Zobacz pełną wersję : D60 Warto ?
indepedente
13-06-2008, 13:17
witam, chce zacząć swoją przygodę z lustrami, na początek chciałbym zakupic sobie nikon d60, i tu moje pierwsze pytanie czy warto mi go kupować na sam początek mojej przygody ? Zdjęcia praktycznie to chciałbym robic portrety, w sporcie czy krajobrazu, D60 da rade ? z obiektywem " OBIEKTYW AF-S DX 18-55 Mmf/3,5–5,6G II ED "
czekam na info
Nie da rady, 18-55 to kiepska konstrukcja, nie nada się ani do portretu ani do sportu.
A co do samego D60 to po prostu odświeżona wersja D40/x w której największym mankamentem jest brak śrubokręta.
indepedente
13-06-2008, 13:44
a wiec na co ten aparat sie nada z takim obiektywem ?
a wiec na co ten aparat sie nada z takim obiektywem ?
To raczej pytanie do Ciebie...
"Co ja dam radę zrobić takim aparatem z takim obiektywem?"
P.S. jestem dziś trochę rozbity... parę wątków niżej są podobne pytania, skorzystaj z wyszukiwarki, etc. Bo jeśli z tym masz problem to co będzie jak weźmiesz instrukcję od D60? Wiesz co to jest przesłona, jaką rolę spełnia w fotografii? Po co jest VR?...
indepedente
13-06-2008, 14:08
Nikon D60 + 18-55 mm VR
taki obiektyw jest dobry ?
Takie pytania zadajemy w dziale "Optyka". Proponuję tam się udać. Poza tym proponuję też skorzystać z wyszukiwarki. Było tysiące postów na temat tego szkła.
Nikon D60 + 18-55 mm VR
Nie jest dobry, to to samo tylko że ze stabilizacją.
mpwt zadał Ci dobre pytanie o przesłonę i o VR. Ja dodam tylko, czy wiesz co to ogniskowa obiektywu ?
ogniskowa obiektywu - specyficzna wartość która rozpala zazdrość innych użytkowników :)
luzaczek82
13-06-2008, 14:16
Nikon D60 + 18-55 mm VR
Przecież koledzy wyżej napisali Ci że ten obiektyw nie jest do tych zastosowań portret sport!kup lepiej d80! na pewno nie pożałujesz
indepedente
13-06-2008, 14:20
hehe ja napewno nie pozaluje ale moja kieszen tak ;\\
hehe ja napewno nie pozaluje ale moja kieszen tak ;\\
Żebyś sam nie pożałował i twoja kieszeń też nie przemyśl ten zakup dokładnie. A żeby Ci się to udało powinieneś poznać trochę teorii. Wskocz na fotopolis i tam są artykuły z podstawami dotyczącymi fotografii. Gdy co nie co poczytasz będzie łatwiej dokonać Ci zakupu aparatu. Bo mam coś wrażenie, że błądzisz...
A potem będą kolejne wątki na forum, że pucha be i robi nie ostre fotki.
ogniskowa obiektywu - specyficzna wartość która rozpala zazdrość innych użytkowników :)
idealna definicja :)
Wskocz na fotopolis i tam są artykuły z podstawami dotyczącymi fotografii. Gdy co nie co poczytasz będzie łatwiej dokonać Ci zakupu aparatu. Bo mam coś wrażenie, że błądzisz...
...później przeczytaj wszystkie wątki, gdzie wspomina się o d40 i d40x - wszystko co tam będzie napisane, w ok. (albo i ponad) 95% będzie dotyczyć także d60. O działy z optyką też możesz zahaczyć. Jak Ci będzie mało to wskocz też na cyberfoto - tam też fajnie czasem piszą.
Przy odpowiedniej motywacji powinieneś przerobić to w kilka tygodni. ;D
Przy odpowiedniej motywacji powinieneś przerobić to w kilka tygodni. ;D
A ja myślę, że to co potrzebuje się dowiedzieć to wystarczy mu max 2h... Ale trzeba wcześniej rozumieć co się czyta :p
To raczej pytanie do Ciebie...
"Co ja dam radę zrobić takim aparatem z takim obiektywem?"
P.S. jestem dziś trochę rozbity... parę wątków niżej są podobne pytania, skorzystaj z wyszukiwarki, etc. Bo jeśli z tym masz problem to co będzie jak weźmiesz instrukcję od D60? Wiesz co to jest przesłona, jaką rolę spełnia w fotografii? Po co jest VR?...
Nie rozumiem postawy niektórych forumowiczów.
Ktoś ma problem i zadaje konkretne pytanie a otrzymuje dziwne rady...
Jeśli mówimy o radach... proszę sprawdzić czy jest cos takiego jak przesłona- mnie uczono, że jest jednak przysłona :)
można sprawdzić nawet na wspomnianym fotopolis
Wracając do tematu...
moim "niskopostowym" zdaniem (zauważyłem, że forumowiczów z małą liczbą postów te największe "przesłonowe wyjadacze" traktuja bardzo brzydko) ten zestaw spokojnie nadaje się do krajobrazu a i amatorskie portrety mają szansę być dobre.
pozdrawiam,
FilipeG
proszę sprawdzić czy jest cos takiego jak przesłona- mnie uczono, że jest jednak przysłona :)
Obie formy są poprawne :p
do sportu i portretu potrzebujesz cos szybszego i kompatybilniejszego z jasnymi szklami. w obu wypadkach D60 odpada. to jest mily aparat dla poczatkujacego amatora ktory chce miec 10 megapikseli i czyszczenie matrycy.
jesli nie planujesz zmiany sprzetu po paru meisiacach to zacznij od D80 i 50 1.8 zeby poportetowac tanim kosztem + czegos co bedzie pasowac do twoich upodoban sportowych.
sama zabawe zaczac mozesz tez od d40 zamiast d60, roznica w kasie jest spora, w efektach miedzy d40 a d60 wielkiej nie bedzie. na upartego wszytsko sie da, w koncu pare/nascie/dziesiat lat temu tez fotografowano i to gorszym sprzetem.
cala reszte pro i kontra masz w archiwum.
Nie rozumiem postawy niektórych forumowiczów.
Ktoś ma problem i zadaje konkretne pytanie a otrzymuje dziwne rady...
