Zobacz pełną wersję : Pytanie do użytkowników SB-800
Witam,
Jestem od kilku dni posiadaczem tego cuda :) Nie mogę jednak połapać się z jedną rzeczą : czym różni się Tryb automatyki wbudowanej lampy z preselekcją przysłony (czyli AA) od Automatyki wbudowanej (A). Proszę, napiszcie mi czym się różnią te dwa tryby i co konkretnie umożliwia mi opcja AA. Nie mogę nigdzie tego znaleźć na forum a i w instrukcji obsługi nie mogę się tego jakoś doczytać. Wiem że chodzi o fotografowanie z priorytetem przysłony, ale przecież w zwykłym trybie TTL też mogę stosować priorytet przysłony. No więc co mi to daje ?
str 38 i 40 w manualu,
A - cyt. "tryb ten pozwala na inne niż na lampie ustawienie wartości przysłony na aparacie czy obiektywie."
A - nie czyta z korpusu takich wartości jak: iso, F, zoom, trzeba to wklepać samemu (np manualne body). Nie wysyła przedbłysków pomiarowych.
AA - czyta dane z korpusu, nie działa z puszkami nie obsługującymi i-TTL. Wysyła przedbłyski pomiarowe.
Szymony - sprawdziłem i niestety jest inaczej. W trybie A lampa czyta z korpusu wszystko za wyjątkiem przysłony, którą trzeba ręcznie ustawić na lampie, tak więc zoom i iso są przeniesione. No i nie ma przedbłysków tak jak napisałeś.
Zapytam jeszcze raz : co umożliwia mi tryb AA, skoro w trybie TTL lub TTL BL mogę także fotografować z priorytetem przysłony (aparat ustawiam na A).
AA jest trybem automatyki lampy, co w skrócie oznacza, że to lampa dokonuje pomiaru światła błyskowego własnym czujnikiem, a nie dostaje informację o świetle zmierzonym przez body.
Pozdrawiam
Ulv
AA jest trybem automatyki lampy, co w skrócie oznacza, że to lampa dokonuje pomiaru światła błyskowego własnym czujnikiem, a nie dostaje informację o świetle zmierzonym przez body.Jeśli tak jest, to w jakich sytuacjach taki pomiar będzie lepszy (czy też będzie przewyższał ) pomiar TTL przez obiektyw dokonany przez aparat? Czujnik na lampie jest w końcu dość oddalony od obiektywu... ?
puchbeary
01-06-2008, 16:12
AA jest trybem automatyki lampy, co w skrócie oznacza, że to lampa dokonuje pomiaru światła błyskowego własnym czujnikiem, a nie dostaje informację o świetle zmierzonym przez body.Jeśli tak jest, to w jakich sytuacjach taki pomiar będzie lepszy (czy też będzie przewyższał ) pomiar TTL przez obiektyw dokonany przez aparat? Czujnik na lampie jest w końcu dość oddalony od obiektywu... ?
a może w takim gdy aparat nie realizuje iTTL-a ? Tak sobie strzelam.
AA jest trybem automatyki lampy, co w skrócie oznacza, że to lampa dokonuje pomiaru światła błyskowego własnym czujnikiem, a nie dostaje informację o świetle zmierzonym przez body.
Jak myślisz jakim czujnikiem mierzy światełko w trybie "A" ?
W trybie A lampa czyta z korpusu wszystko za wyjątkiem przysłony, którą trzeba ręcznie ustawić na lampie.
Masz rację. Jednak wystarczy zapodać coś starszego niż D70 i resztę parametrów tez trzeba klepać. Np. manuale, trochę przeedytowałem, może teraz będzie jaśniej.
Masz rację. Jednak wystarczy zapodać coś starszego niż D70 i resztę parametrów tez trzeba klepać.
Nie prawda bo lampa SB-800 działa ze starszymi aparatami niż D70 obsługującymi tryb TTL - nic nie trzeba klepać. Żeby było śmieszniej to "analogowy TTL" był dokładniejszy niż "cyfrowy i-TTL".
Nie prawda bo lampa SB-800 działa ze starszymi aparatami niż D70 obsługującymi tryb TTL - nic nie trzeba klepać.
Czy ja napisałem że SB-800 nie działa, z starszymi body niż D70 ? Owszem działa i nawet nikona do tego nie trzeba, wystarczy jakiekolwiek body.
Nic nie trzeba klepać, mówisz. My tu rozmawiamy o trybach "A" i "AA", nie TTL.
Żeby było śmieszniej to "analogowy TTL" był dokładniejszy niż "cyfrowy i-TTL".
Który analogowy?
