Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie portret w ostrym sloncu

Witam . poczytałem cos tam bylo, ale moze jeszcze raz ktos z szanownych forumowiczow pomoze, wyjasni nie tylko mnie.
    ale po kolei. wybralem sie wczoraj z zona nad morze zrobilem pare portretow w sumie w ostrym sloncu poludniowym . Moznaby powiedziec tak w porownaniu do cyfry zegara.
    Fotografujacy stoi na godzinie "6" slonce swiecie na "9", a fotografowany obiekt jest na godz. "12". Po powrocie do domu wyglada to tak ze twarz obiektu jest w polowie w sloncu w polowei w cieniu. Czy jest jakis sbosob aby to poprawnie wykonac juz w terenie?
    powiem jeszcze jedno - sprobowalem jeszcze jedno z ujec doswietlicz wbudowana lampa, hm podczs robienia pomyslem ze to bzdurne aby dowietlac i tak dobrze oswietlony obiekt. Odziwo to zdjecie jest najlesze. Tak sobie zaczalem snuc wnioski:
    1 - w ogole nie fotgrafowac w ostrym sloncu hm / czasami trzeba/
    2 - zle stanalem w stosunku do slonca, lub zle postawilem obikt
    3 - brak filtra polaryzacyjnego
    4 - poprawa w PS swiatlo/ cien - moze cos pomoze
    5- moze jakies lepsze ustawienia w aparacie / fotografowalem na "A" ale nic w ustawieniach nie zmienialem - Optimize image ustawione na normal, a moze blans bieli jakos zmienic z pozycji Normal na inna.
    Moze ktos z Was mial podobny problem i jakos sobie z tym radzi?
    A tak na marginesie sie zastanawim jak np. osoba ktora fotografuje plenery mlodym parom i jest zmuszona robic to w poteznym ostrym sloncu, radzi sobie z tym
    Ostatnio edytowane przez piotereks ; 08-06-2008 o 14:08
    Takie tam starocie

Domyślnie Odp: portret w ostrym sloncu

-kupić blende
    -kupić lampe i doświetlać
    -kupić akcesoria i zrobić blende
    -nie robić w ostrym słonku

Cytat Zamieszczone przez jacek.gold Zobacz posta
    -kupić blende
    -kupić lampe i doświetlać
    -kupić akcesoria i zrobić blende
    -nie robić w ostrym słonku
    dzieki za porady, a jednak lampa - prawdziwe chociaz zadziwiajace/ duzo przede mna nauki/ z blenda to odpada. nie widzielm amatora biegajacego z blenda po plazy.
    Takie tam starocie

Najłatwiej będzie rozjaśnić cienie na twarzy fleszem. Warto przekopać forum, internet i instrukcję obsługi i poczytać trochę o doświetlaniu lampą. W wielu sytuacjach pomoże Ci to zrobić dobre (poprawne technicznie) zdjęcie.
    Pozdrawiam!

[quote=piotereks;739972Tak sobie zaczalem snuc wnioski:
    1 - w ogole nie fotgrafowac w ostrym sloncu hm / czasami trzeba/
    2 - zle stanalem w stosunku do slonca, lub zle postawilem obikt
    [/quote]
    ustawić obiekt albo ze światłem, albo pod światło. Jeśli pod światło to musisz rozświetlic twarz - blenda albo lampa. Blenda lepsza - widac efekt, nie tak ostre światło. Lampa - wymaga małego doświdczenia - polecam tryb TTL BL FP.
    jesli ustawisz modela ze światłem - to będziesz miał zmróżone oczy modela. Fizjologia.
    PS - Przy blendzie niestety też występuje ten efekt, ale w mniejszym stopniu.

Cytat Zamieszczone przez piotereks Zobacz posta
    nie widzielm amatora biegajacego z blenda po plazy.
    a widziałes jakie im wychodziły zdjęcia ?
    Ja widziałem amatorów z blenadami. I z lampami też.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Uprawnienia umieszczania postów