Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Co ja kupilem?

Domyślnie Co ja kupilem?

Na poczatek chcialem sie przywitac i przeprosic za brak polskich liter.

Kupilem w Anglii sobie taki sprzecik:
    NIKON 35MM FM 3303541 CAMERA

z takimi dodatkami:
    - Nikon 35mm camera with HOYA HMC zoom & Macro 35-75mm 1.4 lens.
    - SUNACTION MC AUTO zoom/c-macro 1:4.5 80-200mm lens (in soft case).
    - STARBLITZ (7E) auto tele converter (in leather case).
    - CARL ZEISS JENA DDR 1:3.5 F LENS
    - VIVITAR Auto Thyristor 2800 flash unit (with instructions)

Prosze powiedzcie mi co to jest warte i mniejwiecej jak tego uzywac. Chodzi mi o to ktory obiektyw kiedy?
    Obawiam sie tylko innej rzeczy. Juz szukalem na tym forum i nie znalazlem zeby ktos takich obiektywow uzywal do Nikona? Najgorsze jest to ze nie moge zamocowac jednego z nich, ma bardzo podobna koncowke do mocowania i juz prawie wchodzi ale..........jednak nie!
    Nastepny obiektyw ma gwint O co tu chodzi. Czyzbym mial obiektywy nie do tego aparatu. Sprzet mial byc kompletny wiec jezeli tak nie jest to bede zmuszony skontaktowac sie ze sprzedawca.
    Prosze pomozcie mi bo ja zachorowalem na tradycyjna fotografie a troche nerwny jestem
    [/fade][/list]

Domyślnie

hmmm, FM-ka to bardzo fajny korpusik manualny, ale dalej to jakiś bełkot

1 35-75 1.4 - Taki obiektyw nie istnieje. Może 35mm f/1.4? Jeśli tak, to bardzo dobre szkiełko
    2 nie mam pojęcia co to jest
    3 to chyba jakiś telekonwerter (do wydłużania ogniskowej obiektywu)
    4 to mi absolutnie nie wygląda na coś do Nikona
    5a to chyba lampa błyskowa

Domyślnie

Dzieki za tak szybka odpowiedz!!! Nie spodziewalem sie.

A czemu nie moge zamontowac drugiego obiektywu? Laczenie powinno pasowac a jedna.........nie pasuje.

Domyślnie

bardzo dziwny komplet, ale w dodatku widac że masz niewielkie pojęcie i mozna cię będzie łatwo wprowadzić w błąd.
    żaden z onbiektywów to nie nikkor i może mają inne mocowania, nie sa do tego aparatu, ten na gwint na pewno nie, chyba, że mocowany na przejściowym pierścieniu pośrednim.

1. nie ma takiego obiektywu, poczatek nazwy to jak nazwa filtra na obiektywie a nie obiektywu. podaj inne napisy na tym obiektywie albo załącz jakieś jego fotografie.
    2. taki zoom może istniec, w przeciwieństwie do 1, ale jaka to firma?
    3. konwerter - ale znowu - co to za firma?
    4. obiektyw najprawdopodobniej na gwint, ale znowu źle podałeś oznaczenia, jest jasnośc obiektywu, ale nie ma podanej ogniskowej a musi byc
    5. lampa błyskowa.
    mam wrażenie że kopiujesz teksty z jakiegoś ogłoszenia internetowego. znasz angielski?

co do drugiego obiektywu - bagnety są rózne - może masz od canona, minolty, pentaxa, olympusa, każdy bagnet jest nieco inny.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

No dzieki wielkie! Dam Wam dokladne opisy tych obiektywow jak tylko bede w domu bo narazie mialam aparat w rence moze 30 min. tylko bo trzebabylo do pracy jechac.

Przy okazji nalezaloby zapytac sprzedajacego po co mi te obiektywy do Nikona dal skoro nie moge ich uzywac?

Postaram sie wkleic zdjecia z tej aukcji ale nie wiem czy mi to wyjdzie.

P.S.
    Tak kopiuje z ogloszenia z ktorego kupilem na www.ebay.co.uk angielskim. Tak znam angielski.

Domyślnie

A który konkretnie nie pasuje? Bo że ten Zeiss nie pasuje to jasna sprawa

Domyślnie

ten
    SUNACTION MC AUTO zoom/c-macro 1:4.5 80-200mm lens (in soft case).

niewielka roznica. Zobacze jeszcze potem w domu na spokojnie bo jak mowilem mialem tylko 30 min.

Domyślnie

Ostrożnie z tym wynalazkiem - ten cały SUNACTION tłukł obiektywy z różnymi bagnetami, więc to niekoniecznie jest do Nikona.

Domyślnie

po co dodajesz (in soft case), albo wczesniej (with instructions)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Mi to wygląda na aparat Nikona z przejściówką na obiektywy z gwintem M42
    Carl Zeiss Jena to na 99% obiektyw na M42 :P
    Ten obiektyw Hoya (zresztą Jena również) to bardzo fajne szkiełka, ja do Zenita mam szkiełko HOYA HMC 135mm f2.8 i jest naprawdę CUDOWNE Już się nie mogę doczekać kiedy sprawię sobie jakiegoś Nikona albo Canona z możliwością montażu poprzez przejściówkę właśnie tego szkła
    Nikon Coolpix 5700 + TC-E15ED + 512MB hi-speed 40x CF, + inne bajerki :P
    2 Zenity 12XP + HOYA HMC 135/2.8 + Crestar 135/2.8 + Pentor 28/2.8 + 2 Heliosy 44M-4 58/2

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów