PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] spod latarni...

MikeP
03-06-2008, 23:00
Witam,

to pierwsze moje proby zdjec noca. Spotkalismy sie pod czerwona latarnia...

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img65.imageshack.us/img65/2987/kasiaul1480oy3.jpg)

2.

źródło (http://img65.imageshack.us/img65/8025/kasiaul2480tf4.jpg)
3.

źródło (http://img227.imageshack.us/img227/876/kasiaul3800da9.jpg)
4.

źródło (http://img227.imageshack.us/img227/6065/kasiaul4800ox6.jpg)

vasco5
03-06-2008, 23:06
ładne.... nawet bardzo ładne :)

i nie wiem, które lepsze... ale chyba 1ka... :)

cinek85
04-06-2008, 00:39
jedyyyyynkaa :)
Zdjęcia bardzo ciekawe.

zaneri
04-06-2008, 08:18
czym świeciłeś? trochę za mocne światło na sylwetkę i te oczy z błyskiem.

pX
04-06-2008, 09:24
Jedynka bardziej tylko te cięcie na wysokości łokcia zupełnie mi nie pasuje.

Borowa
04-06-2008, 13:13
A ja nie podzielam opini kolegów wyżej
Z Twojej strony kojarzę dużo lepsze zdjęcia niz te wyżej,
Tu wydaje mi się że są cyknięte od tak - ani specjalne tło (które bardzo często w swoich zdjęciach super wykorzystuesz), za duża różnica światła tło-modelka, ani ubior, ani dodatki ani też sama modelka nie są podkreślone razem czy osobno - wg mnie kiepska jak na ciebie sesja

Paweł

MikeP
04-06-2008, 18:35
Dzieki za wskazowki. To pierwsze moje zdjecia nocne. Doswiadczenia wiec nie mialem jaiegos duzego. Uzywalismy jednej lampy z parasolka. Co do tla chcialem wykorzystac pustawa ulica ze swiatlami, ktore bylyby tlem dla modelki. Czy swiatlo jest za mocne? Nie wiem, ale dodatkowo specjalnie wyeksponowalem ja z tego tla wiec chyba nawet efekt osiagnalem skoro ktos to zauwazyl :) Dzieki za komentarze. Moze wrzuce cos jeszcze z tej sesji.

Pozdrawiam

Michal

MikeP
04-06-2008, 22:25
dolozylem nowe dwa. Zachecam do dyskusji

zaneri
05-06-2008, 07:23
:)
2 i 3 zdecydowanie lepsze. Popracowałabym nad mimiką modelki (bardziej wyzywająca w spojrzeniu) a propos tematu ;)

pozdrawiam
Irena

Vooda
05-06-2008, 09:46
na jedynce dziewcze wypadlo najlepiej ( mimika i zdecydowanie ). Ze strony technicznej - jesli klimat taki nocny to chyba zbyt dobrze Ją widac... moze warto byloby troszke Panią w cieniu ukryc... ciezko powiedziec.

Trzecie zdjęcie wg mnie jest nieudane ze wzgledu na wyraz twarzy - nic a nic nieprzypomina mi to zalotnego spojzenia pasujacego do pozy.

Na wszystkich poza jedynka zbyt malo widoczne jest tlo... nie chodzi o bokeh tylko o naswietlenie tla.

Jedynka fajna , reszta z mojego punktu na nie.

Nie lubie gdy ktos porownuje moje zdjecia do moich poprzednich, ale cos w tym jest - tu zdecydowanie widac, że potrafisz przyfocic duzo lepiej, tlumaczy ten fakt jedynie to ,ze jest to Twoj pierwszy raz w ciemnosciach.

Dziewczyna bardzo ladna i koniecznie trzeba zaciągnac Ją w piekniejszy klimat niz latarnie - wg mnie raczej urodą pasuje do slicznych portretow w kwiatach, na plazy itd... niz do ostrych zagrywek pod latarnią.

Pozdrawiam i czekam na więcej.
Andrzej

tak teraz patrze ze jeszcze 4 jest dobra...

Vodafone
05-06-2008, 23:44
Takie sobie... szału nie robią ;-) Tytuł,sceneria w ogóle nie pasuje do dziewczyny... myślę że dziewczyna i fotograf nie mieli za bardzo pojęcia jak to pokazać :-( Według mnie nie przygotowałeś sie do tego... trzeba było pojechać sobie gdzieś gdzie tego typu panie pracują na ulicy i zobaczyć jak one się zachowują np: gdy pojawia się klient... ;-) Zeby zrobić cos fajnego to czasem trzeba zobaczyć jak to wygląda w realnym świecie bo potem wychodzą właśnie takie rzeczy...

ekonet
05-06-2008, 23:47
Chłopie - ale (moim zdaniem) należy to traktować jako lekki pastisz. A Tyś wysnuł taką prostą analogię...

Vodafone
05-06-2008, 23:53
Chłopie - ale (moim zdaniem) należy to traktować jako lekki pastisz. A Tyś wysnuł taką prostą analogię...

Pastisz jest zbliżony do parodi, lecz nie zmierza jednak do karykaturowania czy wyjaskrawiania cech pierwowzoru, ale do uwyraźnienia jego rysów charakterystycznych.

Więc pytam... co tu jest charakterystycznego ??? Według mnie nic...

ekonet
05-06-2008, 23:59
Więc pytam... co tu jest charakterystycznego ??? Według mnie nic...
No to skąd skojarzenie z paniami lekkich obyczajów? Jakoś ja nie mam takich skojarzeń i sterylność tych zdjęć mnie w tym myśleniu utwierdza.

Vodafone
06-06-2008, 00:01
No to skąd skojarzenie z paniami lekkich obyczajów? Jakoś ja nie mam takich skojarzeń i sterylność tych zdjęć mnie w tym myśleniu utwierdza.

Ciekawe... ;-) szczególnie ciekawą jest ta owa sterylność ;-) Najpierw napisałeś,że odbierasz to jako pastisz Pani lekkich obyczajów a potem,że w ogóle nie masz takich skojarzeń ;-) Więc gdzie tu konsekwencja ??? ;-)

ekonet
06-06-2008, 00:16
Pod latarnią można również czegoś szukać, i to długo - jako, że tam najciemniej. Nie napisałem, że odbieram to jako pastisz, ale że należy tak odbierać (moim zdaniem i jeśli się ktoś tak upiera), a to nie to samo. Ujrzawszy wpierw tytuł spojrzałem na zdjęcia dosłownie, wolny od obciążeń podtekstem jakimkolwiek. I ujrzałem czyste obrazki, elegancko zaświecone, z modelką ustawioną na suchym i czystym bruku, nieskazitelnie ubraną i bez żadnej skazy na ciele i fryzurze - stąd wspomniana sterylność. Zaś przywołana przez Ciebie tematyka z niczym czystym się nie kojarzy, przynajmniej mi, acz przyznaję, że znawca ze mnie żaden i zawczasu przed koneserami gatunku uchylam kapelusza ;)

Vodafone
06-06-2008, 00:34
Pod latarnią można również czegoś szukać, i to długo - jako, że tam najciemniej.

ROTFL :mrgreen:;-)

Nie napisałem, że odbieram to jako pastisz, ale że należy tak odbierać (moim zdaniem i jeśli się ktoś tak upiera), a to nie to samo. Ujrzawszy wpierw tytuł spojrzałem na zdjęcia dosłownie, wolny od obciążeń podtekstem jakimkolwiek.

Gubisz się w zeznaniach ;-) zmieniasz znaczenie słów ;-)

I ujrzałem czyste obrazki, elegancko zaświecone, z modelką ustawioną na suchym i czystym bruku, nieskazitelnie ubraną i bez żadnej skazy na ciele i fryzurze - stąd wspomniana sterylność. ,

Nie zaczyna sie zdania od "i" ;-) nasz strażnik poprawnej pisowni właśnie się wyłożył ;-)

Zaś przywołane przez Ciebie tematyka z niczym czystym się nie kojarzy, przynajmniej mi,

Kolejny słuchacz Radia Maryja ;-)

acz przyznaję, że znawca ze mnie żaden i zawczasu przed koneserami gatunku uchylam kapelusza ;)

To nie chodzi o bycie znawcą ... po prostu albo coś robimy porządnie,albo nie...

ekonet
06-06-2008, 00:41
To nie chodzi o bycie znawcą ... po prostu albo coś robimy porządnie,albo nie...
Mówiąc o znawcach nie miałem na myśli fotografii - bardziej chodziło o tematykę "czerwonych latarni" - tu bez walki oddaję Koledze prymat - i czekam na więcej szczegółów w temacie "albo coś robimy porządnie, albo nie".

Przy okazji - po przecinku ZAWSZE stawiamy spację. Wlazłeś pod kosiarkę polonistyczną, a ostrzegałem...

