami mlodzi tez nie wygladaja na zadowolonych

No jak widać nie każdy się cieszy ze swojego ślubu :-)

A co do zdjęć to nasuwa mi się tylko jedno z przytoczonych już wyżej stwierdzeń - strasznie sztywne (choć zdaję sobie sprawę, że w tego typu fotografii obie strony muszą współpracować), do tego nr.3 z tym centralnym kadrem jest totalnie bez wyrazu i dziwię Ci się, że postanowiłeś je tu pokazać.

Vodafone
15-06-2008, 22:40
Według mnie dramat ! Brak pomysłu,polotu i finezji :-( Mam wrażenie,że poprzez zwalenie winy na modeli próbujesz ukryć to,iż tak naprawdę to sam nie miałeś pomysłu na ten plener... pisanie o tym,że prosiłeś żeby zajęli się sobą itd. jest dla mnie głupotą ponieważ to Ty powinieneś im przedstawić swój pomysł na daną scenkę i przygotować ich do odegrania tego ( powiedzieć co chcesz osiągnąć i jak powinni to zagrać ) Jeśli nie miałeś weny to trzeba było przejrzeć fotografie ślubne i może coś podobnego zrobić do tego co widziałeś na tych fotach.

Poza tym jak dla mnie to za mało widać modeli a za dużo otoczenia... ;-)

Kaleid
15-06-2008, 22:43
Para zupełnie ginie w zdjęciach...można powiedzieć, że zlewają się z tłem. Wszędzie jakoś dziwnie dobrana perspektywa..mogleś tutaj trochę pokombinować, a widzę że możliwości terenowe były.. W pierwszym - trawa na pierwszym planie zupełnie niepotrzebna, i rozprasza. Dwa pozostałe wyglądają na przypadkowe pstryki. W zasadzie ja tu widzę tylko przypadek. Nie tędy droga do reportażu, nawet ślubnego.

lechupe
15-06-2008, 22:47
Olać tę spontanicznośc, jaka by ona nie była, zostanie przez młodych z pewnościa dopowiedziana.
O wiele poważniejsze mz są zbyt szerokie plany, przez co młodzi są prawie niewidoczni.

Za 10 lat ta para będzie (mam nadzieje) wolała kontemplować fałdki na sukni niz artystyczne latarenki na koncu pomostu.

Grzegorka
16-06-2008, 12:05
Jak dla mnie za mało młodych za dużo krajobrazu.

romanescou
16-06-2008, 19:11
Odnoszę wrażenie, że większość BARDZO negatywnych komentarzy ma przyczynę w osobie fotografującego a nie w jego zdjęciach. To nie jest obiektywne a takim powinno być.
Mam rację?

MikeP
16-06-2008, 19:23
Odnoszę wrażenie, że większość BARDZO negatywnych komentarzy ma przyczynę w osobie fotografującego a nie w jego zdjęciach. To nie jest obiektywne a takim powinno być.
Mam rację?

Nie.

lechupe
16-06-2008, 19:24
Mam rację?

Myśle, ze nie masz - bo ja tu nie widzę jakichs skrajnie tendencyjno-nieprawdziwych ocen. A poza tym co jest nie tak z fotografującym ?

Archibald
16-06-2008, 19:26
Mam rację?

Nie znam autora, a również nie spodobały mi się te ujęcia - jest za szeroko i bez porządku w kadrach, poza tym obróbka mi kompletnie nie pasuje.

MikeP
16-06-2008, 19:32
Mysle, ze kazdy kto ma w domu statyw i aparat przy minimalnym poziomie znajomosci jego obslugi bylby w stanie samemu strzelic sobie fotki tego typu i... jakbym zobaczyl w portfolio fotografa slubnego takie zdjecia to po prostu dla zaoszczedzenia nerwow i pieniedzy sam wybralbym sie na plener :) Wiec nie sa to niczym podszyte zlosliwe komentarze tylko mierne zdjecia, ktore w zaden sposob si enie bronia. Na pytanie czy sie podobaja te zdjecia moja dziewczyna, ktora jest raczej laikiem w sprawach fotografii odpowiedziala: "ladna pogoda byla"

vitter
17-06-2008, 12:42
kadry :( popatrz na ślubniaki innych
i podkradaj pomysły ;)
na pomoście mogłeś podejść bliżej młodych (ujęcie wzdłuż pomostu)
i pracuj więcej głębią (mniejsza przysłona)
zrób 5-10 tych samych ujęć z rożnymi przysłonami
od 2.8 do 11f zobaczysz różnice
i próbuj dalej

pozdrawiam vitter

mpwt
17-06-2008, 12:57
Nie chciałbym się wypowiadać o samych fotkach, ale ostatnio miałem okazję pierwszy raz fotografować zdjęcia Młodym w plenerku i nie zdawałem sobie sprawy, że to jakie zdjęcia wyjdą zależy tak bardzo od tej drugiej strony...

Kasandra
17-06-2008, 13:01
na 3ce to widać "szczęście" młodej pary hahaha
co mówicie, że nie ma emocji;-)))
są i to jakie;-))))))
wqrzeni na maxa z jakiegoś powodu

koziak
17-06-2008, 19:37
Wielebny, ten plener Ci absolutnie nie wyszedł !!! I nie chce mi sie powtarzać, ale brak emocji i ta sztywna postawa młodych jest dobijająca. Po prostu te zdjęcia są śmiertelnie nudne. Nawet tych największych sztywniaków da się odrobinę rozruszać! Popracuj też nad kadrami, bo tu jest za dużo krzaków, które dekoncentrują odbiorcę od głównego tematu. Głowa do góry i walcz dalej!

Ksiazkiewicz
17-06-2008, 23:29
Wielebny, ten plener Ci absolutnie nie wyszedł !!! I nie chce mi sie powtarzać, ale brak emocji i ta sztywna postawa młodych jest dobijająca. Po prostu te zdjęcia są śmiertelnie nudne. Nawet tych największych sztywniaków da się odrobinę rozruszać! Popracuj też nad kadrami, bo tu jest za dużo krzaków, które dekoncentrują odbiorcę od głównego tematu. Głowa do góry i walcz dalej!

Dziękuje Tobie Koziak i wszystkim tym którzy skomentowali zdjęcia, rady napewno wykorzystam. To mój pierwszy plener, a dodatkowo dla znajomego jako prezent ślubny.

Niedzwiedz
21-06-2008, 00:19
3 skomponowana pieknie ! centralnie miny nudne wogole nuda jak na polskim filmie :(