Jeśli mówimy o radach... proszę sprawdzić czy jest cos takiego jak przesłona- mnie uczono, że jest jednak przysłona :)
można sprawdzić nawet na wspomnianym fotopolis
Wracając do tematu...
moim "niskopostowym" zdaniem (zauważyłem, że forumowiczów z małą liczbą postów te największe "przesłonowe wyjadacze" traktuja bardzo brzydko) ten zestaw spokojnie nadaje się do krajobrazu a i amatorskie portrety mają szansę być dobre.
pozdrawiam,
FilipeG
Nie od konca sie zgodze z tym traktowaniem... ja tez bylem zapytany niedawno czy D60 jest dobry przez znajoma - standardowe pytanie do czego i w ogole zadalem... mialem tez akurat moje d50 przy sobie wiec pokazalem - pytanie ktore mi zadala to czy wiem co znacza te wszystkie literki w wizjerze i kilka innych, mowilem tez o przewadze srubokreta itp. czy zdajecie sobie sprawe ze owy srubokret jest totalnie niezrozumialy dla "normalnych" ludzi ? To tylko dla Was/nas jest oczywiste... ogolnie daze do tego ze zostalem poproszony o mowienie po polsku (za zadnego experta sie nie uwazam zeby bylo jasne) - po porstu zaczynasz uzywac jezyka ktore dla ludzi wchodzacych w swiat lustrzanek nie jest zrozumialy. Dlatego czesc osob odsyla do podstaw itp. kazdy od tego zaczyna i nie ma sie z czego smiac ani wstydzic, ja forum czytam codziennie prawie a troche to juz trwa i ciagle sie ucze - i jeszcze to bedzie dlllluuuuugo trwac.
Ja tez bym polecal D80 - przez srubokret czyli wbudowany silnik ktory ustawia ostrosc w obiektywach bez silnika AF-S'a, bo w przyszlosci bedziesz zapewne chcial kupic 50 1.8 bo taniutki lub 1.4 3x drozszy - ale zrozumiesz po jakims czasie co te literki po F znacza. Jesli chcesz sie bawic w fotografie polecam D80-bardzo rozwojowa puszka, jesli tak na probe to D60 i kit.
Edit: no i mnie Valwit ubiegl...
Obie formy są poprawne :p
nie jestem pewien..
przysłona
1. «to, co przysłania coś częściowo»
2. «przegroda w przyrządach optycznych regulująca ilość światła wchodzącego do przyrządu»
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2512568
przesłona
1. «to, co przesłania, zakrywa; też: to, co zasłaniając, przegradza coś»
2. zob. przysłona w zn. 2.
3. «w szachach: postawienie bierki na linii działania dalekosiężnej figury tego samego koloru; też: bierka ustawiona w ten sposób»
http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=przes%B3ona
po przeczytaniu ze zrozumieniem wniosek:
przesłona zasłania całkowicie
przysłona np obiektywu- częściowo
więc chyba nie wszytko jedno :) i poprawną formą jest przysłona
Wracając do tematu...
A może coś ze starszych konstrukcji? (mam na myśli d50 lub d70s) zwiększa się ilość dostępnych obiektywów a body taniej wyjdzie niż wspomniane d80, które jest super puszką
pozdrawiam,
FilipeG
Ty szukasz definicji pojęć fotograficznych w "Słowniku Języka Polskiego"?
P.S. jestem pewien.
Ty szukasz definicji pojęć fotograficznych w "Słowniku Języka Polskiego"?
P.S. jestem pewien.
robi się mały off top
http://www.encyklopedia-fotografii.fao.pl/przyslona.php
http://www.frazpc.pl/artykuly/593/Slownik/Fotografa
peace :)
pozdrawiam,
FilipeG
indepedente
13-06-2008, 16:29
dobra bez urazy, pisałem ten sam temat na wielu forach, i praktycznie co forum słysze inne opinie, ale ze to jest forum nikona to tu bede sie radził. Może lepiej kupic D40x/D60 body i dokupic jakis dobry obiektyw do tego ? co radzicie ?
dobra bez urazy, pisałem ten sam temat na wielu forach, i praktycznie co forum słysze inne opinie, ale ze to jest forum nikona to tu bede sie radził. Może lepiej kupic D40x/D60 body i dokupic jakis dobry obiektyw do tego ? co radzicie ?
super, że wybrałeś nikona. Jednak tak jak już napisał użytkownik "Valwit" jak planujesz ze sprzętem zostać na dłużej to lepiej wybrać coś co będzie dawało możliwość rozbudowy (dla d80 znajdziesz więcej szkieł z AF a jak napisałeś interesuje Cię i sport i portret oraz krajobraz) moim zdaniem warto dołozyć do d80.
pozdrawiam,
FilipeG
indepedente
13-06-2008, 16:38
ale chodzi o to ze to sa koszta, max moge wydac 1500-1800 zł, a widziałem juz w sklepach D60 za taka cene z tym obiektywem AF-S DX 18-55 mm f/3,5-5,6GII ED, a te VR sa droższe :(
Podejdź do tematu może od drugiej strony. Wybierz jakie obiektywy by Cię interesowały a potem dobierzesz puszkę?
indepedente
13-06-2008, 16:44
70-300 mm f/4.0-5.6 APO DG MACRO
Cena Cena :((
Podejdź do tematu może od drugiej strony. Wybierz jakie obiektywy by Cię interesowały a potem dobierzesz puszkę?
to jest dobry pomysł...
pytanie do "indepedente"
sprzęt ma być nowy??
pozdrawiam,
FilipeG
Taka mała podpowiedź, wymienione przez ciebie szkła niech będą w planach dla Ciebie perspektywie np. 1 - 2 lat a nie na teraz.
Z d80, to jak w haremie... możesz wybrzydzać i przebierać w... obiektywach! ile wlezie. Z d60... hm... w pewnym segmencie można powybrzydzać... w innych trzeba brać co daja (i za ile dają).
(Nie bijcie, tak mi jakoś się skojarzyło...)
Ale jeśli pewnego pułapu finansowego nie przeskoczysz, a już chcesz, to nie ma rady... bierz co możesz, albo jeszcze poczekaj
indepedente
13-06-2008, 16:49
no sprzet nowy, a taki obiektyw nie musi byc " od zaraz " moze byc za rok, dwa, najpierw chce sie podszkolic w fotografowaniu, a nie rzucać sie od razu na głęboką wodę... Tylko chodzi mi przy kupnie że nie raz sa te obiektywy AF i VR co teraz ? Stabilizacja ? czy AF ? :(
autograf
13-06-2008, 18:04
NIE dla d40/40x/60
Za 1000-1200 kupisz uzywane d50/70/70s
Za 500-600 kupisz nikkora 18-70 3.5-4.5
Wszystko w tym temacie.
