Zobacz pełną wersję : Co ja kupilem?
Mikos_24
26-04-2006, 15:38
Na poczatek chcialem sie przywitac i przeprosic za brak polskich liter.
Kupilem w Anglii sobie taki sprzecik:
NIKON 35MM FM 3303541 CAMERA
z takimi dodatkami:
- Nikon 35mm camera with HOYA HMC zoom & Macro 35-75mm 1.4 lens.
- SUNACTION MC AUTO zoom/c-macro 1:4.5 80-200mm lens (in soft case).
- STARBLITZ (7E) auto tele converter (in leather case).
- CARL ZEISS JENA DDR 1:3.5 F LENS
- VIVITAR Auto Thyristor 2800 flash unit (with instructions)
Prosze powiedzcie mi co to jest warte i mniejwiecej jak tego uzywac. Chodzi mi o to ktory obiektyw kiedy?
Obawiam sie tylko innej rzeczy. Juz szukalem na tym forum i nie znalazlem zeby ktos takich obiektywow uzywal do Nikona? Najgorsze jest to ze nie moge zamocowac jednego z nich, ma bardzo podobna koncowke do mocowania i juz prawie wchodzi ale..........jednak nie! :roll:
Nastepny obiektyw ma gwint :roll: O co tu chodzi. Czyzbym mial obiektywy nie do tego aparatu. Sprzet mial byc kompletny wiec jezeli tak nie jest to bede zmuszony skontaktowac sie ze sprzedawca.
Prosze pomozcie mi bo ja zachorowalem na tradycyjna fotografie a troche nerwny jestem :D
[/fade][/list]
hmmm, FM-ka to bardzo fajny korpusik manualny, ale dalej to jakiś bełkot
1 35-75 1.4 - Taki obiektyw nie istnieje. Może 35mm f/1.4? Jeśli tak, to bardzo dobre szkiełko
2 nie mam pojęcia co to jest
3 to chyba jakiś telekonwerter (do wydłużania ogniskowej obiektywu)
4 to mi absolutnie nie wygląda na coś do Nikona
5a to chyba lampa błyskowa
Mikos_24
26-04-2006, 16:00
Dzieki za tak szybka odpowiedz!!! Nie spodziewalem sie.
A czemu nie moge zamontowac drugiego obiektywu? Laczenie powinno pasowac a jedna.........nie pasuje.
bardzo dziwny komplet, ale w dodatku widac że masz niewielkie pojęcie i mozna cię będzie łatwo wprowadzić w błąd.
żaden z onbiektywów to nie nikkor i może mają inne mocowania, nie sa do tego aparatu, ten na gwint na pewno nie, chyba, że mocowany na przejściowym pierścieniu pośrednim.
1. nie ma takiego obiektywu, poczatek nazwy to jak nazwa filtra na obiektywie a nie obiektywu. podaj inne napisy na tym obiektywie albo załącz jakieś jego fotografie.
2. taki zoom może istniec, w przeciwieństwie do 1, ale jaka to firma?
3. konwerter - ale znowu - co to za firma?
4. obiektyw najprawdopodobniej na gwint, ale znowu źle podałeś oznaczenia, jest jasnośc obiektywu, ale nie ma podanej ogniskowej a musi byc
5. lampa błyskowa.
mam wrażenie że kopiujesz teksty z jakiegoś ogłoszenia internetowego. znasz angielski?
co do drugiego obiektywu - bagnety są rózne - może masz od canona, minolty, pentaxa, olympusa, każdy bagnet jest nieco inny.
Mikos_24
26-04-2006, 16:24
No dzieki wielkie! Dam Wam dokladne opisy tych obiektywow jak tylko bede w domu bo narazie mialam aparat w rence moze 30 min. tylko bo trzebabylo do pracy jechac.
Przy okazji nalezaloby zapytac sprzedajacego po co mi te obiektywy do Nikona dal skoro nie moge ich uzywac?
