PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie do użytkowników SB-800

Pierre
31-05-2008, 11:55
Witam,
Jestem od kilku dni posiadaczem tego cuda :) Nie mogę jednak połapać się z jedną rzeczą : czym różni się Tryb automatyki wbudowanej lampy z preselekcją przysłony (czyli AA) od Automatyki wbudowanej (A). Proszę, napiszcie mi czym się różnią te dwa tryby i co konkretnie umożliwia mi opcja AA. Nie mogę nigdzie tego znaleźć na forum a i w instrukcji obsługi nie mogę się tego jakoś doczytać. Wiem że chodzi o fotografowanie z priorytetem przysłony, ale przecież w zwykłym trybie TTL też mogę stosować priorytet przysłony. No więc co mi to daje ?

dzejms
31-05-2008, 13:04
str 38 i 40 w manualu,

A - cyt. "tryb ten pozwala na inne niż na lampie ustawienie wartości przysłony na aparacie czy obiektywie."

szymony
01-06-2008, 11:43
A - nie czyta z korpusu takich wartości jak: iso, F, zoom, trzeba to wklepać samemu (np manualne body). Nie wysyła przedbłysków pomiarowych.
AA - czyta dane z korpusu, nie działa z puszkami nie obsługującymi i-TTL. Wysyła przedbłyski pomiarowe.

Pierre
01-06-2008, 13:17
Szymony - sprawdziłem i niestety jest inaczej. W trybie A lampa czyta z korpusu wszystko za wyjątkiem przysłony, którą trzeba ręcznie ustawić na lampie, tak więc zoom i iso są przeniesione. No i nie ma przedbłysków tak jak napisałeś.
Zapytam jeszcze raz : co umożliwia mi tryb AA, skoro w trybie TTL lub TTL BL mogę także fotografować z priorytetem przysłony (aparat ustawiam na A).

ulv
01-06-2008, 13:28
AA jest trybem automatyki lampy, co w skrócie oznacza, że to lampa dokonuje pomiaru światła błyskowego własnym czujnikiem, a nie dostaje informację o świetle zmierzonym przez body.

Pozdrawiam
Ulv

Pierre
01-06-2008, 13:56
AA jest trybem automatyki lampy, co w skrócie oznacza, że to lampa dokonuje pomiaru światła błyskowego własnym czujnikiem, a nie dostaje informację o świetle zmierzonym przez body.Jeśli tak jest, to w jakich sytuacjach taki pomiar będzie lepszy (czy też będzie przewyższał ) pomiar TTL przez obiektyw dokonany przez aparat? Czujnik na lampie jest w końcu dość oddalony od obiektywu... ?

puchbeary
01-06-2008, 16:12
AA jest trybem automatyki lampy, co w skrócie oznacza, że to lampa dokonuje pomiaru światła błyskowego własnym czujnikiem, a nie dostaje informację o świetle zmierzonym przez body.Jeśli tak jest, to w jakich sytuacjach taki pomiar będzie lepszy (czy też będzie przewyższał ) pomiar TTL przez obiektyw dokonany przez aparat? Czujnik na lampie jest w końcu dość oddalony od obiektywu... ?
a może w takim gdy aparat nie realizuje iTTL-a ? Tak sobie strzelam.

szymony
02-06-2008, 01:00
AA jest trybem automatyki lampy, co w skrócie oznacza, że to lampa dokonuje pomiaru światła błyskowego własnym czujnikiem, a nie dostaje informację o świetle zmierzonym przez body.

Jak myślisz jakim czujnikiem mierzy światełko w trybie "A" ?

W trybie A lampa czyta z korpusu wszystko za wyjątkiem przysłony, którą trzeba ręcznie ustawić na lampie.
Masz rację. Jednak wystarczy zapodać coś starszego niż D70 i resztę parametrów tez trzeba klepać. Np. manuale, trochę przeedytowałem, może teraz będzie jaśniej.

jaki71
02-06-2008, 01:34
Masz rację. Jednak wystarczy zapodać coś starszego niż D70 i resztę parametrów tez trzeba klepać.

