Zobacz pełną wersję : Problem z "Dynamiczny wybór pola"
Witam wszystkich po dłuższej przerwie i pozdrawiam nowych użytkowników.
Pisze ponieważ zauważyłem problem w moim D80, nie wiem czy jest od nowości (nie korzystałem z tej funkcji) czy ja niewłaściwie interpretuje instrukcje.
instrukcja pisze: "DYNAMICZNY WYBÓR POLA - Użytkownik wybiera manualnie pole ostrości, ale gdy obiekt nawet na krótko opuści wybrane pole ostrości, aparat ustawi ostrość na podstawie innych pól. ..." czyli ustawiam w body dynamiczny wybór pola, ustawiam ostrość na żonie, proszę żone żeby się przemieściła (prawo, lewo) i ... nic pole ostrości tak jak zostało zablokowane wcześniej na żonie tak zostało. Według mnie jeżeli obiekt przesunie się w prawo to automatycznie aparat powinien złapać ostrość prawym polem ostrości. Co o tym myślicie jest coś nie tak czy ja niewłaściwie podchodze do tematu? Jeżeli ja robię coś nie tak to śmiało piszcie.
A nie trzeba czasem do tego ustawić również AF-C?
na AF-C też lipa. AF-C działa tylko przód - tył.
Pole ostrości dalej zablokowane w jednym punkcie.
A może podświetlone jest to pole, które wybrałeś, a aparat korzysta w tym czasie z innego pola, ale go nie podświetla.
A może podświetlone jest to pole, które wybrałeś, a aparat korzysta w tym czasie z innego pola, ale go nie podświetla.
Myślisz że może to jest to? Niestety nie mogę teraz tego sprawdzić bo bateria mi padła.
Zdaje się, że w instrukcji jest napisane, iż w wizjerze nie widac zmian w postaci podswietlających się innych pól, a mimo to aparat i tak stara się brac z nich informacje.
Ustawiles AF-A dodatkowo? Bo raczej z nim ta funkcja dziala najlepiej.
Poproś żonę, aby przemiesciła się w bok i dodatkowo zrobila krok w tył/przód, ostatecznie tylko wtedy "dynamiczne ustawianie ostrości" ma jakikolwiek sens.
Poproś żonę, aby przemiesciła się w bok i dodatkowo zrobila krok w tył/przód, ostatecznie tylko wtedy "dynamiczne ustawianie ostrości" ma jakikolwiek sens.
Tak zrobie jak robote skoncze. Co do instrukcji to nie znalazlem nic o podswietlaniu lub nie innego pola. Pisze tylko: "... aparat ustawi ostrosc na podstawie innych pol." Mi sie wydaje ze nie ustawia :(
Przepraszam za brak polskich liter ale jestem w pracy (niemiecki system)
Na 100% jest tak, ze matówka nie pokazuje widocznego przełączania się pól AF przy dynamicznym wyborze.
Już wiem, gdzie to widzialem, u Kena Rockwella:
[ x ] Dynamic Area lets the D80 automatically select which sensor to use as a subject moves around the frame. It really works! I use this for sports, running animals and birds in flight.
The D80 first uses whichever area you select with the rear Up/Down/Left/Right selector, and proceeds to select other areas automatically if the subject moves. You won't see which area is selected in the finder, but you can see it on playback if you use the right software.
Po krótce, sprawdz zdjęcie w nikon capture czy view NX które pole AF zostało aktywowane.
Kekacz - dzieki Ci bardzo.
Az dzisiaj sprawdzilem. Ustawilem af-c i dynamiczny wybór pola, z centralnym polem. Poprosiłem swoją żonę :) aby szła w moim kierunku i jednoczescie przesuwałem lekko kadr w prawo. Aparat mimo tego, ze centralne pole af zeszło z głównego elementu zdjęcia i spokojnie moglo zasugerowac ustawienie ostrosci na nieskonczonosc, nadal skupial swoją uwage na żonie. Po sprawdzeniu zdjecia w view nx okazalo się, że aparat przełączył sie sam na lewy pkt af.
Tak więc działa.
A u mnie dupa, AF tak jak został zablokowany tak robi zdjęcie. Albo ja jestem dupa albo sprzęt ****..y. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł na przeprowadzenie testu to proszę o wskazówki.
Sprawdzałem na zewnątrz, obiektyw 50mm 1.8 AF-A lub AF-C i nic. Tam gdzie AF został zablokowany tam jest ostrość na zdjęciu.
Przykładowe foto:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img164.imageshack.us/img164/785/dsc8909ig9.jpg)
źródło (http://img80.imageshack.us/img80/2589/dsc8912cm7.jpg)
i co wy na to ?? Piszcie bo gwarancja się kończy, a do końca roku jest ubezpieczony od nieszczęśliwych wypadków i jeszcze idzie coś pokombinowac.
A co masz ustawione w "Custom setting menu" w pozycji 19? (http://www.dpreview.com/reviews/NikonD80/page10.asp)
AE lock - OFF
jak jest ON też piz.a
Witam szanownych forumowiczów :)
Dołączam się do tematu, bo ostatnio tez mam z tym problem. Co prawda jest to body kolegi, ale pożyczyłem je na tzw testowanie.