Jak myślisz jakim czujnikiem mierzy światełko w trybie "A" ?
Dokładnie tym, który jest z przodu, po lewej stronie na dole lampy. Nawet w instrukcji jest o nim mowa :-)
Pozdrawiam
Ulv
Dokładnie tym, który jest z przodu, po lewej stronie na dole lampy. Nawet w instrukcji jest o nim mowa :-)
He he. Nie umiesz czytać między wierszami ;-)
Autor pytał o różnicę między "AA" i "A". Stwierdziłeś że "AA" mierzy swym czujnikiem. Tak jak by "A" mierzył innym. Skoro jednak mierzy tym samym, to gdzie różnica? Jakoś nie podałeś?
Czy ja napisałem że SB-800 nie działa, z starszymi body niż D70 ? Owszem działa i nawet nikona do tego nie trzeba, wystarczy jakiekolwiek body.
Nic nie trzeba klepać, mówisz. My tu rozmawiamy o trybach "A" i "AA", nie TTL.
Który analogowy?
Zasugerowałeś że ze starszymi niż D70 SB-800 nie działa w trybie TTL - po to jest tryb A. Co jest nieprawdą bo świetnie współpracuje.
Pomiar światła błyskowego TTL w aparatach analogowych takich jak F70, F80, F90, F100 i F5 oraz F6 jest dokładniejszy niż I-TTL w D40, D40, D60, D70, D80, D200.
Zasugerowałeś że ze starszymi niż D70 SB-800 nie działa w trybie TTL - po to jest tryb A. Co jest nieprawdą bo świetnie współpracuje.
Boziuniu drogi. Cały czas dyskusja tyczy się trybów "AA" i "A". I odnośnie tego tyczyła się ma wypowiedź. Ty wyskakujesz z TTL i wmawiasz mi iż sugeruję że on nie działa z starszymi body niż D70.
Pomiar światła błyskowego TTL w aparatach analogowych takich jak F70, F80, F90, F100 i F5 oraz F6 jest dokładniejszy niż I-TTL w D40, D40, D60, D70, D80, D200.
Jeszcze raz zapytam KTÓRY? Bo jest ich trochę, oraz jakieś naukowe potwierdzenie, tej tezy? A F6 to tak z rozpędu wpisałeś. To body akurat ma i-TTL (między innymi). Brałeś może pod uwagę rozpiętość tonalną materiałów analogowych (szczególnie negatywów), do matrycy i ich charakterystyki pracy.
Pewne rzeczy w i-TTL również mnie się nie podobają, a nawet doprowadzają do szewskiej pasji, gdzie z starym TTL było ok. Jednak to nie ma nic wspólnego z dokładnością pomiaru, a raczej z specyfiką pracy.
Jeśli źle zrozumiałem to sorki za opieprzenie, ale tak to mętnie było napisane że większość może zrozumieć że SB-800 z analogami nie działa w TTL tylko w A lub AA.
A co do pomiaru to badań naukowych nie mam. Chodziło mi o głośny przed laty 3D matrix cośtam, cośtam TTL. Przewaga i-TTL jest tylko w CLS'ie, a ułomność (tyczy się body wspomnianych wcześniej) jest w braku czujnika światła błyskowego. Zdjęcia z jedną lampą założoną na sanki w analogu na slajdzie były dokładniej doświetlane.
A co zaś sie tyczy F6 to jego TTL zwie się i-TTL dlatego że obsługuje CLS'a a pomiar (jak również w D2 i D3) dokonywany jest metoda taką jak w analogach czyli czujnikiem światła błyskowego.
A co do pomiaru to badań naukowych nie mam. Chodziło mi o głośny przed laty 3D matrix cośtam, cośtam TTL. Przewaga i-TTL jest tylko w CLS'ie, a ułomność (tyczy się body wspomnianych wcześniej) jest w braku czujnika światła błyskowego. Zdjęcia z jedną lampą założoną na sanki w analogu na slajdzie były dokładniej doświetlane.
Tego nie da się tak określić, bo matryca ma inna charakterystykę pracy. Jedyny sposób by się przekonać jak jest w istocie, to chyba tylko użycie F6, o ile jest tam możliwość wyboru. Przynajmniej moża by się dowiedzieć jaka jest różnica między 3D matrix fill in flash, a TTL BL na slajdach, o ile jest.
A co zaś sie tyczy F6 to jego TTL zwie się i-TTL dlatego że obsługuje CLS'a a pomiar (jak również w D2 i D3) dokonywany jest metoda taką jak w analogach czyli czujnikiem światła błyskowego.