Za rok zaczniesz skladac na d200/300, a miedzy czasie kupisz 50mm, tanie tele 70-300G etc, ktore bedzie gralo z d50/70/70s
Kupisz tani korpus, zmuszony zostaniesz do zakupu drozszych szkieł. Zaufaj temu co kupil d40 i po 30 dniach sprzedal
no sprzet nowy, a taki obiektyw nie musi byc " od zaraz " moze byc za rok, dwa, najpierw chce sie podszkolic w fotografowaniu, a nie rzucać sie od razu na głęboką wodę... Tylko chodzi mi przy kupnie że nie raz sa te obiektywy AF i VR co teraz ? Stabilizacja ? czy AF ? :(
nie zrozumiałem tego pytania?
to raczej nie jest alternatywa...bo system vr to stosunkowo nowy gadzet i wszytkie obiektywy vr mają napęd Af więc każdy obiektyw VR będzie ostrzyła z d40 40x 60
są natomiast obiektyw af-s (z silnikiem) bez stabilizacji , np bardzo przyzwoity nikon 18-70...
ale powtórzę... przerobiłem to co ty i ..... oddałem d40x tacie na przechowanie :-)
apatrat jest bardzo dobry dla początkującego , ale w sumie jego zakup przestaje się opłacac jesli zakładasz że chcesz mieć np. jakiekolwiek szkło ze światłem 2.8... różnica w cenie do d80 przy pierwszym słoiku się zwróci...
no i jednak d80 pod względem ergonomii jest o półkę wyżej ... w końcu musiałem przyznać rację mtwp, który miałl już etykietę śmiertelnego wroga d40 ;-)
poza tym weź pod uwagę że o ile zakup nowego body ma duży sens to zadbane używane szkła są praktycznie tej samej wartości optycznej co nowe
ja mam nikorra af 180 2.8, który ma pewnie ze 20 lat, i napier...la takie fotki że mucha nie siada ( a konstrukcja optyczna jest z roku 1937!!!!)
na prawdę warto postać parę godzin dłużej na zmywaku żeby kupić tą d80 - jej cena jest teraz na prawdę atrakcyjna!
indepedente
13-06-2008, 19:06
taa, wiem ze warto, najpierw zatrudnij mnie na zmywaku ? a potem pogadamy, kase mam miec z 18 to wiesz :P a nie wydam wszystkiego na aparacik :P bo mnie starsi powieszą, a byłbym w stanie, dlatego wezme chyba albo D40x albo D60 :P praktycznie niczym sie nie rozni, tylko D60 ma czyszczenie matrycy :P ??
D 60 to całkiem porządny aparat. Podstawowy zarzut o braku śrubokręta mnie nie przekonuje, bo choć moje aparaty je posiadają, to ich wcale nie używają. Tak, tak, mam m. inn. osławioną stałkę 50 f 1,8, ale zakładam ją tylko kilka razy w roku, do zadań specjalnych, a wówczas i tak ostrzę ręcznie.
Czas spojrzeć prawdzie w oczy, śrubokręt to przeżytek. Z D 60 współpracuje przecież wiele dobrych, również profesjonalnych, jasnych obiektywów.
Czas spojrzeć prawdzie w oczy, śrubokręt to przeżytek. Z D 60 współpracuje przecież wiele dobrych, również profesjonalnych, jasnych obiektywów.
A już szczególnie jasne stałki dla amatora :D
indepedente: wygrałeś! Ale mówię szczerze. Kup D40x + 18-55 VR i będziesz zadowolony. Tylko pamiętaj, żeby czasem dawać wartość przesłony coś w granicach f8 żeby mieć ładny 1 i 2 plan.
P.S. Śrubokręt to nie przeżytek. Nie słuchaj ich...
indepedente
13-06-2008, 19:32
hehe a wiec cos sensownego z naszych dyskusji wyciągnąłem ! Ale jak co to bede dalej sie radził was co jak i czemu tak ;) dziekuje
To raczej strach, żeby ten wątek nie skończył się jak ten http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=61817
:cry:
Kup i rób zdjęcia...
jeśli żal ci kasy, albo i nie żal ale nie masz to kup sobie D40. Bez x. mniej pikseli, choc to bez większego znaczenia praktycznego. ale znacznie mniej kasy, wieksze fizycznie piksele tez mają swoje plusy, szczególnie jak jesteś "zielony". jak cię wciągnie to i tak czeka cie zmiana puszki więc dzieki temu wtopisz tez mniej kasy. a kitowy 18-55 z D40 da ci znacznie fajniejsze efekty niż z D40x/D60.
indepedente
13-06-2008, 21:07
jeśli żal ci kasy, albo i nie żal ale nie masz to kup sobie D40. Bez x. mniej pikseli, choc to bez większego znaczenia praktycznego. ale znacznie mniej kasy, wieksze fizycznie piksele tez mają swoje plusy, szczególnie jak jesteś "zielony". jak cię wciągnie to i tak czeka cie zmiana puszki więc dzieki temu wtopisz tez mniej kasy. a kitowy 18-55 z D40 da ci znacznie fajniejsze efekty niż z D40x/D60.
Dlaczego daje lepsze efekty ??
taa, wiem ze warto, najpierw zatrudnij mnie na zmywaku ? a potem pogadamy, kase mam miec z 18 to wiesz :P a nie wydam wszystkiego na aparacik :P bo mnie starsi powieszą, a byłbym w stanie, dlatego wezme chyba albo D40x albo D60 :P praktycznie niczym sie nie rozni, tylko D60 ma czyszczenie matrycy :P ??
wiesz , dożyliśmy takiej chwili , ze jak ktoś chce popracować to się praca znajdzie :)...a nie zawsze tak bywało...
indepedente
13-06-2008, 21:39
w moim zawodznie nie ma żadnej pracy dla mnie :P
sory , ale jak nie masz jeszcze 18 to co ty możesz miec za zawód? szkole co najwyzej skonczoną ...
poza tym własnie na robotników niewykwalifikowanych jest najwieksze zapotrzebwanie wbrew pozorom :)
napisz lepiej że jesteś leser i wolisz aparat sobie kupic za pieniądze rodziców ( w sumie nic złego... tylko po co sobie usprawiedliwien szukac)
indepedente
13-06-2008, 22:04
a ty co myslisz ze jak bym nie miał pracy jakiejs to bym nie poszedł ? załatwisz mi cos to ide od razu
Rafrashu
13-06-2008, 22:17
Kup sobie jakąś fajna kolorowa ksiażke o fotografii a dopiero potem aparat.......