- Czym się różni słoń od radia?
- Słoń ma trąbę, a radio ma ryja.

Vodafone
06-06-2008, 00:49
Mówiąc o znawcach nie miałem na myśli fotografii - bardziej chodziło o tematykę "czerwonych latarni" - tu bez walki oddaję Koledze prymat - i czekam na więcej szczegółów w temacie "albo coś robimy porządnie, albo nie".

Tematyka to miedzy innymi klimat którego tutaj niestety nie ma ;-)

Przy okazji - po przecinku ZAWSZE stawiamy spację. Wlazłeś pod kosiarkę polonistyczną, a ostrzegałem...

No wiesz... myślałem,że znajdziesz coś bardziej wyszukanego ale cóż... tonący brzytwy sie chwyta, ;-)

Nawet wielkim tego świata zdarza sie popełniać błędy i to tak banalne jak ten że nie rozpoczyna sie zdania od "i" dlatego nie przejmuj się ;-) czasem tak bywa... ;-)

Pozdrawiam ;-)

ekonet
06-06-2008, 01:23
"Wielkich" znam tylko ze słyszenia. Skoro zaś zarzuca mi się "moherowość" i "radiomaryjność", to sięgnę po coś adekwatnego: http://pl.wikisource.org/wiki/Biblia_Gda%C5%84ska/Ksi%C4%99ga_Rodzaju_1 - przebijesz to? Mam na myśli, oczywiście, domniemany zakaz rozpoczynania zdania od "I". I bardzo proszę o podanie konkretnej reguły, która by zabraniała rozpoczynania zdania od "I".
I na tym koniec śmiecenia w tym wątku - jutro poproszę moderatora o czystkę, gdy już wszyscy zdążą się pośmiać (no - z tego powodu to pojutrze lub później) z tego, iż rozpoczynam zdanie od "I".

MikeP
06-06-2008, 08:43
No i co ja mam wam powiedziec? Ze nie chcialem zrobic zdjecia w stylu dziwka pod latarnia? Naprawde. Owszem, chcialem zeby bylo seksi, ale nie w tym kierunku...

W kazdym razie dzieki za komentarze :)

MikeP
06-06-2008, 08:45
poza tym tytuly to ja sobie rzucam ot tak. Jestem zdania, ze tytul nigdy nie jest czescia zdjecia. Moim zdaniem ma zachecac do wejscia do tego watku - jak sie okazuje troche pomoglo.

Pozdrawiam

Ryan
06-06-2008, 08:55
Bardzo fajne fotki :)

Vodafone
06-06-2008, 09:34
"Wielkich" znam tylko ze słyszenia. Skoro zaś zarzuca mi się "moherowość" i "radiomaryjność", to sięgnę po coś adekwatnego: http://pl.wikisource.org/wiki/Biblia_Gda%C5%84ska/Ksi%C4%99ga_Rodzaju_1 - przebijesz to? Mam na myśli, oczywiście, domniemany zakaz rozpoczynania zdania od "I". I bardzo proszę o podanie konkretnej reguły, która by zabraniała rozpoczynania zdania od "I".

ROTFL ;-) To jest tłumaczenie (przekład na język polski) Biblii ;-) czyli nie możesz wymagać aby było napisane poprawnie :mrgreen: Tłumaczenie jest zrobione tak aby było najbardziej zbliżone do oryginału ponieważ jest to pismo nacechowane stylistycznie ( tak to się fachowo nazywa );-)

I bardzo proszę o podanie konkretnej reguły, która by zabraniała rozpoczynania zdania od "I"

Cóż... widzę iż zamiast chodzić na lekcje języka polskiego do szkoły podstawowej wolałeś chodzić na wagary ;-)

I na tym koniec śmiecenia w tym wątku - jutro poproszę moderatora o czystkę, gdy już wszyscy zdążą się pośmiać (no - z tego powodu to pojutrze lub później) z tego, iż rozpoczynam zdanie od "I".

Dlaczego ? zostaw... ;-)

poza tym tytuly to ja sobie rzucam ot tak. Jestem zdania, ze tytul nigdy nie jest czescia zdjecia. Moim zdaniem ma zachecac do wejscia do tego watku - jak sie okazuje troche pomoglo.

Dobre... ;-)

MikeP
06-06-2008, 10:21
Vodafone: Czemu dobre? Nienawidze oceniania zdjec na podstawie tytulu. Zachwycamy sie zdjeciami wielkich fotografikow a 99,9999% z nas nie zna ich tytulow, bo i po co? Mieczaki za to wystawia gniota, dobuduja historie, doloza drugie dno i czekaja na achy i ochy. Tytul w fotografii jest zbedny.

