Zobacz pełną wersję : D300 czy kompakt?
FalconPL
31-05-2008, 22:43
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.rybnet.pl/~falcon/photos/net/d300_vs_g7.jpg)
D300 i G7, jpgi prosto z puszki, zmniejszone bicubic w PSP. G7 cropnięty do 2x3.
Zadnie dla kolegów: D300 na dole czy na górze? :)
1: kompakt
2: kompakt
niemożliwe aby D300 robił takie słabe zdjęcia.... no chyba, że używasz jakiś słoików po musztardzie :-)
skoro nie widać róznicy.... :)
skoro nie widać róznicy.... :)Hmmm... :???:
Na dwójce takie megaabberacje że nie uwierzę że to D300.
hotsauce
31-05-2008, 23:22
Moze porownamy 100% ? :D
Po trawie widac ze cos bylo wyostrzane...
FalconPL
31-05-2008, 23:30
no nie... wiadomo że na 100% za szybko by wyszło... zmniejszyłem do 1024, bo jak coś jest na forum prezentowane to raczej jest takie lub mniejszego rozmiaru.
N18-200@24mm f/8 - miała być szeroka głębia.
nikonerek
31-05-2008, 23:41
a moim zdaniem odwrotnie ale w sumie nie pstrykałem D300 to mogę się grubo mylić :)
FalconPL
01-06-2008, 00:04
Odpowiedź Eriego sugeruje, że odpowiadając brał pod uwage balans bieli. Czyżbym niechcący dał przykład na nikonowe ciepło i canonowy chłód :)
W sumie nawet się zastanawiaem czy nie zrównać balansów, ale miało być prosto z puszki.
No ale do rzeczy - fotki powstały przy okazji mojego małgo testu.
Po kilku miesiącach poznawania i radości fotografowania lustrzanką, zauważyłem że moje zdjęcia są w pewien sposób podobne do siebie niezależnie od tego gdzie je robiłem.
Fascynacja portretem na 85mm i rozmytym tłem spowodowała, że zdjęcia członków rodziny wyglądały podobno niezależnie od tego czy zrobiłem je nad pobliskim jeziorem, nad njeziorem
nieco dalszym, pod Wawelem w Krakowie czy też w górach. Zawsze to była postać i 'rozmaz' w tle. W sumie fajna sprawa, bo można sobie zdjęcia z wakacji zrobić w domu i darować
sobie taszczenie aparatu po obcych krajach :)
No i tak mnie tkneło, że dziś porobię 'szerzej' i spróbuję bardziej przymykać przysłonę - żeby dostać takie bardziej wakacyjne zdjęcie typu "KTOŚ na tle CZEGOŚ". Przy okazji niektóre ujęcia
zrobiłem sobie moim starym aparatem - ot miało wyjść, że biedak nie miał szans :) Tymczasem okazało się że bywało różnie - na niektórych zdjeciach (jak na tym wyżej) G7 wcale tak nie odstawał,
a szeroką głębię dawał w standardzie, niestety w trudniejszych sytuacjach radził sobie gorzej:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.rybnet.pl/~falcon/photos/net/d300_vs_g7_2.jpg)
Miało wyjść, że na pewne okazje można zabierać kompakta, ale jednak wyszło na to, że jak mają 'zdjęcia wyjść' to trzeba 'nosić ciężary' :)
pozdrawiam i dziekuję za udział w zabawie.
zgadłem czy nie? jeśli tak to powiem czym sie kierowałem, ale nie jest to "nikonowe ciepło i canonowy chłód"
FalconPL
01-06-2008, 00:09
myślałm że wychodziło z kontekstu że tak - oczywiście że udzieliłeś prawidłowej odpowiedzi, tylko będę zawiedziony jeśli mówisz że 'zgadłeś' :)
zgadłem czy nie? jeśli tak to powiem czym sie kierowałem, ale nie jest to "nikonowe ciepło i canonowy chłód"
hmmm
po "jakości" asfaltu??
myślałm że wychodziło z kontekstu że tak - oczywiście że udzieliłeś prawidłowej odpowiedzi, tylko będę zawiedziony jeśli mówisz że 'zgadłeś' :)
nie, dokonałem pełnej analizy spektralnej zamieszczonych zdjęć ;),
a poważnie to kierując się kolorystyką zdjęć można było odpowiedzieć poprawnie (właśnie przez nikonowe ciepło i canonowy chłód, których jest to przykład), niemniej jednak popatrzyłem tylko na oddanie zieleni oraz chmury - w przypadku kompaktów kolor zielonego i niebieskiego jest taki strasznie "lukierkowy", aby się podobało ludziom
można było się kierować również asfaltem jak to TTB stwierdził, lub każdym innym miejscem gdzie jest jasno i jaka jest ilość szczegółów
postaram sie nawet więcej powiedzieć - zdjęcie jest w trybie sRGB standard czy jak on sie tam w D300 nazywa, ale tego już na 100% nie powiem
FalconPL
01-06-2008, 00:25
postaram sie nawet więcej powiedzieć - zdjęcie jest w trybie sRGB standard czy jak on sie tam w D300 nazywa, ale tego już na 100% nie powiem
hehe - jeśli oceniasz to na podstawie tego co widzisz - to podziwiam, ja po tym jak zauważyłem, że można sobie taką opcję przełączyć w aparacie - to przełączyłem i nie zobaczyłem różnicy więc wróciłem do defaulta. Może nie wiedziałem na co zwrócić uwagę, może exportując końcowo jpg na www zniweczyłem różnice.
