PDA

Zobacz pełną wersję : portret w ostrym sloncu

piotereks
08-06-2008, 13:15
Witam . poczytałem cos tam bylo, ale moze jeszcze raz ktos z szanownych forumowiczow pomoze, wyjasni nie tylko mnie.
ale po kolei. wybralem sie wczoraj z zona nad morze zrobilem pare portretow w sumie w ostrym sloncu poludniowym . Moznaby powiedziec tak w porownaniu do cyfry zegara.
Fotografujacy stoi na godzinie "6" slonce swiecie na "9", a fotografowany obiekt jest na godz. "12". Po powrocie do domu wyglada to tak ze twarz obiektu jest w polowie w sloncu w polowei w cieniu. Czy jest jakis sbosob aby to poprawnie wykonac juz w terenie?
powiem jeszcze jedno - sprobowalem jeszcze jedno z ujec doswietlicz wbudowana lampa, hm podczs robienia pomyslem ze to bzdurne aby dowietlac i tak dobrze oswietlony obiekt. Odziwo to zdjecie jest najlesze. Tak sobie zaczalem snuc wnioski:
1 - w ogole nie fotgrafowac w ostrym sloncu hm / czasami trzeba/
2 - zle stanalem w stosunku do slonca, lub zle postawilem obikt
3 - brak filtra polaryzacyjnego
4 - poprawa w PS swiatlo/ cien - moze cos pomoze
5- moze jakies lepsze ustawienia w aparacie / fotografowalem na "A" ale nic w ustawieniach nie zmienialem - Optimize image ustawione na normal, a moze blans bieli jakos zmienic z pozycji Normal na inna.
Moze ktos z Was mial podobny problem i jakos sobie z tym radzi?
A tak na marginesie sie zastanawim jak np. osoba ktora fotografuje plenery mlodym parom i jest zmuszona robic to w poteznym ostrym sloncu, radzi sobie z tym

jacek.gold
08-06-2008, 13:29
-kupić blende
-kupić lampe i doświetlać
-kupić akcesoria i zrobić blende
-nie robić w ostrym słonku

piotereks
08-06-2008, 14:10
-kupić blende
-kupić lampe i doświetlać
-kupić akcesoria i zrobić blende
-nie robić w ostrym słonku dzieki za porady, a jednak lampa - prawdziwe chociaz zadziwiajace/ duzo przede mna nauki/ z blenda to odpada. nie widzielm amatora biegajacego z blenda po plazy.

jordancity
08-06-2008, 19:32
Najłatwiej będzie rozjaśnić cienie na twarzy fleszem. Warto przekopać forum, internet i instrukcję obsługi i poczytać trochę o doświetlaniu lampą. W wielu sytuacjach pomoże Ci to zrobić dobre (poprawne technicznie) zdjęcie.
Pozdrawiam!

jordancity
08-06-2008, 19:53
zajrzyj tu:

http://foto.jasiu.pl/07.html

Jacek_Z
15-06-2008, 20:35
ustawić obiekt albo ze światłem, albo pod światło. Jeśli pod światło to musisz rozświetlic twarz - blenda albo lampa. Blenda lepsza - widac efekt, nie tak ostre światło. Lampa - wymaga małego doświdczenia - polecam tryb TTL BL FP.
jesli ustawisz modela ze światłem - to będziesz miał zmróżone oczy modela. Fizjologia.
PS - Przy blendzie niestety też występuje ten efekt, ale w mniejszym stopniu.

[quote=piotereks;740020] nie widzielm amatora biegajacego z blenda po plazy.
a widziałes jakie im wychodziły zdjęcia ? :wink:
Ja widziałem amatorów z blenadami. I z lampami też.