Zobacz pełną wersję : D80 Uszkodzona Matryca ???
Kupiłem D80 i obiektyw 17-70 Sigma z motorem. Już w trzeci dzień zaczął dziwnie piszczec obiektyw(poczekam jeszcze z nim troszkę i zobaczę co będzie ). Ale nie o tym mowa. Mam plamy na fotografiach , najpierw myślałem że to zabrudzenia na obiektywie, ale po wyczyszczeniu go, na drógi dzień to samo. A wszystko dzieją sie w fotografi czarno-białej. Pomocy. gdzie mogę pokazac fotki???
Antonina
06-06-2008, 22:46
Tu http://nikon.org.pl/showthread.php?t=1358 masz jak wstawić zdjęcie a plamy to pewnie brudna matryca poszukaj pod hasłem ''czyszczenie matrycy''
Tu jest fotka http://img146.imageshack.us/my.php?image=dsc3481jz3.jpg
te czarne na niebie to brud na matrycy, sugestia Antoniny w tym przypadku jest nadal w mocy.
i po lewej stronie od słupka na wysokości ręki małego.
Antonina
06-06-2008, 23:35
Nie jest źle jak na tę przysłonę, ten obok ręki odpadnie na 100% po dmuchnięciu gruszką
Czy mogę czyścic matrycę sprężonym powietrzem? Widziałem jak koleś czyścił tak komputer osobisty, elegancko to zrobił.
Zbigniew
06-06-2008, 23:40
1) Na matrycy masz brudy, ale nie ujrzałbyś ich pewnie, gdybyś nie korzystał z przysłony f/22 (która jest naprawdę już duża, niepotrzebnie wręcz)
2) Jasne to bliki od słońca, bo robiłeś pod dzikim kątem w stosunku do niego.
3) Na drugi raz błyśnij w takiej sytuacji lampą - doświetlenie znacznie pomoże w zdjęciach pod światło.
Antonina
06-06-2008, 23:40
Czy mogę czyścic matrycę sprężonym powietrzem? Widziałem jak koleś czyścił tak komputer osobisty, elegancko to zrobił.
NIE!!!
Poszukaj na forum tematów na temat czyszczenia zanim zaczniesz czyścić.
Prosta czynność, ale trzeba uważać, bo za pierwszym razem ręce trochę latają i przerwy trzeba zrobić :)
P.S.
Oglądałem czyszczenie matrycy w wydaniu Amerykańskim, myślałem, że padnę ze śmiechu, tak się gościu zabierał, jakby miał niewiadomo co robić :) Całą walizkę sprzętu zakupił i w końcu po matrycy przejechał i skasował ją :P
fotojacek
07-06-2008, 23:17
Paproszki na matrycy
Kup gruche w aptece, najlepiej je "wysterylizować" z talku tak na wszelki wypadek.
Aparat dziurą do dołu i dmuchamy
kronos28
08-06-2008, 07:14
czyli problem rozwiązany - zamykam