Witam!
Powiem szczerze że doszedłem do 3 strony i przeskoczyłem od razu do odpowiedzi.. może to co powiem już było ale, dlaczego nie...
1. jest 1000 wątków na temat ‘czy warto d40/x/60...wystarczy poszukać, pooooczytać i wyciągnąć odpowiednie wnioski.... wg mnie warto ale używane d40+używany 18-55 na początek.
2. jak kogoś żenują żenujące pytanie nie musi odpowiadać!!! To tylko zaśmiecanie forum.
3. przesłona czy przysłona?? Kogo to obchodzi?? Na dobrych fotkach nie widać różnicy!
pozdro
Kup sobie jakąś fajna kolorowa ksiażke o fotografii a dopiero potem aparat.......
w 100% popieram, najpierw książka - później (ewentualnie) aparat.
indepedente
13-06-2008, 23:30
jaka ksiazke polecacie ?
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6625
fotojacek
14-06-2008, 00:47
Jak nic nie wiesz, nie masz pojecia zadnego , nie chcesz inwestować, to kup d40 w kicie
Po co inwestować w coś o czym nie masz pojecia i nie wiesz czy Cie wciagnie to raz
Bedzie to o niebo jepsze od jakiegokolwiek aparatu kompaktowego (taki maly co sie tylko naciska) lub hybrydowego (taki podobny do lustrzanki tylko bez wymiennej optyki) jakosc tez zapewne bedzie lepsza
Zapewne bedziesz robil w programach a ten aparat to ma doskonale rozwiazane + system podpowiedzi
Kiedyś robilo sie sport i portrety analogami bez AF , nie bylo szybkiego sprzetu - sam popełniałem mecze prakticą i dawało radę, D40 tez da radę a palkatów 1m x 1,5m i tak nie bedziesz robił. D40 do 30x40 tez sie nadaję a watpie czy takie powiekszenie bedziesz czesto jesli wogóle drukował.
Aparat jest mały lekki, poreczny , spokojnie zaspokoi Twoje wymagania.
Panowie nie kazdy jest onanistą sprzetowym, trzeba dopasować sprzet do potrzeb i ambicji uzytkownika. Seria 40,60 jest typowo amatorska i ten segment rynku autor watku własnie reprezentuje, Nie kazdy musi odrazu jezdzić sportowym wózkiem.
Panowie nie kazdy jest onanistą sprzetowym, trzeba dopasować sprzet do potrzeb i ambicji uzytkownika. Seria 40,60 jest typowo amatorska i ten segment rynku autor watku własnie reprezentuje, Nie kazdy musi odrazu jezdzić sportowym wózkiem.
no jasne, ale skoro ktos pyta to staram sie udzielic odpowiedzi zgodnych z moim sumieniem :)
to ze włascicwe każad lustrzanka nikona pozwala na robienie swietnych zdjeci (nie wazne czy to d50, 70, 40, 80 itd) to dogmat nad ktorym nie ma na tym forum co dyskutowac ... na ale jesli ktos formuluje pytanie w ten sposob ze "chalbym robic zdjecia tego , tego i tego" to dfostanie odpwiedz ze potrzebuje tego , tego i tamtego ;), bo tak podpowiada praktyka i doswiadczenie
birąc przykład z dziedziny która mnie interesuje - koncerty
jasne ze zrobilem kitem czy 55-200 vr kilka fotek z ktorych bylem zadowolony ( i tak na forum sie z nimi nie pcham) ale : bylo to kilka fotek z kilkuset , na ktorych nie bylo nic widac , musialem sobie zalatwic pass zeby dostac sie pod scene, tumaczyc ochronie ze monopod nie zluzy do zabijania ;)... itp itd
tak wiec wszystko sie da zrobic, ale z doswiadczenia wiem ze kupno aparatu z seri d40, 40x , d60 po prostu sie nie kalkuluje jesli ktos chce rozwijac swoje hobby fotograficzne nawet na sredniutkim poziomie,
roznica w cenie do d80 jest dzisiaj na prawde niewielka (2 raty miesieczne wiecej) a uzytecznos tego aparatu po prostu jest duzo wieksza.
sam poecilem d40x kilku osobom, ale wiedzialem ze one potrzebują aparatu ktorego beda uzywac na wycieczkach i imieninach - polecilem nawet sb-400 ( ojojoj) :)
kolega zadal pytanietak, ze nie moge mu z czystym sumieniem polecic tych aparatow...
Witam.
Ja jestem w sumie nowy na forum, ale kupiłem d60 i muszę powiedzieć że jak na moje amatorskie potrzeby w zupełności wystarcza, dopiero się uczę robić fotki i nie wiem czy wciągnie mnie to tak jak niektórych Formowiczów ale mam nadzieję...
Pozdrawiam
Wg mnie na początek jedna z lepszych to " Sekrety Mistrza Fotografii Cyfrowej 195 ujęć Scotta Kelby'ego "
Dlaczego daje lepsze efekty ??
bo mniejsza rozdzielczosc matrycy stawia mniejsze wymagania co do optyki.
indepedente
15-06-2008, 01:30
Wiem ze D60 ma takie nowe opcje:
* czyszczenie matrycy,
* system sterowania przepływem powietrza
* przetwarzanie obrazu EXPEED,
* nowy interfejs graficzny,
* czujnik oka sterujący oświetleniem panelu LCD,
* różne funkcje edycji zdjęć w aparacie (w tym aktywna funkcja D-Lighting).
