PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony obiektyw czy bylejaki fotograf??? ;)

Holasek
04-05-2006, 19:46
Witam wszystkich na forum a w szczegolnosci tych, ktorzy miewali problemy z obiektywem NIKON ED AF nikkor 70-300 1:4-5.6 D. Otoz stalem sie szczesliwym posiadaczem takiego szkielka i szczescie prysnelo zaraz po podlaczeni go do body. Brak autofokusa, brak mozliwosci zrobienia jakiegokolwiek zdjecia na jakichkolwiek ustawieniach i komunikat "fEE" na wyswietlaczu w miejscu wyswietlania wartosci przyslony... Czy ktos moze mi wyjasnic co z fantem zrobic?? Pocieszam sie jeszcze ze jako swiezy uzytkownik D50 nie znalazlem jeszcze wszystkich opcji i przyciskow w body wiec pewnie pominalem ten, ktory "uaktywnia" teleobiektywy :wink: Z gory dzieki za jakakolwiek pomoc. Dodam ze instrukcje przejrzalem ale moglem cos pominac jako ze nie jest w jezyku polskim.

JK
04-05-2006, 19:50
A pierścień przysłony zablokowałeś? 8)

Valdek_Tychy
04-05-2006, 20:03
A pierścień przysłony zablokowałeś? 8)

nic na siłę bo ułamiesz,ustaw najmniejszy możliwy otwór przesłony na obiektywie i zablokuj takim małym dinksem na obiektywie

Holasek
04-05-2006, 20:03
Dzieki JK za reakcje :) Naprawde mam pierwszy raz w zyciu taki obiektyw w dloni, :? znalazlem na nim tylko jeden "guzik" i jesli to byla blokada pierscienia przyslony to odpowiedz brzmi TAK. Sprobowalem w obu pozycjach :P , niestety nic z tego... Jakies dalsze wskazowki??

Valdek, spokojnie, nie polamie, za duzo kosztowal zeby tak zaraz w imadło i młotkiem ;)
Znalazlem pierscien przyslony, ustawilem na 4 i zablokowalem (tylko w tej jednej pozycji mozna go zablokowac, czy to pozytywne?) niestety bez zmian...

Czornyj
04-05-2006, 20:09
Hmmm, raczej ustawiłeś go na 32 - wartość przysłony wskazuje zielona kropka.
Jeśli tak, to przeczyść styki, zaś jeśli to nie pomoże - to obiektyw ma prawdopodobnie uwaloną elektronikę...

pebees
04-05-2006, 20:12
Holasek, pierścień to zablokuj na 22 czy tam innej, najmniejszej dziurze ;-)

Holasek
04-05-2006, 20:16
Tak, juz znalazlem, zielona kropka, wartosc 32 i TYLKO w takiej pozycji mozna go zablokowac... Zepsuty?? :(

pebees
04-05-2006, 20:18
Przeczyść jeszcze styki. Jeśli dalej będzie to samo, to sprawdź jeszcze z innym aparatem, jeśli masz możliwość oczywiście. Dopiero wtedy okaże się, czy zepsuty.

Czornyj
04-05-2006, 20:18
Na 99%

Holasek
04-05-2006, 20:22
pebees, Jest sens czyscic styki jesli blokada pierscienia nie dziala?? Nie wiem, nie znam sie :(

Dzieki wielke za pomoc i rady.

Valdek_Tychy
04-05-2006, 20:26
obiektyw powinien zadzialać już po ustawieniu najmniejszej przysłony bez blokowania,jeśli nie działa to można się zacząć niepokoić

Czornyj
04-05-2006, 20:29
Jest sens czyscic styki jesli blokada pierscienia nie dziala??
Jest. To jest właśnie ten 1% szansy...
To nie blokada pierścienia jest tutaj winna - ta kompletnie nie ma wpływu na działanie, jest tylko dla wygody. Jeśli nie działa, to najprawdopodobniej uwalony jest układ sterujący obiektywem.

ajt
04-05-2006, 20:30
Sprawdź jeszcze jedną rzecz: w body , obok bagnetu (blisko przycisku podglądu głębi ostrości w D70) jest sobie taka dźwigienka, którą popycha występ na pierścieniu przysłony, gdy ją ustawisz na najmniejszą dziurę. Tą drogą aparat dowiaduje się, że pierścień został ustawiony jak trzeba. Spotkałem się kiedyś z obiektywem, który miał ten występ ułamany. Małe prawdopodobieństwo, ale może...
A swoją drogą przeczyść styki :)
Jak nie pomoże, sprawdź z innym body.

Holasek
04-05-2006, 21:12
ajt, BINGO!! Małe prawdopodobieństwo, ale jednak... połamany :( Zaraz pisze maila do kolesia, jak ja nie lubie naciągaczy :evil:

Dziekuje wszystkim za pomoc.

ajt
04-05-2006, 21:29
W sumie dobrze, że się wyjaśniło, ale szkoda, że jednak nie były to tylko brudne styki...