Zobacz pełną wersję : 80-200 i temat BF/FF
Witam,
przymierzam się do zakupu 80-200 2.8 w USA. Czytając rózne wątki na temat tego obiektywu pojawia się problem BF/FF. Chciałem Was zapytać, jak częśto się zdarzają takie problemy ze wspomnianym przeze mnie szkiełkiem.
W PL ceny zaczynają się od ~3,1kPLN, kupując w USA wychodzi ~2,1kPLN, zatem jak widać chyba warto. No ale z drugiej strony czy warto ryzykować problemów z BF/FF dla zaoszczędzenia tego tysiąca PLN'ów (który de facto poszedłby na S30 1.4 :) )
Pozdrawiam
Szanse na BF/FF przy tym obiektywie są niestety spore, więc ja nie zaryzykowałbym zakupu korespondencyjnego. Lepiej jest z 80-200AFS, więc może tego poszukaj
A jak uzbierasz na 80-200AFS to stwierdzisz, że cena używanego nie jest wiele tańsza od używanego 70-200VR i lepiej jeszcze trochę pozbierać:twisted:
A jak uzbierasz na 80-200AFS to stwierdzisz, że cena używanego nie jest wiele tańsza od używanego 70-200VR i lepiej jeszcze trochę pozbierać:twisted:
dokładnie, potem wyjdzie 70-200 vr nano hiper cośtam i znowu bede czekał i zbierał, zanim kupię, a fajne fotki odejdą w dal:(
dozbieraj do afs-a, z afd to faktycznie loteria, ja trafiłem na egzemplarz, który dobrze gada z moją puszką, jednak af-s to jest to, na co chętnie bym się przesiadł.
dozbieraj do afs-a, z afd to faktycznie loteria, ja trafiłem na egzemplarz, który dobrze gada z moją puszką, jednak af-s to jest to, na co chętnie bym się przesiadł.
wiem, że dopiero AF-S to jest wypas, ale:
1. nie lubię kupować używanych rzeczy
2. nawet gdybym się zdecydował, to w PL trudno dostać, a nie wiem czy się odważę kupować na e-bay bez pomacania szkiełka.
Zatem jeszcze mam 2 pytania:
1. jak duże bywają te BF/FF? Czy wystarczy +/- 20 poprzez regulację AF Tuning w D300?
2. czy jest możliwość ewentualnego wyregulowania 80-200 tak jak robi to Sigma ze swoją 70-200?
Pozdrawiam
cypherdid
09-06-2008, 20:10
lepiej pomyśl o Sigmie 70-200..dla mnie półka wyżej niż dziadek 80-200
2. nawet gdybym się zdecydował, to w PL trudno dostać, a nie wiem czy się odważę kupować na e-bay bez pomacania szkiełka.
Czasami afs'y pojawiają się na naszej formowej giełdzie, jeśli jesteś z warszawy to wybierz się również na giełdę do stodoły (ostatnio jak tam byłem to też widziałem jednego takiego AF-S'a).
:shock:
Blasphemy!
Czasami afs'y pojawiają się na naszej formowej giełdzie, jeśli jesteś z warszawy to wybierz się również na giełdę do stodoły (ostatnio jak tam byłem to też widziałem jednego takiego AF-S'a).
pamiętasz może w jakiej cenie?
Na giełdzie było to coś ponad 3tyś za 3 letni egzemplarz w stanie zewnętrznym bliskim ideału, dokładnej ceny nie pamiętam i nie chcę zgadywać, lepiej by było gdyby wypowiedział się ktoś bardziej zorientowany w cenach 80-200 AF-S. Poza tym AF-S to optycznie zupełnie inne (lepsze) szkło niż wersja z AF.
Mam juz od roku 80-200 staruszka pompke i nie wiem co to jest BF/FF w nim ogolnie na swoj wiek to jest niezawodny obiektyw.
GrzegorzPPP
10-06-2008, 09:10
mam u siebie, na 200mm i odległościach bliższych niż 5m jest BF. Powyżej 5m jest już bdb :)
No to u mnie na 200m na odleglosci mniejszej niz 5m portret jest idealny jakis egzemplaz wyjatkowy mi sie trafil :)
Mozna sie tez zabawic w pana serwisanta...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tombrek.com/showroom/80_200_2.jpg)