Czy one są bardzo przydatne ? Bo D40x ich nie ma, no i czy D60 ma lepszy obiektyw ?
fotojacek
15-06-2008, 02:09
to ze włascicwe każad lustrzanka nikona pozwala na robienie swietnych zdjeci (nie wazne czy to d50, 70, 40, 80 itd) to dogmat nad ktorym nie ma na tym forum co dyskutowac birąc przykład z dziedziny która mnie interesuje - koncerty
masz rację kazda lustrzanka i nie tylko nikona, poprostu lustrzanka sama w sobie ma juz zupełnie iną jakość ze względów na które nie bede się rozpisywał bo to temat rzeka:)
jasne ze zrobilem kitem czy 55-200 vr kilka fotek z ktorych bylem zadowolony ( i tak na forum sie z nimi nie pcham) ale : bylo to kilka fotek z kilkuset , na ktorych nie bylo nic widac
a szkoda że nie wstawiłeś , wstaw tylko nie mów czym bo niektórzy oceniają jakośc zdjęc po tym co masz wpisane w stopce:D , a kilka nieudanych z kilkuset to naprawdę dobry wynik:)gratuluje
* czyszczenie matrycy,
belkot marketingowy. dziala na kurz ktorego i tak nie widac, wieksze syfy musisz czyscic tak samo jak w starszych puszkach. jak chcesz konkretne argumenty to masz w archiwum, bylo o tym sporo watkow.
marketing w czystej postaci. kazdy aparat przetwarza obraz, niezaleznie jak nazwiesz chipset. co w D60 jest mile to picture control, ale w D40/40x/50/70/80 masz te same opcje w sofcie na kompie jak chcesz (darmowy view nx lub capture nx)
w stosunku do czego? bo w D40 i D40x jest taki sam.
mila zabawka. jak odsuwasz oko/twarz od wizjera to wylacza LCD w wizjerze. przydatne mniej wiecej tak zaslepka na sanki od lampy blyskowej.
różne funkcje edycji zdjęć w aparacie
edytowanie zdjec na wyswietlaczu 320x240 to nieporozumienie to sie robi na kompie.
(w tym aktywna funkcja D-Lighting).
active d-lightning jest iststotnie duzym plusem. ale czy warty jest roznicy w cenie miedzy D40 a D60 to musisz sam wiedziec. moim zdaniem nie jest.
D60 ma lepszy obiektyw ?
ma dokladnie ten sam.
indepedente
15-06-2008, 22:16
co do książek to e-booki mile widziane
co do książek to e-booki mile widziane
wydaj te pare zlotych, masz uzywane na allegro. tym bardziej ze nie raz i drugi do nich bedziesz zagadal
Maldoror13
16-06-2008, 12:52
* czyszczenie matrycy,
* różne funkcje edycji zdjęć w aparacie (w tym aktywna funkcja D-Lighting).
Czy one są bardzo przydatne ? Bo D40x ich nie ma, no i czy D60 ma lepszy obiektyw ?
Jejku ale Ci kocioł w głowie zrobili spece od marketingu. Jak czytasz po angielsku to zerknij sobie na http://www.kenrockwell.com/nikon/d40.htm. Nie wszyscy lubią i zgadzają się z Kenem, lecz sądzę, że w wielu sprawach ma rację. Ja zaczynałem od D50 trzy lata temu, którego już niestety nie robią. Po twoich wypowiedziach sądzę, iż wystarczy ci D40 z kitem plut sb-400, potem 55-200 VR. Na większość zastosowań wystarczy, szczególnie, ze nie masz o tym wszystkim zbytniego pojęcia.
Ps. nie czytaj wątków o wadach szkieł, szumach itd. bo zwariować od tego można. Kup sprzęt i wio zdjęcia robić.
slaweksie
17-06-2008, 16:43
przeczytałem wszystkie 6 stron postów, powiem Wam jedno.
Laikowi strach o coś zapytać. Bura natychmiast. Niektórzy zapomnieli że kiedys też zaczynali.
Ps. Ja też dostane OPR
Laikowi strach o coś zapytać. Bura natychmiast. Niektórzy zapomnieli że kiedys też zaczynali.
Ps. Ja też dostane OPR
nie wiem czy od razu bura, mysle ze pare osob staralo sie pomoc. a generalnie to laik powinine zaczac od czytania archiwum i uzywania wyszukiwarki, 90% pytan z miejsca ma rozwiazane.
i witam na forum :)
slayer17
17-06-2008, 19:53
Tak odnosząc się do D60. Co sądzicie o takim zestawie:
Nikon D60 + AF-S 18-55 VR + AF-S 55-200 VR + 2X SanDisk Ultra II 2GB?
Ostatnio się takie cudo pojawiło na BHphoto i się poważnie zastanawiam co do zakupu tego aparacika. Przy obecnej cenie dolara wychodzi troszkę ponad 1900zł :mrgreen:
Dodam, że mam znajomego, który mi ten zestawik może przywieźć.
Tak odnosząc się do D60. Co sądzicie o takim zestawie:
Nikon D60 + AF-S 18-55 VR + AF-S 55-200 VR + 2X SanDisk Ultra II 2GB?
Ostatnio się takie cudo pojawiło na BHphoto i się poważnie zastanawiam co do zakupu tego aparacika. Przy obecnej cenie dolara wychodzi troszkę ponad 1900zł :mrgreen:
Dodam, że mam znajomego, który mi ten zestawik może przywieźć.
patrz na moj post jeden wyzej.
slayer17
17-06-2008, 20:13
Na szukajce nie ma takiego zestawiku :wink:
A chciałem się po prostu zapytać, czy jakby kto miał możliwość kupna takiego czegoś to by się zdecydował.
Forum to ja czytam już od paru miesięcy, a że zbytnio nie wiem za dużo w tematach DSLR to sobie tylko wiedzę zgłębiam narazie. :D
FraterMajor
17-06-2008, 20:31
Odpowiem na postawione pytanie z pozycji nowicjusza, który ponad miesiąc czyta wątki o D60, a od ponad dwóch tygodni jest posiadaczem zestawu jak w stopce.
NIE DAJCIE SIĘ ZWARIOWAĆ !!!
Zawsze po zakupie sprzętu okaże się, że można było kupić lepiej, taniej, inaczej. Zawsze też znajdą się ludzie, którzy polecą co innego. Z tego co widzę to jesteście (pytający) w podobnej sytuacji jak ja: małe doświadczenie z lustrzankami i fotografią jako taką. Nie warto zatem inwestować w sprzęt z najwyższej, albo nawet wysokiej półki bo i tak nie jest się w stanie wykorzystać jego możliwości. Warto pobawić się najpierw czymś tańszym i prostszym, powodować żebyśmy to my panowali nad zdjęciami, a nie przypadek.