Za to podobną opinię można by oprzeć tak bardziej psychologicznie: "gość niedawno kupił lustro, jeszcze nie jest pewien czy jego stary kompakt nie robił lepszych zdjęć" czyli 90% opcji na default :)
hehe - jeśli oceniasz to na podstawie tego co widzisz - to podziwiam, ja po tym jak zauważyłem, że można sobie taką opcję przełączyć w aparacie - to przełączyłem i nie zobaczyłem różnicy więc wróciłem do defaulta. Może nie wiedziałem na co zwrócić uwagę, może exportując końcowo jpg na www zniweczyłem różnice.
Za to podobną opinię można by oprzeć tak bardziej psychologicznie: "gość niedawno kupił lustro, jeszcze nie jest pewien czy jego stary kompakt nie robił lepszych zdjęć" czyli 90% opcji na default :)
szczerze mówiąc to oceniam to na podstawie styczności z aparatami Nikona i oddaniem zieleni w zależności od wybranego trybu, jeżeli zaś próbowałeś dostrzeć cokolwiek po zmianie trybów na ekraniku aparatu to się wcalę nie dziwię - otwórz sobie jednak to zdjęcie (NEFa) w capture NX i przełączaj miedzy trybami - wóczas spokojnie dostrzegać będziesz te różnice
FalconPL
01-06-2008, 00:42
nie - no, na ekraniku nie przyszło mi do głowy szukać różnic
co do tego testu z nikkon NX to proszę o podpowiedź, bo używam tego softu tylko do podglądu który punkt AFa był użyty. Znalazłem miejsce gdzie mogę zmienić defaultową przestrzeń barw, ale to nie wpływa chyba w widoczny sposób na to co zobaczę na ekranie.
Swoją drogą - nie jest tak, że o ile program który pokazuje mi jpgi czyta poprawnie informację o przestrzeni, to na ekranie powinien oba obrazy pokazać identycznie? Bo rozumiem, że jeśli program założy że jest sRGB a damy mu jpga z Adobe, to zobaczymy zniekształcone kolory, ale poprawne dekodowanie powinno dać nam takie same obrazy.
No chyba że coś zupełnie poknociłem w moim rozumowaniu?
FalconPL
01-06-2008, 00:46
dobra znalazłem :)
dobra znalazłem :)
cieszę się i jak efekty?
FalconPL
01-06-2008, 00:53
Poprzestawiałem i w sumie wyszło to czego się spodziewałem:
obraz sRGB dekodowany jako Adobe - wydaje się bardziej kolorowy
obraz Adobe dekodowany jako sRGB - wydaje się wyblakły
konwersja między formatami i późniejsze wyświetlanie Adobe jako Adobe i sRGB jako sRGB dają identyczne obrazy. (na monitorze oczywiście)
Podsumowując: wiem że przestrzeń barw Adobe jest szersza - ale nie zobaczę tego na swoim monitorze.
Więc pytanie - gdzie te różnice, bo jak powtarzam jedyne co taki eksperyment pozwala (na monitorze) zobaczyć, to że źle dobierając przestrzeń dekodowania w stosunku do tej faktycznie użytej w pliku to dostajemy zniekształcone kolorystycznie zdjęcie. (na pierwszy rzut oka głównie w saturacji)
W chwili słabości, gdy narzekałem na ostrość fotek zrobionych Nikonem- porównałem je do czasów pierwszych cyfraków..... Przy optymalnych warunkach świetlnych i szerokich kadrach dramatycznej różnicy nie było, ale wystarczały gorsze warunki oświetlenia......... Morał jest taki, że chyba wszyscy podświadomie uwierzyliśmy już, że nasze puchy są w stanie robić mega-technicznie wypasione foty w każdych warunkach. I czasami zapominamy się, nie myśląc, tylko zdając się na puszki i elektronikę...
Prościzna :) na pierwszym zdjęciu cienie mają brązowe zabarwienie - typowe dla D300 i bardzo irytujące
Dla laika to jedno i to samo zdjęcie. Nie doszukujmy się drugiego dna.
hedgehog
06-06-2008, 11:11
Miało wyjść, że na pewne okazje można zabierać kompakta, ale jednak wyszło na to, że jak mają 'zdjęcia wyjść' to trzeba 'nosić ciężary' :)
Nieprawda - żeby zdjęcia wyszły to trzeba nosić mózg i oczy ;)