F6 ma zdublowane czujniki (D2 zresztą też). Jednak wydaje mi się że w połączeniu z SB800, działa tylko ten w pryzmacie. Inaczej to rozwiązanie nie miało by sensu za bardzo (po co dawać dodatkowy czujnik, skoro i tak ma działać tylko ten pod lustrem, do samego FV- lock, to trochę mało). Chyba że istnieje możliwość wyboru z którego chcemy korzystać. Nie wiem jak jest, bo korpusu nie znam.
Jacek B.
03-06-2008, 06:44
Więc używając z D200 A i AA uzyska sie te same efekty? Czy te tryby zachowują sie z puszką D200 tak samo jak TTL tylko pomiar światła następuje w A i AA przez lampę a w TTL przez obiektyw? Pozostałe parametry lampa czyta z body w w/w trybach. Który zatem tryb jest najdoskonalszy? Ja zwykle uzywam TTL w każdych warunkach, dlatego że dodatkowo mam FP i BL. W (A i AA) tego nie ma, tzn nie testowałem ale na wyświetlaczu w lampie nie ma możliwości sprawdzenia. Więc czy A lub AA ma jakąś przewagę nad TTL w D200?
He he. Nie umiesz czytać między wierszami
Autor pytał o różnicę między "AA" i "A". Stwierdziłeś że "AA" mierzy swym czujnikiem. Tak jak by "A" mierzył innym. Skoro jednak mierzy tym samym, to gdzie różnica? Jakoś nie podałeś?
Przed poranną kawą jeszcze byłem ;-) Oczywiście i w trybie Automatyki jak i w trybie Anonimowych Automatyków lampa używa czujnika wbudowanego. Pisałem tylko o AA ponieważ o to padło pytanie (implicite mając też na myśli A). Co się zaś tyczy różnicy to przecież ją parę postów przede mną przedstawiłeś, a ja nie mam zamiaru protestować ;-) (Tryb "A" jest dostępny dla D50 gdy pracuje z 80dx, "AA" już nie, czyli parametry trzeba ustawić ręcznie).
F6 ma zdublowane czujniki (D2 zresztą też). Jednak wydaje mi się że w połączeniu z SB800, działa tylko ten w pryzmacie.
Imho D2 ma zdublowane czujniki ponieważ obsługuje i iTTL i dTTL, więc z SB800 działają te w pryzmacie a z 80dx te pod lustrem :-)
Pozdrawiam
Ulv
Jacek B.
03-06-2008, 12:05
A wracając do mojego pytania czy używając z D200 A i AA uzyska sie te same efekty? Czy jest jakaś przewaga trybu A i AA nad TTL?
A wracając do mojego pytania czy używając z D200 A i AA uzyska sie te same efekty? Czy jest jakaś przewaga trybu A i AA nad TTL?
Źle patrzysz na ten problem. Nie ma że lepszy czy gorszy. Spójrz na to w ten sposób:
Na początku była magnezja potem żarówki spaleniowe - jedyna kontrola siły błysku to była przysłona i odległość od fotografowanego obiektu.
Potem były lampy z manualnymi ustawieniami (tryb M w SB-800) tu poza przysłoną można było ustawiać siłę błysku. Często z tyłu lampy były zamieszczone tabele naświetleń (odległość, przysłona i moc) lub prosty kalkulator na suwakach.
Kolejnym etapem była automatyka lampy tyle że trzeba było wszystko wprowadzać ręcznie - tryb A w SB-800
Następnie udało sie sprządź body z automatyczna lampa i powstał tryb AA
Na koniec pomiar światła dokonywany był przez body przez obiektyw TTL dalej już tylko rozwój tego sytemu.
Pozostawienie trybów A i AA traktuj jako ukłon w kierunku konsumentów posiadających stare body nie obsługujące wyższych trybów pomiaru.
Wracając do pytania. Tak, przy trybach A i AA z D200 efekt powinien byc ten sam.
Ja to w analogu widzę tak: Pierwszy pomiar dokonywany był poprzez matryce do światła zastanego. Następnie po podniesieniu lustra następował szereg przedbłysków - światło odbite od migawki mierzone było czujnikiem światła błyskowego w dole body. Następnie następował błysk zgodny z oboma pomiarami. Podobno body na podstawie omiaru światła odbitego od materiału światłoczułego potrafiło skrócić błysk ale za to nie dam sobie nic obciąć.
W i-TTL przedbłyski następują przed podniesieniem lustra a pomiaru dokonuje dalej ta sama matryca (RGB). Czy jest tak samo dokładna jak czujnik błysku nie wiem, ale skoro spełnia dwa różne zadania to... W momencie błysku nic się nie da już zrobić.
