Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem przy zapisie NEFA do JPEG.

BobbyX
01-06-2008, 19:20
Witam!
Pierwszy post na forum. :D
Otóż mam problem. Zdjęcia robie tylko w RAWIE (NEF), a potem wrzucam je do Photoshopa, poprawiam jak chcę i zapisuje do JPEG. Zauważyłem, że po zapisaniu do JPEG zdjęcia tracą bardzo dużo. Na przykład piękne niebieskie niebo wyblakło... Rozumiem, że to normalne, w końcu kompresja. Mam więc pytanko w jakim formacie zapisywać zdjęcia po obróbce w PS aby nic nie traciły? I jeszcze jak potem je wysyłać do labu, gdy można tylko JPEG?? Bo w JPEG tracą za dużo szczegółów, przejść i kolorów.
Pozdrawiam!

EDIT:
Już sobie z tym poradziłem. Gdy otworzyłem pliki w Lightroomie to nawet JPEGi są tak kolorowe i kontrastowe, że szczęka opada :D.

ulv
01-06-2008, 19:44
Stawiam na to, że masz w Psuju ustawioną przestrzeń kolorów Adobe :-) co owocuje wypranymi kolorkami w "niedorozwiniętych" programach...

Pozdrawiam
Ulv

BobbyX
01-06-2008, 19:49
Stawiam na to, że masz w Psuju ustawioną przestrzeń kolorów Adobe :-) co owocuje wypranymi kolorkami w "niedorozwiniętych" programach...

Pozdrawiam
Ulv

Tak, dokładnie. W aparacie też AdobeRGB. Ligtroom pomaga w oglądaniu i zdjęcia są dokładnie takie same jak w PSie po obróbce. Tylko jeszcze co zrobić, aby kolorki z fotolabu zgadzały się z tym co ja widzę na ekranie? ;p Bo tak to na nic moja praca, jak potem wszytko leci jak chce, że granatowy jest niebieski, albo jakiś jeszcze inny.

markB
02-06-2008, 22:20
1. Większość fotolabów pracuje w przestrzeni sRGB, więc nie ma sensu oddawać w AdobeRGB.
2. Żeby kolorki się zgadzały trzeba skalibrować monitor, a od labu dostać jego profil kolorów (profil ICC).

stig
05-06-2008, 11:13
Na przykład piękne niebieskie niebo wyblakło... Rozumiem, że to normalne, w końcu kompresja. ?? Co ma kompresja do kolorow? Kompresja usrednia pewne obszary zdjecia, zeby lepiej opisac je w pliku mniejsza iloscia danych, ale na pewno nie wplywa na kolory w taki sposob, zeby na jednym zdjeciu widziec piekne, niebieskie niebo, a na drugim "wyprane".

Mam więc pytanko w jakim formacie zapisywać zdjęcia po obróbce w PS aby nic nie traciły? I jeszcze jak potem je wysyłać do labu, gdy można tylko JPEG?? Bo w JPEG tracą za dużo szczegółów, przejść i kolorów.Ale bzdury opowiadasz. Po prostu slabiej kompresuj, skoro traca szczegoly. Na cholere masz suwak do sily kompresji?