Nie prawda bo lampa SB-800 działa ze starszymi aparatami niż D70 obsługującymi tryb TTL - nic nie trzeba klepać. Żeby było śmieszniej to "analogowy TTL" był dokładniejszy niż "cyfrowy i-TTL".

szymony
02-06-2008, 02:24
Nie prawda bo lampa SB-800 działa ze starszymi aparatami niż D70 obsługującymi tryb TTL - nic nie trzeba klepać.
Czy ja napisałem że SB-800 nie działa, z starszymi body niż D70 ? Owszem działa i nawet nikona do tego nie trzeba, wystarczy jakiekolwiek body.
Nic nie trzeba klepać, mówisz. My tu rozmawiamy o trybach "A" i "AA", nie TTL.

Żeby było śmieszniej to "analogowy TTL" był dokładniejszy niż "cyfrowy i-TTL".
Który analogowy?

ulv
02-06-2008, 09:20
Jak myślisz jakim czujnikiem mierzy światełko w trybie "A" ?

Dokładnie tym, który jest z przodu, po lewej stronie na dole lampy. Nawet w instrukcji jest o nim mowa :-)

Pozdrawiam
Ulv

szymony
02-06-2008, 14:55
Dokładnie tym, który jest z przodu, po lewej stronie na dole lampy. Nawet w instrukcji jest o nim mowa :-)

He he. Nie umiesz czytać między wierszami ;-)
Autor pytał o różnicę między "AA" i "A". Stwierdziłeś że "AA" mierzy swym czujnikiem. Tak jak by "A" mierzył innym. Skoro jednak mierzy tym samym, to gdzie różnica? Jakoś nie podałeś?

jaki71
02-06-2008, 17:38
Czy ja napisałem że SB-800 nie działa, z starszymi body niż D70 ? Owszem działa i nawet nikona do tego nie trzeba, wystarczy jakiekolwiek body.
Nic nie trzeba klepać, mówisz. My tu rozmawiamy o trybach "A" i "AA", nie TTL.

Który analogowy?
Zasugerowałeś że ze starszymi niż D70 SB-800 nie działa w trybie TTL - po to jest tryb A. Co jest nieprawdą bo świetnie współpracuje.

Pomiar światła błyskowego TTL w aparatach analogowych takich jak F70, F80, F90, F100 i F5 oraz F6 jest dokładniejszy niż I-TTL w D40, D40, D60, D70, D80, D200.

szymony
02-06-2008, 18:34
Zasugerowałeś że ze starszymi niż D70 SB-800 nie działa w trybie TTL - po to jest tryb A. Co jest nieprawdą bo świetnie współpracuje.

Boziuniu drogi. Cały czas dyskusja tyczy się trybów "AA" i "A". I odnośnie tego tyczyła się ma wypowiedź. Ty wyskakujesz z TTL i wmawiasz mi iż sugeruję że on nie działa z starszymi body niż D70.

Pomiar światła błyskowego TTL w aparatach analogowych takich jak F70, F80, F90, F100 i F5 oraz F6 jest dokładniejszy niż I-TTL w D40, D40, D60, D70, D80, D200.

Jeszcze raz zapytam KTÓRY? Bo jest ich trochę, oraz jakieś naukowe potwierdzenie, tej tezy? A F6 to tak z rozpędu wpisałeś. To body akurat ma i-TTL (między innymi). Brałeś może pod uwagę rozpiętość tonalną materiałów analogowych (szczególnie negatywów), do matrycy i ich charakterystyki pracy.
Pewne rzeczy w i-TTL również mnie się nie podobają, a nawet doprowadzają do szewskiej pasji, gdzie z starym TTL było ok. Jednak to nie ma nic wspólnego z dokładnością pomiaru, a raczej z specyfiką pracy.

jaki71
02-06-2008, 18:51
Jeśli źle zrozumiałem to sorki za opieprzenie, ale tak to mętnie było napisane że większość może zrozumieć że SB-800 z analogami nie działa w TTL tylko w A lub AA.

