Zobacz pełną wersję : Uszkodzony obiektyw czy bylejaki fotograf??? ;)
Witam wszystkich na forum a w szczegolnosci tych, ktorzy miewali problemy z obiektywem NIKON ED AF nikkor 70-300 1:4-5.6 D. Otoz stalem sie szczesliwym posiadaczem takiego szkielka i szczescie prysnelo zaraz po podlaczeni go do body. Brak autofokusa, brak mozliwosci zrobienia jakiegokolwiek zdjecia na jakichkolwiek ustawieniach i komunikat "fEE" na wyswietlaczu w miejscu wyswietlania wartosci przyslony... Czy ktos moze mi wyjasnic co z fantem zrobic?? Pocieszam sie jeszcze ze jako swiezy uzytkownik D50 nie znalazlem jeszcze wszystkich opcji i przyciskow w body wiec pewnie pominalem ten, ktory "uaktywnia" teleobiektywy :wink: Z gory dzieki za jakakolwiek pomoc. Dodam ze instrukcje przejrzalem ale moglem cos pominac jako ze nie jest w jezyku polskim.
A pierścień przysłony zablokowałeś? 8)
Valdek_Tychy
04-05-2006, 20:03
A pierścień przysłony zablokowałeś? 8)
nic na siłę bo ułamiesz,ustaw najmniejszy możliwy otwór przesłony na obiektywie i zablokuj takim małym dinksem na obiektywie
Dzieki JK za reakcje :) Naprawde mam pierwszy raz w zyciu taki obiektyw w dloni, :? znalazlem na nim tylko jeden "guzik" i jesli to byla blokada pierscienia przyslony to odpowiedz brzmi TAK. Sprobowalem w obu pozycjach :P , niestety nic z tego... Jakies dalsze wskazowki??
Valdek, spokojnie, nie polamie, za duzo kosztowal zeby tak zaraz w imadło i młotkiem ;)
Znalazlem pierscien przyslony, ustawilem na 4 i zablokowalem (tylko w tej jednej pozycji mozna go zablokowac, czy to pozytywne?) niestety bez zmian...
Hmmm, raczej ustawiłeś go na 32 - wartość przysłony wskazuje zielona kropka.
Jeśli tak, to przeczyść styki, zaś jeśli to nie pomoże - to obiektyw ma prawdopodobnie uwaloną elektronikę...
Holasek, pierścień to zablokuj na 22 czy tam innej, najmniejszej dziurze ;-)
Tak, juz znalazlem, zielona kropka, wartosc 32 i TYLKO w takiej pozycji mozna go zablokowac... Zepsuty?? :(
Przeczyść jeszcze styki. Jeśli dalej będzie to samo, to sprawdź jeszcze z innym aparatem, jeśli masz możliwość oczywiście. Dopiero wtedy okaże się, czy zepsuty.
pebees, Jest sens czyscic styki jesli blokada pierscienia nie dziala?? Nie wiem, nie znam sie :(
Dzieki wielke za pomoc i rady.
Valdek_Tychy
04-05-2006, 20:26
obiektyw powinien zadzialać już po ustawieniu najmniejszej przysłony bez blokowania,jeśli nie działa to można się zacząć niepokoić
Jest sens czyscic styki jesli blokada pierscienia nie dziala??
Jest. To jest właśnie ten 1% szansy...
To nie blokada pierścienia jest tutaj winna - ta kompletnie nie ma wpływu na działanie, jest tylko dla wygody. Jeśli nie działa, to najprawdopodobniej uwalony jest układ sterujący obiektywem.
Sprawdź jeszcze jedną rzecz: w body , obok bagnetu (blisko przycisku podglądu głębi ostrości w D70) jest sobie taka dźwigienka, którą popycha występ na pierścieniu przysłony, gdy ją ustawisz na najmniejszą dziurę. Tą drogą aparat dowiaduje się, że pierścień został ustawiony jak trzeba. Spotkałem się kiedyś z obiektywem, który miał ten występ ułamany. Małe prawdopodobieństwo, ale może...
A swoją drogą przeczyść styki :)
Jak nie pomoże, sprawdź z innym body.
ajt, BINGO!! Małe prawdopodobieństwo, ale jednak... połamany :( Zaraz pisze maila do kolesia, jak ja nie lubie naciągaczy :evil:
Dziekuje wszystkim za pomoc.
W sumie dobrze, że się wyjaśniło, ale szkoda, że jednak nie były to tylko brudne styki...