PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Mała Sara

transporter
11-06-2008, 10:55
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img138.imageshack.us/img138/2962/saraqi8.jpg)

moja pierwsza próba sportretowania dziecka, może jakieś wskazówki?

dusker
11-06-2008, 13:54
dużo przepaleń - rączka, włoski
ostrosc z twarzy uciekła

transporter
11-06-2008, 14:34
Przepalenia są celowe, co do ostrości, rzeczywiście zjechała lekko z twarzy.
Dzięki!

MikeP
11-06-2008, 14:36
przepalenia sa celowe - uwiebiam takie cos. A dlaczego celowe? Powiedz nam dlaczego zapragnales wyjarac dziecku obrzydliwe zolto-biale ciemiaczko? Jakies ukryte drugie dno?

Pozdrawiam

ADAM1
11-06-2008, 14:41
Jak za dużo, to nawet brzoskwiniowe światło może wszystko zepsuć.:D

No i nie mów o celowych przepałach, bo ciarki chodzą po plecach.;)

transporter
11-06-2008, 14:58
przepalenia sa celowe - uwiebiam takie cos. A dlaczego celowe? Powiedz nam dlaczego zapragnales wyjarac dziecku obrzydliwe zolto-biale ciemiaczko? Jakies ukryte drugie dno?

Pozdrawiam

Żeby taki cwaniak jak ty mógł się przyczepić.

transporter
11-06-2008, 15:04
Jak za dużo, to nawet brzoskwiniowe światło może wszystko zepsuć.:D

No i nie mów o celowych przepałach, bo ciarki chodzą po plecach.;)

Zrobiłem kilka i to z przepałami podobało mi się najbardziej. Po to pytam, żeby się czegoś nauczyć.
Korzystałem tylko z zastanego oświetlenia, światło było zza pleców dziecka i wspomagałem się małą blendą, ale to nie wystarczyło dla uzyskania równowagi, stąd taki efekt. Na ręku rzeczywiście jest brzydki przepał, ale na włosach chciałem, żeby tak było, a wyszło niezupełnie zgodnie z zamierzeniami.

MikeP
11-06-2008, 15:08
Żeby taki cwaniak jak ty mógł się przyczepić.

No taka odpowiedz nie sprawi, ze Twoje zdjecie stanie sie lepsze...

transporter
11-06-2008, 15:12
Pewnie, ale uwagi innych a nie Twoje cwaniakowanie pozwolą mi poprawić poziom kolejnych prac.

MikeP
11-06-2008, 15:20
Wiesz drogi transporterze, ja nie cwaniakuje, spytalem po prostu, bo widze w tym zdjeciu wiele niedociagniec, ktore starasz sie w beznadziejny sposob wytlumaczyc tuszujac po prostu niedoskonalosc zrobionego przez Ciebie portretu. Nie umiejac sie wybronic postanowiles zareagowac w taki prymitywny sposob. Twoja sprawa. Swiadczy to jedynie o Twoim poziomie kultury osobistej, ktory mowiac wprost jest mniej wiecej na poziomie tego zdjecia. Podoba sie tylko Tobie lub nielicznym, a poza tym jest raczej mierny. Zanim zaczniesz poprawiac poziom swoich prac popraw moze poziom swoich wypowiedzi. Bo niewielu zechce Ci udzielic wskazowek, jesli bedziesz sie zwracac tak do ludzi na forum.

transporter
11-06-2008, 15:42
Drogi Michale!

Skoro widzisz wiele niedociągnięć, to może udziliłbyś mi rady jak unikać tego rodzaju błędów, a nie po prostu krytykował.

Tak się składa, że w fotografii jestem amatorem ale zawodowo zajmuję się szkoleniem ludzi z doskonalenia techniki jazdy samochodem i nie mówię im, kiedy popełnią błąd: "strasznie zwaliłeś ten zakręt i obróciło Cię bokiem - jesteś beznadziejny", tylko tłumaczę mu jak ma pracować kierownicą, jak operować gazem i hamulcem, kiedy zredukować bieg, żeby pokonać zakręt poślizgiem nie wyjeżdżając w zielone. Ja uczę ludzi udzielając im wskazówek a nie mówię im, że robią coś źle i już - staram się pomóc.

Po to zamieściłem tu zdjęcie, żeby się dowiedzieć, co jest nie tak, ale też, żeby przeczytać jak to poprawić. Po to przychodzi się do lepszych - po radę i naukę.

