PDA

Zobacz pełną wersję : NX Capture Batch process

romanescou
08-06-2008, 19:59
Wychowany na NC 4 nie umiem dać sobie rady z hurtowym wywoływaniem RAWów.
W NC4 robiłem to:
- "Open Multi Image Window"
obrabiałem dany plik korygującn przykładowo:
-Sharpering
-korekcja ekspozycji na -1,0
później
-Setting/Image Adjusmets/SaveAdjustments
zaznaczałem otwarte w Multi Image Window RAWy i LoadAdjustments

Powyższy proces pozwalał na grupowe nanoszenie zapisanych ustawień. Przyznaję, że nigdy nie korzystałem z Batch Process i to najprawdopodobniej zemściło się w NXie

Moje pytanie:
Jak podobny proces zrobić w NX? Probowałem zrobić następujący zapis ustawień: (Camera Setting) Sharpering na High+(Quickfix) Exposure Compensation np -1,0, Highlight Protection np na 80 to samo ze Shadow Protection na80

I tu zaczynają się schody. Próbowałem w róźny sposób wpakować to w inne pliki. W Batchu: SaveAdjustments później zaznaczalem foty które chciałem skorygować, następnie Paste Adjustments. Lub Run Batch Process, odszukiwałem plik SaveAdjustmets, zaznaczełem Source/Destination i OK.

Po zakończonym procesie otwieram plik i naniesione są tylko zmiany w Highlight Protection i Shadow Protection. Reszta czyli Exposure i Sharpering posiadają pierwotne parametry :cry:

Co robię źle?

Może jest inny patent na naniesienie zmian?

BugsBunny
09-06-2008, 10:18
korekcje z wzorcowego zdjęcia zapisujesz poleceniem "save settings" z menu batch, pamiętając o odznaczeniu "ptaszkiem" wszystkiego co chcesz skorygować, w oknie które się pojawi
zwróć uwagę gdzie się lokuje ten plik - program tworzy katalog "base adjustments" pod tym, który wskażesz jako docelowy dla zapisu

zapuszczając batcha wybierasz "apply settings" i "use settings file" a poleceniem "browse" znajdujesz plik z ustawieniami

w zakładce "manage settings" będziesz miał ten i wszystkie inne używane dotąd pakiety ustawień, jeśli ich nie skasowałeś

zapuszczasz batcha na cały katalog lub fotki z folderu zaznaczone ctrl+strzałka
można też tylko skopiować nastawy z obrobionego zdjęcia - copy settings, zaznaczyć fotki lub folder i użyć paste settings

tu jest sporo informacji o użyciu batcha w NX:
http://www.luminescentphoto.com/nxguide_folder/NX_Supplement1.pdf

a tu instrukcja NX
ftp://ftp.nikon-euro.com/Manuals/Z9xtEGgYK_/cnx_um_en_02.pdf

romanescou
09-06-2008, 17:13
korekcje z wzorcowego zdjęcia zapisujesz poleceniem "save settings" z menu batch, pamiętając o odznaczeniu "ptaszkiem" wszy..........................

Dzięki bardzo :)