Postaram sie wkleic zdjecia z tej aukcji ale nie wiem czy mi to wyjdzie.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2006/04/c4_1_bJPG-2.jpg
źródło (http://i23.ebayimg.com/04/i/06/cf/25/c4_1_b.JPG)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2006/04/96_1_bJPG-2.jpg
źródło (http://i11.ebayimg.com/04/i/06/c6/66/96_1_b.JPG)
P.S.
Tak kopiuje z ogloszenia z ktorego kupilem na www.ebay.co.uk angielskim. Tak znam angielski.
A który konkretnie nie pasuje? Bo że ten Zeiss nie pasuje to jasna sprawa
Mikos_24
26-04-2006, 16:38
ten
SUNACTION MC AUTO zoom/c-macro 1:4.5 80-200mm lens (in soft case).
niewielka roznica. Zobacze jeszcze potem w domu na spokojnie bo jak mowilem mialem tylko 30 min.
Ostrożnie z tym wynalazkiem - ten cały SUNACTION tłukł obiektywy z różnymi bagnetami, więc to niekoniecznie jest do Nikona.
po co dodajesz (in soft case), albo wczesniej (with instructions)
Mi to wygląda na aparat Nikona z przejściówką na obiektywy z gwintem M42 :D
Carl Zeiss Jena to na 99% obiektyw na M42 :P
Ten obiektyw Hoya (zresztą Jena również) to bardzo fajne szkiełka, ja do Zenita mam szkiełko HOYA HMC 135mm f2.8 i jest naprawdę CUDOWNE :D Już się nie mogę doczekać kiedy sprawię sobie jakiegoś Nikona albo Canona z możliwością montażu poprzez przejściówkę właśnie tego szkła :)
Terrorysta
26-04-2006, 19:36
Cark zeiss może mieć mocowanie bagnetowe do exakty..
cześć jestem też po raz pierwszy.a co do twoich pytań to faktycznie obiektyw 35-70/1,4 nie istnieje no chyba ,że jest to obiektyw 35-70/4 po drugie obiektyw carl zeiss jena jest z gwintem m 42 i nie będzie pasował do twojego nikona nawet z przejsćiówką. nie będzie trzymałtzw bazy czyli nie ustawisz na nim nieskończoności.na obiektywie ustawisz ale obraz nie będzie ostry.lampa w sam raz dotego modelu.skoro zdecydowałeś się na prosty model to i lampa nie musi być skomplikowana.ale nie zrażaj się.powodzenia. i pamiętaj,że prosty sprzęt jest bardziej niezawodny. a model nikona który kupiłeś jest bardzo dobry, wytrzymały mechanicznie i niezawodny.
Konrad G.
26-04-2006, 20:20
jacwoj7, będzie ostrzył do nieskończonosci jeśli kupi przejściówkę z soczewką. Co do aparatu to FM jest świetne. Pamiętaj że zawsze możesz sprzedać na Allegro to co Ci nie pasuje do aparatu, lepsze jest to niż kombinowanie na siłę żeby coś pasowało.
To jest Sonnar MC 135/3.5 swoja droga bardzo fajne i ostre szkło, ale do nikona nie za bardzo, chyba ze do makro. Ten 35-70 to na 99% nikkor z swiatłem 3,5-4,8 lub 3,3-4,5 (były dwie wersje), mimo nienajlepszej jasnosci szkło bardzo fajowe do manuala.
reszte trudno ocenić na tych Fotach o mocowanu nie wspominajac, jak mają pozakładane dekielki. :wink:
Dla mnie zastanawiające jest, co się z Tobą dzieje, jeśli najpierw kupiłeś, a potem pytasz co Ty w ogóle kupiłeś ... ;-)
Mikos_24
26-04-2006, 21:30
Dzięki za pomoc. Jesteście wspaniali. Teraz już wszystko jasne
Prawde powiedziawszy trochę się naciołem z tym zakupem ale przynamniej aparat mam dobry. Za całość zapłaciłem około 600 zł.
Już napisałem do sprzedawcy z zapytaniem dlaczego sprzedawał te obiektywy skoro one nie są od tego aparatu.
Jeszcze raz dzięki