Pozdrawiam

MikeP
06-06-2008, 10:27
I prosze Was z laski swojej darujcie sobie te wytyki dotyczace ortografii, bo kazdy z Was wali takie same byki. Gwoli wyjasnienia: mozna rozpoczynac zdania od "i" np. I co z tego, ze rozpoczalem to zdanie w ten sposob? Z kolei przed iz, aby itp. stawiamy przecinek. Takze dyskusja na temat niuansow ortograficznych dwojga ludzi ktorzy nie do konca wiedza, o co biega jest troche czcza. Sory, musialem to napisac, zeby nie zrobil mi sie z watku odcinek prof. Miodka.

Pozdrawiam

ekonet
06-06-2008, 10:28
Cóż... widzę iż zamiast chodzić na lekcje języka polskiego do szkoły podstawowej wolałeś chodzić na wagary ;-)
Tak. Wygrałeś. Zdemaskowałeś nieuka-ignoranta. Zadowolony? Będę się teraz w milczeniu wzorował na Twojej niedościgłej pisowni.

MikeP
06-06-2008, 10:30
No prosilem przeciez... Jak dzieci ;/

Vodafone
06-06-2008, 12:14
Vodafone: Czemu dobre? Nienawidze oceniania zdjec na podstawie tytulu. Zachwycamy sie zdjeciami wielkich fotografikow a 99,9999% z nas nie zna ich tytulow, bo i po co? Mieczaki za to wystawia gniota, dobuduja historie, doloza drugie dno i czekaja na achy i ochy. Tytul w fotografii jest zbedny.

Pozdrawiam

W słowie dobre nie było podtekstu... po prostu z tego co napisałeś:

wywnioskowałem,że potrafisz przyciągnąć widza po przez "chwyt reklamowy" :mrgreen: Ja się dałem nabrać i powiem szczerze byłem bardzo ciekaw jak wyszło... może dlatego,że spodziewałem się czegoś naprawde dobrego,bo wiem ze potrafisz !

Tak. Wygrałeś. Zdemaskowałeś nieuka-ignoranta. Zadowolony? Będę się teraz w milczeniu wzorował na Twojej niedościgłej pisowni.

Raczej nie polecam wzorować się na mojej pisowni... ponieważ nie przywiązuje do niej wagi ;-) Chodziło tylko o to aby pokazać,że ten,który tak bardzo przywiązuje wagę do tego zagadnienia wykłada się na podstawie ;-) Szkoda tylko,że nie potrafisz przyjąć porażki z pokorą :-]

zaneri
06-06-2008, 12:32
Michał, cyknij chłopakom fotoreportaż z "nocnego zycia ulicy", będą ustatysfakcjonowani :)

pozdrawiam
Irena

MikeP
06-06-2008, 12:44
Heheh szczerze mowiac to nie wiem nawet gdzie w Krakowie mozna to zrobic. Tzn wiem, ale tam, gdzie wiem to te kobiety sa okropnymi pasztetami - strach temu robic zdjecia :), a ja na dodatek nie porozumiewam sie po rosyjsku/ukrainsku.

Vodafone
06-06-2008, 12:44
Michał, cyknij chłopakom fotoreportaż z "nocnego zycia ulicy", będą ustatysfakcjonowani :)

pozdrawiam
Irena

Mylisz pojęcia.... poniosło Cię ;-)

zaneri
06-06-2008, 12:59
Masz na myśli pojęcia: rzeczywistość i mistyfikacja, czy też może fotomodeling i fotoreportaż? ;)

I kogo tu poniosło?

zaneri
06-06-2008, 13:10
Heheh szczerze mowiac to nie wiem nawet gdzie w Krakowie mozna to zrobic. Tzn wiem, ale tam, gdzie wiem to te kobiety sa okropnymi pasztetami - strach temu robic zdjecia :), a ja na dodatek nie porozumiewam sie po rosyjsku/ukrainsku.

:)
Ale za to jak realnie by było!

to testy były?

MikeP
06-06-2008, 13:53
Testy kogo? Modelki?

Vodafone
06-06-2008, 14:24
Masz na myśli pojęcia: rzeczywistość i mistyfikacja, czy też może fotomodeling i fotoreportaż? ;)

No prosze Cię... widzę,że dalsza rozmowa nie ma sensu ;-)