PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Przed pracą

msz1977
04-06-2008, 11:34
Wypatrzone dziś rano.
Zapraszam do komentowania;)Nie bijcie za kolor, ale ostatnio podoba mi się desaturyzacja:)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.2and2.net)

Pzdr.

Megazordon
04-06-2008, 13:09
hmm... ciekawe. Prosta forma, wyprane kolory. Podoba mi się. Fotka skojarzyła mi się od razu z muzyką Pink Floyd. Troszkę bym się tylko przyczepił do motorówki po prawej, co wypływa panu z... kieszeni.

dobosch
04-06-2008, 14:45
Hmm, ja tu nic ciekawego dostrzec nie mogę... Cóż z tego, że wyprane kolory i prosty kadr?

kobyll
04-06-2008, 15:50
Pierwsze co mi się nasuwa to poprostu to, że zdjęcie jest za ciemne.

msz1977
04-06-2008, 21:52
Napisał Megazordon
hmm... ciekawe. Prosta forma, wyprane kolory. Podoba mi się. Fotka skojarzyła mi się od razu z muzyką Pink Floyd. Troszkę bym się tylko przyczepił do motorówki po prawej, co wypływa panu z... kieszeni.

Fajnie, że Ci się podoba.
Co do motorówki to masz rację, w tak prostym kadrze mogłem ją wystemplować.

Napisał Dobosch
Hmm, ja tu nic ciekawego dostrzec nie mogę... Cóż z tego, że wyprane kolory i prosty kadr?

Nie wiem czy pyt. skierowałeś do mnie, czy do kol. Megazordon, ale jeśli już piszesz, to mógłbyś( o ile można ) trochę bardziej konstruktywnie, a nie "bo nie".;)

Napisał kobyll
Pierwsze co mi się nasuwa to poprostu to, że zdjęcie jest za ciemne.

??Ja lubię ciemność:mrgreen:

Dziękuję za uwagi i pozdrawiam.

kobyll
04-06-2008, 23:44
Może źle się wyraziłem - IMO zdjęcie jest niedoświetlone, możesz spojrzeć na histogram, ja nie patrzyłem bo jestem tego pewien...

msz1977
05-06-2008, 11:42
Może źle się wyraziłem - IMO zdjęcie jest niedoświetlone, możesz spojrzeć na histogram, ja nie patrzyłem bo jestem tego pewien...

Orginalny Raw jest dobrze naświetlony, a to zdj. jest leciutko przyciemnione w dalszej obróbce, bo taki był mój zamiar.
O niedoświetleniu tu nie ma mowy, więc nie byłbym taki pewien.
Pzdr.

dobosch
06-06-2008, 12:16
Nie wiem czy pyt. skierowałeś do mnie, czy do kol. Megazordon, ale jeśli już piszesz, to mógłbyś( o ile można ) trochę bardziej konstruktywnie, a nie "bo nie".;)

Chciałbym coś konstruktywnie, ale nie mogę bo nie odbieram tej foty. Pytanie oczywiście do Ciebie: co szczególnego jest w tej fotografii, że zdecydowałeś się ja umieścić na forum?

spokospoko
06-06-2008, 13:59
Cóż, zdjęcie jak zdjęcie - mały facet w garniturze, drugi bokiem z papierami, kawał bruku, płyty i morze. Brak mi elementów, które wywoływałyby jakiekolwiek emocje, jakiegoś przekazu, myśli przewodniej. Oglądajc - wzruszam ramionami. Czyli zgadzam się z Doboschem.

msz1977
06-06-2008, 16:50
Chciałbym coś konstruktywnie, ale nie mogę bo nie odbieram tej foty.Pytanie oczywiście do Ciebie: co szczególnego jest w tej fotografii, że zdecydowałeś się ja umieścić na forum?

Wiesz, w pytania z serii: "co autor miał na myśli", to przestałem się dawno bawić.
A co chcesz wiedzieć "szczególnego" o zdjęciu z ulicy, którego nie "odbierasz"?Twój kolega-spokospoko, wypunktował "Cóż, zdjęcie jak zdjęcie - mały facet w garniturze, drugi bokiem z papierami, kawał bruku, płyty i morze."Amen.
Masz prostą formę nawiązującą do tytułu i jeśli tego nie "łapiesz" to jak chcesz być konstruktywny?
Oczywiści może Ci się nie podobać to zdj., ja go nie będę bronił "rękoma i nogami", ale trochę pomyśl nad zadawanymi pytaniami, bo takie jak w/w można postawić co drugiemu zdjęciu i raczej z tego nic nie wynika.

Pzdr.

Dordelus
17-10-2008, 13:15
Mnie zdjecie odpowiada... przekaz złapany, chociaż ten spokój zakłucany jest przez motorówkę oraz....kostkę brukową. Widziałbym to w kadrze bez niej. Ubicie w ten sposób kadru pomogłoby w odbiorze zdjęcia. Pomyś o jego docięciu.

Pozdrawiam

abre
18-10-2008, 13:30
Mnie też się podoba. Lubię prostotę i minimalizm. Jestem zdania, że zdjęcie nie zawsze musi mieć głęboki przekaz i instrukcję obsługi. Wystarczy, że jest przyjemne w odbiorze i pobudza wyobraźnię. A tak odbieram tę fotografię.

Z uwag technicznych: pokusiłabym się o cięcie panoramiczne i pozbyła się kostki oraz delikatnie podniosła kontrast tak, aby światła zagrały i nieco uprzestrzeniły scenę.

msz1977
18-10-2008, 18:20
Mnie zdjecie odpowiada... przekaz złapany, chociaż ten spokój zakłucany jest przez motorówkę oraz....kostkę brukową. Widziałbym to w kadrze bez niej. Ubicie w ten sposób kadru pomogłoby w odbiorze zdjęcia. Pomyś o jego docięciu.

Pozdrawiam

Mnie też się podoba. Lubię prostotę i minimalizm. Jestem zdania, że zdjęcie nie zawsze musi mieć głęboki przekaz i instrukcję obsługi. Wystarczy, że jest przyjemne w odbiorze i pobudza wyobraźnię. A tak odbieram tę fotografię.

Z uwag technicznych: pokusiłabym się o cięcie panoramiczne i pozbyła się kostki oraz delikatnie podniosła kontrast tak, aby światła zagrały i nieco uprzestrzeniły scenę.

Dziękuję za cenne wskazówki dotyczące technikaliów.Ech, wtedy przegapiłem tę motorówkę, ale w szufladzie jest już poprawiona wersja;).Co do kolorków i kontrastów zostanę przy swojej wizji.Uparcie:).
Pzdr.

chezzi
18-10-2008, 22:52
b.fajne

stock
21-10-2008, 13:51

:D fotka się do końca nie ukazała a już w głowie Pink Floyd się kołatał :D