A co do pomiaru to badań naukowych nie mam. Chodziło mi o głośny przed laty 3D matrix cośtam, cośtam TTL. Przewaga i-TTL jest tylko w CLS'ie, a ułomność (tyczy się body wspomnianych wcześniej) jest w braku czujnika światła błyskowego. Zdjęcia z jedną lampą założoną na sanki w analogu na slajdzie były dokładniej doświetlane.

A co zaś sie tyczy F6 to jego TTL zwie się i-TTL dlatego że obsługuje CLS'a a pomiar (jak również w D2 i D3) dokonywany jest metoda taką jak w analogach czyli czujnikiem światła błyskowego.

szymony
03-06-2008, 01:34
A co do pomiaru to badań naukowych nie mam. Chodziło mi o głośny przed laty 3D matrix cośtam, cośtam TTL. Przewaga i-TTL jest tylko w CLS'ie, a ułomność (tyczy się body wspomnianych wcześniej) jest w braku czujnika światła błyskowego. Zdjęcia z jedną lampą założoną na sanki w analogu na slajdzie były dokładniej doświetlane.

Tego nie da się tak określić, bo matryca ma inna charakterystykę pracy. Jedyny sposób by się przekonać jak jest w istocie, to chyba tylko użycie F6, o ile jest tam możliwość wyboru. Przynajmniej moża by się dowiedzieć jaka jest różnica między 3D matrix fill in flash, a TTL BL na slajdach, o ile jest.

A co zaś sie tyczy F6 to jego TTL zwie się i-TTL dlatego że obsługuje CLS'a a pomiar (jak również w D2 i D3) dokonywany jest metoda taką jak w analogach czyli czujnikiem światła błyskowego.

F6 ma zdublowane czujniki (D2 zresztą też). Jednak wydaje mi się że w połączeniu z SB800, działa tylko ten w pryzmacie. Inaczej to rozwiązanie nie miało by sensu za bardzo (po co dawać dodatkowy czujnik, skoro i tak ma działać tylko ten pod lustrem, do samego FV- lock, to trochę mało). Chyba że istnieje możliwość wyboru z którego chcemy korzystać. Nie wiem jak jest, bo korpusu nie znam.

Jacek B.
03-06-2008, 06:44
Więc używając z D200 A i AA uzyska sie te same efekty? Czy te tryby zachowują sie z puszką D200 tak samo jak TTL tylko pomiar światła następuje w A i AA przez lampę a w TTL przez obiektyw? Pozostałe parametry lampa czyta z body w w/w trybach. Który zatem tryb jest najdoskonalszy? Ja zwykle uzywam TTL w każdych warunkach, dlatego że dodatkowo mam FP i BL. W (A i AA) tego nie ma, tzn nie testowałem ale na wyświetlaczu w lampie nie ma możliwości sprawdzenia. Więc czy A lub AA ma jakąś przewagę nad TTL w D200?

ulv
03-06-2008, 08:42
He he. Nie umiesz czytać między wierszami
Autor pytał o różnicę między "AA" i "A". Stwierdziłeś że "AA" mierzy swym czujnikiem. Tak jak by "A" mierzył innym. Skoro jednak mierzy tym samym, to gdzie różnica? Jakoś nie podałeś?
Przed poranną kawą jeszcze byłem ;-) Oczywiście i w trybie Automatyki jak i w trybie Anonimowych Automatyków lampa używa czujnika wbudowanego. Pisałem tylko o AA ponieważ o to padło pytanie (implicite mając też na myśli A). Co się zaś tyczy różnicy to przecież ją parę postów przede mną przedstawiłeś, a ja nie mam zamiaru protestować ;-) (Tryb "A" jest dostępny dla D50 gdy pracuje z 80dx, "AA" już nie, czyli parametry trzeba ustawić ręcznie).

