PDA

Zobacz pełną wersję : Upadek SB800...

loopa
08-06-2008, 22:38
... wstyd i hańba ale muszę się przyznać i zapytać Was o możliwe problemy.
Moja żona zrobiła mi dziś niespodziankę i ubrana w barwach PL przywitała mnie po powrocie do domu przed meczem z reprezentacją Niemiec. :) Chciałem uwiecznić to niecodzienne widowisko, więc szybko złapałem za aparat i ... Przez niedopatrzenie minąłem się z saneczkami w body pozwalając Sabince na lot na podłogę :evil:
Lapmpa upadła z wysokości 50-60cm na miękką wykładzinę podłogową. Połamał się mleczny dyfuzor nakładany na lampę (ten z podstawowego wyposażenia SB800). Lampa błyska. Ale jak sprawdzić, czy błyska jak powinna ? Błagam poradźcie coś sensownego. Mam sporo zdjęć w najbliższym czasie, a wolałbym uniknąć zakupu nowej lampy... Będe wdzięczny za Waszą pomoc, bo na razie, to nawet dzisiejszy wynik Kubicy mi nie pomaga... Pozdrawiam. Maciej.

fIlek
08-06-2008, 22:43
Zrób zdjęcie :)

loopa
08-06-2008, 22:54
fIlek (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=7659), dzięki :) Lampa jak pisałem błyska, ale czy jest opcja technicznego sprawdzenia błysku? Coś w stylu podpięcia do skanera, jak w auto-warsztacie (tylko nie Serwis N. w Warszawie...)? Idę spać, jutro tu zajrzę...

pio2w
08-06-2008, 23:06
sprawdź czy dzieła zum ,czy dzieła wspomaganie af , na niskim iso powiedzmy f 10 w pomieszczeniu czy ma moc zrób kilka zdjęć czy dzieła poprawnie ttl ( czy prawidłowo doświetla )

cinek85
09-06-2008, 05:52
U mnie jedna sb800 trzyma się na taśmie klejącej... Upadło jej się z około 3m na beton... Trochę się obudowa rozjechała, ale poza tym, to większych strat nie ma :P Tak więc w Twoim przypadku powinno być dobrze. Takimi upadkami lampy się już nie przejmuję...

Valdek_Tychy
09-06-2008, 07:15
a żona?, co z żoną???

puchbeary
09-06-2008, 07:44
a żona?, co z żoną???
:mrgreen:
Ot i wyszło jakie priorytety ma autor wątku. Odejdź kobieto, nie widzisz że lampa mi upadła :mrgreen:

Garnett
09-06-2008, 09:06
Ni zdjecia zonie pewnie nie zrobil bo zbieral lampe z podlogi a kobieta tak sie postarała

loopa
09-06-2008, 10:12
pio2w - po powrocie z pracy zajmę się testowaniem, dam znać w temacie. A Żona ma się dobrze :) Zdjęcie zrobiłem, ale już z innym nastrojem emocjonalnym... Cały czas mnie pociesza, że z lampą na pewno jest OK i mam się tak nie martwić. To moja pierwsza kraksa, wiec trzęsę gaciami ze strachu!
cinek85, Twój post pociesza jak woda na pustyni :-D

A teraz sprawa połamanego dyfuzora - nasadka rozpraszająca SW-10H - czy można ją dokupić? Może ktoś ma przypadkiem 2 i mógłby odsprzedać?

Znalazłem w sieci sklep z akcesoriami foto (Warszawa, 59zł), ale może macie inne propozycje?! Będę czekał do jutra, do 8:00, potem zamawiam. Z góry dziękuję Wam za pomoc :) Pozdrawiam, Maciej.

Foksik
11-06-2008, 11:25
Nie rzucałem jeszcze swoją Sabiną ale myślę, że jedynym elementem, który mógł przy takim upadku doznać uszkodzenia jest zoom lampy. Jeśli on działa, to reszta pewnie też.

ezin
11-06-2008, 13:27
zrób foty z różnymi ustawieniami lampy:

- Spróbuj na małej ogniskowej,
- Spróbuj gdzieś na 50mm,
- Spróbuj na 70mm,
- Spróbuj na niskim iso, krótkim czasie i dość dużej przysłonie tak aby musiała mocno dopalić,
- Spróbuj na ustawieniach takich aby lampa musiała tylko delikatnie dopalić,
- Spróbuj na TTL, M, AA i innych trybach.
- Spróbuj wyzwolić ją lampą wbudowaną w D80 [Commander Mode],

Po prostu się nią pobaw, jeśli wszystko działa to skończ się martwić i zacznij robić zdjęcia ;)

lucki
11-06-2008, 14:35
Rok temu moja spadła będąc w pokrowcu z wysokości 2 metrów na panele podłogowe, ukruszyło się to czerwone szkiełko od wspomagania autofocusa, do dzisiaj działa bez zarzutu. Nie tak łatwo zepsuć Sabinkę! A tak poza tematem to myślałem, że znam wszystkich fotografów ślubnych z Tarnowskich Gór..:) Skąd jesteś konkretnie?

loopa
12-06-2008, 08:01
Dziękuję wszystkim za pomoc i słowa otuchy :) Lucki: samo centrum TG. Ezin, zastosuję się do tego co napisałeś. Pozdrawiam.

loopa
13-06-2008, 09:21
No i w końcu sprawdziłem Sabinę :) Jest OK, działa jak powinna. Dzięki za wskazówki. Dzisiaj dotrze do mnie zamówiony w Krakowie dyfuzor (nasadka rozpraszająca SW-10H Nikon'a) i zestaw znów będzie kompletny :-D

Gerpi
08-07-2008, 12:23
To dość pancerne lampy mimo,że na takie nie wyglądają. Mnie też spadła kiedyś i to dwa razy tego samego dnia, w tym raz na beton i co ?? I nic :) NIe wytrzymał tylko stofen,a cała reszta bez uszczerbku.

m_cudny
08-07-2008, 14:34
Mi spadła ze statywu, miała zaledwie tydzień, za bardzo się spieszyłem. Działa do tej pory:)