Wracając do F6 i D2 łatwo można by sprawdzić, który czujnik jest stosowany z SB-800. W 3D matrix fill in flash TTL przedbłyski były niewidzialne a w i-TTL są dosyć mocne, żeby czujność matrycy RGB była wystarczająca.
Pozostawienie trybów A i AA traktuj jako ukłon w kierunku konsumentów posiadających stare body nie obsługujące wyższych trybów pomiaru.
Wracając do pytania. Tak, przy trybach A i AA z D200 efekt powinien byc ten sam.
pod warunkiem, że w trybie A ustawisz tą samą przysłonę co na obiektywie. A nie trzeba - wychodzi to wtedy jak korekcja - zrealizowana innym sposobem (tylko błagam, bez pytania czy lepszym :-D. Innym po prostu.)
Tryb A bardzo się przydaje po zdjęciu lampy z sanek, można dokupić osobne synchro i mieć pewna swobodę z zewnętrzna lampą (bez CLS)
Zapewne jest jeszcze więcej zastosowań do trybu A czy AA.
pod warunkiem, że w trybie A ustawisz tą samą przysłonę co na obiektywie. A nie trzeba - wychodzi to wtedy jak korekcja - zrealizowana innym sposobem (tylko błagam, bez pytania czy lepszym :-D. Innym po prostu.)
Zakładam że średnio inteligentny fotograf (posiadacz lustrzanki powinien taki być) wie co to jest EV i zna zasadę że dzielenia na pół i mnożenia razy 2 :)
Mimo, że cytowałem ciebie to odpowiadałem Jackowi B.
Co do mnożenia - skala przysłon 1 EV to jest mnożenie lub dzielenie o pierwiastek z 2, czyli o 1,4 i to juz nie jest tak intuicyjne jak przy czasach, czy przy ISO (gdzie jest 2x). Najlepiej znać skale przysłon po prostu na pamięć.
Mimo, że cytowałem ciebie to odpowiadałem Jackowi B.
Co do mnożenia - skala przysłon 1 EV to jest mnożenie lub dzielenie o pierwiastek z 2, czyli o 1,4 i to juz nie jest tak intuicyjne jak przy czasach, czy przy ISO (gdzie jest 2x). Najlepiej znać skale przysłon po prostu na pamięć.
I znowu to tak prosto nie jest. Bo dzielenie przez pierwiastek z 2 tyczy sie skali, opisu czyli liczby na pierścieniu przysłony (lub wyświetlającej sie na wyświetlaczu). Zaś zmiana przysłony o jedną działkę (belendę) powoduje zmianę ilości światła o połowę lub dwa razy.
Przy źródłach światła siła światła z kolei spada z kwadratem odległości.
Bo dzielenie przez pierwiastek z 2 tyczy sie skali, opisu czyli liczby na pierścieniu przysłony (lub wyświetlającej sie na wyświetlaczu). Zaś zmiana przysłony o jedną działkę (belendę) powoduje zmianę ilości światła o połowę lub dwa razy.tak.
Nie prawda. Na przykład w kombinacji F60/SB800 Działa TTL, a nie działa AA.
Ale któryś tryb obsługuje ;) jak nie i-TTL to 3Dmatrix... TTL :) zawsze cos znajdziesz dla siebie...
TTL działa, bo to ogólne oznaczenie pomiaru przez obiektyw (a ten jest realizowany przez F60). SB-800 sygnalizuje tak samo wszelkie odmiany pomiaru TTL. Czy aktualnie będzie działał, zwykły analogowy TTL, d-TTL, i-TTL, na błyskogracie będzie TTL, a w przypadku błysku wypełniającego TTL BL.
Zależy co i jak chcesz uzyskać. Można jednak zaryzykować stwierdzenie iż TTL jest najlepszy.
Szczerze, osobiście nie widzę zastosowania dla trybu "AA". O ile tryb "A" można stosować z każdym aparatem, posiadającym gniazdo synchro. Czy mając dodatkową lampę z SU-4 (SB-26), mieć namiastkę zdalnego sterowania CLS. To tryb "AA" wysyłając przedbłyski już tego nie daje, po za tym działa praktycznie tylko z body obsługujące i-TTL (może jeszcze d-TTL), więc po co się z nim męczyć, skoro dostępny jest i-TTL.
Jedyne sensowne zastosowanie dla tego trybu jakie mi przychodzi do głowy to: zależy nam na doświetleniu tła sceny, czy jakieś kontry. Lampę mamy na kablu, główny motyw oświetlony światłem zastanym, a lampa mierzy swym czujnikiem doświetlenie tła.