F6 ma zdublowane czujniki (D2 zresztą też). Jednak wydaje mi się że w połączeniu z SB800, działa tylko ten w pryzmacie.

Imho D2 ma zdublowane czujniki ponieważ obsługuje i iTTL i dTTL, więc z SB800 działają te w pryzmacie a z 80dx te pod lustrem :-)

Pozdrawiam
Ulv

Jacek B.
03-06-2008, 12:05
A wracając do mojego pytania czy używając z D200 A i AA uzyska sie te same efekty? Czy jest jakaś przewaga trybu A i AA nad TTL?

jaki71
03-06-2008, 13:21
A wracając do mojego pytania czy używając z D200 A i AA uzyska sie te same efekty? Czy jest jakaś przewaga trybu A i AA nad TTL?
Źle patrzysz na ten problem. Nie ma że lepszy czy gorszy. Spójrz na to w ten sposób:
Na początku była magnezja potem żarówki spaleniowe - jedyna kontrola siły błysku to była przysłona i odległość od fotografowanego obiektu.
Potem były lampy z manualnymi ustawieniami (tryb M w SB-800) tu poza przysłoną można było ustawiać siłę błysku. Często z tyłu lampy były zamieszczone tabele naświetleń (odległość, przysłona i moc) lub prosty kalkulator na suwakach.
Kolejnym etapem była automatyka lampy tyle że trzeba było wszystko wprowadzać ręcznie - tryb A w SB-800
Następnie udało sie sprządź body z automatyczna lampa i powstał tryb AA
Na koniec pomiar światła dokonywany był przez body przez obiektyw TTL dalej już tylko rozwój tego sytemu.

Pozostawienie trybów A i AA traktuj jako ukłon w kierunku konsumentów posiadających stare body nie obsługujące wyższych trybów pomiaru.

Wracając do pytania. Tak, przy trybach A i AA z D200 efekt powinien byc ten sam.

jaki71
03-06-2008, 13:35
Ja to w analogu widzę tak: Pierwszy pomiar dokonywany był poprzez matryce do światła zastanego. Następnie po podniesieniu lustra następował szereg przedbłysków - światło odbite od migawki mierzone było czujnikiem światła błyskowego w dole body. Następnie następował błysk zgodny z oboma pomiarami. Podobno body na podstawie omiaru światła odbitego od materiału światłoczułego potrafiło skrócić błysk ale za to nie dam sobie nic obciąć.
W i-TTL przedbłyski następują przed podniesieniem lustra a pomiaru dokonuje dalej ta sama matryca (RGB). Czy jest tak samo dokładna jak czujnik błysku nie wiem, ale skoro spełnia dwa różne zadania to... W momencie błysku nic się nie da już zrobić.
Wracając do F6 i D2 łatwo można by sprawdzić, który czujnik jest stosowany z SB-800. W 3D matrix fill in flash TTL przedbłyski były niewidzialne a w i-TTL są dosyć mocne, żeby czujność matrycy RGB była wystarczająca.

Jacek_Z
03-06-2008, 15:48
Pozostawienie trybów A i AA traktuj jako ukłon w kierunku konsumentów posiadających stare body nie obsługujące wyższych trybów pomiaru.

Wracając do pytania. Tak, przy trybach A i AA z D200 efekt powinien byc ten sam.
pod warunkiem, że w trybie A ustawisz tą samą przysłonę co na obiektywie. A nie trzeba - wychodzi to wtedy jak korekcja - zrealizowana innym sposobem (tylko błagam, bez pytania czy lepszym :-D. Innym po prostu.)