Ja po dwutygodniowym użytkowaniu D60 z 18-55 VR jestem z niego zadowolony, aparat spełnia moje oczekiwania. Trochę obawiam się czy w przyszłości dokupię do niego dobry teleobiektyw z AF i inny sprzęt za rozsądną cenę. Ale to jest pytanie na za rok, może dwa lata. Do tego czasu poznam swoje możliwości, zainteresowania, będę wiedział czego chcę. Jeśli dojdę do wniosku że D60 to dla mnie za mało to go sprzedam i kupię coś innego.
Z poważniejszych cech D60 na którymi powinieneś(powinniście) się zastanowić to tylko trzy punkty AF (D80 ma ich aż 11). Może się okazać, że czasami trzeba będzie manipulować aparatem, żeby dobrze nastawić ostrość. Problemem oczywiście jest też brak silnika w aparacie (w slangu zwanego śrubokrętem), którego brak powoduje konieczność kupna droższych obiektywów, w których każdy ma zamontowany własny silnik - alternatywą jest brak AF.
No i dodam od siebie jeszcze dwie rady: cierpliwość i rozwaga w kupowaniu sprzętu. Teraz jest dobra okazja na D60 bo Nikon obniżył ceny, ja byłem napalony i przepłaciłem stówkę ;)
Jeśli chcecie przed zakupem zobaczyć próbki zdjęć z imprezy, z wycieczek, z miasta, oraz trochę obróbki w Paint Shop Pro to zapraszam na priv.
Zbigniew
17-06-2008, 20:45
Ja też przejrzałem cały wątek i mam dwa wnioski - tym, którzy pytają, nie chce się szukać i chcą mieć wszystkie odpowiedzi na tacy, natomiast tym, którzy odpowiadają, nie chce się w dużej częći pisać merytorycznie - może to reakcja na to pierwsze ;)
independente - D60 to dobry aparat na start i zrobisz nim dobre zdjęcia (tzn. to ostanie to już od Ciebie zależy, ale generalnie sprzęt to umożliwia). Czyszczenie matrycy i inne bajery to pierdoły i nie mają one nic wspólnego ze zdjęciami - o nich zapomnij. Odnośnie obiektywów - tym, co powinno Cię zadowolić, to zestaw typu 18-70 plus teleobiektyw typu 70-300. Lampka by się też przydała, ale do zastosowań typu krajobraz, sport, a nawet portret - niekoniecznie. Nie pytaj o każdy z tych obiektywów w tym wątku, bo są naprawdę tasiemce w dziale optyka (choćby 70-300 VR MTF). Ogólnie większość odpowiedzi na pytania, które chcesz zadać, jest już w archiwach forum, więc przeglądaj to, co jest i szukaj, a się dowiesz.
kolega kupil chwali sobie zestaw d60+18-55 vr + sd 4gb
aparacik jest super.
Jak by takie jpgi z mojego d200 wychodzily to bym byl w niebie:D
ja też jestem nowicjuszem i zaczynam zabawe z lustrzankami, i zacząłem właśnie od d60 i jestem bardzo zadowolony ;) bo i cena nie była wysoka a i sprzęt jest nowy i gotowy do rozszerzania możliwości przez nowe obiektywy ale to w dalekiej przyszłości ... śmigam na kicie i jestem zadowolony nawet bez VR ;)
Ale roznica miedzy d60 a d80 to chyba gora 400PLN za kit . A jednak d80 oferuje ciut wiecej , chyba warto doplacic :) .
A jednak d80 oferuje ciut wiecej , chyba warto doplacic :) .
Nie, nie zawsze warto. Wszystko zależy od fotografa... dla jednego D40 dla drugiego D80, a jeszcze innego D300... Inna sprawa, że wielu początkujących szybko sobie zdają sprawę, że wybór D40/D60 był zły (dla nich)...
luzaczek82
18-06-2008, 10:16
Nie, nie zawsze warto. Wszystko zależy od fotografa... dla jednego D40 dla drugiego D80, a jeszcze innego D300... Inna sprawa, że wielu początkujących szybko sobie zdają sprawę, że wybór D40/D60 był zły (dla nich)...
Dokładnie masz racje!sam miałem d40x i szybko myślałem o zmianie!najbardziej drażniło to że parametry ustawiane są przez meni a nie pokrętła i przyciski dlatego żałowałem że nie kupiłem wtedy d80!
Dokładnie masz racje!sam miałem d40x i szybko myślałem o zmianie!najbardziej drażniło to że parametry ustawiane są przez meni a nie pokrętła i przyciski dlatego żałowałem że nie kupiłem wtedy d80!
z ciekawosci: jakie parametry ustwiałeś tylko w menu w D40x a w D80 pokrętłami?
luzaczek82
18-06-2008, 11:06
z ciekawosci: jakie parametry ustwiałeś tylko w menu w D40x a w D80 pokrętłami?
chodzi Mi o to że np w d80 iso balans bieli i tp można szybciej ustawić niż w d40!tam byl tylko jeden przycisk funkcyjny gdzie można było coś przypisać!ale to tylko moje zdanie!
indepedente
18-06-2008, 11:15
D60 ma takie same opcje jak d40x ?
D60 ma takie same opcje jak d40x ?
Mniej więcej tak.
http://optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=3&add0=376&add1=456&add2=608
indepedente
18-06-2008, 12:03
qrde to nie wiem co kupic czy D40x czy D60 :| bo cena troche sie rozni, najlepiej bym kupił D80 ale to juz mnie nie stać :\
Kup tanszą wersję a za oszczędzone pieniążki dołóż do obiektywu.
A ja kupilem D60 i teraz obiektyw 18-200 vr II i wcale nie zaluje :-) Moze rzeczywiscie bym sie zdecydowal na D80 jakbym mialem troche wieksze fundusze, ale mysle, ze dla osoby ktora zaczyna swoja przygode z lustrzankami D60 w zupelnosci wystarczy. Musze wziac od znajomego D80 z moim obiektywem, porobic pare zdjec i zobczyc jakie roznice widze jako totalny amator :-)
Musze wziac od znajomego D80 z moim obiektywem, porobic pare zdjec i zobczyc jakie roznice widze jako totalny amator :-)
Różnicę zobaczysz jak będziesz chciał kupić Nikkora 50, Nikkora 35, Nikkora 85, Nikkora 60, Tamrona 90... i nie chce mi się wymieniać. Do tego jak będziesz chciał się bawić CLS, mieć większą wygodę i ergonomię.
Ja tam się zgadzam w 100% z tym co napisał FraterMajor. Sam osobiście posiadam od dwóch tygodni D60 z dwoma obiektywami (kitowski + 70-300 VR) i jak na razie mi to wystarcza. I myślę, że starczy na dłuższy czas. Owszem, myślę o zakupie stałki, ale wpierw muszę uzbierać odpowiednią kwotę :P A jak się rozkręcę z foceniem i stwierdzę, że D60 mi nie wystarcza to wtedy będę myślał co dalej.
Różnicę zobaczysz jak będziesz chciał kupić Nikkora 50, Nikkora 35, Nikkora 85, Nikkora 60, Tamrona 90... i nie chce mi się wymieniać. Do tego jak będziesz chciał się bawić CLS, mieć większą wygodę i ergonomię.
Prawdopodobnie tak, ale jakos aktualnie nie widze potrzeby kupowania stalki i mysle ze na ten czas wystarczy mi moj D60 :-) Ale dzieki za wytlumaczenie gdzie i kiedy doszukiwac sie roznic :-)
Prawdopodobnie tak, ale jakos aktualnie nie widze potrzeby kupowania stalki i mysle ze na ten czas wystarczy mi moj D60 :-)
I właśnie dla takich jak Ty Nikon stworzył linię D40/D40x/D60.
I właśnie dla takich jak Ty Nikon stworzył linię D40/D40x/D60.
Dzieki, ze to napisales, bo juz zaczalem kombinowac czy sie nie przerzucic na D80, ktorego tak wszyscy zachwalaja, a nie specjalnie mam na niego kase :-) Chyba, ze ktos by sie chcial wymienic z D80 body na D60 + 18-55 vr ?!?
d60? po przesiadce z kompaktowego aparatu to przeciez bajka!
...no rozumiem ze d80... ale nie kazdy go potrzebuje.
polecam dla (nas) amatorow fotografii.
(czekam na d90 bez silnika- he he)
A ja polecę troszkę inną drogę.
Na początek radzę tak jak koledzy kup sobie jakąś książkę o fotografii, i do tego tanią dobrą manualną analogową lustrzankę.
Nauczysz sie w ten sposób dużo więcej przedewszystkim cierpliwosci, kadrowania i myślenia przed nacisnięciem spustu.
Potem przyjdzie czas na cyfrę. A co do pracy to jest wszędzie wystarczy poszukać ;)
slayer17
21-06-2008, 10:18
Dokładnie - lustrzanka jest po to, żeby troszkę myśleć a nie pstrykać milion zdjęć jak japońce na wycieczkach :mrgreen:
avallardi
22-06-2008, 16:50
A ja polecę troszkę inną drogę.
Na początek radzę tak jak koledzy kup sobie jakąś książkę o fotografii, i do tego tanią dobrą manualną analogową lustrzankę.
Nauczysz sie w ten sposób dużo więcej przedewszystkim cierpliwosci, kadrowania i myślenia przed nacisnięciem spustu.
Potem przyjdzie czas na cyfrę. A co do pracy to jest wszędzie wystarczy poszukać ;)
A w międzyczasie policz sobie ile Cię wyniesie kupowanie i wywoływanie klisz. Do tego dodaj stracone lub sknocone kadry o których dowiesz się po wywołaniu zdjęć.
Fotografii (czyli m.in. kadrowania i myślenia przed naciśnięciem spustu migawki) można się uczyć na sprzęcie cyfrowym i choćby nawet tania lustrzanka D40 z 18-55mm za ok. 1200zł może być dla początkującego w temacie luster świetnym rozwiązaniem. I taka nauka jest znacznie szybsza i mniej zniechęcająca. Cierpliwość też się tu będzie rozwijać. A jak się chce popróbować rozwiązań manualnych to można kupić 50-tkę f1.8 i ręcznie ostrzyć po podpięciu pod D40.
A książkę warto swoją drogą kupić.
ja zadam pewnie dość głupie jak dla Was pytanie...;]
a mianowicie czy w obiektywie 18-55mm jest pierścień do ustawiania ostrości? czy tylko AF? bo mam zamiar kupić sobie d60, tak na sam początek...
Josef K.
28-06-2008, 13:44
ja zadam pewnie dość głupie jak dla Was pytanie...;]
a mianowicie czy w obiektywie 18-55mm jest pierścień do ustawiania ostrości? czy tylko AF? bo mam zamiar kupić sobie d60, tak na sam początek...
Jest opcjonalnie, jesli przelaczysz w aparacie opcje na manualne ustawianie ostrosci. Bez przelaczania robisz normalnie na AF.
Pozdrawiam
avallardi
28-06-2008, 17:17
Zdjęcia praktycznie to chciałbym robic portrety, w sporcie czy krajobrazu, D60 da rade ? z obiektywem " OBIEKTYW AF-S DX 18-55 Mmf/3,5–5,6G II ED "
Nikon D60 + 18-55 mm VR
Nie jest dobry, to to samo tylko że ze stabilizacją.
A oto budowa tych "takich samych" szkieł:
18-55mm VR - 8 grup / 11 elementów
stary 18-55mm - 5 grup / 7 elementów
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Co do krytyki D60 dotyczącej głównie braku śrubokręta: nie każdy go potrzebuje.
Dla wielu fakt, że się nie fotografuje stałkami takimi jak 28mm, 35mm czy 50mm to amatorszczyzna.
Można i tak.
Ja kupiłem D60 świadomy jego wad czyli m.in. braku śrubokręta czy bracketingu, bo to mnie nie interesuje.
Interesuje mnie tryb M, czasem A lub S oraz fotografowanie w RAW'ach.
I mam to czego potrzebuję.
Szkła, które chcę z czasem dokupić do D60 to:
- Sigma 10-20mm
- Nikkor Micro 60mm f/2,8G
- Nikkor 16-85mm VR
- Nikkor 55-200mm VR
- Sigma 30mm f/1,4
Pewnie to wstydliwa amatorszczyzna. No cóż...
Czytam ten watek i odnosze wrazenie, ze dumni posiadacze D80 wypowiadaja sie na temat D60tki, choc nigdy nie robili nim zdjec. Jak to sie nazywa? Siodmy zmysl, trzecie oko, przeczucie?