Po to ludzie przychodzą do mnie - żebym nauczył ich jeździć lepiej, szybciej i bezpieczniej.

I po to ja pytam takich gości jak Ty - którzy wiedzą lepiej - jak robić lepsze zdjęcia?

Jakoś nie widzę tej chęci do udzielania wskazówek, raczej drive do wskazywania komuś, że nie jest dobrze.

Możesz odpuścić sobie te teksty o prymitywiźmie i poziomie kultury osobistej, bo ja nie robię takich uwag pod Twoim adresem.

over

ADAM1
11-06-2008, 16:29
Unikaj otoczenia dającego zafarby, takiego jak kolorowe zasłony, ściany, czy inne duże powierzchnie.

Lepiej mieć wpływ na barwę i do tego lepiej nadają się pomieszczenia z białymi ścianami.

Światło zastane nie zawsze jest idealne, więc Twój pomysł z blendą/ami, jest dobry.

Dziecięcy portret "lubi" bardzo miękkie światło, ale to już wiesz.;)

transporter
11-06-2008, 16:31
thx!

dusker
11-06-2008, 20:03
i nie mówię im, kiedy popełnią błąd: "strasznie zwaliłeś ten zakręt i obróciło Cię bokiem - jesteś beznadziejny",

no dobrze a nawet jesli bys im tak powiedzial w sytuacji kiedy ich obrocilo a uczen odpowiedzialby Ci ze zrobil to CELOWO bo tak mu sie akurat podoba. (zrozum analogie sytuacji).

MikeP
11-06-2008, 21:08
dzieki dusker...

a co do: " Możesz odpuścić sobie te teksty o prymitywiźmie i poziomie kultury osobistej, bo ja nie robię takich uwag pod Twoim adresem." to nazywasz mnie pseudo-cwaniakiem itp. Nie wiem co to pseudocwaniak ale nie podbalo mi sie to i zglosilem ten fakt moderatorowi.

Pseudocwaniakiem moznaby nazwac kogos, kto na zwrocenie uwagi o niedorzecznosci tlumaczenia jakiegos kardynalnego bledu odpowiada, ze zrobil go celowo... Ale powstrzymam sie od takich osadow i nie bede znizac sie do poziomu adwersarza. Faktem jest, ze zdjecie jest slabe zarowno pod wzgledem technicznym jak i kompozycyjnym i ja bym takiego wcale nie pokazywal.

hallucinogen
11-06-2008, 21:59
zdjec dzieci nie powinno sie zamieszczac bo rodzice strasznie znosza krytyke... :)

Vodafone
11-06-2008, 22:06
dzieki dusker...

a co do: " Możesz odpuścić sobie te teksty o prymitywiźmie i poziomie kultury osobistej, bo ja nie robię takich uwag pod Twoim adresem." to nazywasz mnie pseudo-cwaniakiem itp. Nie wiem co to pseudocwaniak ale nie podbalo mi sie to i zglosilem ten fakt moderatorowi.

Pseudocwaniakiem moznaby nazwac kogos, kto na zwrocenie uwagi o niedorzecznosci tlumaczenia jakiegos kardynalnego bledu odpowiada, ze zrobil go celowo... Ale powstrzymam sie od takich osadow i nie bede znizac sie do poziomu adwersarza. Faktem jest, ze zdjecie jest slabe zarowno pod wzgledem technicznym jak i kompozycyjnym i ja bym takiego wcale nie pokazywal.

Pięknie napisane... popieram ;-)

Ps.
Oprócz donoszenia na innych do moderatora...

marbed
11-06-2008, 22:21
zdjec dzieci nie powinno sie zamieszczac bo rodzice strasznie znosza krytyke... :)
popieram.
Kolego zamieszczasz zdjątko i prosisz o ocenę. Reagujesz alergicznie na wskazane błędy. Dużo łatwiej byłoby gdybyś tuż pod zdjęciem napisał, że przepalenia są celowe i tak lubisz. Skoro nie napisałeś to się nie dziw i nie oburzaj, że koledzy w pierwszym rzędzie to wytknęli. Poza tym prosząc o ocenę powinieneś liczyć się z krytyką, nawet niekoniecznie obiektywną, a nie dyszeć świętym gniewem i wyszukiwać co najmniej wątpliwe argumenty na obronę.

Maluszek słodki