Tryb A bardzo się przydaje po zdjęciu lampy z sanek, można dokupić osobne synchro i mieć pewna swobodę z zewnętrzna lampą (bez CLS)
Zapewne jest jeszcze więcej zastosowań do trybu A czy AA.

jaki71
03-06-2008, 17:00
pod warunkiem, że w trybie A ustawisz tą samą przysłonę co na obiektywie. A nie trzeba - wychodzi to wtedy jak korekcja - zrealizowana innym sposobem (tylko błagam, bez pytania czy lepszym :-D. Innym po prostu.)
Zakładam że średnio inteligentny fotograf (posiadacz lustrzanki powinien taki być) wie co to jest EV i zna zasadę że dzielenia na pół i mnożenia razy 2 :)

Jacek_Z
03-06-2008, 17:07
Mimo, że cytowałem ciebie to odpowiadałem Jackowi B.
Co do mnożenia - skala przysłon 1 EV to jest mnożenie lub dzielenie o pierwiastek z 2, czyli o 1,4 i to juz nie jest tak intuicyjne jak przy czasach, czy przy ISO (gdzie jest 2x). Najlepiej znać skale przysłon po prostu na pamięć.

jaki71
03-06-2008, 17:27
Mimo, że cytowałem ciebie to odpowiadałem Jackowi B.
Co do mnożenia - skala przysłon 1 EV to jest mnożenie lub dzielenie o pierwiastek z 2, czyli o 1,4 i to juz nie jest tak intuicyjne jak przy czasach, czy przy ISO (gdzie jest 2x). Najlepiej znać skale przysłon po prostu na pamięć.
I znowu to tak prosto nie jest. Bo dzielenie przez pierwiastek z 2 tyczy sie skali, opisu czyli liczby na pierścieniu przysłony (lub wyświetlającej sie na wyświetlaczu). Zaś zmiana przysłony o jedną działkę (belendę) powoduje zmianę ilości światła o połowę lub dwa razy.
Przy źródłach światła siła światła z kolei spada z kwadratem odległości.

Jacek_Z
03-06-2008, 21:43
Bo dzielenie przez pierwiastek z 2 tyczy sie skali, opisu czyli liczby na pierścieniu przysłony (lub wyświetlającej sie na wyświetlaczu). Zaś zmiana przysłony o jedną działkę (belendę) powoduje zmianę ilości światła o połowę lub dwa razy.tak.

Foksik
03-06-2008, 23:03

Nie prawda. Na przykład w kombinacji F60/SB800 Działa TTL, a nie działa AA.

jaki71
03-06-2008, 23:59
Ale któryś tryb obsługuje ;) jak nie i-TTL to 3Dmatrix... TTL :) zawsze cos znajdziesz dla siebie...

szymony
04-06-2008, 02:59
TTL działa, bo to ogólne oznaczenie pomiaru przez obiektyw (a ten jest realizowany przez F60). SB-800 sygnalizuje tak samo wszelkie odmiany pomiaru TTL. Czy aktualnie będzie działał, zwykły analogowy TTL, d-TTL, i-TTL, na błyskogracie będzie TTL, a w przypadku błysku wypełniającego TTL BL.

Zależy co i jak chcesz uzyskać. Można jednak zaryzykować stwierdzenie iż TTL jest najlepszy.
Szczerze, osobiście nie widzę zastosowania dla trybu "AA". O ile tryb "A" można stosować z każdym aparatem, posiadającym gniazdo synchro. Czy mając dodatkową lampę z SU-4 (SB-26), mieć namiastkę zdalnego sterowania CLS. To tryb "AA" wysyłając przedbłyski już tego nie daje, po za tym działa praktycznie tylko z body obsługujące i-TTL (może jeszcze d-TTL), więc po co się z nim męczyć, skoro dostępny jest i-TTL.
Jedyne sensowne zastosowanie dla tego trybu jakie mi przychodzi do głowy to: zależy nam na doświetleniu tła sceny, czy jakieś kontry. Lampę mamy na kablu, główny motyw oświetlony światłem zastanym, a lampa mierzy swym czujnikiem doświetlenie tła.