Umieram tez z ciekawosci jak dzieki D80tki mozna zrobic lepsze zdjecia sportowe? Szkla ze srubokretem sa szybsze od AF-S? A moze ja, prosty pstrykacz, czegos nie wiem? Moze.
sorry za zaśmiecanie forum, ale jestem 'ciemna' i mam jeszcze jedno (mam nadzieje że ostatnie) głupie pytanie :)
chce sobie kupić D60-ke, ale jest z obiektywem 18-55 i 18-55 VR... co to jest to VR?
jest to ok. 200 zł. różnicy, i zastanawiam się czy warto te 2 stówy dołożyć...;]
Josef K.
28-06-2008, 21:25
Obiektyw posiadajacy oznaczenie "VR" posiada wbudowana stabilizacje. Warto dolozyc, bo przydaje sie czasami. Szczegolnie w warunkach nienajlepszego oswietlenia.
avallardi
28-06-2008, 21:36
18-55mm VR to nie to stary 18-55mm z dorzuconą stabilizacją. To zupełnie nowe szkło. Zdecydowanie warto je brać kupując D60-tkę.
Poczatkujacy posiadacz lustrzanki duzo szybciej i latwiej znajdzie nieostre zdjecie zrobione obiektywem bez VR niz roznice miedzy zdjeciami (w popularnych powiekszeniach typu 10x15) z szkiel 18-55 i 18-70. Ergo: jak juz nie stac nas na Tamrona 2.8, to bierzmy 18-55 ze stabilizacja [VRe-m].
Siemka
Ja okolo tydzien temu kupiłem sobie Nikona D60+AF-S DX 18-55 VR + AF-S DX 55-200 IF ED VR
jestem amatorem ale moim zdaniem warto jest wydac kase
VR - Vibration Reduction. Redukcja wibracji poprzez ruchomą grupę soczewek w obiektywie, kompensującą drgania wywołane przez podniesienie lustra oraz przez samego fotografa. W wersji II (VRII) umożliwia o max. 4 EV (max. 3 EV w wersji I) dłuższe czasy naświetlania, co często pozwala zrezygnować ze sztucznego oświetlenia. VR działa podobnie do systemu IS Canona.
jest to przydatna funkcja tych obiektywow mozna robic zdjecia z duza ogniskowa z wolnej ręki i nie beda one poruszone lub rozmazane... poza tym aparat super sie sprawuje bardzo krótki czas dostepu, i ma wiele fajnych funkcji
NA PRAWDE POLECAM !!!
slayer17
30-06-2008, 21:43
Ja też będę brał taki zestawik :D
Miałem brać ze stanów, ale popatrzyłem, że w Polsce można wyhaczyć ten zestaw już za 2300zł. Za taką cenę to już naprawdę warto.
Wizja dopłacania za śrubokręt i bracketing w D80 od 500-1000zł mi się jakoś nie podoba.
A ja, z Waszą pomocą, zakupiłam wczoraj nikona D60 z obiektywem 18-55 VR :D
Jak dla mnie, na sam początek to może być ;] Czasami fotki sie rozmazują, i makro kiepsko wychodzi, ale nie narzekam :)
makro to bedzieszz robic jak kupisz szklo do makro.
Jak dla mnie, na sam początek to może być ;] Czasami fotki sie rozmazują, i makro kiepsko wychodzi, ale nie narzekam :)
Cóż, niestety z tym co masz to do makro jeszcze kawałek Ci zostało ;)
Ja tam się zgadzam w 100% z tym co napisał FraterMajor. Sam osobiście posiadam od dwóch tygodni D60 z dwoma obiektywami (kitowski + 70-300 VR) i jak na razie mi to wystarcza. I myślę, że starczy na dłuższy czas. Owszem, myślę o zakupie stałki, ale wpierw muszę uzbierać odpowiednią kwotę :P A jak się rozkręcę z foceniem i stwierdzę, że D60 mi nie wystarcza to wtedy będę myślał co dalej.
Myślę, że zamiast stałki jak pozbierasz trochę kasy, to rozejrzyj się za jakąś lampą typu SB400, a jeszcze lepiej SB600. Stałkę to sobie kupisz jak zmienisz body, no chyba że to będzie sigma HSM.
d60? po przesiadce z kompaktowego aparatu to przeciez bajka!
...no rozumiem ze d80... ale nie kazdy go potrzebuje.
polecam dla (nas) amatorow fotografii.
(czekam na d90 bez silnika- he he)
Oby tylko nie był w wersji FX. Niestety wtedy będziesz miał koszty.
monocoque
04-07-2008, 22:46
Odpowiem Ci tak...
D80 + nikkor 50 1.8 D (jak radzą wcześniej) - za takie szkło do D60 zapłacisz majątek. Świetne portrety, świetne szkło.
D80 + kitowe szkło z D60 z allegro za 180 pln aby pobiegać w terenie.
Możesz czytać do woli a jak już się naczytasz to D700 będzie w Twoim zasięgu cenowym ;)
Możesz czytać do woli a jak już się naczytasz to D700 będzie w Twoim zasięgu cenowym ;)
...tez mam wrazenie, ze od czasu gdy jestem na forum wiecej czytam niz sie "bawie" fotografowaniem...
...chyba sprzedam te graty i bede mial wiecej czasu na czytanie...
monocoque
05-07-2008, 12:32
...tez mam wrazenie, ze od czasu gdy jestem na forum wiecej czytam niz sie "bawie" fotografowaniem...
;) Człowiek uczy się na błędach, ale najlepiej na swoich, dlatego nie ma co za dużo czytać bo i tak każdy ma swoje zdanie w jego mniemaniu najprawdziwsze :)
Kupić - pstrykać - mieć z tego frajdę - ciułać kolejną kaskę - odsprzedawać co jeszcze można sprzedać - denerwować się, że można było kupić lepiej - a na koniec WAŻNE: NIGDY nie podliczać rachunków bo kończy się to bólem głowy ;)
;) Człowiek uczy się na błędach, ale najlepiej na swoich, dlatego nie ma co za dużo czytać bo i tak każdy ma swoje zdanie w jego mniemaniu najprawdziwsze :)
Kupić - pstrykać - mieć z tego frajdę - ciułać kolejną kaskę - odsprzedawać co jeszcze można sprzedać - denerwować się, że można było kupić lepiej - a na koniec WAŻNE: NIGDY nie podliczać rachunków bo kończy się to bólem głowy ;)
ooo to to wlasnie to - zaprowadźcie kolegę do baru i postawcie wódzię - dobrze prawi.