Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Problem przy zapisie NEFA do JPEG.

Witam!
    Pierwszy post na forum.
    Otóż mam problem. Zdjęcia robie tylko w RAWIE (NEF), a potem wrzucam je do Photoshopa, poprawiam jak chcę i zapisuje do JPEG. Zauważyłem, że po zapisaniu do JPEG zdjęcia tracą bardzo dużo. Na przykład piękne niebieskie niebo wyblakło... Rozumiem, że to normalne, w końcu kompresja. Mam więc pytanko w jakim formacie zapisywać zdjęcia po obróbce w PS aby nic nie traciły? I jeszcze jak potem je wysyłać do labu, gdy można tylko JPEG?? Bo w JPEG tracą za dużo szczegółów, przejść i kolorów.
    Pozdrawiam!

EDIT:
    Już sobie z tym poradziłem. Gdy otworzyłem pliki w Lightroomie to nawet JPEGi są tak kolorowe i kontrastowe, że szczęka opada .
    Ostatnio edytowane przez BobbyX ; 01-06-2008 o 19:38

Domyślnie Odp: Problem przy zapisie NEFA do JPEG.

Stawiam na to, że masz w Psuju ustawioną przestrzeń kolorów Adobe co owocuje wypranymi kolorkami w "niedorozwiniętych" programach...

Pozdrawiam
    Ulv
    www.stegierski.com -- fujica gs645 pro/nikon d7000, d200/fuji x-e1/voigtländer bessa/artiflex 45

Cytat Zamieszczone przez ulv Zobacz posta
    Stawiam na to, że masz w Psuju ustawioną przestrzeń kolorów Adobe co owocuje wypranymi kolorkami w "niedorozwiniętych" programach...

Pozdrawiam
    Ulv
    Tak, dokładnie. W aparacie też AdobeRGB. Ligtroom pomaga w oglądaniu i zdjęcia są dokładnie takie same jak w PSie po obróbce. Tylko jeszcze co zrobić, aby kolorki z fotolabu zgadzały się z tym co ja widzę na ekranie? ;p Bo tak to na nic moja praca, jak potem wszytko leci jak chce, że granatowy jest niebieski, albo jakiś jeszcze inny.

1. Większość fotolabów pracuje w przestrzeni sRGB, więc nie ma sensu oddawać w AdobeRGB.
    2. Żeby kolorki się zgadzały trzeba skalibrować monitor, a od labu dostać jego profil kolorów (profil ICC).
    Ostatnio edytowane przez markB ; 02-06-2008 o 22:23

Cytat Zamieszczone przez BobbyX Zobacz posta
    Na przykład piękne niebieskie niebo wyblakło... Rozumiem, że to normalne, w końcu kompresja.
    ?? Co ma kompresja do kolorow? Kompresja usrednia pewne obszary zdjecia, zeby lepiej opisac je w pliku mniejsza iloscia danych, ale na pewno nie wplywa na kolory w taki sposob, zeby na jednym zdjeciu widziec piekne, niebieskie niebo, a na drugim "wyprane".

Cytat Zamieszczone przez BobbyX Zobacz posta
    Mam więc pytanko w jakim formacie zapisywać zdjęcia po obróbce w PS aby nic nie traciły? I jeszcze jak potem je wysyłać do labu, gdy można tylko JPEG?? Bo w JPEG tracą za dużo szczegółów, przejść i kolorów.
    Ale bzdury opowiadasz. Po prostu slabiej kompresuj, skoro traca szczegoly. Na cholere masz suwak do sily kompresji?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Uprawnienia umieszczania postów