Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Domyślnie NX Capture Batch process

Wychowany na NC 4 nie umiem dać sobie rady z hurtowym wywoływaniem RAWów.
    W NC4 robiłem to:
    - "Open Multi Image Window"
    obrabiałem dany plik korygującn przykładowo:
    -Sharpering
    -korekcja ekspozycji na -1,0
    później
    -Setting/Image Adjusmets/SaveAdjustments
    zaznaczałem otwarte w Multi Image Window RAWy i LoadAdjustments

Powyższy proces pozwalał na grupowe nanoszenie zapisanych ustawień. Przyznaję, że nigdy nie korzystałem z Batch Process i to najprawdopodobniej zemściło się w NXie

Moje pytanie:
    Jak podobny proces zrobić w NX? Probowałem zrobić następujący zapis ustawień: (Camera Setting) Sharpering na High+(Quickfix) Exposure Compensation np -1,0, Highlight Protection np na 80 to samo ze Shadow Protection na80

I tu zaczynają się schody. Próbowałem w róźny sposób wpakować to w inne pliki. W Batchu: SaveAdjustments później zaznaczalem foty które chciałem skorygować, następnie Paste Adjustments. Lub Run Batch Process, odszukiwałem plik SaveAdjustmets, zaznaczełem Source/Destination i OK.

Po zakończonym procesie otwieram plik i naniesione są tylko zmiany w Highlight Protection i Shadow Protection. Reszta czyli Exposure i Sharpering posiadają pierwotne parametry

Co robię źle?

Może jest inny patent na naniesienie zmian?
    Ostatnio edytowane przez romanescou ; 08-06-2008 o 20:17

Domyślnie Odp: NX Capture Batch process

korekcje z wzorcowego zdjęcia zapisujesz poleceniem "save settings" z menu batch, pamiętając o odznaczeniu "ptaszkiem" wszystkiego co chcesz skorygować, w oknie które się pojawi
    zwróć uwagę gdzie się lokuje ten plik - program tworzy katalog "base adjustments" pod tym, który wskażesz jako docelowy dla zapisu

zapuszczając batcha wybierasz "apply settings" i "use settings file" a poleceniem "browse" znajdujesz plik z ustawieniami

w zakładce "manage settings" będziesz miał ten i wszystkie inne używane dotąd pakiety ustawień, jeśli ich nie skasowałeś

zapuszczasz batcha na cały katalog lub fotki z folderu zaznaczone ctrl+strzałka
    można też tylko skopiować nastawy z obrobionego zdjęcia - copy settings, zaznaczyć fotki lub folder i użyć paste settings

tu jest sporo informacji o użyciu batcha w NX:
    http://www.luminescentphoto.com/nxgu...upplement1.pdf

a tu instrukcja NX
    ftp://ftp.nikon-euro.com/Manuals/Z9x...x_um_en_02.pdf
    Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 10-06-2008 o 20:07
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie Odp: NX Capture Batch process

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    korekcje z wzorcowego zdjęcia zapisujesz poleceniem "save settings" z menu batch, pamiętając o odznaczeniu "ptaszkiem" wszy..........................

Dzięki bardzo

Uprawnienia umieszczania postów