Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Upadek SB800...

Domyślnie Upadek SB800...

... wstyd i hańba ale muszę się przyznać i zapytać Was o możliwe problemy.
    Moja żona zrobiła mi dziś niespodziankę i ubrana w barwach PL przywitała mnie po powrocie do domu przed meczem z reprezentacją Niemiec. Chciałem uwiecznić to niecodzienne widowisko, więc szybko złapałem za aparat i ... Przez niedopatrzenie minąłem się z saneczkami w body pozwalając Sabince na lot na podłogę
    Lapmpa upadła z wysokości 50-60cm na miękką wykładzinę podłogową. Połamał się mleczny dyfuzor nakładany na lampę (ten z podstawowego wyposażenia SB800). Lampa błyska. Ale jak sprawdzić, czy błyska jak powinna ? Błagam poradźcie coś sensownego. Mam sporo zdjęć w najbliższym czasie, a wolałbym uniknąć zakupu nowej lampy... Będe wdzięczny za Waszą pomoc, bo na razie, to nawet dzisiejszy wynik Kubicy mi nie pomaga... Pozdrawiam. Maciej.
    FSL Foto Studio Loopa - Lubię to co robię
    Nikon D80 | MB-D80 | N50 1.8 | N18-200VR | S70-300apoII | SB-800 | 4xSDhc4Gb | filtry | lowepro nova5 aw

Domyślnie Odp: Upadek SB800...

Zrób zdjęcie

fIlek, dzięki Lampa jak pisałem błyska, ale czy jest opcja technicznego sprawdzenia błysku? Coś w stylu podpięcia do skanera, jak w auto-warsztacie (tylko nie Serwis N. w Warszawie...)? Idę spać, jutro tu zajrzę...
    Nikon D80 | MB-D80 | N50 1.8 | N18-200VR | S70-300apoII | SB-800 | 4xSDhc4Gb | filtry | lowepro nova5 aw

sprawdź czy dzieła zum ,czy dzieła wspomaganie af , na niskim iso powiedzmy f 10 w pomieszczeniu czy ma moc zrób kilka zdjęć czy dzieła poprawnie ttl ( czy prawidłowo doświetla )

U mnie jedna sb800 trzyma się na taśmie klejącej... Upadło jej się z około 3m na beton... Trochę się obudowa rozjechała, ale poza tym, to większych strat nie ma :P Tak więc w Twoim przypadku powinno być dobrze. Takimi upadkami lampy się już nie przejmuję...

a żona?, co z żoną???
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

puchbeary
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    a żona?, co z żoną???

Ot i wyszło jakie priorytety ma autor wątku. Odejdź kobieto, nie widzisz że lampa mi upadła

Ni zdjecia zonie pewnie nie zrobil bo zbieral lampe z podlogi a kobieta tak sie postarała
    D70s + Grip + Nikkor 80-200/2,8 + Tamron 17-50/2,8 + Vivitar 100/3,5 Macro + Nikkor 50/1,8 + SB-800
    - Całośc skradziona 30/08/2008 w okolicach Płońska

pio2w - po powrocie z pracy zajmę się testowaniem, dam znać w temacie. A Żona ma się dobrze Zdjęcie zrobiłem, ale już z innym nastrojem emocjonalnym... Cały czas mnie pociesza, że z lampą na pewno jest OK i mam się tak nie martwić. To moja pierwsza kraksa, wiec trzęsę gaciami ze strachu!
    cinek85, Twój post pociesza jak woda na pustyni

A teraz sprawa połamanego dyfuzora - nasadka rozpraszająca SW-10H - czy można ją dokupić? Może ktoś ma przypadkiem 2 i mógłby odsprzedać?

Znalazłem w sieci sklep z akcesoriami foto (Warszawa, 59zł), ale może macie inne propozycje?! Będę czekał do jutra, do 8:00, potem zamawiam. Z góry dziękuję Wam za pomoc Pozdrawiam, Maciej.
    Ostatnio edytowane przez loopa ; 09-06-2008 o 10:19

Nie rzucałem jeszcze swoją Sabiną ale myślę, że jedynym elementem, który mógł przy takim upadku doznać uszkodzenia jest zoom lampy. Jeśli on działa, to reszta pewnie też.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów