Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Przed pracą
Wypatrzone dziś rano.
Zapraszam do komentowania;)Nie bijcie za kolor, ale ostatnio podoba mi się desaturyzacja:)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.2and2.net)
Pzdr.
Megazordon
04-06-2008, 13:09
hmm... ciekawe. Prosta forma, wyprane kolory. Podoba mi się. Fotka skojarzyła mi się od razu z muzyką Pink Floyd. Troszkę bym się tylko przyczepił do motorówki po prawej, co wypływa panu z... kieszeni.
Hmm, ja tu nic ciekawego dostrzec nie mogę... Cóż z tego, że wyprane kolory i prosty kadr?
Pierwsze co mi się nasuwa to poprostu to, że zdjęcie jest za ciemne.
Napisał Megazordon
hmm... ciekawe. Prosta forma, wyprane kolory. Podoba mi się. Fotka skojarzyła mi się od razu z muzyką Pink Floyd. Troszkę bym się tylko przyczepił do motorówki po prawej, co wypływa panu z... kieszeni.
Fajnie, że Ci się podoba.
Co do motorówki to masz rację, w tak prostym kadrze mogłem ją wystemplować.
Napisał Dobosch
Hmm, ja tu nic ciekawego dostrzec nie mogę... Cóż z tego, że wyprane kolory i prosty kadr?
Nie wiem czy pyt. skierowałeś do mnie, czy do kol. Megazordon, ale jeśli już piszesz, to mógłbyś( o ile można ) trochę bardziej konstruktywnie, a nie "bo nie".;)
Napisał kobyll
Pierwsze co mi się nasuwa to poprostu to, że zdjęcie jest za ciemne.
??Ja lubię ciemność:mrgreen:
Dziękuję za uwagi i pozdrawiam.
Może źle się wyraziłem - IMO zdjęcie jest niedoświetlone, możesz spojrzeć na histogram, ja nie patrzyłem bo jestem tego pewien...
Może źle się wyraziłem - IMO zdjęcie jest niedoświetlone, możesz spojrzeć na histogram, ja nie patrzyłem bo jestem tego pewien...
Orginalny Raw jest dobrze naświetlony, a to zdj. jest leciutko przyciemnione w dalszej obróbce, bo taki był mój zamiar.
O niedoświetleniu tu nie ma mowy, więc nie byłbym taki pewien.
Pzdr.
Nie wiem czy pyt. skierowałeś do mnie, czy do kol. Megazordon, ale jeśli już piszesz, to mógłbyś( o ile można ) trochę bardziej konstruktywnie, a nie "bo nie".;)
Chciałbym coś konstruktywnie, ale nie mogę bo nie odbieram tej foty. Pytanie oczywiście do Ciebie: co szczególnego jest w tej fotografii, że zdecydowałeś się ja umieścić na forum?
spokospoko
06-06-2008, 13:59
Cóż, zdjęcie jak zdjęcie - mały facet w garniturze, drugi bokiem z papierami, kawał bruku, płyty i morze. Brak mi elementów, które wywoływałyby jakiekolwiek emocje, jakiegoś przekazu, myśli przewodniej. Oglądajc - wzruszam ramionami. Czyli zgadzam się z Doboschem.
Chciałbym coś konstruktywnie, ale nie mogę bo nie odbieram tej foty.Pytanie oczywiście do Ciebie: co szczególnego jest w tej fotografii, że zdecydowałeś się ja umieścić na forum?
Wiesz, w pytania z serii: "co autor miał na myśli", to przestałem się dawno bawić.
A co chcesz wiedzieć "szczególnego" o zdjęciu z ulicy, którego nie "odbierasz"?Twój kolega-spokospoko, wypunktował "Cóż, zdjęcie jak zdjęcie - mały facet w garniturze, drugi bokiem z papierami, kawał bruku, płyty i morze."Amen.
Masz prostą formę nawiązującą do tytułu i jeśli tego nie "łapiesz" to jak chcesz być konstruktywny?
Oczywiści może Ci się nie podobać to zdj., ja go nie będę bronił "rękoma i nogami", ale trochę pomyśl nad zadawanymi pytaniami, bo takie jak w/w można postawić co drugiemu zdjęciu i raczej z tego nic nie wynika.
Pzdr.
Dordelus
17-10-2008, 13:15
Mnie zdjecie odpowiada... przekaz złapany, chociaż ten spokój zakłucany jest przez motorówkę oraz....kostkę brukową. Widziałbym to w kadrze bez niej. Ubicie w ten sposób kadru pomogłoby w odbiorze zdjęcia. Pomyś o jego docięciu.
Pozdrawiam
Mnie też się podoba. Lubię prostotę i minimalizm. Jestem zdania, że zdjęcie nie zawsze musi mieć głęboki przekaz i instrukcję obsługi. Wystarczy, że jest przyjemne w odbiorze i pobudza wyobraźnię. A tak odbieram tę fotografię.
Z uwag technicznych: pokusiłabym się o cięcie panoramiczne i pozbyła się kostki oraz delikatnie podniosła kontrast tak, aby światła zagrały i nieco uprzestrzeniły scenę.
Mnie zdjecie odpowiada... przekaz złapany, chociaż ten spokój zakłucany jest przez motorówkę oraz....kostkę brukową. Widziałbym to w kadrze bez niej. Ubicie w ten sposób kadru pomogłoby w odbiorze zdjęcia. Pomyś o jego docięciu.
Pozdrawiam
Mnie też się podoba. Lubię prostotę i minimalizm. Jestem zdania, że zdjęcie nie zawsze musi mieć głęboki przekaz i instrukcję obsługi. Wystarczy, że jest przyjemne w odbiorze i pobudza wyobraźnię. A tak odbieram tę fotografię.
Z uwag technicznych: pokusiłabym się o cięcie panoramiczne i pozbyła się kostki oraz delikatnie podniosła kontrast tak, aby światła zagrały i nieco uprzestrzeniły scenę.
Dziękuję za cenne wskazówki dotyczące technikaliów.Ech, wtedy przegapiłem tę motorówkę, ale w szufladzie jest już poprawiona wersja;).Co do kolorków i kontrastów zostanę przy swojej wizji.Uparcie:).
Pzdr.
:D fotka się do końca nie ukazała a już w głowie Pink Floyd się kołatał :D