Jestem fotografem przyrodniczym i przeważnie fotografuje ptaki. Ostatnio zainteresował mnie temat focenia jakółek w locie - stojąc pod obora w której się gnieżdżą łatwo je obserwować.
Sam posiadam D70 i dwa obiektywy - afs 70-300VR i afs 80-200/2,8 więc są to dość szybkie szkiełka. Tak jednym jak i drugim (80-200 wyraźnie szybszy) cyknąłem kilka fajnych fotek ale... Właśnie ale... pomyślałem ze z 80tka, która jest nowsza i można twierdzić - nastepcą 70tki, będzie szybciej pracować na afs`ie w trybie af-c. A tu blada d..a :/
Jest tak, ze opóźnienie w ostrzeniu na ciągle trzymanym spuscie siega nawet prawie sekundy, zanim zacznie na nowo ostrzyć - i to w trybie dynamicznej zmiany pól ostrości.
W D70 jest bez problemu - szybko i sprawnie, a w nowszym D80 niestety kiszka. Jak sie zablokuje na jednej pozycji, to pomimo zmiany położenia nadal jest zablokowana ostrość w tym samym położeniu i po ok sekundzie dopiero zaczyna szukać ostrości :(
Co o tym wszystkim sądzicie?
pozdrawiam Machnac
wasilewk
15-06-2008, 21:54
.... Jak sie zablokuje na jednej pozycji, to pomimo zmiany położenia nadal jest zablokowana ostrość w tym samym położeniu i po ok sekundzie dopiero zaczyna szukać ostrości :(
Co o tym wszystkim sądzicie?
pozdrawiam Machnac
U mnie się przełącza, ale sporo wojny stoczyłem z tym przesuwanym z tyłu przełącznikiem.
Pzdr.
U mnie się przełącza, ale sporo wojny stoczyłem z tym przesuwanym z tyłu przełącznikiem.
Pzdr.
A o który p[rzełącznik Ci chodzi? Ten blokujący wybierak krzyżowy?
Jeśli tak, to mi chodzi o inne "blokowanie" - tzn wybieram ostrość na jednym punkcie i nie szuka ostrości po zmianie położenia mimo trybu af-c i dynamiczny wybór pola.
pozdro
żółto-czarny
16-06-2008, 12:23
Próbuję coś kombinować... sprawdzisz, jak zachowuje się AF kiedy korzystasz z priorytetu pierwszego planu? W końcu ten tryb też ma utrzymywać wszystkie czujniki w gotowości.
Odswiezam zaytanie:) tym razem dla D700...
Mam problem podobnie jak w pierwszym poscie z dynamicznym polem wyboru ostrosci w trybie ciaglego AF. Aparat lapie ostrosc i zmienia polozenie pola w wizjerze jedynie w trybie sledzenia 3D, jesli przelacze na pozostale opcje tzn.9, 21 lub 51 punktow aparat nie lapie ostrosci i nie przemieszcza sie pole wizjerze:( Mam juz dosc testow w terenie i nie udanych zjdec, wiec mam przygotowana animacje:) kulki przemieszczajacej sie od lewej do prawej stronie na monitorze:) i niestety pole przemieszcza sie i aparat lapie lostrosc jedynie w trybie sledzenia 3D.
siwyozzman
19-02-2011, 22:15
Pola w wizjerze nie zmieniają się w tym trybie tak jak napisano w pierwszych odpowiedziach...za to AF mimo to powinien śledzić obiekt. Trudno uwierzyć, że aparat nie łapie Ci ostrości...Spróbuj w trybie AF-C i dynamiczny wybór pól zablokować ostrość spustem na mocno kontrastowym obiekcie a następnie przesunąć aparat tak, aby ten obiekt "przeszedł" w inne pole. Nasłu**** czy obiektyw "przeostrza". Przy śledzeniu 3D to rzeczywiście widać w wizjerze jak ostrość jest śledzona...Przy AF-C i DA mode nie widać tego, ale powinno działać.
mironoza
19-02-2011, 23:28
A to nie jest tak, że te pola są za rzadko więc po wyjściu z pola ostrości aparat nie ma jak śledzić, bo fizycznie tam nie może. A jak obiekt wchodzi w kolejne pole to aparat nie wie, że to jest obiekt, który miał być śledzony.
zbieracz-szkła
21-02-2011, 01:13
Miałem D80, teraz mam D300. w obydwu przypadkach uzywałem funkcji sledzenia.
D80 działało przyzwoicie z obiektywam N70-300VR. O sledzeniu ze śrubokretem mozna zapomnieć (np N50/1.4D)
D300 sledzi perfekcyjnie z N70-300VR i jako tako ze srubokrętem.
Pamietajmy, ze D80 ma tylko 11 pól AF - obiekt moze nie wejść w inne pole i wtedy klops.
Odpowiedź z książki Thoma Hogana - podręcznik dotyczy D90 ale pewnie jest tak samo.
źródło (http://www.flickr.com/photos/yorkydorky/5464722868/)